Cum arată noul proiect rezidențial de pe Sf. Andrei
Concursul de arhitectură organizat de IULIUS a fost câștigat de biroul olandez UNStudio
Bună dimineața, Iași!
Și bun-venit celor care primesc pentru prima dată acest newsletter săptămânal despre lucrurile bune care se întâmplă în oraș. 💌
Experimentul pe care l-am început săptămâna trecută - 2 eclere de la Leche pentru 5 adrese de email - merge mai bine decât am sperat. 🙏
Avem peste 50 de abonați noi față de vinerea trecută, iar această ediția merge către 1.500 de ieșeni smart și curioși.
Daaaar - întotdeauna există un dar - este important să fii logat pe Substack pentru ca prietenii care se abonează la newsletter să se contabilizeze la tine.
Dacă ai prieteni care s-au abonat în ultima săptămână, dar nu știi sigur dacă erai logat, dă-mi un un reply simplu la acest email cu 2-3 din adresele lor de email, ca să le pot verifica, și voi fi bucuros să-ți fac cinste cu eclerele. 🤝
☀ Vremea rămâne caniculară la Iași, așa că aveți grijă să vă hidratați cu limonadă, prosecco sau orice vă face zilele toride mai suportabile.
Știri locale pe scurt
Primăria Iași a alocat 300.000 de euro pentru un festival inexistent. Reporter de Iași a verificat cele mai importante 12 evenimente anunțate în program, printre care și Rocanotherworld sau Festudis.
Concluzia: nimeni nu a primit bani de la Primărie și organizatorii sunt uimiți că apar pe desfășurătorul FIE 2022
Peste 30 de turbine eoliene vor fi instalate pe raza a două comune ieșene. Două firme, cu același acționarat, vor să amenajeze un parc eolian pe raza comunelor Românești și Dumești, parc care va avea un număr total de 31 de turbine eoliene cu o putere totală de 130,2 MW.
din informațiile APIX.ro, firmele sunt în fază avansată de obținere a tuturor avizelor necesare amenajării parcului eolian. Estimările arată o investiție de peste 200 milioane euro.
Kaufland a ajuns în fază finală de avizare cu proiectul de construire al celui de-al treilea centru logistic din țară care va fi amenajat pe raza comunei Miroslava, lângă Parcul Industrial I, cel din vecinătatea BorgWarner.
proiectul a fost aprobat de către consilierii locali din Miroslava și, ulterior, lanțul de retail va putea depune documentația de obținere a autorizației de construire astfel că, cel mai probabil, lucrările vor începe tot în anul 2022.
Cum va arăta Palas Rezidențial
În ultimele zile, bula ieșenilor creativi și preocupați de urbanism a fost stimulată de concursul de arhitectură organizat de IULIUS pentru un proiect mixed-use, rezidențial și public, care va fi construit pe strada Sf. Andrei, cu deschidere către piața Palatului Culturii.
Context: În 2019, proiectul unui turn de peste 120 de metri care urma să fie construit pe același spațiu, a stârnit dezbateri aprinse legate de punerea în umbră a unor monumente istorice precum Palatul Culturii sau mănăstirea Trei Ierarhi
De ce vorbim despre asta acum: IULIUS a abandonat proiectul inițial și a decis să organizeze un concurs de arhitectură la care au fost invitate patru dintre cele mai prestigioase birouri de arhitectură la nivel mondial
Cele patru propuneri au fost prezentate miercuri și rămân expuse la Palatul Culturii până pe 14 iulie, dar le puteți vedea și online
Câștigătoare a fost desemnată soluția propusă de arhitecții UNStudio din Amsterdam
Ce zice lumea: Impresia generală este că proiectul UNStudio este cel mai echilibrat, chiar dacă nu este la fel de îndrăzneț precum cel propus de MRVDV, pe care mulți l-au preferat la prima vedere.
Însă îngrijorările care existau înainte de dezvăluirea proiectelor - legate de înălțimea și designul unei clădiri care să nu țină cont de istoria locului - au fost asumate de dezvoltator și rezolvate elegant de arhitecți
Ce zice juriul: „Soluția volumetrică este cea mai aplatizată dintre toate propunerile, construind un plan de relaționare cu orizontul orașului, care este în același timp și o amplificare a platoului pieței Palatului Culturii.
Se oferă, astfel, o experiență de 360 de grade către silueta Iașului și peisajul urban. Conexiunile spațiale între cotele superioare și inferioare se fac prin traseul plantat, o adevărată oază.”
Ce zice proiectantul: miercuri seară, în cadrul unei întâlniri cu un grup de jurnaliști, am avut șansa să îi pun o întrebare lui Arjan Dingsté, director și senior architect UNStudio, despre cât de mult a contat contextul local în modelarea proiectului final. Iată ce mi-a spus:
„[Contextul local] a fost fundamental, pentru că am înțeles că trebuie să fim foarte respectuoși cu această locație, adoptând o poziție mai modestă ca arhitecți. N-am căutat să creăm neapărat o clădire emblematică, care se ridică până la cer, ci una care se integrează în peisaj. Asta a fost viziunea noastră pentru această locație.
Noi avem proiecte în toată lumea și vă spun că să faci un zgârie-nori de 300m e ușor. Un astfel de proiect, cu atâtea conuri de vizibilitate, cu moștenirea istorică, este mult mai complex. Noi am lucrat la acest proiect timp de câteva luni și pot să vă spun că sunt multe schițe care au ajuns la coșul de gunoi.
Noi privim acest proiect ca un punct de plecare. Nu ne considerăm artiști, chiar dacă avem o viziune și un concept puternic. Din experiența noastră ca arhitecți, știm că clădirea care se va construi nu va fi identică cu cea pe care am proiectat-o.
Intenția noastră este ca voi, oamenii care locuiți în oraș și veți beneficia de această clădire, să discutați între voi și să o faceți mai bună. Nu este o operă de artă care nu trebuie atinsă, ci este începutul unei călătorii. Noi doar servim orașul și comunitatea voastră ca arhitecți.”
Părerea mea: zilele astea lucrez la un material mai amplu pentru PressOne despre toate cele patru proiecte, dar conducând ieri pe Sf. Andrei către Palas mi-am dat seama că:
toată zona aia a fost - și parțial încă este - o mahala
indiferent de preferințele noastre individuale, este un câștig pentru oraș, nu doar pentru dezvoltator, să avem un ansamblu proiectat de unele dintre cele mai bune minți din lumea arhitecturii
Jazzul vine în Copou
Festivalul Jazz City revine în acest weekend la Iași, pe două scene diferite amplasate în parcurile din Copou.
Prima scenă este la Turnul de Paraşutism din Parcul Copou, unde intrarea se face cu bilet, iar cea de-a doua este Parcul Expoziţiei şi are acces liber pentru publicul larg.
Pentru a afla mai multe despre Jazz City 2022, i-am pus câteva întrebări lui Adrian Hantelmann, co-organizator al festivalului.
De când s-a încălzit vremea, pare că în fiecare weekend avem un festival la Iași. Ce este special la Jazz City?
Jazzul e o muzică ce are ceva aparte. E nevoie de un astfel de festival, pentru că ieșenii își doresc evenimente culturale de calitate. Artiștii de jazz au nevoie și ei de festivaluri în care să se exprime și să ajungă mai ușor la public.
Și cum orașul Iași se presupune a fi un pol de cultură, noi am venit cu inițiativa unui festival de jazz în Iași, un festival care să ofere orașului o piesă lipsă din puzzle și care să aducă mai aproape ieșenii de muzica jazz. Pentru că odată ce te apropii de jazz și îi „dai de gust”, te îndrăgostești irecuperabil și îi devii fan pe viață.
Spune-ne câte ceva despre artiștii care vin anul ăsta în parcurile din Copou.
Anul acesta am vrut să aducem publicului ieșean stiluri diferite de jazz, artiști care nu au mai cântat până acum în Iași și artiști care au o experiență vastă pe scena muzicii jazz. Pe scenele din Copou vor urca și nume locale, pe care mulți dintre noi i-am mai văzut și la prima ediție Jazz City, dar și la concerte proprii sau jam sessions prin oraș.
O parte dintre artiști au urcat și anul trecut pe scena festivalului, cum au fost Trigon Jazz, Andra Botez, Cristina Dima sau CALI Quartet. Am adus și trupe care nu au mai reușit să cânte anul trecut din diverse motive.
Credem că experiența publicului nostru cu muzica jazz se va extinde o dată cu concertele trupelor din afara țării, va fi o plăcere să îi ascultăm pe Avalon Jazz Band alături de Tatiana Eva-Marie, o solistă din Brooklyn care a cântat la festivaluri mari de jazz din SUA și care își ia inspirația din moștenirea ei franceză și română.
Jazzul pare să câștige tot mai mulți ascultători în Iași, dar rămâne un gen muzical de nișă. Cum se simte asta de la voi, ca organizatori? Cât de deschiși sunt oamenii către muzica jazz?
Oh, publicul a fost extrem de încântat și am primit nenumărate feedbackuri pozitive după prima ediție de festival. Pe de o parte, au fost adevărații cunoscători și iubitori ai jazzului, care au apreciat enorm organizarea unui festival de jazz în Iași.
Pe de altă parte, au fost ieșenii sau turiștii care nu erau neapărat cunoscători ai jazzului, dar care au descoperit acest gen muzical la Jazz City și s-au apropiat mai mult de el.
În 2021 fiind prima ediție, ne-am lovit în primul rând de scepticism, oricât de încântați erau oamenii cu care vorbeam. Jazzul venea în Iași pentru prima oară într-un festival de acest gen, iar oamenii nu știau la ce să se aștepte
Dar până la final am avut toate categoriile de vârstă, semn că jazzul poate fi pentru toată lumea bună. Și asta pentru că jazzul e o metodă de exprimare liberă, care te poate duce în multe direcții, cu toate subcategoriile lui și ritmurile sale unice.
Hai să vorbim un pic și despre oraș. Ce îți place cel mai mult la orașul Iași?
Orașul nostru nu încetează să mă uimească. Iașul are un ritm alert în care crește și oferă din ce în ce mai multe oportunități de dezvoltare pentru tineri și pentru antreprenori. Ne permite în același timp să ne explorăm pasiunile, să încercăm, să dăm greș, să o luăm de la capăt și să reușim.
Îmi place că pot să contribui direct la dezvoltarea orașului. Aici m-am format ca persoană, mi-am setat ambiții și am avut ocazia să pun bazele proiectelor mele: Teo’s Cafe, Hangariada, Jazz City, Shooters și tot ce mai pregătesc împreună cu echipa.
Dacă ai putea schimba un singur lucru la orașul Iași, care ar fi acela?
Eu sunt o persoana destul de pragmatică, astfel nu mă gândesc la ce aș schimba, ci mai degrabă la ce putem face de acum înainte.
Mi-aș dori să avem în Iași mai multe spații pentru evenimente, publicul din Iași abia a prins gustul unor evenimente diverse, dar avem nevoie și de locuri unde să se întâmple acestea.
Noi deja lucrăm la deschiderea unui club unde vom organiza constant concerte cu trupe renumite și cu artiști la început de drum, seri de stand-up, jam sessions.
Am văzut și din partea Primăriei Iași inițiative de creare a unor spații verzi unde să își petreacă oamenii timpul liber, cum sunt cele de pe bulevardul Copou, deci suntem pe drumul cel bun.
Ce crezi că ne unește, ca ieșeni?
Eu am fost plecat o perioadă bună de timp în Cluj și am putut să văd după că Iașul e într-adevăr diferit. Suntem ca într-o bulă, deși trăim în unul din cele mai mari orașe din România, încă nu suntem la nivelul de dezvoltare al celorlalte orașe mari, dar lucrăm la asta.
Multe persoane zona de business și antreprenoriat încearcă treacă de această barieră pe care uneori ne-o punem singuri. Această caracteristică de auto depășire o pun pe baza unei pasiuni foarte mari pentru ceea ce facem, la care se adaugă puțină încăpățânare. Pasiunea pentru oraș și dorința de a-i atinge potențialul ne ține comunitatea unită.
Ce facem săptămâna asta
🌿 Plante Magice, Miere și Mișcare | Oaza Taină Vie, împreună cu Dana Burlacu Visternicu - blogger culinar, vă invită într-o incursiune ce începe întotdeauna cu mișcare si se termina cu mâncare.
Ceai rece din plante locale (îndulcit cu miere Taina Vie). Nelipsita pâine de casă ce vine la pachet cu un unt aromatizat cu busuioc si roșii uscate. Desert cu fructe. 55 lei/persoană
🎹 Vioară, pian, saxofon și un dulce la cuptor | Restaurantul Trai a dat startul zilelor de vară toride, în acompaniament de pian, saxofon și vioară Începem luna lui cuptor în armonie alături de muzică LIVE și un desert franțuzesc rafinat, clătite în straturi cu bezea!
🎙 Seara cercetătorilor britanici | Întâmpină cu râs și voie bună mijlocul verii și hai la o seară de stand-up comedy cu Gabriel, Petrică, Călin și Dominic!
Duminică, 3 iulie, de la 20:00, Trumpets își deschide pentru prima dată porțile scenei locale de comedie, pe care a văzut-o, a râs și a zis că merită! Biletele sunt aici.
🤰 Mamele Petrec Împreună în iulie | Sunt Irina Nichifiriuc, instructor de parenting în Iași și mamă a trei copii. Te invit pe 1 iulie 18:00 pe terasă la Jassyro Copou să ai grijă de tine.
Vino să te relaxezi, să dansezi și să-ți iei o doză bună de conectare și apreciere pentru munca profund emoțională pe care o faci cu copiii tăi. 100 lei / persoană.
#decitit
O conversație despre comunitatea de la bloc, calitatea locuirii și cum arată apartenența în locul cu pricina - Lipici în comunitate
Povestea lui Adrian Serghie, un grafician din Iași care își pierde vederea din cauza unei boli rare - Ziarul de Iași
Șoferii de Dacia Spring blochează întreaga rețea de chargere din România - Auto la test
Consultant al Primăriei Parisului: Aveți piațete publice minunate, străzi frumoase, "colonizate" de mașini. Nu mai putem continua așa! - Hotnews
Return of the big beast: in search of Romania’s wild bison – in pictures - The Guardian
Fotografia săptămânii
Dacă vrei ca fotografia ta să apară aici, folosește #iasulnostru pe Instagram
Cam atât pentru azi. Dacă ți-a plăcut ediția de azi, nu uita că poți câștiga două eclere de la Leche dacă o dai mai departe prietenilor!