Cinci ONG-uri care schimbă Iașul în bine
Până pe 25 mai poți completa Declarația 230, prin care poți redirecționa 3.5% către un ONG local
Dacă nu vrei ca statul să păstreze tot impozitul tău pe venit, până pe 25 mai poți completa Declarația 230, prin care poți redirecționa 3.5% către un ONG.
Simulare: Pentru un venit net lunar de 5.000 de lei, un angajat plătește la stat impozit pe venit de 556 de lei, adică 6.670 de lei într-un an.
Din această sumă, fără să te coste nimic, poți redirecționa 3.5%, adică 234 de lei, către un ONG care cu siguranță este mai chibzuit cu banii tăi decât statul român.
Dacă nu știi cui să redirecționezi cei 3.5%, iată cinci ONG-uri care fac diferența în comunitatea locală.
Fundația Bethany
Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany este o organizaţie non-guvernamentală care urmăreşte îmbunătăţirea vieţii persoanelor dezavantajate, în special a copiilor, a tinerilor şi a familiilor acestora, oferind servicii sociale şi promovând practici profesioniste în asistenţa socială.
Cu 27 de ani de activitate în România, programele fundației vizează activități de terapie recuperatorie pentru copiii cu dizabilități, proiecte de încurajare a educației de calitate în mediul rural și, în general, promovarea unor practici profesioniste în lucrul cu copiii care provin din medii dezavantajate (centre de plasament, familii defavorizate).
Nu în ultimul rând, Fundația Serviciilor Sociale Bethany promovează voluntariatul și filantropia ca modalități de implicare în viața comunității.
Pe cine ajutăm
Programele Fundației Bethany vizează cu preponderență copiii care provin din medii dezavantajate. Acestea se focusează pe educație și programe de terapie recuperatorie pentru copii cu dizabilități:
programele „Școală după Școală” - din comunele ieșene Vlădeni, Belcești și din Târgu Frumos
START – Programul de Burse pentru educația tinerilor din mediul rural
două Centre de Zi - la Iași și la Târgu Frumos - pentru copii care suferă de diferite forme de dizabilitate: autism, întârziere mintală, Sindrom Down
Totodată, avem și proiecte care încurajează voluntariatul și filantropia, precum și o zonă de suport în dezvoltarea organizațională a sectorului ONG regional.
Ce am făcut în ultimul an
Fondurile strânse prin campania 3.5% sunt direcționate către programul de terapie, costul anual de funcționare pentru cele două centre de la Iași și Târgu Frumos fiind de peste 80.000 Euro.
Prin programul de terapie integrată, copiii cu dizabilități și familiilor lor primesc servicii directe de recuperare prin terapii individuale și de grup.
Lucrăm cu părinții și chiar frații și surorile acestora pentru înțelegerea nevoilor lor, pentru pregătirea și participarea activă a acestora în procesul de recuperare. Familia va continua astfel acasă munca cu copilul, ceea ce va crește șansele acestuia de a obține progres.
Lucrăm în prezent cu 58 de copii care suferă de diferite forme de dizabilitate – autism, întârziere mintală, Sindrom Down, avem personal specializat cu experiență importantă și, mai presus de toate, avem rezultate frumoase cu acești copii integrați în programele noastre.
Suntem printre puținii furnizori de servicii terapeutice pentru persoane cu dizabilități, cu toate că sunt foarte mulți copii care au nevoie de îngrijire la nivelul Județului Iași.
Ca reper, în 2021, copiii cu abilități diferite din cadrul centrelor noastre au participat la peste 800 de ședințe de terapie.
🏫 Redirecționează 3.5% către Fundația Bethany
Asociația Zi de Bine
Asociația Zi de Bine și-a asumat misiunea de a pune reflectorul pe cauze presante și dureroase către care nimeni nu vrea să se uite și să ajutăm acolo unde alții întorc privirea. Printre acestea: sănătatea mintală, violența domestică, copii abandonați în spitale, doliu, educație.
Pe cine ajutăm
Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate.
Asociația susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația Zi de Bine se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local.
Ce am făcut în ultimul an
În cei doi ani de existență, Asociația a implementat deja peste 30 de proiecte în domenii ca educație, sănătate, incluziune socială, în valoare de peste 2 milioane de euro.
Din 2022 există și Zi de Bine Moldova, ceea ce înseamnă că, în fiecare an, susținem încă 12 cauze, doar în zona Moldovei.
De la începutul anului, Zi de Bine Moldova a amenajat un amfiteatru pentru copii, în holul școlii din Icușeni, a amenajat un loc de joacă pentru copiii refugiați din Ucraina, a oferit copiilor și tinerilor cu dizabilități un panou de cățărare și acum, în luna mai, duce în satele Moldovei Caravana cu Sănătate, prin intermediul căreia oferă gratuit consultații medicale și analize oamenilor din sate îndepărtate.
🧒 Redirecționează 3.5% către Asociația Zi de Bine
Asociația Mai Bine
Viziunea asociației Mai bine este cea a unei lumi mai bune, sustenabilă din punct de vedere ecologic, echitabilă din punct de vedere social și guvernată de norme și principii etice solide.
Astfel, împreună cu cele două întreprinderi sociale, REDU și CUIB, la Mai bine susținem proiecte și desfășurăm acțiuni care implică protejarea mediului, antreprenoriatul social, comerțul echitabil, implicarea civică și economia circulară, grădinărit urban, toate ghidate de încrederea că o altă lume este posibilă.
Pe cine ajutăm
Momentan oferim ajutor direct persoanelor refugiate afectate de războiul din Ucraina iar în cadrul proiectelor pe care le desfășurăm, printre beneficiari direcți se numără comunitatea locală, natura, oameni fără adăpost, persoane vulnerabile care nu-și pot permite o alimentație corespunzătoare, familiile și copiii săraci, muncitoarele și muncitorii din industria textila, producători și fermieri locali.
Ce am făcut în ultimul an
Prin CUIB și cu ajutorul susținătorilor am reușit să oferim până acum peste 2.000 de porții de masă caldă și hrană sănătoasă persoanelor refugiate din Ucraina și cazate la centrele din Iași.
Totodată, la bistro-ul nostru meniul zilei este gratuit pentru orice persoană refugiată, în limita porțiilor disponibile, în fiecare zi. Tot spre ajutorarea familiilor refugiate le-am oferit fructe, legume și alimente, cu ajutorul voluntarilor și am achiziționat și trimis în Odesa și Cernăuți kituri de prim ajutor în valoare de 20.000 lei.
În perioada ce urmează ne propunem să deschidem o bucătăria la noul sediu al asociației cu angajați din cei care au fugit din calea războiului și unde să putem continua să pregătim și să asigurăm hrană pentru persoanele refugiate din Iași.
Tot la noul sediu ne dorim să putem susține și găzdui și ateliere de consiliere pentru mamele și copiii refugiați precum și ateliere de grădinărit și activități de integrare în comunitate
👉 Cei care doresc să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit o pot face decărcând formularul de aici sau completându-l, în format fizic la CUIB.
ANCAAR Iași
Filiala Iași a Asociației Naționale pentru Copii și Adulți cu Autism din România este un ONG care acționează în domeniul protecției copilului și a persoanelor cu autism.
ANCAAR Iași este membră Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist, prima federaţie de acest tip din România, care are ca membri în principal organizaţii de părinţi şi se doreşte a fi o voce puternică şi unitară a organizaţiilor de profil din România, având ca scop crearea şi păstrarea unui mediu adecvat pentru stimularea şi sprijinirea persoanelor cu tulburări în spectrul autist.
Pe cine ajutăm
Scopul nostru este sprijinirea copiilor, tinerilor și adulților cu autism din Iași și împrejurimile orașului, precum și a familiilor lor, în vederea asigurării drepturilor fundamentale în ceea ce privește asistența socială, și educația acestora.
Ce am făcut în ultimul an
Scopul activităților desfășurate la Clubul tinerilor diagnosticați cu autism a fost acela de a menține nivelul abilităților cognitiv-comportamentale şi de a asigura învățarea de noi abilități, de a-i sprijini pe tinerii cu autism, incluşi în programele ANCAAR Iaşi în vederea dezvoltării deprinderile de viață independentă, de a identifica nevoile familiilor acestora și de a le sprijini în depăşirea perioadelor dificile.
Astfel, un grup de 10 tineri diagnosticați cu autism au beneficiat de un program de terapie ocupațională, care a inclus atelier de gătit, de confecționare obiecte handmade, de operare calculator și dezvoltare personală.
📃 Formularul 230 cu datele ANCAAR Iași poate fi descărcat de aici.
Asociația Iași.Travel
Asociația a fost creată cu scopul de a promova turistic orașul Iași, regiunea Moldovei și zonele adiacente.
Iași.Travel crează experiențe turistice pentru vizitatori și localnici precum: tururi ghidate, Treasure hunts la diferite festivaluri, dar se implică și în promovarea patrimoniului local prin colaborări cu alte instituții și prin crearea de suveniruri.
Activitatea principală a asociației este organizarea de tururi ghidate în centrul orașului Iași. Mottoul nostru este “Inspired by students”. Majoritatea activităților sunt desfășurate de către studenți dornici să prezinte, atât localnicilor, cât și străinilor, poveștile orașului Iași.
Pe cine ajutăm
vizitatorii - prin intermediul hărților și plăcuțelor informative pe care le-am amplasat în oraș, precum și prin intermediul tururilor ghidate organizate de noi, vizitatorii, fie ei români sau străini, descoperă orașul, poveștile și detaliile sale, ce a fost și ce este Iașul, devin mai curioși și încep să guste, să simtă, să vadă și să miroasă orașul, prin localurile, muzeele și cafenelele sale.
localnicii - deși mulți localnici știu extrem de multe despre trecutul orașului în care trăiesc, mereu îi surprindem prin anumite detalii arhitecturale sau povești și legende pe care le-am cercetat și verificat împreună cu istoricii. Ajutăm astfel localnicii să își cunoască mai bine orașul și chiar să îl îndrăgească un pic mai mult.
copiii - prin joculețe, vânători de comori și elemente grafice atractive, copiii care vizitează orașul sau care aleg să facă anumite activități cu noi la Școala Altfel ajung să vadă Iașul ca pe un loc mai interesant, atractiv, cu personaje simpatice care te poartă pe 7 trasee turistice tematice.
Ce am făcut în ultimul an
Principalul nostru proiect este Essential Iași - Free Walking Tour. Pe timp de vară, în fiecare marți (ora 18) și sâmbătă (ora 10), un voluntar al Iași.Travel așteaptă în fața statuii lui Cuza din Piața Unirii, vizitatori sau localnici dornici să afle informații despre zona centrală a orașului.
Traseul este Piața Unirii - Teatru - Mitropolie - Palatul Culturii și include 10 opriri în dreptul obiectivelor. De la începutul acestui an și până acum am avut la tururile ghidate aproximativ 750 de oaspeți, din care 200 au fost străini.
✍ Formularul 230 cu datele Asociației Iași.Travel poate fi descărcat de aici.
Casa Share are proiecte frumoase