Balul de la Castel bate un nou record
Cel mai important eveniment filantropic din inima Moldovei a adunat peste 140.000 euro pentru copii vulnerabili
Bună dimineața!
Astăzi începem cu un scurt update despre modelul de business al acestui newsletter local. 👇
Săptămâna trecută am avut ultima rundă de discuții cu oamenii de la Substack, platforma care ne-a finanțat în urmă cu un an.
Deși niciuna din cele 12 publicații care fac parte din programul Substack Local nu este încă sustenabilă, Substack a decis că nu ne poate sprijini încă un an. 💔
Nu pot să-i condamn căci ei înșiși au avut dificultăți în a ridica o nouă rundă de finanțare, pe fondul recesiunii care întrevede în SUA.
Ce înseamnă asta? Contractul cu Substack expiră la final de iulie, așa că din august vom avea libertatea să lucrăm împreună cu business-uri locale care schimbă orașul în bine. 💌
Fie că ești antreprenor local sau reprezinți o companie care vrea să sprijine jurnalismul local independent, dă-mi un reply la acest email, un semn pe LinkedIn sau scrie-mi pe iasulnostru@substack.com 🤝
Context: am vorbit mai pe larg despre cum a decurs primul an de parteneriat cu Substack într-un interviu pentru o publicație de specialitate
🌦 Vremea va fi instabilă în weekend și ceva mai însorită de luni încolo.
Știri locale pe scurt
Virajul la stânga va fi interzis pe bulevardele mari, acolo unde se produc ambuteiaje în orele de vârf. În urma analizei Comisiei de Circulație s-au propus mai multe zone din oraș în care să fie respectate aceste reguli.
„Pe Anastasie Panu nu se va mai putea vira la stânga pentru a se intra la Casa de Pensii. Pe Silvestru nu se va mai putea vira la stânga pentru a intra în benzinării. Vor fi astfel de interziceri și pe Nicolae Iorga, în primul rând pe străzile cu două benzi plus linie de tramvaie.”
Prețul apartamentelor din Iași a crescut cu 3% în ultima lună, de la 1.274 la 1.312 de euro pe metru pătrat util. Deși locuințele din blocurile vechi au consemnat un declin ușor, pe segmentul rezidențial nou a avut loc un avans de 5.6%.
Blue Air a anulat cinci curse de pe Aeroportul Iași. Cursele programate pe timpul verii - către Torino, Bruxelles, Dublin, Dusseldorf și Munchen - au fost suspendate complet până în octombrie.
Localnici care ne inspiră
Andreea Marc este Head & Heart of Communication și o găsești la CGM Software Romania, compania de IT medical din Iași care creează soluțiile software pentru sistemele medicale publice și private din țări ca Germania, Franța, Austria.
În timpul liber, Andreea este croitor de cuvinte și o găsești online, pe blogul ei.
Andreea, ce îți place cel mai mult la orașul Iași?
Eram odată într-un taxi în București, iar șoferul m-a întrebat de unde sunt. Mi-am pierdut de multă vreme accentul de moldoveancă prin prisma meseriei mele și a multiplelor călătorii, așa că știam că nu accentul m-ar fi dat de gol.
I-am zis Iași, apoi l-am întrebat cum de și-a dat seama că nu sunt din București. A zis că „m-a trădat” zâmbetul și faptul că i-am vorbit frumos. Și toți celor care le spun că sunt din Iași se luminează la față și încep să depene amintiri frumoase pe care le-au trăit pe meleagurile noastre, dar, mai ales, cu oamenii de aici.
Ce-mi place cel mai mult la Iași? Că e acasă. Sunt născută și crescută în dulcele târg al Ieșilor, orașul ăsta cu care mă mândresc și care înflorește parcă pe zi ce trece.
Că, pe lângă locurile care-mi sunt la suflet, cunosc cel mai bine oamenii de aici, iar oamenii mă știu pe mine. Și au ieșenii o căldură aparte, pe care cu greu o găsești în altă parte. Așa că, pe scurt, aș spune „căldura de acasă”.
Spune-mi câte ceva despre felurile în care te implici în comunitatea locală.
Totul a început pe vremea studenției, în urmă cu douăzeci ani, când am descoperit voluntariatul. A fost perioada în care am învățat cel mai mult despre Iași și în care mi-am făcut cele mai multe contacte, pe care le mai am și acum.
Am înțeles încă de atunci ce înseamnă puterea comunității și de ce e atât de important să mă implic în dezvoltarea ei. Și e pur și simplu minunat sentimentul când pui umărul și construiești, alături de alți oameni ca tine.
Metodele pot fi multiple: organizarea de evenimente, promovarea orașului, a evenimentelor și a afacerilor locale, campanii de donare de sânge, acțiuni de înfrumusețare a orașului, campanii civice și tot așa.
Dacă ar fi să dai un sfat cuiva care abia se mută în Iași, ce i-ai spune?
Nu doar că i-aș spune, dar l-aș lua frumușel de mână, i-aș arăta tot ce trebuie și l-aș duce peste tot unde are nevoie să meargă, l-aș pune în contact cu oamenii potriviți și l-aș ajuta să se integreze mai ușor. Pentru că asta facem noi, ieșenii.
L-aș invita la un pahar cu vin și i-aș povesti până-n lună și-n stele despre orașul minunat în care tocmai s-a mutat, despre viața de zi și de noapte, despre nesfârșitele posibilități de petrecere a timpului liber, de la scena care respiră cultură, la cluburile inundate de veselia oamenilor.
Și i-aș mai spune ce le spun și ieșenilor: să nu înceteze niciodată să își descopere orașul. Să fie turiști în propriul oraș, să meargă, să exploreze, să descopere.
Fie că o fac cu un ghid de turism specializat sau cu un localnic, fie că pornesc singuri într-o expediție a celor șapte coline și a tot ce înconjoară ele atât de maiestuos.
Cum arată pentru tine o zi perfectă în Iași?
În general, mă trezesc în jur de 5:45. Ador liniștea dimineții și modul în care se dezmorțește ușor-ușor orașul, pictat în petele roșiatice ale răsăritului. Și ador să merg pe jos, nu doar pentru că e sănătos, ci pentru că iubesc să descopăr orașul la pas, să îi respir aerul și să revăd chipuri mai noi sau mai vechi.
Așa că dimineața cea mai faină e cea care începe cu o plimbare și cu o discuție bună la o ceașcă de cuvinte. Apoi munca la birou, unde nicio zi nu e la fel, iar eu îmi iubesc la nebunie meseria.
Seara e fie cu o plimbare și muzică în căști, fie la un restaurant cu prietenii, fie la unul dintre nenumăratele evenimente care au loc în Iași.
O zi perfectă e cea în care ajung acasă epuizată de oboseală, dar de acea oboseală plăcută, care mă ține cu zâmbetul în dotare și cu energia la cote maxime, pentru că am fost înconjurată încă o zi de oameni buni și de evenimente mișto.
Zi-mi câteva dintre comorile tale ascunse din Iași, locuri mai puțin cunoscute despre care ai vrea ca mai multă lume să știe.
Chiar și după atâția ani, descopăr în fiecare zi noi locuri, noi străzi, noi clădiri. Când trebuie să merg din punctul A în punctul B prin oraș, îmi schimb de fiecare dată traseul și mă las purtată de moment. E incredibil câte lucruri poți descoperi în propriul oraș.
Și deși ador să fiu înconjurată de energia oamenilor la evenimente, iubesc totodată și să mă retrag în carapacea mea, în inima naturii. Ador tot ce înseamnă ieșire în pădure pe lângă Iași (asta nu înseamnă făcut grătar în pădure, ci plimbat, îmbrățișat copacii și respirat adânc).
Uite, de curând, am descoperit un loc minunat, retras și foarte primitor, numit Poienița cu Ponei, de care m-am îndrăgostit și eu, și fiică-mea.
Alexandru Lăpușneanu va rămâne pe vecie una dintre străzile mele preferate, pe care ador să mă plimb și să mă opresc din când în când. Și ador ca în plimbările mele prin oraș să mă așez pe o bancă și să observ cum se mișcă orașul. E momentul meu de liniște cu mine.
Mai este DiVino Wine Shop, locul acela magic cu licori și mai magice, unde „magicianul” Liviu îți dă de fiecare dată poțiunea potrivită. Sunt serile la teatru sau la operă, de care avem atât de mare nevoie.
Sunt serile la Andalu, unde Anca și Daniel te învăluie cu ospitalitatea lor și cu delicatesele spaniole. E Grădina Botanică de care pur și simplu nu ai cum să te saturi vreodată. E Copoul cu străduțele lui nesfârșite și cu răcoarea copacilor.
Și ar mai fi o mulțime de locuri, dar zic să vă las să le descoperiți și voi. Sau, și mai bine, le putem descoperi împreună, la o drumeție urbană și un pahar de poveste.
Ce facem în weekend
🧒 Șotron. Festivalul copilăriei | Cel mai mare festival cultural-educativ pentru publicul tânăr din zona Moldovei se va desfășura în perioada 10-12 iunie în Dumbrava Minunată de la Muzeul Mihail Sadoveanu și va sta sub semnul solidarității cu Ucraina și cu copiii refugiați.
🎷 Cucuteni Jazz Fest | Între 10-12 iunie 2022 va avea loc prima ediție Cucuteni Jazz Fest, în spaţiul încãrcat de istorie al Sitului Arheologic Cucuteni.
Andra Botez, Duo Gârlea, CALI QUARTET, Liviu Mãrculescu Jazz Unit, lãturi de invitaţi din Germania, Polonia, Republica Moldova şi Ucraina vor face dealurile Cucuteniului să răsune de jazz. Biletele sunt disponibile aici.
🎦 Festivalul Internaţional de Foarte Scurt Metraj Très Court | Cele mai bune filme de maximum 4 minute sunt gata să ajungă la spectatorii din Iași sâmbǎtǎ, 11 iunie, și duminicǎ, 12 iunie.
Un format în aer liber perfect pentru serile dumneavoastrǎ de varǎ, cu intrare liberǎ, în atmosfera cu parfum de trandafiri din Grǎdina Institutului Francez!
🖼 Principiul diferențelor comunicante | Galeria ArtEast găzduiește o expoziție comună a artiștilor Cristian Diaconescu și Sorin Purcaru. Vernisajul are loc vineri de la ora 18:00 la sediul galeriei de pe strada Păcurari 108.
🍷 Wine sensations | Împreună cu Vali Tătar, somelier și specialist în asocieri culinare, Jassyro a pus la cale o experiență care aduce împreună 5 senzații care pot crea un gust umami alături de 4 vinuri special alese. Vineri de la 19:00 la 22:00. 150 de lei/persoană.
Încă ceva
Aseară am avut privilegiul să iau parte la Balul de la Castel, organizat de Fundația Bethany, unde oameni din comunitatea de business locală au participat la o licitație caritabilă, prin care s-au strâns peste 140.000 de euro pentru copii vulnerabili din județul Iași. 👏
Iată doar câteva dintre obiectele de artă pentru care bătălia a fost aprigă:
Going UP - sculptura Omului de Oțel din Brașov, Daniel Rădulescu - s-a dat cu 51.000 de lei
Credit pentru un crin - tabloul bursierului Mihail Vornicu - a fost achiziționat cu 45.000 de lei
Ceasul vechi din lemn donat de Augustin Matei a ajuns la 50.000 de lei, iar ceasul de mână al designerului s-a dat împreună cu sacoul prezentatorului Pavel Bartoș, pentru 20.000 de lei
Fotografia săptămânii
Interiorul unei biserici catolice din satul Săveni, comuna Gropnița:
Dacă vrei ca fotografia ta să apară aici, folosește #iasulnostru pe Instagram
Cam atât pentru săptămâna asta. Revenim marți cu un reportaj despre câțiva dintre refugiații ucraineni care și-au găsit un job în Iași. 💛💙
Weekend fain,
Alex Enășescu