Bună dimineața, Iași! ❄️
În ediția de azi:
s-a blocat licitaţia pentru SRU Iaşi
primarul Chirica ne îndeamnă să ne bucurăm de iarnă
lista proiectelor private de impact din Iași în 2024
Știri locale pe scurt
Capodoperele româneşti de la Muzeul Brukenthal vor fi expuse în premieră la Iaşi începând de luni și până pe 15 martie.
Este pentru prima dată în ultimii 50 de ani când unele piese părăsesc Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, pentru a fi văzute de publicul din alt oraş din România.
Colecţia cuprinde aproape 70 de lucrări realizate de artişti precum Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Corneliu Baba, Camil Ressu, Ion Ţuculescu, Horia Bernea, Ştefan Câlţia.
Licitaţia pentru supravegherea lucrărilor la Spitalul Regional de Urgenţă a fost blocată. Unul dintre ofertanţii la procedură a contestat atribuirea contractului la jumătate din valoarea estimată.
În plus, ofertantul câştigător a fost exclus de la licitaţii similare întrucât nu şi-a dus la bun sfârşit obligaţiile în cadrul altor contracte.
Parc industrial la Pașcani. Consiliul Județean Iași a început demersurile pentru înființarea unui parc industrial la Pașcani pe o suprafață de 64 hectare.
S-a lansat licitația pentru proiectare la nivel de Plan Urbanistic Zonal (PUZ), cu o valoare a contractului de aproape 600.000 lei, fără TVA.
Traseul drumului ocolitor care ar urma să fluidizeze traficul în Podu Iloaiei. Drumul ocolitor al orașului Podu Iloaiei va avea o lungime de 4.3 km și va străbate zona de sud a orașului, în cea mai mare parte fiind paralel cu calea ferată.
Investiția a fost estimată la circa 60 milioane lei, potrivit Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași.
Primarul unui oraș paralizat de ninsoare ne îndeamnă să ne bucurăm de iarnă
„Ce avem la orizont este, trebuie să insistăm, un episod de iarnă pe cât de consistent, pe atât de normal în contextul climatic al iernilor din regiunea noastră, pentru că o săptămână cu strat de zăpadă și minime sub -15C nu reprezintă în niciun caz ceva ieșit din comun.
Bineînțeles că un astfel de interval ridică probleme de confort termic și mobilitate, dar problemele care pot să apară rezultă mai mult din inabilitatea de a gestiona astfel de intervale cu zăpadă, frig și polei, decât din caracterul presupus excepțional al iernii.” - Meteo Moldova, duminică dimineață
Am văzut multe mărturii despre cum s-a circulat săptămâna asta în Iași, cu distanțe măsurate în ore, și cu transportul public, și cu mașina.
Eu mi-am luat bocancii de munte și am ieșit doar pe jos, pe distanțe relativ scurte, în zone centrale, așa că nu pot să mă plâng. Am fost totuși martor la un incident de rutină, care spune multe despre ușurința cu care se sugrumă traficul la tot pasul.
Urcând pe jos bulevardul Carol miercuri dimineață, în dreptul Universității am început să văd cum se formează o coloană de mașini pe prima bandă și una de tramvaie pe cea de-a doua. În 2-3 minute, traficul s-a blocat complet, niciun mijloc de transport nu mai putea avansa un metru pe sensul de urcare.
Am continuat să urc Copoul la pas, curios ce o fi cauzat un asemenea ambuteiaj. Să fie un accident pe trecerea de pietoni, o altă defecțiune la rețeaua fir-contact?
Trecând de Mega Image, lăsând în urmă zeci de mașini și mai mult de 10 tramvaie oprite, am ajuns la cauza blocajului - o mașină de Galați/Brăila parcase „în spic” în dreptul spitalului Parhon.
Prima bandă era pe jumătate ocupată de zăpadă pluguită, astfel că mașina bloca circulația tramvaielor. Fix după ce șoferul a mutat mașina, la locul faptei a ajuns și un Logan al Poliției Locale.
A fost nevoie de o singură mașină parcată neregulamentar ca să se blocheze complet traficul pe unul dintre cele mai circulate bulevarde din Iași, pe o distanță de câțiva kilometri.
Blocajul ăsta - am citit că au mai fost câteva similare - nu este doar despre șoferi iresponsabili sau despre deszăpezire. Ninsoarea nu a făcut ca Iașul să fie dintr-odată disfuncțional, ci a vădit toate felurile în care orașul este disfuncțional și pe vreme bună:
transportul public subdimensionat și parcul învechit de tramvaie
parcarea nesistematizată, care îi încurajează pe oameni să lase mașinile pe unde apucă, gratuit, la bordură, fără risc de amendă
haosul urbanistic făcut posibil de absența unui PUG
Ninsoarea doar a făcut problemele sistemice ale orașului să devină acute pentru câteva zile.
Am văzut clipuri cu pietoni nevoiți să escaladeze nămeții ca să traverseze strada și ambulanțe blocate în trafic. Am citit despre:
copii care nu au putut merge la școală
străzi secundare unde mașinile de gunoi nu au putut ajunge 3-4 zile la rând
afaceri locale care au rămas închise din cauză că livrările durau peste trei ore
„Profitaţi de iarnă, bucuraţi-vă de ea. Viaţa nu este doar politică, ură, interese şi ironii. Viaţa este simplă, dacă încerci să o vezi aşa cum este ea! După ce ne maturizăm: intelectual, profesional, poate şi politic, începem să ne stăpânim şi să facem diferenţa între realitate şi virtual.
Viaţa este realitate, restul este o cursă cu tine, poate cu visele tale, dar ea se satisface prin muncă, sacrificii, uneori compromisuri, care pot duce undeva, în lumea pe care o vrei să o construieşti şi prin propriile tale sacrificii. Cere şi ţi se va da, dăruieşte şi vei dobândi.” - Mihai Chirica
Așa arată un oraș în care administrația disprețuiește locuitorii.
E ușor să plantezi hectare de gazon și panseluțe, să umpli orașul de plachete, drapele, statui și bănci cu versurile lui Eminescu. Iar ușor poate oricine.
Dar eficacitatea unei administrații locale e dată, printre altele, și de capacitatea de a asigura mobilitatea locuitorilor pe cod galben de ninsoare și viscol.
Ce facem săptămâna asta
🕺 Retro Party | În seara asta, de la ora 19:00, Foom by Nemțeana aduce ritmurile anilor ‘80 - ‘90. Intrarea este liberă.
🎙️ Stand-up comedy | În seara asta, de la 19:30, Petrică Iștoc, Alin Burlacu, Dominic Iacob și Anton Petru te așteaptă cu glumele pregătite la Caferamica. Ia-ți bilet și începe anul cu zâmbet.
🏺 Atelier modelaj lut | Duminică, cei de la Caferamica Iași vă invită să creați împreună boluri de ceramică, care pot servi, printre altele, drept cadou pentru pisica voastră. Rezervă un loc.
Coming soon
🍷 Wine&Dine | Pe 19 ianuarie, de la ora 19:00, Restaurantul Panoramic organizează un eveniment eveniment ce promite o experiență gastronomică și vinicolă unică, însoțită de o panoramă de 360° asupra Iașului. 150 de lei / persoană.
🎼 Festivalul Classix 2024 | În perioada 18-25 februarie, Classix adună compozitori din toată lumea și răsună muzica clasică în Iași.
Tematica din acest an este descoperirea dorinței, iar evenimentele vor explora opere compuse de George Enescu, Gustav Mahler, Serghei Rahmaninov printre alții. Bilete aici.
#decitit
Trădarea rectorilor ieşeni, sau cum interesul personal este pus mai presus decât cel al universităţilor - Ziarul de Iași
Lovitura lui Cezar Baciu: trei ani viceprimar, 40.000 de euro la botez, director la Termoservice - Reporter de Iași
Lista proiectelor private de impact din Iași unde lucrările sunt așteptate să înceapă în 2024 - Apix
Pariu pe centura verde: cum poate un proiect pe modelul Vienei să creeze un București care respiră - Panorama
The social housing secret: how Vienna became the world’s most livable city - The Guardian
French city of Montpellier makes public transport free for all residents - The Guardian
Fotografia săptămânii
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email.
Iar dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kitul Iașul nostru.
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism independent în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către 6.000 de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu