Bună dimineața, Iași! ☀️
În ediția de azi:
zboruri Iași – Erevan, de luna viitoare
un interviu cu fondatoarea primului restaurant cu specific pakistanez din Iași
primul târg de carte second-hand pentru copii și părinți din România
Știri locale pe scurt
Primăria Iași a respins singura ofertă depusă pentru concesionarea sistemului de termoficare. Licitația pentru concesionarea sistemului de termoficare a fost anulată.
Primăria Iași a respins singura ofertă depusă la procedură, cea a Chimcomplex Borzești SA.
Licitație pentru reabilitarea unei clădiri emblematice din centrul Iașului. Trei ofertanți participă la licitația pentru reabilitarea unei clădiri-simbol din centrul Iașului.
Universitatea de Medicină și Farmacie Iași a pus la bătaie aproape 60 milioane lei pentru restaurarea Casei Asigurării Meseriașilor.
Zboruri Iași – Erevan, de luna viitoare. Compania aeriană FLYONE Airlines va opera zboruri regulate de la aeroportul din Iași spre aeroportul din Erevan, capitala Armeniei, din decembrie 2024.
Încă 11 km din Autostrada Moldovei au fost dați în circulație. Noua șosea de mare viteză ocolește municipiul Focșani pe la o distanță foarte mare.
Este prima inaugurare din A7 din acest an, iar autoritățile susțin că în săptămânile următoare vor mai fi deschise alte câteva tronsoane.
Tronsonul inaugurat joi este al doilea deschis pe A7, centura Bacăului fiind deschisă circulației în 2020.
Povestea indus - spice is life
Unul dintre lucrurile care mi-au plăcut cel mai mult când am stat în București primăvara trecută au fost micile restaurante exotice, de la nepalez la srilankez la filipinez.
Și cu atât mai mult m-am bucurat în toamna anului trecut, când am descoperit că s-a deschis la Iași un mic restaurant cu specific pakistanez, „indus”.
Pornit din pasiunea jurnalistei Andreea Luca pentru aromele bucătăriei pakistaneze, „indus” și-a găsit treptat clienți dispuși să iasă din zona culinară de confort. Ajută și faptul că e la câteva minute de Palas Campus.
Am întrebat-o pe Andreea despre suișurile și coborâșurile din primul an de antreprenoriat culinar și despre ce face bucătăria pakistaneză specială.
Andreea, felicitări pentru prima aniversare a „indus”! Care a fost partea cea mai faină din experiența de până acum?
Mulțumesc tare mult, Alex. Le sunt recunoscătoare tuturor celor care au contribuit la ceea ce este „indus” astăzi, inclusiv proiectului Iașul Nostru, la un an distanță de momentul în care am lăsat mirosurile și aromele pakistaneze autentice libere prin Iași.
Ceea ce mă satisface până la cer este faptul că văd și simt că am adunat în jurul copacului colorat de la indus o comunitate atât de frumoasă de iubitori de condimente de calitate și gusturi puternice sud-asiatice și că datorită lor pot să gătesc foarte des rețete noi.
Sunt fascinată de dinamism și asta mă bucură cel mai mult când vine vorba despre satisfacțiile activității mele de bucătar, aceea că pot să mă joc cu felurile de mâncare pakistaneze la infinit, iar clienții mei iubesc să fac asta.
Ca antreprenor, cea mai faină parte este că mi-am confirmat că am calitățile necesare să port haina asta și că sunt mereu deschisă să învăț. Așa mi-am consolidat curajul să fac în continuare oamenii fericiți cu mâncarea mea.
Cum ai descoperit bucătăria pakistaneză? Pentru cineva care nu v-a trecut pragul încă, ce e special la bucătăria pakistaneză?
Aș spune că sunt o ființă norocoasă că s-a născut cu urechile ciulite și ochii agitați, pentru că am fost mereu curioasă să descopăr lucruri complexe, să le înțeleg, să caut profunzimi, să cunosc culturi noi.
Foarte mult m-au ajutat călătoriile mele prin lume ca să îmi lărgesc și mai mult interesul pentru gastronomie, de exemplu, dar nu numai, și să realizez pe parcurs că știu foarte puține, fiind convinsă că mai am un infinit de detalii despre lume de aflat. Asta îmi menține dorința să străbat lumea cât mai mult ca să adun bogății în suflet din fiecare loc în care mă pierd.
Așa se face că am reacționat într-o fracțiune de secundă la prima atingere a unui preparat cu specific pakistanez gătit de prietena mea din Pakistan, pe care am cunoscut-o când m-am aflat la studii în Europa, moment din care am văzut în fața ochilor doar astfel de mâncare. A fost o dragoste la prima simțire pentru că aceste preparate au cel mai bun impact pentru organismul și papilele mele.
În primul rând, pentru că gustul este unul puternic, bazat pe cele mai intense condimente din lume produse în Pakistan și India, iar în al doilea rând pentru că este hrană — fiecare preparat acoperă necesarul de nutrienți pentru orice persoană și tratează diferite afecțiuni sau previne boli.
În bucătăria pakistaneză, focusul este pe arome și pe o cantitate foarte mică de ardei iute (care este oricum unul blând), pe condimente de cea mai înaltă calitate și în același timp pe principiile alimentare generale.
Cu un prânz complet (fel principal cu sos, orez basmati premium/lipie tradițională și salată), o persoană are tot ceea ce are nevoie ca să aibă o zi productivă din punct de vedere fizic și psihic. Chiar și cu o masă pe zi, pentru că preparatele sunt foarte hrănitoare, au mulți nutrienți și puține calorii.
Pentru mine, este singurul tip de mâncare cu care mă simt extraordinar, în rest, aproape orice aș mânca din bucătăria continentală îmi provoacă disconfort digestiv. În plus, cu ardeiul iute și toate condimentele pe care le aducem chiar din sudul Asiei, mi-am tratat gastrita care îmi degrada calitatea vieții ani la rând.
La „indus” folosim doar condimente originale și ingrediente de cea mai bună calitate, alese pe sprânceană, iar timpul de gătire este mereu foarte îndelungat. De exemplu, pentru Tikka Masala, marinăm carnea 12 ore în iaurt gras cu condimente, gătim sosul în peste 10 ore, și așa depășim 22 de ore dedicate procesului pentru acest preparat.
La un fel de mâncare bogat în proteine vegetale, pe bază de năut de exemplu, hidratăm leguminoasele 16-18 ore, schimbăm apa la intervale de timp, iar enzimele care provoacă balonare sunt eliminate în acest fel. Alocăm mult timp pentru pregătirea fiecărui preparat, începem mereu procesul cu o zi înainte, și cu ingrediente premium și multă dragoste obținem gusturi autentice din Pakistan, după rețete de acolo.
De exemplu, am o rețetă de năut cu mango murat de la mama unui prieten dintr-un trib din nord-vestul Pakistanului, o abordare care doar acolo se găsește, nu e rețetă clasică de restaurant.
De fapt, toată mâncarea noastră este gătită exact că acasă, iar asta se simte și în atmosfera restaurantului, pentru că avem zona de gătire la vedere, orice client intră practic în bucătărie când vine la „indus” și se simte ca într-o casă extrem de frumos mirositoare datorită condimentelor.
Știu că ai fost recent în Pakistan, unde ai avut șansa să intri în bucătăriile unor restaurante și să iei parte la mese tradiționale. Ce ai adus cu tine la „indus” din călătoria asta?
Ce nu știam înainte să intru prin bucătăriile unor restaurante din Pakistan a fost, de exemplu, că acolo se folosesc în general doar pui de aproximativ 1 kg, nu mai mari, pentru că au cea mai gustoasă și suculentă carne, care se gătește perfect în timp redus, mai ales că foarte multe preparate conțin carne cu os.
De asemenea, nu știam că Tikka Masala are acolo tot felul de interpretări și denumiri și nu este neapărat un preparat clasic. Am adus cu mine - să nu încerce cineva să caute prin dulapul meu cu prețioasele condimente 😀 - o cantitate bunuță de șofran cultivat în Munții Karakorum, din nordul Pakistanului, un soi care crește doar în acea zonă și este ecologic.
Mai mult, am adus cu mine rețete noi de mâncăruri savuroase care se prepară la wok din fontă, cu carne de oaie, vită, dar și pui. Am acum zeci de rețete aflate în așteptare care îmi dau mereu energie dimineața la ora 6.00 să plec fericită de acasă spre restaurant ca să gătesc rând pe rând câte una.
Spune-ne câte ceva despre felurile tale preferate de la „indus” sau opțiuni adăugate recent în meniu.
Am vrut la un moment dat să renunț la consumul de carne, însă mi-am dat seama că eu fără carne de oaie, cea mai sănătoasă carne, nu vreau să trăiesc. Este preferata mea și de aceea la „indus” fac diferite preparate cu aceasta la bază, niște gusturi care mereu mă fascinează.
Felurile mele de mâncare preferate sunt un preparat cu carne de oaie tocată, unul cu bucăți de pulpă de oaie în sos de ghimbir, condimente pakistaneze premium, iaurt, iar în top se menține încă de la primul contact cu gustul sud-asiatic cel cu conopidă și cartofi fiert în suc propriu, pentru care am petrecut un an ca să învăț să-l gătesc corect.
Care e cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o de când ai pornit „indus”?
Cel mai important lucru, pe care l-am învățat cu mult disconfort, este că mai am de lucrat cu mine ca să accept că într-un business predictibilitatea este o așteptare care nu te lasă să evoluezi.
Știam că am nevoie să mă adaptez la orice situație, așa cum vine, însă când a venit momentul să o fac într-un context foarte dificil, am suferit foarte mult. Am tras învățăminte, încă mai trag și merg cu mai mult curaj înainte.
În calitate de bucătar și promotor al unei alimentații echilibrate, am învățat că în Iași e restrânsă categoria de oameni care caută mâncare cu sens și au o atenție specială pe acest lucru. Majoritatea clienților noștri sunt din această categorie, însă constat că aceasta e limitată poate din cauza nivelului de trai scăzut.
La „indus” promovăm alimentația sănătoasă și povestim tuturor foarte multe despre fiecare preparat în parte pe care îl gătesc. Nu m-aș putea opri din vorbit despre mâncarea mea, și pentru că o iubesc, și pentru că o respect.
Încă ceva: Dacă vrei să preferi să comanzi mâncarea acasă, începând de luna trecută găsești preparatele de la „indus” și în aplicația Iași Delivery. Prețurile sunt un pic mai mari decât în locație, dar transportul este gratuit.
Ce facem săptămâna asta
🎙 Stand-up comedy | Edi Vacariu, câștigătorul iUmor 2020, împreună cu Gabriel Dumitriu și Vlad Olteanu vin mâine seară la FOOM. (P)
Cu experiență pe mai multe scene din țară, cei trei ne propun o seară în care să ne descrețim frunțile alături de prieteni sau colegii de birou. Bilete aici.
🤝 Romanian Business Leaders | Comunitatea de business din regiunea Moldovei se reunește marți, pe 12 noiembrie, la Grand Hotel Traian, pentru cea de-a V-a ediție a conferinței regionale RBL Iași.
📖 Bookisit | Primul târg de carte secondhand pentru copii și părinți din România ajunge la Iași. Târgul este o inițiativă autohtonă de promovare a lecturii care a reușit încă de de la prima ediție să aducă împreună copii și părinți pasionați de cărți.
Vino cu familia duminică, între 10:00 și 15:00, la Caferamica să răsfoiești și să cumperi, să asculți și să recomanzi, să ne cunoaștem și să împărtășim dragostea de cărți și lectură!
🎤 Acoustic tour | Andra Andriucă încheie toamna și anul în cântec, de data aceasta într-o formulă acustică, joi, pe 14 noiembrie, la Acaju. Bilete aici.
Coming soon
👩🦰 TEDx Copou Women | Un eveniment care aduce pe scenă povești emoționante, idei care schimbă lumea și femei care ne provoacă să vedem lucrurile dintr-o perspectivă nouă. Sâmbătă, 16 noiembrie, la BCU Iași. Bilete aici.
🎸 Vița de Vie | Pe 17 Noiembrie, la Legend Pub, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la lansarea albumului Fenomental, Vița de Vie pregătește un show mamut în care toate piesele de pe album vor fi cântate integral. Bilete aici.
🥁 Robin and The Backstabbers | Trupa alternativă Robin and the Backstabbers vine la Legend Pub pentru un concert live, joi, pe 21 noiembrie, de la 19.00. Bilete aici.
☕️ Iași Coffee Festival | Pe 22-24 noiembrie, la Palatul Culturii are loc cel mai amplu festival dedicat cafelei din regiunea de Nord-Est a României, care găzduiește și Campionatele Naționale de Roasting, Cup Tasters și Brewing.
🇷🇴 FOOMFest | Pe 1 decembrie, FOOMFest se întoarce pentru ediția a V-a. Chef Ștef Costin și Leo pun la cale un ospăț tradițional românesc cu accente internaționale, în care se vor regăsi preparate la ceaun și cărnuri frăgezite la smoker. (P)
Bogdan-Mihai Simion & Lăutarii de Mătase vor readuce muzica lăutărească veche pe Lăpușneanu, de data aceasta, sub prezentarea lui Andi Moisescu.
Participarea se face pe baza unui bilet ce include o zi de eveniment, mâncăruri și băuturi cu acces nelimitat, sprijin artiști, dar și înscrierea la tombola „11 ani de Nemțeana”, care te poate trimite într-un weekend boieresc la Durău. Bilete aici.
Fotografia săptămânii
Încă ceva
Să votezi e important pentru democrație, dar poți face și mai mult. Ca să ne asigurăm că alegerile oamenilor la alegerile prezidențiale și parlamentare sunt respectate, e nevoie ca votul să fie protejat.
Prietenii de la Funky Citizens invită comunitatea să se înscrie ca observatori la vot și să protejeze democrația.
Practic, Funky acreditează cetățeni care pot oferi 24 de ore pentru democrație pentru a observa desfășurarea procesului electoral din secțiile de vot. Aceștia vor fi prezenți în secții și se vor putea asigura că totul se desfășoară conform legii sau, în caz contrar, că vor raporta eventualele nereguli sau practici nedemocratice. Observatorul este un cetățean vigilent care se asigură că procesul electoral se desfășoară conform legii. Nu are voie să se implice direct, dar primește acces în orice secție de vot și chiar la numărarea acelor voturi, cu scopul de a sesiza nereguli.
Câteva exemple de lucruri la care este atent un observator:
• există propagandă electorală în apropierea secției?
• se încearcă influențarea alegătorilor în orice fel?
• în secție, se respectă secretul votului?
• există persoane care n-au ce căuta acolo?
• la numărătoarea voturilor, se respectă procedura din lege?
Pentru a fi observator, cetățenii trebuie să aibă dreptul de vot, vârsta peste 18 ani și să nu facă parte dintr-un partid politic, întrucât programul derulat nu este partizan. Nu este necesară experiență anterioară, iar observatorii vor primi training și asistență electorală din partea Funky.
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu