Bună dimineața, Iași! ☀️
Astăzi începe campania electorală pentru alegerile locale din 9 iunie.
În mod normal, ar fi un serviciu public să avem interviuri pe bune cu principalii candidați, dar toate site-urile de presă locale sunt încărcate de reclame politice, inclusiv pentru AUR, în perioada asta. Ceea ce pune presa locală într-un vădit conflict de interese.
Așa că rugămintea mea către voi este să îmi spuneți ce ați vrea să aflați de la principalii candidați la Primărie - Mihai Chirica, Marius Bodea și Cosette Chichirău.
Dacă aveți o întrebare pentru unul dintre ei, o puteți lăsa în acest formular. Eu le sortez, le dau mai departe și revin cu răspunsurile într-una dintre edițiile viitoare ale newsletterului.
Știri locale pe scurt
O singură universitate din Iași în top 10 din România. Universitatea Alexandru Ioan Cuza se află pe locul 7, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi ocupă locul 12, iar Universitatea de Medicină Grigore T. Popa locul 18, într-un clasament al Ministerului Educației.
Centru de colectare a deșeurilor reciclabile, pe locul fostului Combinat de Utilaj Greu Fortus.
Când va fi gata. Până la finalul acestui an, ieșenii ar urma să aibă la dispoziție un centru de colectare pentru deşeuri reciclabile şi bio-deşeuri care nu pot fi colectate în pubele individuale.
Soții Schrotter au primit undă verde de la Primăria Iași să construiască un bloc pe str. Păcurari, în imediata vecinătate a Casei Buicliu, monument istoric. Conform autorizației emise de Primărie, beneficiarul încă nu are avizul Comisiei zonale a monumentelor istorice.
Context. Monumentul istoric din apropiere, Casa Buicliu, aparține Primăriei Iași și este în continuare în paragină. În ultimii 5 ani, Primăria a prezentat două seturi de randări cu modul în care ar fi urmat să arate clădirea, dar pași concreți în lansarea lucrărilor nu au fost făcuți.
O celebră pictură de Tițian poate fi admirată de ieri la Iași. Tabloul „Ecce Homo” de Tiţian, care face parte din colecția Muzeului Național Brukenthal, este expus pentru prima dată la Muzeul Municipal Regina Maria.
Alternativa la evenimentele clasice de networking
Unele dintre cele mai memorabile sâmbete din ultimul an le-am petrecut în pădurile din jurul Iașului, alături de antreprenori locali care se străduie nu doar să maximizeze profitul, ci și să construiască business-uri care le fac oamenilor viața mai bună.
După câteva ieșiri informale puse la cale pe WhatsApp, organizatorii au decis să deschidă participarea către antreprenori locali cu valori similare.
Pentru a afla mai multe, am apelat la
, autorul și unul dintre cei doi inițiatori ai clubului Antreprenori în Natură. (P)Cum a apărut ideea de a organiza drumeții în natură pentru antreprenori?
Totul a început în aprilie anul trecut, când am inițiat o drumeție în Codrii Iașilor pentru un grup de antreprenori.
George Oprea, partenerul meu, organizează teambuildinguri outdoor pentru companiile ieșene din 2010. Eu ofer coaching 1:1 pentru antreprenori. Amândoi suntem pasionați de drumeții și aventură.
Așa a apărut ideea să ne unim forțele și să creăm evenimente în natură pentru antreprenori. Mai ales că după pandemie am simțit și mai acut nevoia de întâlnire fizică și timp departe de device-uri.
La un an distanță, am lansat oficial clubul Antreprenori în Natură.
Povestește-ne un pic despre clubul Antreprenori în Natură. Ce aduce în plus față de evenimentele clasice de networking din Iași?
Ca antreprenor, sunt mereu în căutare de inspirație și relații noi.
Deși am copil de 2 ani acasă, mă străduiesc să particip la cât mai multe evenimente de business din Iași. Totuși, orele petrecute pe un scaun inconfortabil, într-o sală prost luminată și fără aer au ajuns să se simtă ca o tortură.
Antreprenori în Natură împlinește nevoia de învățare și conectare într-un cadru dinamic, unde îmbinăm conversațiile cu sens cu mișcarea.
Natura reduce distragerile din oraș și ne permite să ne concentrăm pe ceea ce contează cu adevărat. Într-o drumeție în pădure, suntem mai puțin expuși la prejudecăți și ierarhii.
Studiile arată că timpul petrecut în natură reduce stresul și crește creativitatea. Putem gândi mai liber și explora noi perspective, fără presiunea pe care o avem în mediul nostru obișnuit de lucru.
Pe parcursul ultimelor 12 luni, am observat că relațiile de business apar în mod firesc atunci când există conexiune umană și încredere reciprocă.
Din experiența de până acum, ce fel de antreprenori sunt cei care „și-au găsit tribul" cu ajutorul experiențelor construite de voi în ultimul an?
Oamenii care s-au regăsit în acest club sunt cei care vor să crească în rol de antreprenori, prețuiesc conversațiile pe bune și simt nevoia să petreacă mai mult timp în natură.
La evenimentele noastre, antreprenorii trec prin exerciții de introspecție și împărtășesc lucruri despre care nu mai vorbesc în alte contexte. Ca să fii confortabil cu asta, ai nevoie de o doză sănătoasă de self-awareness și deschidere.
Din punctul de vedere al mărimii afacerii și domeniului de activitate, avem o varietate mare. Membrii clubului apreciază această diversitate pentru că aduce la un loc perspective diferite și stimulează gândirea out of the box.
Hai să vorbim un pic și despre experiența ta antreprenorială. Ce ai fi vrut să știi înainte să pornești prima ta afacere?
Cea mai importantă lecție învățată de mine este următoarea: Consistency beats Intensity.
Antreprenoriatul este un joc pe termen lung, în care consecvența este esențială. Dacă trăiești prea intens nereușitele sau te agăți cu disperare de oportunități, îți irosești prea repede resursele.
Nu am înțeles asta de la început, iar experiența mea de antreprenoriat a fost ca un roller-coaster emoțional.
Mi-aș fi dorit să-mi găsesc un ritm optim mai devreme să nu muncesc serile, să petrec mai mult timp în natură și să mă concentrez pe ceea ce-mi stă în control.
Această lecție se regăsește și în modul în care am construit clubul Antreprenori în Natură. Noi creăm un context prin care îi scoatem pe antreprenori din agitația de zi cu zi și îi punem față în față cu întrebări importante.
Acum lucrezi regulat cu antreprenori locali din rolul de coach. Care sunt câteva dintre temele care revin în conversațiile pe care le aveți?
Cea mai frecventă temă adusă în coaching este time management-ul.
„Am prea multe de făcut”, „Tot ce fac este să sting incendii” sau „Nu am timp nici să gândesc” sunt câteva expresii pe care le aud des.
O temă conexă este haosul și lipsa de predictibilitate.
Antreprenorii se entuziasmează repede, au tendința de a începe lucruri noi și nu au răbdare să-și facă ordine în business. Dacă nu dublăm curajul de a iniția afaceri cu disciplina de a crea sisteme de business, rezultatul este haos și confuzie.
Mai este și stresul. Mulți dintre noi devenim antreprenori pentru că ne dorim libertate și control asupra timpului nostru. Dar prețul libertății este stresul pe care trebuie să-l suportăm zi de zi.
„Oare voi avea suficienți bani luna asta să plătesc salariile?” este un gând foarte comun printre antreprenori.
Care crezi că este partea cea mai dificilă a vieții de antreprenor?
Cel mai mare risc în antreprenoriat este să nu te poți relaxa nicio secundă.
Pentru angajați, există un program de muncă bine definit. La antreprenori, mintea rulează nonstop probleme, decizii și idei de business.
Dacă nu-ți pui singur niște limite, această obsesie ajunge să-ți facă rău: pierzi imaginea de ansamblu, începi să ai probleme în relațiile de familie și trăiești într-un stres care se manifestă în toate aspectele vieții tale.
Care sunt câteva companii locale sau lideri din zona de business pe care îi privești cu admirație?
„Defectul” meu profesional este să văd și să apreciez punctele forte ale oamenilor din jurul meu. Mă inspiră mulți antreprenori, dar dacă ar fi să aleg câteva nume, i-aș menționa pe următorii:
Michael Bernescu, managerul Palas Campus, este ca un mentor pentru mine. Mă inspiră filosofia sa personală și stilul său de viață activ.
Adriana Gheorghiescu, fondatoarea biroului de arhitectură Miolk, mă inspiră. Admir cum crește un business performant care este, în același timp, aliniat valorilor sale personale.
Fără să-l cunosc personal, îl admir pe Tiberiu Stoian, fondatorul Exonia. Pare că este un antreprenor pur sânge, determinat și energic.
Un alt antreprenor care-mi inspiră respect este Dan Drăghici, fondatorul Drăghici Dental și Junior & Family. Iar la Nicoleta Hrițcu, cea care a creat Cuptorul Moldovencei, îmi place mult gândirea de marketing.
Ce facem săptămâna asta
📽️ Romanian Mental Health Film Festival | A treia ediție a festivalului RMHFF continuă în aceste zile la Iași.
Sunt programate proiecții de film, discuții pe tema sănătății mintale, dar și seri de distracție pentru publicul larg.
🕺 Retro Party | În seara asta, la Arcu House of Beer, se petrece pe ritmurile și vibe-ul anilor '80 și '90. 25 de lei / persoană.
☀️ Caucasian Summer | Astăzi, de la ora 18:00, restaurantul Caucaz deschide terasa și lansează meniul de vară, cu preparate din pește și fructe de mare, dar și vinuri alese. Atmosfera va fi asigurată și de trupa Trabanda.
🛍️ Ziua Comerțului Echitabil | Mâine, de la ora 10:00, la CUIB, organizația Mai bine vă invită să sărbătoriți Ziua Internațională a Comerțului Echitabil. Vor fi mâncăruri dulci, vinyl, muzică și voie bună.
🎭 The Last Gathering | Înainte de transformarea fostei fabrici Moldomobila într-un magazin Kaufland, va fi organizat un eveniment de rămas-bun, care să ne adune într-o atmosferă caldă și prietenească, în spiritul The Gathering.
Sâmbătă și duminică vor fi tururi ghidate, dezbateri, performance-uri, proiecții, concerte.
Coming soon
✨ Romanian Creative Week | În acest an, RCW va avea cu două zile în plus față de ediția anterioară și se va desfășura în perioada 15-26 mai. Peste 170 de evenimente vor avea loc pe parcursul celor 12 zile. Programul complet aici.
🎶 Concert Sukar Nation | Pe 23 mai, de la ora 19:00, trupa Sukar Nation va cânta la Legend Pub. Băieții vin cu noi combinații etno-rock și energie. Bilete aici.
🎸 Vița de Vie | Concert de lansare a noului album VdV, Lacrimă și fier. Vineri, 17 mai, în Underground Pub. Bilete aici.
👨💼 Sunt un Orb | Pe 12 iunie, actorul Horațiu Mălăele vine la Iași cu spectacolul „Sunt un Orb", care îmbină inteligența și umorul. Bilete aici.
🎤 TEDx Copou | Printre speakerii acestei ediții sunt Irina Păcurariu, Toni Grecu, Michael Bernescu și Cristian China-Birta. Pe 25 mai, de la ora 10:00, la Grand Hotel Traian. Bilete aici.
🤘 Rocanotherworld | Ediția a noua a festivalului va avea loc în perioada 20-23 iunie, la Iași, iar line-up-ului de pe Main Stage se alătură Deliric x Silent Strike, Coma, Jurjak, Fără Zahăr și Denorm, primii artiști anunțați la scena de muzică electronică fiind Rosario Internullo și Gala. Bilete aici.
Fotografia săptămânii
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 🤝
P.S. Nu uita să trimiți întrebările tale pentru principalii candidați la Primăria Iași.
Pe curând,
Alex Enășescu