Bună dimineața, Iași! 🌞
În ediția de azi:
noua hartă politică a Iașului
o poveste despre „neutralitatea” față de Rusia
Târg de Crăciun în weekend la Castelul Miclăușeni
Știri locale pe scurt
Noua hartă politică a Iașului arată schimbări majore față de parlamentarele din anul 2020.
AUR este performerul: a reușit să-și dubleze numărul de voturi. Social-democrații au recuperat substanțial din voturile pierdute în 2020. USR a crescut ușor, iar liberalii au pierdut pe linie.
Două proiecte imobiliare la intrarea prin Păcurari sunt la un pas de aprobare: un imobil de 15 etaje lângă centrul IDEO și o clădire de birouri de 8 etaje în zona rondului ERA.
Sediul Operei Iași și Muzeul Cucuteni sunt pe lista investițiilor aprobate de Guvern pentru finanțare, printr-un credit de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru susţinerea proiectului privind patrimoniul cultural şi istoric din România.
Ce ne-a făcut nouă Rusia?
Un candidat despre care majoritatea românilor nici nu știau că există în urmă cu o lună, o hologramă proiectată de Rusia pe TikTok, este pe cale să devină președintele României.
Între noi și acest scenariu mai stă o singură decizie colectivă, votul de duminică.
Vorbind săptămâna asta cu mai mulți șoferi de Bolt/Uber și citind despre preferințele românilor din diaspora, am observat că cei mai mulți dintre ei nu par să fie îngrijorați de perspectiva revenirii României sub sfera de influență a Rusiei. „Ce ne-a făcut nouă Rusia?”
Întrebarea asta m-a dus cu gândul la o scenă din memoriile Aniței Nandriș-Cudla, care vorbește despre naivitate și despre consecințele unei singure decizii greșite.
Anița Nandriș-Cudla a fost o femeie simplă dintr-o familie de țărani din raionul Mahala, lângă Cernăuți, în Bucovina. A făcut doar trei clase, fiind nevoită să abandoneze școala la 13 ani pentru a-și îngriji mama.
În timpul ocupației rusești din Primul Război, când tatăl și frații mai mari erau plecați la război, trei soldați ruși au intrat în gospodăria familiei pentru a rechiziționa cei patru cai pe care îi aveau.
Mama Aniței a încercat să-i împiedice și a fost bătută crunt sub privirile celor patru copii mai mici, rămânând imobilizată la pat pentru tot restul vieții.
Mai târziu, Anița s-a căsătorit cu un consătean din Mahala, Chirică Cudla, având împreună trei băieți.
În iunie 1940, rușii au dat un ultimatum administrației române din Basarabia și Bucovina, pe care aveau să le ocupe. Iar românii de rând aveau de luat o decizie: dacă să rămână sub ocupația rușilor sau să lase totul în urmă și să se refugieze în Vechiul Regat.
„Să întrebau unii pe alţii, oare ce are să fie şi la ce are să ducă asta. Unii stau mâhniţi, numai strângiau din umeri şi nu răspundiau nimic. Alţii, mai bărbătoşi, ziciau: da vie orişicine a veni, ce-mi pasă mie, cu tot am să-mi văd de coasă şi de sapă, că nu-s domn să scriu la masă.
Şi dacă or veni moscalii, mi-or lua condeiu şi mi-or da sapa? Fiecare ce-i da în gând, aceia vorbia, dar care avia judecată mai adâncă presupunia ce vine înainte.
Eu aviam atâta de mare frică de moscali! Încă din timpul războiului care s-a început în anu 1914 s-a vârât atâta de mare frică în mine, căci acuma, când am văzut că vin a doilia oară, nu mai aviam inimă în mine.”
Fratele Aniței, Florea, era hotărât să fugă în România împreună cu familia sa.
„Fratele care trăia în gospodăria părintească tot nu era de acord să rămâie sub ocupaţia moscalilor. A venit Floria, fratele, la noi şi si întriabă pe bărbatul meu: ştii despre chestia asta că vin moscalii? El răspunde: da, știu şi ce-i de făcut? Bărbatul strânge din umere. Fratele îi spune: uite ce-i, eu merg acasă, prigătesc caii şi căruţa, îmi iau nivasta şi copiii şi plec. Gândeşte-te şi tu, ce ai să faci.”
Însă soțului Aniței, Chirică, ezita să lase în urmă agoniseala pe care o adunase în 20 de ani.
„Eu ascult ce povesteşte el, dar n-am răbdare şi-i zic: nu le tângui mult, hai să mergem şi noi odată cu Floria. Cum om putia aşa ne-om da radă. Nu-ţi pară rău după avere, după gospodărie, căci am muncit şi eu alături cu tine şi ştiu cu câtă muncă şi greutate să face gospodăria. Dar acuma, când aud că vin moscalii, câtă frică de ei am eu în mine, nu-mi pare rău după toată munca ce am muncit, numai să scap de ei. (…)
Floria îl întriabă pe bărbatul meu: ce faci, hai că timpul nu stă. El de acuma, nu mai spunia că-i pare rău după avere, nu mai cârtia încoace şi-n colo. Îi mai spun şi eu: ce facem, hai să plecăm că aştiaptă Floria.”
Până la urmă, Anița a plecat cu fratele ei și a ajuns aproape de granița cu România, unde au fost prinși din urmă de soțul Aniței. Acesta se hotărâse să rămână și, cu lacrimi în ochi, a întors-o și pe Anița din drum.
„Atîta ni-a încîntat el cît şi cumnatul lui Floria că moscalii au ajuns în sat, îi plin de armată prin sat, îs oameni buni, stau de sfat cu lumia, nu zic nimăruia nimica. Voi aţi lăsat satu şi unde v-aţi pornit şi unde mergeţi, întoarceţi-vă înapoi, unde duceţi copiii şi câte basme de aieslia, nu mai pot să le scriu toate.
Cumnata mia, nivasta lui Floria, s-a îndoit după vorbele frăţâne-său. Eu nu mă dam nici înt-un chip să mă întorc înapoi, parcă inima îmi spunia, nu te întoarce, că nu faci bine, dar până la sfârşit m-a făcut bărbatul să-l ascult, văzîndu-i atâta lacrimă. Dar mult mai bine era dacă nu-l ascultam şi pentru dânsu şi pentru mine cu copiii.”
Florea, fratele, a rămas „neclintit ca o stâncă” la argumentele rudelor sale. La ultimul lor argument că „din gospodar ce eşti, mâine vei fi servitor", le-a răspuns cu demnitate:
„La ruşi nu sunt gospodari, sunt colhoznici. Şi chiar de-ar fi, prefer să fiu servitor la români, decât gospodar la ruşi."
Văzând că ceilalţi doi nu cedează, iar tancurile sovietice se apropiau, Florea, „schimbat la faţă", le-a spus:
„Judecata voastră este slabă şi îmi pare foarte rău că nu vreţi să mă ascultaţi, eu nu mă întorc pentru nimic în lume... îmi pare foarte rău, dar altceva nu pot face pentru voi. Vă dau tot ce am, caii şi căruţa. Rămîneţi cu Dumnezeu, eu plec."
În felul ăsta, Florea și-a salvat viața, Chirică și-a semnat fără să știe condamnarea la moarte, iar Anița și cei trei copii ai săi au fost trimiși în lagăr în Siberia, unde au supraviețuit timp de 20 de ani.
Ce facem săptămâna asta
🕍 La răscruce | Un tur ghidat la Muzeul Pogromului din Iași, un loc al memoriei, unde putem reflecta la ororile trecutului pentru a ne asigura că ele nu se vor mai repeta. Sâmbătă de la 11.00 la Casa Muzeelor.
🇬🇪 Aniversarea restaurantului Caucaz | Sâmbătă, de la 19:00, cei de la Caucaz vă așteaptă cu muzică tradițională din zona Caucazului, dansuri specifice armenești, plăcinte osetine și mama Hinkali.
🎄Târg de Crăciun la Castel | Podoabe de Crăciun, lumânări parfumate, bijuterii create manual, jurnale din piele, portofele și diverse accesorii, căsuțe luminoase, flori de hârtie, felicitări și ilustrații originale, lavandă în toate formele posibile, creații din lemn și multe alte cadouri lucrate manual cu pasiune. În acest weekend la Castelul Miclăușeni.
🎁 Târgul Creatorilor | Evenimentul care aduce laolaltă creatori de produse care sunt fie unicate sau lucrate în serie limitată, cu scopul de a promova consumul responsabil și a încuraja mediul de antreprenoriat creativ. Pe 7 și 8 decembrie, între 12:00 și 17:00, la Acaju.
🎅 Colinde la lumina lumânării | Concert caritabil susținut de Corala Giocoso (dirijor Ionuț Ciobotaru), Grupul psaltic Melos Paisian și tenorul Liviu Muntean. Duminică de la 18.30, la Sala Voievozilor, Palatul Culturii.
Printr-o donație de 100 de lei, deveniți Moș Crăciun pentru copiii vulnerabili. Fiecare contribuție se transformă în ore de afterschool, ghete și geci călduroase pentru 150 de micuți aflați în dificultate.
🍜 Disco Soup | Hai pe 10 decembrie, de la ora 18:00, la CUIB, să transformăm risipa alimentară în ceva delicios!
Sub umbrela programului #REBOOT, ne adunăm să pregătim împreună o supă cremă folosind ingrediente care altfel ar fi fost risipite: legume imperfecte, surplusuri sau produse aproape de expirare – toate perfect comestibile.
P.S. Prin același program, Asociația Mai bine lansează un apel pentru oferirea a trei grant-uri în valoare de maxim 17.500 euro fiecare pentru organizații non-profit din România, la firul ierbii, care lucrează cu tinerii.
UN MESAJ DE LA MIOLK (P)
Miolk este un birou de arhitectură din Iași ce proiectează case care cântă cu lumină.
Arhitecții Miolk au observat că beneficiarii caselor tind să fie preocupați de „câți metri pătrați” are o cameră, dar impactul major asupra stării de bine îl are, realmente, cantitatea de lumină directă de peste zi și de peste an.
Așa că pentru a vizualiza mai bine cât de mare, înaltă și spațioasă e o cameră, realitatea virtuală este mai folositoare decât o fotografie sau o machetă.
Vineri, pe 13 decembrie, Miolk își deschide biroul pentru cei ce își doresc o casă, dar care încă au multe întrebări, gen:
cât de mică să fie o casă pentru o familie?
ce înseamnă un concept de arhitectură?
de ce lumina este un factor-cheie în eficiența energetică?
merită să construiesc o casă sau să cumpăr?
Turul VR are loc la biroul Miolk din str. Victor Babeș 10 și durează 40 de minute. Accesul este gratuit și se va putea face doar pe bază de programare.
Trimite un email până pe 9 decembrie la contact@miolk.ro cu subject: vreau VR.
#decitit
Strategia cu bani rusești. Cum au ajuns reclamele la medicină naturistă și știrile cu sfinți să influențeze votul românilor la prezidențiale - Snoop
Cazul Bunelu: firma susținătorilor lui Georgescu și legăturile rusești. Cum se fac 300 de milioane de euro pe hârtie - Snoop
Sorin Bute, primul preot ortodox care vorbește despre „religia-surogat de factură mistic-legionară și New Age” a lui Călin Georgescu - Republica
Legionarul Corneliu Zelea Codreanu a fost comemorat cu salutul nazist în prag de alegeri - Scena9
Scrisoare deschisă a jurnalistei Emilia Șercan pentru românii de peste granițe - PressOne
🎥 De la HBO la mareșalul Antonescu. Care sunt sursele de inspirație ale lui Călin Georgescu - Recorder
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu
Urmaresc bloguri nisate cum este si acesta. Cu tristete observ ca si aici a prins guturaiul politic. Partea frumoasa a cuvantului scris e ca ramane. Cum vi se pare acum cand cititi acest articol, pe 12 decembrie sa aflati ca propaganda politica v-a facut sa credeti ca vin rusii cu tancurile peste noi ? Pentru orice om cu o cultura medie si cu un bagaj minim de gandire critice acest lucru ar fi cel putin hilar.
Paradoxul este ca exact aceasta propaganda creata este de fapt comunismul de care se tem multi. Va rog ramaneti neutri. Cu totii avem temerile noastre si reactii emotionale.
Sarbatori cu bine.