Bună dimineața, Iași! ☀️
În ediția de azi:
Primăria ia credit pentru un sfert din stadionul care ar fi trebuit să fie deja gata
Marius Bodea răspunde întrebărilor voastre
ne vedem mâine la Marșul pentru Pădurile Iașului
Știri locale pe scurt
Primăria Iași împrumută 150 milioane lei de la BRD, al treilea credit major în ultimii doi ani.
Banii vor fi folosiți pentru demararea construirii stadionului din șes Bahlui (100 milioane lei), modernizarea bld. Poitiers (30 milioane lei) și șos. Bucium (20 milioane lei).
în 2020, primarul Mihai Chirica spunea că stadionul este un obiectiv pe care și-l asumă și care poate fi atins în patru ani
ideea contractării unui credit pentru începerea lucrărilor, care acoperă doar un sfert din costuri, a apărut cu scurt timp înainte de actuala campanie electorală
A fost semnat contractul pentru reabilitarea Colegiului Pedagogic. Lucrările vor demara în această vară și vor dura trei ani.
contractul a fost adjudecat de către Iasicon, după ce, de trei ori, Primăria a stabilit câștigător Grup Construcții Est și de fiecare dată, inclusiv pe calea instanței, Iasicon a avut câștig de cauză la depunerea contestației
Justiția a dat liber exploatării forestiere a pădurii din sudul Iașului, din zona Bârnova-Repedea. Acțiunea în instanță declanșată acum patru ani de o organizație neguvernamentală, Agent Green, a fost respinsă definitiv la Înalta Curte.
dacă vrei să pui presiune pentru oprirea tăierilor din Codrii Iașilor, ne vedem mâine la Marșul pentru Pădurile Iașului
Simona Halep are un wild card pregătit la turneul de tenis Iaşi Open, care va trece în acest an de la categoria WTA 125 la WTA 250, şi care va avea loc în perioada 21-26 iulie la baza Ciric.
5 întrebări pentru Marius Bodea
La începutul campaniei electorale, am deschis un formular prin care voi, abonații newsletterului, să puteți trimite întrebări către principalii trei candidați la Primăria Iași.
În al doilea interviu din această serie, Marius Bodea (USR) răspunde întrebărilor voastre. Răspunsurile au fost editate ușor pentru concizie și claritate.
CONTEXT. În 2016, Marius Bodea - pe atunci la PNL - pierdea alegerile pentru funcția de primar în fața lui Mihai Chirica - pe atunci la PSD. În același an, a fost ales deputat pe listele PNL.
În 2020, după ce Mihai Chirica a trecut la PNL, Bodea a demisionat din PNL și s-a înscris în USR, unde a pierdut alegerile pentru președinția Consiliului Județean în fața fostului său coleg, Costel Alexe (PNL). În același an, a fost ales senator pe listele USR.
Dat fiind că alegerile se desfășoară într-un singur tur, de ce nu ați făcut tot posibilul pentru a avea un candidat unic din partea opoziției reale la actualul primar?
De ce ați ținut să candidați separat, în loc să vă aliați cu Cosette Chichirău (sau să o susțineți), împărțind astfel între voturile cetățenilor care vor o alternativă la primarul Mihai Chirica și sporind astfel șansele ca acesta să câștige un nou mandat?
Alegerile într-un singur tur sunt o invenție de acum 12 ani, scopul fiind să nu se schimbe baronii locali. Dacă ar fi un principiu logic și democratic, de ce nu schimbăm și alegerile prezidențiale? E o aberație.
În al doilea rând, eu simt pe propria piele ce înseamnă alegeri într-un singur tur, pentru că mă văd în poziția de a fi pe locul 2, astăzi chiar umăr la umăr cu actualul primar, și cu mult în fața celorlalți competitori, iar un tur doi m-ar avantaja.
Actualul primar, pe fondul scandalurilor majore de corupție în care e implicat și a lipsei oricărei realizări serioase în cei 9 ani cât a fost primar, nu ar putea câștiga în două tururi.
Prin urmare, fiind cel mai bine plasat competitor al său, în toate sondajele, a tuturor partidelor, ar fi împotriva intereselor mele să nu fi făcut tot ce e posibil pentru a avea un candidat unic.
În USR a fost o competiție internă, democratică, pe care am câștigat-o, alături de o echipă super faină. Competiția a avut suplimentar și un sondaj de opinie ce nu a fost contestat și care, printre altele, indică un lucru categoric: 80% dintre votanții USR din municipiul Iași mă preferau pe mine candidat al partidului. Înseamnă că am făcut și ceva bine în toți acești ani de USR.
Conturile mele de social media sunt de departe cele mai mari, consistente și active, prin urmare, nu cred că a mirat pe cineva că am câștigat competiția internă. Vom vedea la vot cine a avut dreptate și cine a făcut jocurile actualului primar.
Dar, din păcate, nu va mai conta, daca acesta vă câștiga un nou mandat. Există și o parte bună: eu mă îndoiesc că o va face. 🙂
De ce ați acceptat candidatura lui Petru Movilă - care nu a realizat nimic notabil ca city-manager sub Mihai Chirica - la Consiliul Județean?
Răspunsul o să vi se pară unul politic, iar oamenii sunt sătui de jocuri politice. Dar acesta este răspunsul. Într-o alianță faci și lucruri care nu erau fix strategia la care te gândeai.
Ce strategie aveți pentru cultura din Iași și păstrarea în Iași a artiștilor și lucrătorilor culturali?
Aici discuția este foarte largă și răspunsurile trebuie să vină după consultarea mediului cultural ieșean. Pentru că eu nu vreau să repet greșeala foștilor primari de a se pricepe la toate și a transforma mediile creative în executanți ai unor idei emanate de un nepriceput. În echipa cu care vin în consiliul local am ales și artiști, tocmai din acest raționament.
Dar uite, totuși pot răspunde, cu atâta pricepere cât am eu, ce aș face cu una dintre clădirile din proprietatea municipiului Iași, astăzi numită Muzeul Municipal. Muzeul Municipal nu există, e o clădire goală, avem o construcție care nu înseamnă nimic pentru oameni și pentru oraș.
O idee realistă este crearea în acea clădire a unui Muzeu al Cinematografiei Românești, având că ancoră pe regizorul Mircea Daneliuc, care este ieșean. I-aș spune Muzeul Mircea Daneliuc, o poveste a cinematografiei românești.
Nu există un muzeu al cinema-ului românești la ora actuală. Iașul îl va face fără un aer provincial, ci cu anvergură de muzeu național. Suma de 3.5 milioane de euro este suficientă pentru o amenajare de secol 21.
Daneliuc e un bun național, tinerii au nevoie de idoli din istoria recentă, povestea muzeului vă fi complexă: artă, dictatură, genialitate, curaj, decădere, cu extinderea spre marea nostalgie a filmului românesc (cu efect didactic foarte bun pentru elevi) și cu aducerea poveștii în prezent, alocându-i un loc lui Mungiu.
Este un exemplu al felului în care banii pot aduce ceva nou, durabil, cu impact real, nu festivism și zero consistență.
Ce măsuri concrete ați lua în primii doi ani de mandat pentru rezolvarea problemelor de trafic și îmbunătățirea calității aerului în Iași?
Traficul nenorocit din Iași are în spate niște cauze:
transport public deficitar care te obligă să folosești mașina personală
lipsa școlilor mari, a grădinițelor și creșelor în proximitatea zonelor rezidențiale cu densitate mare care creează traficul școlar
lipsa parcărilor care împinge mașinile pe benzile carosabile și le îngustează
lipsa investițiilor în infrastructură rutieră nouă pentru deblocarea marilor intersecții și a intrărilor în oraș
lipsa oricărei investiții pentru mobilitatea pe două roți
Și nu în ultimul rând, haosul urbanistic, supraaglomerarea cu noi blocuri de sute și mii de apartamente în zone deja sufocate.
Poluarea este efectul traficului blocat și al lipsei zonelor verzi, parcuri mari și multe, cu arbori mari care filtrează noxele. Când rezolvi cauzele traficului blocat, rezolvi și poluarea concomitent.
În primii 2 ani de mandat rezolvarea transportului public și a mobilității alternative față de mașina personală este o prioritate majoră, structurală, pentru mine.
Înainte de a deveni senator USR în 2020, ați făcut carieră ca politician PNL, numit în diferite funcții publice și consilii de administrație.
De ce ar trebui să vă credem că sunteți cel mai bun primar pentru Iași, când sunteți de 20 de ani în politică și nu se vede nimic bun în urma dumneavoastră?
Întrebarea e subiectivă, rău de tot, dar voi răspunde. E genul de întrebare: pornind de la premisa că sunteți prost, cum veți reuși să convingeți oamenii că sunteți deștept?
Paradoxul întrebării este că dintre absolut toți competitorii înscriși în această competiție pentru funcția de primar sunt singurul care a făcut ceva concret, bun și cu uriaș impact pentru ieșeni. Adică a demonstrat că poate să facă lucruri mari când are responsabilitatea. Nu doar ce aș face, ci și ce am făcut pentru ieșeni.
E vorba despre cea mai importantă investiție publică a Iașului după 1990. Aeroportul Iași. Am realizat de la zero, cu fonduri europene integral, un aeroport. Pistă, platformă și terminal. Finalizate toate înainte de termenele contractuale și cu mai puțini bani decât semnasem inițial. Parcă nici nu sună românește, nu? Dar și mai important este că nu am realizat doar un muzeu al Aeroportului Iași.
Am legat Iașul de toată Europa prin 20 de curse externe directe, deschise de mine și echipa mea, în condițiile în care am preluat acolo cu o singură cursă externă directă, legendara Iași-Viena. Am trecut de la statutul de aeroport deschis traficului internațional ocazional la Aeroportul Internațional Iași. Adică curse externe regulate și ferme.
Am preluat o societate falimentară, cu 2 milioane euro pierderi anual, și am lăsat-o cu 2 milioane euro profit pe an, cu toate investițiile uriașe de acolo, dincolo de infrastructura aeroportuară.
Când în 2020 am fost invitat insistent de Cosette Chichirău în USR, existau și atunci criterii dure de integritate. Le-am trecut. Colegii mei de atunci m-au primit cu brațele deschise tocmai pentru că aduceam plus valoare partidului USR. Asta chiar dacă unii dintre ei acum, odată ajunși în afara construcției numită USR, au o problemă de memorie.
Întrebarea care se pune, de fapt, este: aș putea sau nu să fiu un primar mai bun decât Mihai Chirica? Că asta e finala. Asta e realitatea obiectivă.
Ce facem în weekend
🌳 Marș pentru Pădurile Iașului | Pe 1 iunie ieșenii mărșăluiesc din nou prin centrul orașului pentru viitorul pădurilor copiilor noștri! Ne adunăm la ora 17:00 în față la Palatul Culturii, de unde pornim pe bulevardele Iașului.
🧒 1 iunie în Taină Vie | Două zile pline de activități distractive și educaționale cu oamenii locului din Bârnova. Cei de la Oaza Taină Vie au pregătit un program în care copiii sunt încurajați să își aleagă singuri atelierele și activitățile la care vor să participe.
🏰 Festivalul Copiilor | Domeniul Miclăușeni vă așteaptă sâmbătă și duminică, între orele 11.00 și 19.00, pentru o incursiune în lumea poveștilor, prin ateliere și activități pentru copii.
⚽️ Finala Champions League | Sâmbătă de la 21:00, FOOM by Nemțeana te așteaptă să urmărești finala pe un ecran mare, savurând preparate delicioase și atmosfera electrizantă.
🎛️ Senzoria | Juicy M, Subcarpați, Priku, Sublee și Golan vin sâmbătă noapte pe cele două scene amplasate în Grădinile Palas. Bilete aici.
☀️ Zilele Vecinilor | Evenimente de cartier în cele 4 comunități locale înscrise în proiectul Între Vecini: Boheme (Bucium), Crângului (Valea Adâncă), Soarelui (Păcurari) și Nicolina 86.
Coming soon
🧒 Șotron | Cel mai mare festival dedicat copiilor și tinerilor din zona Moldovei are loc în perioada 7-9 iunie, în grădina Muzeului „Vasile Pogor” și pe strada Vasile Pogor.
🏃♀️ Asaltul Lupilor | Duminică, 16 iunie, pregătește-te pentru o aventură memorabilă la cea mai iubită cursă cu obstacole și noroi din România! Azi e ultima zi de înscrieri.
🤘 Rocanotherworld | Ediția a noua a festivalului va avea loc în perioada 20-23 iunie, la Iași, iar line-up-ului de pe Main Stage se alătură Deliric x Silent Strike, Coma, Jurjak, Fără Zahăr și Denorm, primii artiști anunțați la scena de muzică electronică fiind Rosario Internullo și Gala. Bilete aici.
🌳 Climathon Iași 2024 | Alătură-te inovatorilor din domeniul climei din România și din peste 100 de orașe din întreaga lume și hai să rezolvi provocarea ediției de la Iași: „Cum (ne) adaptăm orașul pentru zilele caniculare?” Azi e ultima zi de înscrieri.
#decitit
🎥 Alegeri locale: lupta pentru Iași - Recorder
Cum să votăm: despre votul rațional - Ziarul de Iași
Trei soluții pentru Moldova: Autostrada A8, facilități fiscale și regionalizarea - Moldova Economică
De ce nu se vede Moldova de la București? Cum explică politicienii și societatea civilă - PressHub
De ce Baia turcească din Iași, o bijuterie arhitecturală, nu a devenit centru de artă contemporană. „Mesajul este chiar urât: chiar totul ține de politic în orașul ăsta?” - Libertatea
Tânăra actriță de care toți ieșenii pot fi mândri. Mezina premiată de UNITER: „Nu m-am gândit că voi face din teatru o carieră” - Ziarul de Iași
Fotografia săptămânii
Ieșeanul Cătălin Eugen Caba a găsit recent într-un Airbnb din Anglia o colecție de fotografii cu Iașul anului 1996. Gazda fusese aici ca voluntară, venită să lucreze cu copii orfani.
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu
"De ce ar trebui să vă credem că sunteți cel mai bun primar pentru Iași, când sunteți de 20 de ani în politică și nu se vede nimic bun în urma dumneavoastră?"
Nu-s deloc admirator al lui Bodea, DACA il voi vota o voi face din motive ce tin doar de "Cuie Mhirica", dar asta nu e o intrebare care merita adresata lui sau oricarui politician. E foarte amatoreasca.