Aroma rețetelor locale
O explorare a gastronomiei satelor din jurul Iașului, alături de Dana Burlacu Visternicu
Bună dimineața, Iași, și bun venit la prima ediție din 2023!
Sper că ați avut un răgaz odihnitor și că ați trecut cu bine peste primele zile înapoi la birou.
🌧 Vremea ne-a cam răsfățat în perioada sărbătorilor, cu temperaturi record în zona Moldovei, așa că era firesc să revină mai aproape de normal.
Știri locale pe scurt
Ce se construiește la Iași în 2023. APIX.ro a făcut o sinteză a principalelor investiții publice - Spitalul Regional de Urgență, terminalul T4 al aeroportului, sectorul de autostradă între Mircești și Pașcani - care vor fi derulate în acest an.
iată și lista șantierelor private care vor fi deschise în 2023 la Iași
Trei clădiri istorice din Iași sunt pe cale de a fi reabilitate.
la Baia Tucească au fost date jos schelele, cu un an și jumătate întârziere
fosta Casă Canano de la Fundație, care acum aparține Universității Cuza, a fost și ea renovată pe exterior
fostul Palat Mihai Sturdza, în care funcționează Facultatea de Teologie Ortodoxă, va fi restaurat de Iasicon și Construcții Unu
O pădure-parc va fi amenajată în zona lacului Ezăreni. Primăria Miroslava a încheiat un contract pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate în vederea realizării unui parc în zona lacului Ezăreni.
documentația tehnică va fi gata în primăvara acestui an, iar zona analizată are peste 18 hectare
parcul este rodul unui inițiative a Grupului Civic Horpaz
O călătorie prin gastronomia rurală locală
Pe Dana Burlacu Visternicu, blogger culinar local, am cunoscut-o prin quiche-urile minunate care ne așteptau la finalul conversațiilor găzduite de Oana Filip la Creativ înainte de cafea.
În a doua parte a anului trecut, ea a explorat satele din jurul Iașului pentru a documenta Aroma Rețetelor Locale.
Am fost curios să aflu cum se mai gătește la țară în zilele noastre, așa că i-am trimis câteva întrebări.
Dana, în ultimele luni ai avut șansa să ajungi în mai multe gospodării autentice din satele ieșene. Are ceva specific bucătăria rurală din zona noastră?
Am avut o șansă pentru care sunt foarte recunoscătoare. Șansa de a ajunge în satele ieșene (dar, nu numai) a fost balsam la inimioară.
Autenticitatea o găsim în satele mai îndepărtate de polii urbani și mai puțin accesibile teritorial vorbind. Satele îndepărtate ale Moldovei poartă pe umeri simplitatea, apropierea față de biserică și mult albastru.
La Pâncești, în județul Neamț (la limita geografică cu Iașul), am avut sentimentul întoarcerii in timp, iar in satul Bacu din comuna Ipatele am „gustat istorie pe pâine”.
Gastronomic vorbind, cu siguranță că avem identitate. Avem rețete specifice cum ar fi Julfa (Pelincile Domnului), cozonacii moldovenești sau Dresala (ciorba cu cartofi noi înăcrită cu lapte prins), dar avem și ingrediente sau elemente ce scriu povestea culinară moldovenească: borșul de putină, hasmațuchi, turtele, alivencile, mălaiul etc.
Ai descoperit vreo rețetă sau metodă de gătit care te-a surprins, pe care nu o aveai în repertoriul culinar?
Bucuria cea mai mare mi-au adus-o cuptoarele si bucătăriile de vară regăsite în gospodăriile țărănești. Este o atmosferă unică reunirea în jurul cuptorului.
Tot ritualul pregătirii acestuia, a preparatului, coacerea ce vine la pachet cu obiceiul casei sau locului sunt o experiență in sine.
La Tansa am găsit o învârtită care m-a cucerit pe loc. Învârtita, un preparat simplu prin definiție, aici îmbracă alte haine. E un fel de foitaj pregătit prin suprapunerea a trei foi, delimitate de straturi de untură cu zahăr.
Acestea se înfășoară și se răsucesc, iar rezultatul final este mult dincolo de așteptări. De asemenea a fost prima oară când la Frenciugi am auzit de pilaful dulce servit în mod deosebit la nunți și înmormântări sau am făcut cunoștința cu preparate specifice bucătăriei rome la Ciurea.
Parte din misiunea proiectului este promovarea producătorilor locali din zona Iașului. Spune-ne câțiva producători în care ai încredere și pe care merită să-i căutăm în băcănii.
Zorian - uleiuri presate la rece. Cred ca le-am încercat pe toate, iar cel mai nou produs: uleiul ecologic presat la rece din cătină mi-a ameliorat niste probleme de sanatate
Mierea de Bârnova - Comuna apicolă Bârnova are producători pe care vreau să-i menționez aici: Taină Vie, Prisaca Bârnova, Svarga Loka
Ferma Socială Bettine- brânza de capră, indiferent de combinație este absolut delicioasa
Ferma Scufița din Homița – roșii de tot felul, legume si ardei iuți inediți
Pofta Focului - cu zacuște și sosuri, în special Sos la flacără – iuțel- un delicios ketchup de casă
Știu că și tu te-ai mutat recent la casă în Bârnova împreună cu familia. Cum e viața la marginea pădurii în comparație cu cea din oraș?
Ne-am mutat recent la casa noastră in Bârnova, dar noi locuim în această comună de peste 10 ani. Comuna Bârnova are un potențial foarte mare și este un loc unde, după mulți ani, mi-am găsit locul si probabil încep să-mi fac rădăcini.
Faptul că sunt în permanență conectată la natură îmi aduce o stare de bine. Încerc că acesta oportunitate să o transfer cumva și în farfurie prin rețete de sezon cu ingrediente locale.
Pe Dana Burlacu Visternicu o puteți găsi și pe site-ul Prăjiturici și altele și pe Instagram.
În offline, ea ține ateliere de gătit pentru copii în fiecare sâmbătă la Soft&Grace, este ghid în pregătirea unor rețete simple de supraviețuire, într-un proiect al Asociației Orientat și organizează degustări duminica la Oaza Taină Vie.
📣 Mesajul tău poate fi aici
Dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kit-ul Iașul nostru. 👇
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism curat în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către mii de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Ce facem săptămâna asta
📚 Traducătorii și cafeaua | Florin Tudose vine la cafeneaua Colea, deschisă recent în zona parcului Octav Băncilă, să povestim despre cele zece cărți traduse chiar de el. Vineri de la 19:00.
🐂 Cap de bou | Un grup de hoţi de mâna a treia încearcă să fure o colecţie valoroasă de monezi. Ei rezolvă în 12 ore ce alţii fac într-una. Un spectacol pus în scenă la Teatrul din Stejar, duminică de la 19:00. Un bilet costă 50 de lei.
🎭 Chirița în provinție | Un spectacol regizat de Ion Sapdaru, cu Horia Veriveș în rol principal. Luni de la 19:00 la sala mare a Teatrului Național din Iași.
#decitit
Iaşul iubeşte Parcul Copou, aşa cum e acum - Ziarul de Iași
Cu ce rămânem din 2022, în 20+ recomandări culturale - Scena9
Ce am învățat din trei ani de citit cărți de dezvoltare personală și self-help - Libertatea
How Jersey City Got to Zero Traffic Deaths on Its Streets - Bloomberg CityLab
Fotografia săptămânii
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 🤝
Weekend fain,
Alex Enășescu