Bugetul local a fost adoptat pe repede înainte, fără dezbatere publică
În timp ce Clujul alocă bani pentru metrou, la Iași proiectele de anvergură rămân în faza de proiect
Bună dimineața, Iași!
În mod obișnuit, evităm să avem știri politice ca subiect principal în acest newsletter, dar aprobarea bugetului local este un studiu de caz privind modul netransparent în care banul public - taxele și impozitele pe care le plătim cu toții - este cheltuit de aleșii locali.
Pentru că un astfel de subiect poate fi sec și încâlcit, am încercat să extragem informațiile esențiale și să le punem în context, pentru a le face cât mai accesibile.👇
Legea prevede 15 zile de dezbatere publică pentru bugetul local. Administrația PNL l-a aprobat în 9 zile
Bugetul local al Iașului a fost votat miercuri de consilierii PNL și PMP, care dețin majoritatea în Consiliul Local Iași.
Varianta detaliată a proiectului de buget a fost publicată pe 9 ianuarie, iar bugetul a fost adoptat 9 zile mai târziu, pe 18 ianuarie.
Fast forward. Deși societatea civilă i-a cerut primarului Mihai Chirica să amâne aprobarea bugetului local, astfel încât să poată exista o dezbatere publică reală, bugetul a fost aprobat pe repede înainte, fără a fi respectat termenul legal de 15 zile în care pot fi aduse observații la buget.
Iată ce spune legea privind finanțele publice locale:
„Pe baza veniturilor proprii și a sumelor repartizate potrivit alin. (2), ordonatorii principali de credite, în termen de 15 zile de la publicarea legii bugetului de stat în Monitorul Oficial al României, Partea I, definitivează proiectul bugetului local, care se publică în presa locală sau se afișează la sediul unității administrativ-teritoriale.
Locuitorii unității administrativ-teritoriale pot depune contestații privind proiectul de buget în termen de 15 zile de la data publicării sau afișării acestuia.” - Legea 273/2006, articolul 39, aliniatul 3
Unde este opoziția? După ce au acuzat lipsa de transparență a procedurilor pentru aprobarea bugetului, consilierii USR au dat înapoi și au facilitat discutarea bugetului în plen, în schimbul a 13 amendamente care au fost incluse în proiectul de buget.
Cătălin Eugen Caba, membru în biroul local USR Iași a explicat pe Facebook de ce consilierii USR au făcut acest compromis
Pe cifre. Bugetul Iașului pentru anul 2023 este de aproximativ 2.11 miliarde lei. În comparație, Oradea are un buget record de 2.43 miliarde de lei, iar Clujul mizează pe 3.04 miliarde lei.
Ce spun experții. Ieri am participat la un training despre bugete locale, ținut de Elena Calistru de la Funky Citizens, organizat împreună cu CIVICA.
Elena ne-a spus că, dacă e să reținem un singur lucru, un buget este doar o proiecție, iar ceea ce contează este execuția bugetară. Nu pe ce promite Primăria că va cheltui banii la începutul anului, ci pe ce îi cheltuie efectiv de-a lungul anului.
Follow the money. Ca să vă faceți o idee, anul trecut pe vremea asta, administrația locală estima că va cheltui peste 550 milioane lei în primul semestru din 2022 pentru dezvoltarea oraşului, dar plăţile au fost doar de aproximativ 83 milioane lei.
Bilanțul de la jumătatea anului trecut a arătat o realizare de 15% a cheltuielilor de investiții și o absorbție dezastruoasă de 10% a fondurilor europene.
Ce înseamnă asta? Sub conducerea lui Mihai Chirica, Primăria Iași a devenit notorie pentru bugetarea, an după an, a unor proiecte care au rămas la stadiul de machete, randări și studii de fezabilitate. Iată doar câteva dintre ele:
pasajele subterane de la Agronomie, Anastasie Panu sau Podu Roș
parcările de tip Park&Ride, aprobate în 2017
proiectul Velo-City, anunțat în 2016
În concluzie. În timp ce Clujul alocă 650 milioane de lei pentru metrou, investițiile anunțate la Iași sunt proiecte minimale, lipsite de anvergură, precum reabilitarea infrastructurii de tramvai, reabilitarea cinematografului Dacia și modernizarea depoului Dacia, construcția și reabilitarea de grădinițe.
Chiar și așa, pe baza experienței anilor trecuți, este greu de spus câte din ele vor deveni realitate și câte vor rămâne pe hârtie.
🌤 Vremea de primăvară mai ține câteva zile, însă de luni încolo iarna își reintră în drepturi.
Știri locale pe scurt
Parcul eolian de la Ruginoasa, confirmat. Parteneriatul dintre o firmă ieșeană și grupul DTEK, deținut de cel mai bogat om din Ucraina (Rinat Ahmetov), a fost confirmat joi.
grupul Electromontaj a anunțat public că va proiecta si construi parcul eolian de la Ruginoasa, cea mai mare investiție de acest fel din Moldova
Wizz Air lansează cursa directă Iași – Istanbul. Cursa va fi disponibilă din 4 aprilie, iar noua rută directă va fi operată cu o frecvență de trei zboruri pe săptămână.
Autoritățile vor să amenajeze un nou cimitir pentru Iași. Sunt luate în calcul mai multe variante în zonele Moara de Vânt și C.A. Rosetti, dar autoritățile locale spun că există posibilitatea ca viitorul cimitir să fie amplasat la 20 de kilometri de Iași.
📣 Mesajul tău poate fi aici
Dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kit-ul Iașul nostru. 👇
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism curat în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către mii de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Ce facem săptămâna asta
🍛 Micul Prânz Răsăritean | Andreea Luca, jurnalistă și pasionată de călătorii, a pregătit un meniu de inspirație pakistaneză, cu supă cremă de mazăre galbenă și chips din lipie homemade, curry de conopidă cu cartofi, salată Raita și un desert bengalez cu brânză, scăldat în lapte aromatizat cu șofran și cardamom. Sâmbătă de la 12:00 la CUIB.
Costul participării constă într-o donație de 80 de lei făcută în contul Asociației Mai Bine, care va contribui la dezvoltarea proiectelor de grădini urbane.
📚 Reflector #6 | După o pauză de doi ani, un poet debutat și unul nedebutat (încă) intră într-un bar și discută liber despre viață, literatură, de ce-uri importante sau mai puțin importante. Marți de la 20:00 la Acaju. Intrarea este liberă.
#decitit
Programul Naţional de Dezechilibrare Regională. Din cele 27 de spitale noi care vor fi construite, 3 sunt din Moldova, 11 din Transilvania, 13 din Muntenia - Ziarul de Iași
În 10 ani s-au construit 11 stadioane noi, dar Moldova a fost ignorată complet. Nici măcar o arenă nouă în regiunea din estul țării - GSP
Rețeta lui Alexe, milionarul din nimic: și-a dat lui însuși o pădure la Bârnova când era ministrul Pădurilor - Reporter de Iași
Metropole în România: Cluj, Iași, București. Viața în cele mai bogate comune învecinate - Europa Liberă
„Avem autorități publice dispuse să facă spații verzi moderne, dar la implementare te lovești de nea Gicu, care plantează arbori ca pe vremea lui străbunicu'” - PressOne
Actorul Teo Corban, interviu în 2015: „Când mi-am revenit din boală, mi-am schimbat şi raportul cu teatrul, care a rămas undeva pe locul doi, în favoarea vieţii, pur şi simplu. Şi, paradoxal, profesia a avut de câştigat!” - Republica
Fotografia săptămânii
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 🤝
Weekend fain,
Alex Enășescu