Made in Iași
Povestea unei afaceri de familie care produce vopsele pentru piața locală de construcții
Bună dimineața, Iași! ☀️
Cine a avut treabă în oraș săptămâna asta cred că a ajuns măcar cu 15 minute mai devreme la destinație.
E uimitor cât de mult se eliberează traficul când nu mai ai părinți care-și lasă copiii fix în față școală/grădi.
Oameni care fac naveta la muncă, boltiști, taximetiști și livratori, ai zice că puși la un loc nu reprezintă mai mult de 20% din mașinile care circulă într-o zi obișnuită de școală.
Acum, dacă și administrația locală și-ar face treaba, orașul ar fi deblocat și în timpul școlii, nu doar în vacanțe.
În ediția de azi:
Cosette Chichirău rămâne consilier local, deși candidează la alegerile parlamentare
lecțiile învățate de o familie de antreprenori din Iași după 30 de ani pe piața locală de construcții
lecția de management a profesoarei care conduce școala profesională din Pașcani
Știri locale pe scurt
Mihai Chirica a început al treilea mandat de primar, după ce a depus oficial jurământul. Și 22 din cei 27 de consilieri locali au depus ieri jurământul, alți 5 consilieri urmând să fie validați de instanță.
Printre consilierii locali care au preluat mandatul se numără și Cosette Chichirău, care susține că a candidat la alegerile parlamentare doar pentru a crește cota partidului DREPT.
Conest câștigă încă o licitație la Primărie. O asociere de firme conduse de Conest a câștigat licitația pentru reabilitarea Parcului Ciurchi din Tătărași.
Cum va arăta: Primăria intenționează să planteze 5.6 hectare de gazon, peste 120 de arbori, 1.000 de arbuști și 2.000 de flori ornamentale. Parcul va găzdui și un monument dedicat victimelor Holocaustului.
În prezent, Conest lucrează la un alt parc din Iași, cel din fața Teatrului Național, dar proiectul are mari întârzieri în implementare, contractul fiind semnat încă din vara anului 2021.
Guvernul a aprobat construirea autostrăzii Iașului, Tg. Neamț/Moțca – Iași – Ungheni, parte din A8. Acest pas procedural este unul decisiv în începerea demersurilor pentru lansarea licitațiilor de execuție.
Magazinul Brico Depot din complexul ERA se închide. În vecinătate, este în pregătire lansarea șantierului pentru construirea primului magazin IKEA din zona din nord-est a țării.
În același timp, grupul francez Leroy Merlin este în discuții avansate pentru preluarea rețelei Brico din România, cu păstrarea brandului Brico Depot.
ÎMPREUNĂ CU COLOREX PAINTS (P)
Povestea din spatele unui afaceri de familie, care de 30 de ani produce vopsele lângă Iași
Corpul A de la Universitatea Cuza, Biblioteca Central Universitară, Liceul Negruzzi, Catedrala Catolică, Muzeul Metropolitan, Hotelul Pleiada.
Ce au în comun aceste edificii este că sunt văruite cu vopsele produse la Lețcani de un mic business de familie, ColorEX Paints.
Fondată în 1994 pe terenul unei foste cooperative agricole printr-un parteneriat româno-german, afacerea s-a numit inițial IMPARAT, un acronim nemțesc cu o rezonanță puternică în limba română.
După ce au preluat afacerea de la tatăl lor și de la partenerul său german, Claudia și Roxana Clinc au continuat să o dezvolte și au rebranduit-o sub numele de ColoreEX Paints.
Calitate fără compromisuri
Am întrebat-o pe Claudia ce s-a schimbat în cei 20 ani de când a venit în companie:
„Umanitatea, care pentru mine contează foarte mult. În mare parte, pe oameni îi interesează doar banii. Înainte reușeai să comunici cu clientul, îl interesa și calitatea. Acum fuge după ieftin, după marje de profit și discounturi cât mai mari.”
Această dinamică este amplificată și de nivelul scăzut de înțelegere al unora dintre clienți.
„Sunt oameni care nu înțeleg de ce un var costă 350 de lei și altul 150 de lei. Ei își spun că varul e var, nu dau importanță diferențelor. Unii chiar ne întreabă dacă nu putem scoate ceva din rețetă ca să iasă mai ieftin.”
Însă orice compromis în ce privește materia primă ar afecta calitatea vopselelor - gradul de lavabilitate, stabilitatea culorii în timp și nivelul de toxicitate.
„Orice șmac pe care-l dai pe un perete emană niște compuși organici volatili, care la interior au un impact asupra noastră, chit că intri într-o cameră și nu miroase a nimic sau a proaspăt vopsit. Chestia asta e foarte importantă în străinătate, unde se vorbește mult despre vopsele super-ecologice, non-toxice”, explică Ștefan, soțul Claudiei, care s-a alăturat companiei în 2018.
Și-atunci, ce șanse are un mic producător local de vopsele, pe o piață tot mai competitivă? Chiar dacă nu poate oferi discounturi la fel de mari precum producătorii industriali, ColorEX Paints compensează prin calitate și flexibilitate.
Mândria de a rămâne producător mic și local
La fabrica de la Lețcani, ColorEX produce șarje mici, una-două pe zi, și nu face rabat la niciun pas din procesul de producție al vopselelor.
Totodată, pentru că livrează doar în Iași și în împrejurimi, fără intermediari, ColorEX are capacitatea de a onora comenzile mai repede decât marii producători.
„Nu avem probleme pentru că se face corect varul. Asta e o valoare cu care am crescut, să nu îmi bat joc de nimeni. Nu alerg după bani, după profit. Ce contează este ca omul să fie mulțumit, să avem conexiunea și parteneriatul, asta contează mai mult decât profitul.
Banii vin oricum în condițiile în care businessul e făcut corect, pe o perspectivă mai lungă de timp. Avem clienți care cumpără var de la noi de 25 de ani. Pentru mine, asta e minunat. Și-mi place foarte mult să iasă lucrurile bine, lumea să fie mulțumită și încrezătoare.”
Deși a fost o vreme când a simțit că tatăl său a fost prea prudent în ce privește dezvoltarea businessului, Claudia are acum mai multă înțelegere pentru modelul de creștere lentă și sustenabilă.
„Cu cât crești volumul, calitatea devine mai greu de controlat. Ar fi fost un proces mai greu, mai lung, cu mai multe obstacole.
Noi suntem un business de familie, o mână de oameni care încercăm să ne ușurăm munca, în special cea a băieților din fabrică, care e solicitantă fizic. Nu ne dedicăm viața acestui business, nu ne face nimeni statuie aici. Venim la fabrică la 9.00, plecăm la 16.00, suntem focusați pe calitatea produsului și satisfacția clienților. Știm că nu înșelăm pe nimeni, iar asta ne ajută să dormim bine noaptea.”
Unelte franceze pentru meșteri români
La 30 de ani de la înființare, ColorEX Paints e acum la un nivel maturitate antreprenorială. Pe lângă producția de vopsele, ei au deschis și un magazin online de scule și unelte pentru finisaje - gletiere.ro -, de care se ocupă Ștefan.
După ce a devenit administratorul companiei, Claudia a simțit nevoia unei linii de business complementare vânzării de vopsele. Oportunitatea a apărut când Ștefan a aflat despre o metodă de gletuire inovativă, care exista deja de 10 ani în Europa, dar era practic necunoscută în România la vremea respectivă.
Brevetată de L’Outil Parfait - o companie franceză de familie, fondată în 1920 -, metoda implică aplicarea gletului cu trafaletul și nivelarea cu ajutorul unei lame flexibile.
După câțiva ani, sute de conversații cu meșteri rezistenți la schimbare, demonstrații live pe pereții fabricii și pe TikTok, tot mai mulți finisori au început să adopte uneltele care le fac viața mai ușoară pe șantier - gletiere, șpacluri și cuțite ergonomice.
Pentru că magazinul online avea nevoie de un showroom și fabrica de un punct de vânzare în oraș, care să-i scutească pe clienți de câteva ore pierdut în trafic dus-întors la Lețcani, ColorEX Paints a deschis recent un magazin pe Calea Chișinăului.
Paradoxal, perspectiva de distribuitori i-a ajutat să aprecieze și mai mult misiunea lor ca producători care deservesc piața locală de construcții.
„Ultimele două-trei dăți când am adus marfă la noi la magazin, am primit prețuri mai mari de la brokerul de transport. L-am întrebat de ce, mai ales că știam că nu s-au scumpit carburanții. Mi-a spus că tot multe tiruri ajung încărcate de marfă în Iași și nu au cu ce să plece, pentru că nu se produce mare lucru în Iași.
Pentru noi, satisfacția cea mai mare este că iese ceva din mâinile noastre. E așa de ușor să consumi și să tot consumi. Noi, chiar la nivelul ăsta mic, facem ceva care îi mulțumește pe oameni și care le satisface o nevoie. Mi se pare genial asta.”
Ce facem săptămâna asta
🇬🇷 Around the world - Grecia | O călătorie culinară de neuitat care aduce laolaltă aromele sofisticate ale vinurilor de pe tărâmul lui Dionysos și preparate culinare de excepție, cu specific grecesc. Vineri de la 18.00 la Breeze. 210 lei / persoană.
🎤 Concert Ada Milea | Un concert plin de energie, umor și versuri care surprind frumusețea și absurdul vieții. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Duminică de la 20.00 la Teatrul Luceafărul.
🎸 Regal de jazz | Vă invităm să vă bucurați de atmosfera fascinantă a unui adevărat regal al jazz-ului de chitară susținut de MELT TRIO, unul dintre cele mai inovatoare trio-uri de chitară din lume din jazz-ul contemporan. Joi, 7 noiembrie, de la 19.00 la Teatrul Luceafărul. Bilete aici.
🫒 Inițiere în degustarea uleiului de măsline | O nouă călătorie fascinantă în lumea uleiului de măsline, acest ingredient esențial din bucătăria mediteraneană și nu numai.
Vali Tătar va fi ghid în procesul de degustare a uleiului de măsline, pentru a recunoaște calitățile sale de bază, cât și metodele de utilizare corectă. Joi, 7 noiembrie, de la 18.00 la Hotel Arnia. 280 lei / persoană.
Coming soon
🎙 Stand-up comedy | Edi Vacariu, câștigătorul iUmor 2020, împreună cu Gabriel Dumitriu și Vlad Olteanu vin pe 9 noiembrie la FOOM. (P)
Cu experiență pe mai multe scene din țară, cei trei ne propun o seară în care să ne descrețim frunțile alături de prieteni sau colegii de birou. Bilete aici.
👩🦰 TEDx Copou Women | Un eveniment care aduce pe scenă povești emoționante, idei care schimbă lumea și femei care ne provoacă să vedem lucrurile dintr-o perspectivă nouă. Sâmbătă, 16 noiembrie, la BCU Iași. Bilete aici.
🎤 Acoustic tour | Andra Andriucă încheie toamna și anul în cântec, de data aceasta într-o formulă acustică, joi, pe 14 noiembrie, la Acaju. Bilete aici.
🎸 Vița de Vie | Pe 17 Noiembrie, la Legend Pub, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la lansarea albumului Fenomental, Vița de Vie pregătește un show mamut în care toate piesele de pe album vor fi cântate integral. Bilete aici.
🥁 Robin and The Backstabbers | Trupa alternativă Robin and the Backstabbers vine la Legend Pub pentru un concert live, joi, pe 21 noiembrie, de la 19.00. Bilete aici.
☕️ Iași Coffee Festival | Pe 22-24 noiembrie, la Palatul Culturii are loc cel mai amplu festival dedicat cafelei din regiunea de Nord-Est a României, care găzduiește și Campionatele Naționale de Roasting, Cup Tasters și Brewing.
🇷🇴 FOOMFest | Pe 1 decembrie, FOOMFest se întoarce pentru ediția a V-a. Chef Ștef Costin și Leo pun la cale un ospăț tradițional românesc cu accente internaționale, în care se vor regăsi preparate la ceaun și cărnuri frăgezite la smoker. (P)
Bogdan-Mihai Simion & Lăutarii de Mătase vor readuce muzica lăutărească veche pe Lăpușneanu, de data aceasta, sub prezentarea lui Andi Moisescu.
Participarea se face pe baza unui bilet ce include o zi de eveniment, mâncăruri și băuturi cu acces nelimitat, sprijin artiști, dar și înscrierea la tombola „11 ani de Nemțeana”, care te poate trimite într-un weekend boieresc la Durău. Bilete aici.
#decitit
La Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea” din Pașcani există 10 echipe care se ocupă de accesarea fondurilor europene, iar elevii merg câte trei săptămâni în practică la firme din Europa.
Meritul aparține directoarei Daniela Claudia Orășanu, care a transformat școala în mai puțin de 10 ani prin proiecte europene.
Jurnalista Violeta Cincu a întrebat-o de ce a rămas la Pașcani când ar fi putut conduce un liceu de elită din Iași:
Dar nu e la fel de ofertant pentru mine să fiu la un liceu de elită. E atât de frumos să fii la un liceu tehnologic pentru niște copii care fac naveta.
La Colegiul Unirea vin elevi din aproape 50 de localități proxime și cu grave goluri, să spunem așa, în pregătire și să-l ducem să luăm de la cinci, pentru că la Unirea nu vin lemn, chiar de patru, vin de cinci-șase și să-l ducem să-și ia Bacalaureatul.
Colegiul nu are ca scop principal pregătirea pentru examene. Cel mai important este să dezvoltăm copii care devin adulți funcționali atunci când pleacă din școală. Evident că avem și noi elevii olimpici și olimpici internaționali.
Dar să știți că bucuria e mai mare la copiii ăștia, la elevii ăștia care fac naveta de la 20-30 de kilometri, vin în fiecare zi, fac un efort extraordinar ca să vină la școală și să rămână în școală. Păi, nu egalează cu nimic. De unde am energia? Copilul din mine e responsabil pentru asta.
Fotografia săptămânii
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu