Cel mai mic festival de vin
Vinificat în Iași, festivalul care aduce la un loc cinci crame locale din județul Iași, revine după o pauză de trei ani
Bună dimineața!
Pentru că mai mulți dintre voi m-ați întrebat cum se face trecerea la un abonament digital, mi-am dat seama că procesul nu e tocmai intuitiv, așa că vin cu o lămurire.
Pe scurt, cea mai simplă cale este asta, dar ar trebui să meargă și dacă scrieți din nou adresa de email în caseta de abonare de mai jos. 👇
🌤 Vremea rămâne călduroasă de-a lungul săptămânii, cu maxime puțin peste 20 de grade și fără precipitații semnificative.
Știri locale pe scurt
Aeroportul Iași a semnat contractul de finanțare europeană pentru dezvoltarea aerogării.
lucrările de modernizare pot fi deja demarate în condițiile în care licitația a fost organizată, iar raportul procedurii nu a fost contestat
lucrările, în valoare de 327 milioane lei, vor fi realizate de austriecii de la Strabag, contractul urmând a fi semnat în zilele următoare
Ministerul Sănătății lansează oficial astăzi la Iași proiectul de construire a Spitalului Regional de Urgență Iași, proiect care are asigurată finanțarea (UE și credit guvernamental). Termenul de execuție este 2030.
proiectul SRU de la Iași este cel mai avansat din țară, alte două unități similare fiind prevăzute a fi construite la Craiova și Cluj
Noul cartier de “zgârie nori” din zona industrială. Perimetrul delimitat de intersecţia Calea Chişinăului - Primăverii, Dedeman, intersecţia Baza 3 şi Podul Tudor Vladimirescu, acum invadat în mare măsură de ruine industriale, va suferi modificări importante din punct de vedere urbanistic, printre care mai multe clădiri de peste 20 de etaje.
#decitit
Povestea Katiei, studenta de la Odesa chelneriţă la Iaşi. Iubitul ei de 19 ani a murit în război - Ziarul de Iași
Cum să modelăm orașele din România. Sau despre fața viitorului urban - Mindcraft Stories
România repetă erorile crizei din 2009. Economist: Câștigă 100 de lei, cheltuie 130 și se împrumută scump - Europa Liberă
Viața și patimile unui român pe care l-a salvat plecarea în străinătate. „Dacă era să rămân în țară, ori eram la pușcărie, ori eram un bețiv profesionist, ori eram mort.” - Teleleu
Din cauza unei super-secete, o nouă lege impune scoaterea gazonului din Las Vegas - The New York Times
Cum au schimbat trotinetele electrice infrastructura din Tel Aviv - Bloomberg CityLab
Încă ceva
Într-un interviu acordat cu ocazia a 130 de ani de la nașterea celui mai mare anatomist român - Grigore T. Popa, al cărui nume îl poartă universitatea ieșeană de medicină, Richard Constantinescu amintește despre o conferință a acestuia despre „Starea trecută și prezentă a Iașiului”.
Iată un fragment despre cum arăta Iașul la 1931:
Dar Iaşul este ceva mai mult decât decăzut: e ruinat. El este nu numai plin de ruine măreţe, resturi de-ale istoriei zbuciumate, dar este chiar ruină concretizată. Totul în cuprinsul său prezintă înfăţişare de părăsire, de neglijenţă şi nepăsare. Străzile sunt pline de noroaie până în centru.
Nu scapă de mâzga glodului întins în pătură fină nici str. Lăpuşneanu (bulevardul select al celei de a doua capitale), nici str. Ştefan cel Mare, care îşi întinde necurăţenia până sub Palatul Domnesc, azi sediul autorităţilor supreme ale oraşului.
De jur împrejurul oraşului se-ntind şosele pline de hârtoape, prin care e un chin să treci. O bună parte din oraş încă nu are canal. Cartiere întregi periferice au case cu closete-gropi.
Până în plin centru se găsesc locuri de acumulare a noroaielor care stagnează luni de zile răspândind un miros greoi, şi primăvara la dezgheţ duhneşte trotuarul a necurăţenie. Nu există vespasiene, aşa încă publicul încă urinează pe pereţii caselor cum fac câinii.
Căsuţe mici şi coşcovite se găsesc în inima oraşului. Case începute şi neterminate cu zecile de ani stau ca o podoabă de nevrednicie rânjindu-şi cărămizile făinoşate la trecători. În jurul clădirilor mari neisprăvite stau adesea magherniţe puturoase stricând orice estetică şi orice urmă de igienă.
Vinificat în Iași
Sâmbăta asta la Hotel Unirea, de la 12:00 la 19:00, revine după o pauză de trei ani mini-festivalul Vinificat în Iași, care aduce la un loc cinci crame locale din județul Iași.
Pentru a afla mai multe despre cramele și vinurile selectate, am stat de vorbă cu Yvona Mardare, organizatoarea festivalului.
Yvona, spune-ne câteva ceva despre tine. Cum ai ajuns să organizezi „cel mai mic festival de vin"?
Povestea mea este destul de lungă dar simplă. Lucrez de 10 ani în lumea vinului, iar toate lucrurile pe care le-am făcut au venit de la sine, treptat și natural.
Am plecat de la Iași la Milano cu o licență în Relații Internaționale și Studii Europene, și m-am întors de la Milano la Iași cu un curs de sommelier, care s-a dovedit mult mai valoros pentru dezvoltarea mea personală.
Sunt un somelier atipic, mi-am creat propria lume si propria cariera, nu fac nimic din ce face un sommelier la carte. Eu visez și creez: degustări, cursuri de inițiere în degustarea vinului, festivaluri de vin, evenimente cu și despre vin în general.
Vinificat în Iași este un festival dedicat exclusiv cramelor din județ. Ce este special la vinurile de aici în comparație cu alte regiuni?
Vinificat în Iași este modul meu de a promova cramele din județul nostru. Casa de Vinuri Cotnari, Strunga, Gramma, Hermeziu, Domeniile Bohotin, toate au câteva vinuri excelente, etichete cu care putem merge oriunde în lumea asta să ne mândrim.
Regiunea viticolă Dealurile Iașului este propice în special pentru vinurile albe și spumante, fiind în partea de nord a țării, stăm foarte bine pe aciditate, caracteristică necesară vinurilor albe. Dar nici roșiile nu se lasă mai prejos în ultmii ani. Avem „di tăti” aici la Iași pentru a obține super-vinuri.
Dacă ar fi să bei un singur vin de la fiecare cramă locală pentru restul vieții, ce ai alege?
Ce întrebare grea! Faza mișto la vinuri este că de la an la an se schimbă totul, niciodată nu ai același vin, deși vezi aceeași etichetă. Dar ca să răspund scurt și la obiect, ți le zic în ordinea degustării. 😋
spumantul alb Colocviu Vibe de la Casa de Vinuri Cotnari pentru că îl consider unul dintre cele mai bune spumante din Iași
Aligote de la Gramma, eticheta cu autoportretul lui Horațiu Mălăele
o Busuioacă de Bohotin C’est Soir de la Crama Hermeziu ca să fie viața roze
ca roșu un Poem de la Domeniile Bohotin
ca desert o sticlă de Nori de Vară Tămâioasă Românească demidulce de la Strunga Winery
Ce îi așteaptă concret pe cei care și-au luat bilet la Vinificat în Iași?
Hai să-ți spun pas cu pas ce se va întâmpla sâmbătă la Hotel Unirea (sala Cuza): la intrare vă vor întâmpina niște domnișoare foarte drăguțe, care vor scana biletele, după care vor da un pahar fiecărui participant. Iar de aici începe distracția!
Cu acel pahar vom face turul cramelor, fiecare începe de unde vrea, dar există o ordine a degustării vinurilor, pe care o recomand.
Vom degusta întâi spumantele seci de la fiecare cramă în parte, după care albele seci și demiseci de la toate cramele, apoi rose-urile seci și demiseci, apoi roșiile seci/demiseci, iar la final vinurile demidulci sau dulci.
Practic ne vom întoarce la același stand de cel puțin 3 ori. E foarte bine și foarte corect să fie așa. Uite de ce: dacă noi la o cramă degustăm un vin rose dulce aromat, iar apoi mergem să degustăm un alb sec, albul va părea fad sau acru. Este simplă chimie.
Apoi e important să facem pauze, să bem și apă, și să degustăm din preparatele care vor fi acolo alături de vinuri.
Va fi și foarte multă socializare. Toată lumea se va întâlni cu cineva drag, Iașul este un oraș mic din punctul ăsta de vedere.
Tu ai locuit în Italia timp de câțiva ani, dar ai decis să te întorci în Iași. Ce te face să te simți acasă aici?
Așa este, am locuit 5 ani la Milano, am plecat imediat după facultate, după care am decis să mă întorc. Au fost mai mulți factori care au contribuit la decizia asta.
Eu m-am născut și am trăit în Iași, și deși am călătorit destul de mult încă de mică, nicăieri nu m-am simțit mai bine ca aici. Aici e casa mea.
Îmi place orașul în sine, îmi place mobilitatea acestui oraș. Deși mulți se plâng de trafic, le recomand să încerce viața într-o metropolă cel puțin un an și apoi mai vorbim. 😀
Îmi plac oamenii din Iași, îmi place faptul că mă simt în siguranță pe majoritatea străzilor din Iași (spre deosebire de alte orașe superbe precum Paris, Londra, Amsterdam, Milano, Bruxelles etc.).
Și mai ales îmi place faptul că poți face cam tot ce vrei aici, adică poți fi creativ, poți fi antreprenor, e un oraș în care dacă ai puțină imaginație și muuultă energie, încă mai poți porni de la zero în multe domenii. Este loc pentru multe!
Biletele pentru „cel mai mic festival de vin” costă 50 de lei și se pot achiziționa online sau cash la intrarea în sală.
Ce facem în weekend
🎦 Romanian Mental Health Film Festival | Prima ediție a primului festival de film din România dedicat sănătății mentale este în plină desfășurare.
Intrarea la cele 8 proiecții de film, 3 dialoguri și 5 petreceri este liberă, iar accesul se face pe bază de înscriere.
🟣 Lavanda Fest | Artizani și producători de lavandă din toată țara vin în weekend în Parcul Expoziției cu cosmetice, uleiuri esențiale pure, ape florale, buchete proaspete de lavandă, și multe alte bunătăți, printre care macarons și înghețată cu lavandă. De vineri până duminică, intrarea este liberă.
💑 Sunline | O premieră găzduită de Teatru din Stejar, un spectacol despre cum reușim să facem față provocărilor vieții in doi. Putem oare să trecem de noi înșine și să pășim în întâmpinarea celui pe care-l iubim? Vineri de la 19:00. Biletul este 50 de lei.
De rezervat din timp
☕ Pentru mine, evenimentul weekendului viitor este conversația dintre Oana Filip și Marian Zăncianu, chef și antreprenor la Zori Restaurant, cea de-a 11-a din seria Creativ înainte de Cafea. Mai sunt doar câteva bilete, disponibile până pe 9 mai. Ne vedem acolo!
🕯 Unul dintre cele mai creative business-uri locale - Flairscent - organizează o serie de ateliere de lumânărit în luna mai. Cel de sâmbăta asta este sold-out, dar pentru cele de pe 21 și 28 mai încă mai sunt locuri. Cine este interesat, poate să-i dea un semn Alexandrei pe Facebook, Instagram sau pe email: andra@flairscent.ro
Fotografia săptămânii
Dacă vrei ca fotografia ta să apară aici, folosește #iasulnostru pe Instagram
💌 Iașul nostru este alături de inițiativele și business-urile locale. Dacă ești antreprenor sau conduci o companie care vrea să vină în sprijinul jurnalismului local independent, dă-mi un semn.
M-aș bucura să găsim o cale de a aduce la lumină mai multe din lucrurile bune care se întâmplă în Iași.
Weekend fain,
Alex Enășescu