Cea mai mare problemă a Iașului
Ieșenii sunt nemulțumiți de infrastructura rutieră, lipsa locurilor de parcare și a pistelor pentru biciclete
Bună dimineața și bun venit la o nouă ediție a newsletter-ului local despre oamenii care fac Iașul un oraș mai bun.
⛅ Vremea se încălzește în weekend, dar de marți încolo revenim la temperaturi obișnuite pentru început de iarnă.
Știri locale pe scurt
Două propuneri de pasaje ar putea fi aprobate astăzi de Consiliul Local. Deși pasajul din Copou (subtraversarea rondului Agronomie) a primit aviz negativ de la Comisia de Urbanism, iar avizarea pasajului de la Palatul Culturii a fost amânată, ambele proiecte au șanse să fie aprobate.
în schimb, extinderea Penitenciarului din Copou va fi probabil respinsă, după ce consilierii PNL și USR au anunțat că nu vor vota proiectul
Iașul a intrat în scenariul verde, cu o incidență de 1.95 cazuri la mie la ultima raportare de ieri. „Pe roșu” sunt în continuare comunele Dobrovăț și Valea Lupului.
Auchan va deschide două supermarketuri în Bucium și Miroslava, în cadrul proiectelor Family Market construite de Iulius.
magazinul din Family Market Bucium va avea o suprafaţă de aproximativ 2.500 mp, iar cel din comuna Miroslava de peste 2.200 mp
Iașul va avea 24 de autobuze electrice în valoare de 400.000 euro bucata, produse de BMC, o firmă românească deținută de trei acționari turci.
acestea se adaugă celor 20 de autobuze electrice produse de firma poloneză Solaris, care vor ajunge la Iași la începutul anului 2022
Un Iași pentru viitor
Peste 1.200 de ieșeni au completat sondajul despre dezvoltarea orașului Iași, inițiat de compania Iulius.
Jumătate din cei care au răspuns consideră că educația și istoria fac Iașul un oraș deosebit, iar 63% cred că un nou proiect emblematic ar trebui să găzduiască grădini, parcuri și spații verzi.
👉 Iată rezultatele de până acum.
⚡ O veste bună legată de parcări este că proiectul APTA Iași pentru o politică de parcare sustenabilă în Iași a primit aseară sprijinul Cercului Donatorilor de la Bruxelles.
Finanțarea va acoperi onorariul consultantului Tudor Măcicășan, un expert în mobilitate urbană.
Ce facem în weekend
🎭 Sinestezia | O serie de evenimente ale simbiozelor senzoriale, în care muzica, dansul și artele vizuale se întrepătrund prin performance-uri neconvenționale, instalații experimentale și ateliere artistice.
☕ Jassyro Social | Cafeneaua din Copou a pregătit o seară cu brânză raclette și vin bun, vineri de la 18:30, și o degustare de cafea, sâmbătă de la ora 15:00.
🍷 Minis Terrois | Degustare de vinuri din gama unei vinării de familie din Chișinău, găzduită de Hora Wine Shop & Bar, vineri de la ora 18:30.
🍸 London Calling | Un meniu special pregătit de restaurantul Trai, cu scoici Saint Jacques cu piure de conopidă, risotto cu coadă de langustă și spumă de ciocolată la desert, servite alături de 3 cocktail-uri pe bază de gin Tanqueray. Vineri de la 18:00. 245 lei de persoană.
Instagramul săptămânii
Dacă vrei ca fotografia ta să apară aici, folosește #iasulnostru pe Instagram.
Nostalgia celor șapte coline
Scriitorul Cornel George Popa, revenit la Iași după mai bine de un an:
De treizeci de ani locuiesc în București, un oraș interesant, dar plat. Iașul, că așa spun ieșenii, Iașul, nu Iașiul, e un oraș denivelat. E un oraș care urcă și coboară. Sunt zeci de locuri unde te poți uita către alte zeci de locuri.
Centrul e înalt. Copoul e înalt. Sărăria e înaltă. Pînă și Tătărașiul, cartierul copilăriei mele, e înalt. Vezi, peste dealuri și cîmpii, pînă departe. Vezi fragmentat. Vezi straturi peste straturi. Vezi 3D, cu ochiul liber, și în profunzime.
Ca orice român, am fost la Roma, și da, Iașul, că așa spun ieșenii, Iașul seamănă cu Roma, nu-i un banc, ori o figură de stil.
De citit la alții
1️⃣ Bunica ta e mai ecologistă decât tine
20 de cercetători care au stat de vorbă cu propriii bunici din orașe mici și mari ale țării au compus un ghid de bune practici, sustenabile, prietenoase cu mediul și culese din bătrâni
2️⃣ Te întrebi de ce nu ai timp? Uită-te întâi la ce înseamnă azi munca și să fii părinte
Într-un interviu acordat Panorama.ro, Ioana Lupu, cercetătoare româncă de la una dintre cele mai prestigioase universități europene (ESSEC, din Paris), vorbește despre cum să ne raportăm mai sănătos și realist la conceptul de „work-life balance”, pe care ea l-a studiat îndelung
3️⃣ „După ce am început să călătoresc, România n-a mai fost o opțiune pentru mine”
O studentă Erasmus, o tânără care a plecat din țară imediat după ce a absolvit facultatea și o mamă care a născut când era minoră vorbesc despre motivele care le-au determinat să muncească la o fermă din Anglia.
4️⃣ Where are the best cities to relocate to around the world?
Budapesta, Praga, Viena, chiar și Gdansk sau Tallinn sunt pe listă, însă România nu are niciun oraș în top 80
Încă ceva
Trei lucruri mici care mi-au plăcut în săptămâna care a trecut:
📙 Carte - Ierburi uitate, de Mona Petre - o colecție de căutări botanice și experimente culinare inspirate de flora spontană, cu asocieri de gusturi și tehnici de gătit din alte vremi.
🎧 Podcast - Andreea Roșca s-a întors după o pauză forțată iar episodul cu Mircea Miclea este doza de înțelepciune & tough love de care aveam nevoie
🍫 Gustare - ciocolata neagră cu sare de mare de la Mega Image 😋
Această ediție a newsletter-ului merge către 917 abonați, dintre care 36 de susținători, cărora le suntem super-recunoscători. Însă adevărul este că avem nevoie sprijinul vostru în continuare. 🙏
Până la finalul anului, ne străduim să depășim pragul de 1.000 de abonați și 50 de susținători, două borne importante în căutarea unui model de business viabil în 2022.
Dacă ești deja abonat la newsletter și vrei să ne susții printr-o donație lunară/anuală, iată cum îți poți schimba tipul de abonament. Un abonament anual simbolic costă 30 de euro, mai puțin de 3 lei pe săptămână.
Dacă ți-a plăcut această ediție a newsletterului Iașul nostru, ne-ar ajuta enorm dacă ai da-o mai departe unui prieten.