Căsuța Pisicească se mută la Bârnova
Cel mai cunoscut refugiu pentru pisicile abandonate din Iași are nevoie de sprijin pentru a construi un nou adăpost
Bună dimineața, Iași!
☀ Vremea rămâne caniculară până luni, dar se răcește semnificativ în a doua parte a săptămânii viitoare.
Știri locale pe scurt
Primăria Iași a cumpărat mape filatelice de 100.000 de euro pentru a fi oferite ca protocol, potrivit Reporter de Iași.
pe 29 iunie, Primăria Municipiului Iași a semnat un contract de 442.500 lei, fără TVA, cu Romfilatelia, producătorul de stat, cu monopol, al timbrelor din România
Piața Alexandru cel Bun va fi modernizată, iar deasupra va fi construită o parcare supraterană.
Primăria a încheiat un contract pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate în acest sens, iar documentația trebuie finalizată până la sfârșitul anului.
în schimb, licitația organizată de Primărie pentru pasajul subteran din fața Palatului Culturii nu a atras oferte
contractul are o valoare estimată de peste 23 milioane lei, fără TVA, sumă considerată de unele companii „nerealistă”, în contextul creșterii costurilor din domeniul construcțiilor
Prima parcare rezidențială pentru biciclete este amenajată în cartierul Alexandru. Ea va găzdui cel puțin 50 de biciclete, locurile fiind alocate la cerere.
noile locuri de parcare pentru biciclete vor fi ridicate în locul vechilor garaje din perioada comunistă
Cauze locale - Căsuța Pisicească
Căsuța Pisicească - cel mai cunoscut refugiu pentru pisicile abandonate sau rănite din Iași - a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru a construi la Bârnova un adăpost mai adecvat, cu 15-20 de camere din containere modulare cu pereți sandwich.
Am discutat cu Gianina Asavei, una dintre fondatoare, despre efortul de a îngriji anual sute de pisici vulnerabile.
Cum a apărut Căsuța Pisicească și cine sunt oamenii din spatele ei?
Căsuța Pisicească a apărut în urmă cu 4 ani, de nevoie. Nu exista nicăieri un loc unde sa duci o pisică găsită pe stradă și care merita sa fie salvată. Toate merită, dar unele sunt atât de sălbatice, încât nu le poți scoate din mediul lor.
Însă altele sunt extrem de blânde, de cele mai multe ori au fost abandonate și nu se descurcă pe stradă. La început am fost eu împreună cu Adina Alexandrescu, o colegă care a renunțat anul trecut după ce a născut.
Care este cea mai mare provocare în munca voastră de zi cu zi?
La început era dorința de a salva cât mai multe pisicuțe, însă acum este dorința de a le da spre adopție in special pe cele adulte. Ele sunt mai greu de adoptat și ne umple inima de bucurie când una „trage” lozul câștigător.
Ce ar putea face administrația locală pentru a vă ușura misiunea de a îngriji pisicile abandonate din oraș?
Cred că ar putea să ne ajute în aceeași măsură în care sprijină adăposturile de căței. Însă, din păcate, nu există reglementări vizavi de pisicuțe. Ele nu prezintă un pericol real și de aceea nu prea pot să ne ajute mai mult decât o fac deja.
Cei de la Salubris ne-au sponsorizat în decembrie cu 5.000 lei și în iulie cu alți 4.000. Este puțin, dar e mai bine decât deloc.
La 200 de pisici adulte și peste 30 de pui, doar hrana lunară depășește 5.000-6.000 lei. Nu mai vorbesc de medicamente, sterilizări, vaccinări și multe alte tratamente.
Ce pot face proprietarii de pisici din Iași pentru a nu spori numărul pisicilor abandonate?
E simplu: să le sterilizeze/castreze pe cât posibil.
Spune-ne mai multe despre casa de la Bârnova și cum vă pot sprijini cititorii newsletter-ului Iașul nostru.
Acum avem patru încăperi cu peste 200 de pisici. Ele stau îngrămădite, vara mai ies in țarcuri, dar iarna e groaznic.
În Bârnova am vrea să facem o singură clădire cu mai multe încăperi, ca la școală. Așa am putea să-i punem pe categorii de vârstă, pe boli, pe „cuiburi".
Ne dorim ca fiecare cămăruță să aibă propriul țarc și tot terenul de 600 metri să fie împrejmuit de un țarc si mai mare pentru cele care vor să zburde.
Plus un container separat pentru izolare si tratamente. Mi-aș dori enorm să le văd fericite, să țopăie de sănătate și mulțumire.
📣 Mesajul tău poate fi aici
Dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kit-ul Iașul nostru. 👇
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism curat în Iași - fără clickbait și titluri senzaționale - iar noi putem duce mesajul tău către 2.000 de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Ce facem săptămâna asta
⚔ Festivalul Istoric Getodava | Cel mai mare festival de reconstituire istorică din zona Moldovei are loc în weekend la pârtia de schi din Iași.
Ateliere meșteșugărești interactive, dansurile nimfelor, piese de teatru, gastronomie, demonstrații de luptă, gladiatori, parade militare, reconstituiri de bătălii antice și medievale, ritualuri...iar când Soarele va apune, se va aprinde și rugul lui Zalmoxes!
🧀 Micul Prânz la CUIB | Bogdan Puiu, fondatorul Soft&Grace, a pregătit un meniu care include cheesecake sărat cu roșie coaptă și emulsie de busuioc, Wellington cu sfeclă și ciuperci, cremă de păstărnac cu trufe și brânză de capră, salată de iarba grasă, pavlova roll cu fructe și sos de mure.
Toată această incursiune culinară va fi însoțită de vinurile cramei Strunga, producătorul local invitat la această ediție. Costul participării constă într-o donație de 80 lei făcută în contul Asociației Mai Bine pentru dezvoltarea proiectelor de grădini urbane. Sâmbătă de la 12:00.
🎸 Luna Amară live | Una dintre cele mai cunoscute trupe de rock alternativ vine pe terasa RocknRolla sâmbătă de la 18:00. Biletele sunt 50 lei în pre-sale și 60 lei în ziua concertului.
🎤 The Beat Goes On | Artiștii ieșeni împreună cu Hype Garden își unesc forțele vineri de la 19.30, pentru a susține comunitatea #SpitalePubliceDinBaniPrivati! Un bilet costă 50 de lei.
Un super-show cu muzică live împreună cu: Andra Botez, Aurel Niamțu, Mihaela Romilă, Cristina Dima, Theodora Manolache, Oana Tudose, Emma, Georgia Gradu, Sindia, Nicolle, Aurelian Semaur, Ciprian Oniță, Lucian Rusu.
Prin vecini, în septembrie
🟠 Brunch la Bicu | O zi de sâmbătă lejeră, în jurul mesei, pe o plantaţie de cătină din Târgu Neamţ. Prețul unui bilet este de 100 lei/persoană și include 3 feluri de mâncare și un atelier de prelucrare a cătinei.
Citatul săptămânii
Flautistul Bogdan Ștefănescu - care va concerta astăzi la Amfiteatrul Palas, împreună cu Filarmonica Moldova, sub bagheta dirijorului Iulian Rus - a povestit într-un interviu pentru Radio Hit de ce a ales să rămână în țară:
Din ce observ, de ani și ani și ani și ani de zile, la această întrebare oamenii sunt tentați să răspundă cumva denigrator. Să se plângă, să se vaite că nu s-a urcat în trenul potrivit.
Eu mi-am dorit din tot sufletul să rămân aici. Nu m-am gândit nicio clipă, deși am avut, cum să spun, oportunități extraordinare și oferte care mai de care mai mai tentante.
M-a durut, e adevărat, spre exemplu, când m-am întors din America în 1995, când cineva, numai așa ca să mă rănească, dar în public, a spus că m-am întors pentru că n-am făcut față, că sunt prost. Dar asta este o mentalitate care, într-adevăr, a existat în anii ’90, dar se perpetuează și astăzi, să știți.
Or, eu m-am întors, vă spun sincer, pentru că mi-am dorit să stau aici, pentru că România asta a mea nu este o Românie a dezastrului, a mitocanilor, a neamului prost, așa cum se invocă zilnic de către unii sau alții.
#decitit
Cum arată centrul Bucureștiului la o săptămână după ce a început „revoluția parcărilor” - Hotnews
Un an în Găgăuzia, regiunea autonomă de turci ortodocși din Republica Moldova - Scena9
Hai-hui prin campinguri cu rulota și cortul. Plăcerea naturii față-n față cu ursul - Europa Liberă
Revealed: this is the world’s best city for cyclists - TimeOut
France is giving €4,000 to people who trade in their car for an e-bike - The Verge
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 🤝
Weekend fain,
Alex Enășescu