Bună dimineața, Iași! 🌞
În ediția de azi:
noi suspiciuni de corupție la Primăria Iași
am întrebat 5 ieșeni cum putem evita alunecarea către totalitarism
trei filme la 35 de ani de la Revoluție
Știri locale pe scurt
PSD Iași începe negocierile pentru Consiliul Local. Pentru formarea unei majorități sunt necesare 14 voturi din 27, iar surse ZDI spun că o alianță PNL – PSD (13 voturi) va beneficia de sprijinul PMP și, astfel, vor fi strânse cele 14 voturi necesare.
nominalizarea PSD pentru funcția de viceprimar este Roxana Necula, președinte al structurii teritoriale Iași a Colegiului Național al Asistenților Sociali
Procurorii DNA au descins la Primăria Iași, solicitând documente privind achizițiile de cărbune. Vizați ar fi primarul Mihai Chirica și fostul viceprimar Cezar Baciu, care au achiziționat tone de cărbune la suprapreț.
Reporter de Iași a prezentat pe larg întreaga schemă care a scos din bugetul local nu mai puțin de 71 de milioane de euro, după ce a cumpărat cărbune la un preț de cinci ori mai mare.
Cel mai mare parc eolian proiectat în județul Iași a obținut acordul de mediu. Parcul eolian propus de grupul german WPD pe raza comunei Butea - 20 de turbine cu putere instalată de 132 MW - a obținut acordul de mediu.
Biblioteca TUIAȘI poate fi vizitată cu programare online, pe site-ul visit.tuiasi.ro. Elevii, studenții altor universități și pensionarii vor achita o taxă de 5 lei, iar adulții vor plăti 10 lei.
Cum ieșim din situația asta?
La fel ca fiecare dintre noi, încerc să „fac sens" din haosul în care ne găsim de trei săptămâni încoace.
Ce se întâmplă în România în perioada asta nu este chiar o „lebădă neagră", nici în timp și nici în spațiu. Noi, ca țară, am mai fost aici, în anii 1930, la fel cum majoritatea țărilor occidentale se confruntă acum cu un val de populism exploatat de propaganda rusă.
O să scriu mai multe despre asta în edițiile următoare. Până atunci, am apelat la 5 oameni din comunitatea locală în al căror discernământ am încredere, pornind de la o întrebare simplă: cum ieșim din situația în care suntem acum?
Ce putem schimba, la nivel individual sau instituțional, pentru ca lucrurile să nu degenereze și mai mult, dincolo de un prag de unde nu mai există întoarcere, în deriva către autoritarism?
1. Mihai Diac, fondator Codrii Iașilor
Ce putem face fiecare? E tardiv să analizăm critic mesajele care ne sunt servite pentru a ne păstra luciditatea în aceste vremuri tulburi. A verifica informațiile și a nu consuma păreri/sloganuri drept adevăruri, oricât ne-ar plăcea. Dacă am fi putut face asta cu toții, nici nu am fi ajuns aici.
Dacă facem parte dintre cei privilegiați însă, am putea, în primul rând, să coborâm de pe calul nostru alb imaginar, realizând că nu avem nici un merit că am ajuns mai „bine", mai educați, mai prosperi, mai europeni etc.
Câtă vreme rămânem fracturați ca societate, toți vom pierde, iar noi, cei privilegiați, avem mai mult de pierdut.
Superioritatea, inclusiv în a explica termenii perspectivei noastre, doar adâncește prăpastia și ne va face și mai puțin democratici și mai vulnerabili.
Putem căuta să legăm punți. Cu umilință, cu curiozitate reală, cu răbdare si empatie, pornind de la cei mai apropiați.
Va fi greu, dar avem nevoie de partide care, pe lângă cinste si capacitatea de a guverna competent, au și politici sociale. Competență pentru a crea acea cale prin care oricine își poate construi o viață mai bună, în sens profund, fundamental, și politici sociale pentru a reduce decalajul.
Dar înainte de toate, cinste. Aici cred ca e un bun punct de început. Să nu mai strâmbăm nasul cu mofturi mărunte, că suntem în ceasul al 12-lea al crizei, și să votăm candidatul cel mai competent dintre cei cinstiți.
2. Daniela Mitrofan, activist civic și psihoterapeut
Ultimele săptămâni pentru noi, românii, au fost foarte intense din punct de vedere emoțional. Deși în ultimii ani am trecut prin evenimente despre care citeam în cărțile de istorie, acum trăim noi înșine cu teama că un capitol din istoria neagră a României s-ar putea repeta.
Nivelul de anxietate a atins cote pe care nu le-am mai văzut nici în perioada OUG 13, când oamenii simțeau și verbalizau furia, nici în perioada pandemiei, deși atunci anxietatea a fost mai degrabă mocnită și cu acumulări în timp.
În societate se putea resimți dezamăgirea, nedreptatea, furia mocnită, dar și dorința de a da o lecție politicienilor. Un deziderat perfect justificat, care ar trebui să le dea mult de gândit.
Ca activist civic am observat ascensiunea curentului ultranaționalist și am vorbit de multe ori despre pericolele extremismului, însă realitatea ne-a pus în față cel mai negativ scenariu pe care ni-l puteam imagina: desprinderea de civilizația europeană și alunecarea pe panta izolaționismului, sub privirile galeșe ale Kremlinului.
În fața hăului care ni s-a deschis după primul tur al alegerilor prezidențiale, sentimentele de anxietate și furie au făcut loc unui sentiment nou, neașteptat: frica.
Pe solul fertil al fricii e foarte greu să construiești un discurs rațional, constructiv. Iar dincolo de asta, ne lipsește igiena comunicării interpersonale. Lipsa abilităților de comunicare, a inteligenței emoționale și a introspecției critice ne-a dus direct în mijlocul unor conflicte cu cei mai apropiați oameni: prieteni, familie etc. În acest vârtej, luăm totul personal, deoarece gândim si-i vedem pe ceilalți ca pe inamici.
De asemenea, lipsa de comunicare eficientă o putem observa si la autorități, iar acest lucru nu a făcut decât să amplifice neîncrederea cetățenilor și să dea subiect unor scenarii conspiraționiste și să minimalizeze contextul geopolitic în care ne aflăm.
Cel mai important este acum să conștientizăm cum arată discursul nostru, cum încercăm să le transmitem celorlalți informații despre situația noastră colectivă și despre pericolul în care ne aflăm cu toții și pe care ar trebui să îl conștientizăm la magnitudinea sa reală.
Pentru asta, ar putea fi util să recurgem la cărțile de istorie, pentru a nu repeta greșelile trecutului, și să învățăm să ne selectăm sursele de informare neutre, nestridente. În tot acest vacarm creat de politicieni, candidați, presă, să punem la îndoială tot ceea ce ni se spune și să ne întrebăm dacă nu cumva ceea ce auzim este ceea ce vrem să auzim, pentru a ne fi validate credințele, așteptările sau temerile.
Când vom evita capcana asta, vom putea spune că ne-am creat resurse suficiente de anticorpi împotriva manipulării și a dezinformării, care sunt la originea oricărei forme de subjugare a democrației.
3. Dorin Dobrincu, istoric
Pentru oamenii lucizi este evident că România – stat și societate, deopotrivă – decontează acum o lungă perioadă de:
iresponsabilitate guvernamentală și partinică;
corupție extinsă;
plantare a nenumărate cohorte de incompetenți în funcții extrem de importante;
neglijarea educației în general, a celei democratice în mod special;
manipulare prin mass-media cumpărată de partide și prin rețelele sociale.
După alegerile parlamentare și prezidențiale (turul I), cele din urmă anulate, ar fi nevoie de o reformare a sistemului de putere din țară. Repoziționarea generală a decidenților, pe care am văzut-o în ultimele zile, nu îmi dă motive de optimism.
Și totuși, președintele statului ar trebui să-și dea demisia de onoare, de vreme ce a condus acest sistem statal ineficient și care a pus în pericol națiunea. La fel și prim-ministrul, dar și șefii serviciilor secrete, care practic au asistat neputincioși la intervenția unei puteri străine în jocul electoral din România.
Partidele existente, mă refer la cele declarat democratice, pentru că formațiunile extremiste funcționează în altă logică, au nevoie de o reașezare, de atragerea și promovarea unor oameni competenți și dedicați valorilor democratice.
Nu cred că se va întâmpla asta din motive diverse. În politica românească predomină tipul prădătorului și misecuvinistului. Totodată, avem nevoie de organizarea unor alegeri prezidențiale corecte, care să nu fie aruncate într-un viitor incert.
Societatea românească nu este nici ea prea coerentă. Nu doar politicienii s-au dovedit populiști în raportarea la societate, ci și mulți formatori de opinie, jurnaliști și intelectuali, inclusiv persoane din mediul academic.
Avem un sistem educațional birocratizat și ineficient, politizat la vârf, cu miniștri mediocri, al căror singur merit este apartenența la un partid sau proveniența din curtea președintelui, iar la nivelul inspectoratelor școlare, adesea și la cel al unităților școlare, avem mai ales clienți de partid.
Ar fi nevoie de schimbări structurale în această privință, pentru că fără o bună educație nu vom avea cetățeni reali, oameni autonomi, capabili să facă alegeri bazate pe cunoaștere.
Cultele din România, mai ales biserica ortodoxă și bisericile evanghelice, au dovedit că au probleme serioase în interior în privința raportării la politică. Există acolo aripi deschise la propaganda contra democrației liberale, există rețele de diseminare a unei retorici antieuropene, conspiraționiste și autoritare, care ajută mașinăriile electorale antidemocratice, ceea ce reprezintă un pericol la adresa societății noastre.
Am văzut reacții corecte împotriva acestor derapaje, dar deocamdată nu cred că este ceva dincolo de simplele declarații.
Asociațiile civice continuă să funcționeze, unele dintre ele au avut poziții clare, ferme contra derapajelor antidemocratice. Însă este prea puțin, implicarea civică este la un nivel îngrijorător de redus.
Trebuie să ne reamintim că nu există democrație fără cetățeni, fără oameni implicați în mod real și permanent în treburile comunității.
4. Alexandra Gherguț-Babii, expert în gândire critică
Starea actuală scoate în evidență două realități îngrijorătoare:
Mesajele iraționale ale propagandei găsesc teren fertil în golurile lăsate de sistemul educațional.
Chiar și în fața dovezilor și argumentelor care contestă aceste mesaje, mulți oameni rămân blocați în convingerile deja formate, uneori devenind și mai atașați de ele. Este efectul disonanței cognitive – disconfortul de a accepta că poate nu avem dreptate.
Cred că la nivel individual putem începe de aici. Este esențial să ne exersăm modestia intelectuală: să recunoaștem că nu deținem toate răspunsurile, că alte perspective pot fi mai informate și că schimbarea opiniilor pe baza noilor dovezi este firească.
Încăpățânarea de a ne agăța de convingerile proprii nu face decât să limiteze perspectiva asupra lumii, blocându-ne într-o viziune rigidă. Gândirea critică începe cu acceptarea posibilității de a greși, ceea ce ne motivează, de fapt, să căutăm și mai multe informații.
Pentru un impact real, ea trebuie integrată în educație ca un stil de viață (nu doar ca o disciplină la clasa a V-a cu o oră pe săptămână, așa cum este acum) aplicat la toate disciplinele și promovat de fiecare profesor, formând astfel generații deschise și capabile să înțeleagă complexitatea lumii.
5. Ciprian Iftimoaei, sociolog
Cu certitudine avem nevoie de o schimbare la nivel individual, colectiv, instituțional. Pentru a ne schimba la nivel individual, trebuie să conștientizăm necesitatea modificării atitudinilor, comportamentelor și chiar a valorilor pe care le împărtășim. Nu numai statul este responsabil pentru dezvoltarea durabilă a țării, ci fiecare dintre noi.
Cu referire la situația în care se află România, important este să ne facem treaba cât mai bine la locul de muncă, indiferent că lucrăm la stat sau la privat.
Apoi, toleranța, echitatea, corectitudinea, politețea în relațiile socioumane contribuie la formarea unei culturi civice de tip participativ, esențială pentru consolidarea democrației liberale. Trebuie să conștientizăm că libertatea înseamnă și responsabilitate.
La nivel colectiv, avem nevoie de încredere, incluziune și solidaritate. Frica, suspiciunea și izolarea nu sunt atitudini benefice la nivel colectiv. Acestea sunt însoțite adesea de marginalizare, discriminare și excluziune socială.
Trebuie să învățăm beneficiile unui comportament tolerant, incluziv și suportiv mai ales față de persoanele aflate în dificultate sau față de grupurile marginalizate social. Să învățăm să tolerăm diferența și să ne obișnuim cu traiul într-o societate policromă, având respect pentru fiecare personalitate care este unică și irepetabilă.
Ar trebui să luăm atitudine atunci când o autoritate publică se comportă abuziv, incorect, nelegal. Democrația se consolidează prin participarea, contestarea și implicarea cetățenilor în procesul decizional.
Și, nu în ultimul rând, este nevoie de o schimbare la nivelul clasei conducătoare (elitelor politice) din România în sensul unei circulații de la baza piramidei sociale spre vârf, o înlocuire cu oameni competenți, integri, care se bucură de încredere.
În 1990, după prăbușirea regimului comunist și a dictaturii ceaușiste, noi nu am avut o circulație a elitelor, ci o reproducere a elementelor din eșalonul II al PCR, Securitate, tehnocrația și manageriatul comunist.
Nu mai putem defila cu acești oameni sau cu urmașii lor. În privința acestei schimbări sunt cam sceptic. Ar trebui să se producă chiar acum prin retragerea din politică a tuturor figurilor compromise, eliminarea privilegiilor acumulate, restructurarea acelor instituții care nu sunt altceva decât rezervoare de recompense pentru clientela politică actuală.
Ce facem săptămâna asta
🎧 Silent Disco Caritabil | Vinerea asta ne aduce mai aproape cu o nouă ediție super cool și caritabilă marca Acaju x 174 - Dăruiește Silent Disco.
Participarea la eveniment este pe bază de donație, iar fondurile adunate vor fi folosite pentru daruri pentru copiii aflați în centrele de plasament ale DGASPC Iaşi.
🎂 11 ani de inițiative bune în CUIB | Prietenii de la Centrul Urban de Inițiative Bune sărbătoresc aniversarea de 11 ani de-a lungul zilei de sâmbătă, cu cafea, rețete vedete și povești felurite.
🎥 Revoluția 35 | O serie de proiecții speciale dedicate înțelegerii momentelor care au schimbat istoria recentă a României. Ne întoarcem la finalul anului 1989 pentru a privi trecutul prin ochii regizorilor contemporani. De vineri până duminică la Cinema Ateneu.
🎁 Mini-târgul de Crăciun al creatorilor locali | Mai mulți artiști locali se adună sâmbătă și duminică la atelierul de ceramică LINA, lângă Mega Image Păcurari.
🐈 Ai cumva o păturică? | Ca în fiecare an, înainte de Crăciun, ne revedem în parcarea Centrului Comercial Felicia, pe 14 decembrie, între orele 13.00-15.00, pentru a da o mână de ajutor celor mai nevoiașe adăposturi pentru animalele fără stăpân din Iași și din jurul orașului.
🐶 Bazar caritabil | Vino împreună cu prietenii sau familia duminică, între orele 10.00 - 19.00, pentru a bea ceva cald alături de cei de la Gist și pentru a explora târgul nostru de Crăciun.
Cu siguranță vei găsi cadouri pentru cei dragi, iar banii obținuți vor fi donați integral asociației Save our Paws.
🎄 Concert de Crăciun | Tradiționalul concert de colinde al corului de tineri Juvenes Ecclesiae. Duminică de la 19.00 la Catedrala Romano-Catolică din Iași.
UN MESAJ DE LA MIOLK (P)
Miolk este un birou de arhitectură din Iași ce proiectează case care cântă cu lumină.
Arhitecții Miolk au observat că beneficiarii caselor tind să fie preocupați de „câți metri pătrați” are o cameră, dar impactul major asupra stării de bine îl are, realmente, cantitatea de lumină directă de peste zi și de peste an.
Așa că pentru a vizualiza mai bine cât de mare, înaltă și spațioasă e o cameră, realitatea virtuală este mai folositoare decât o fotografie sau o machetă.
Vineri, pe 13 decembrie, Miolk își deschide biroul pentru cei ce își doresc o casă, dar care încă au multe întrebări, de genul:
cât de mică să fie o casă pentru o familie?
ce înseamnă un concept de arhitectură?
de ce lumina este un factor-cheie în eficiența energetică?
merită să construiesc o casă sau să cumpăr?
Turul VR are loc la biroul Miolk din str. Victor Babeș 10 și durează 40 de minute. Accesul este gratuit și se va putea face doar pe bază de programare.
Trimite un email la contact@miolk.ro cu subject: vreau VR.
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu
Despre superioritate, imi amintesc ca in primele luni cand ne-am mutat am ramas surprinsa ca tipul care facea curatenie pe strada (angajat al departamentului public de salubritate) era cunoscut si salutat de tot cartierul. Apoi l-am vazut luandu-si copilul de la aceeasi scoala semi-privata.
Felicitări Alex, pentru ceea ce faci!