Cum poți schimba o viață în 2 ore pe săptămână
Ce trebuie să ştii dacă vrei să devii voluntar Ajungem MARI
Bună dimineața, Iași!
🌧 Începutul de toamnă continuă să fie instabil, cu ploi abundente sâmbătă și maxime sub 20 de grade la începutul săptămânii viitoare.
Știri locale pe scurt
Primăria va intra oficial în proprietatea bazinului olimpic din Tudor Vladimirescu.
lucrările la bazin au început în anul 1990, dar nu au fost finalizate niciodată din cauza controverselor legate de regimul juridic al terenului și a lipsei de fonduri.
Bogdan Tănasă a finalizat centrul educațional Casa Share de la Popricani, ridicat într-un singur an din donații și resurse proprii.
în cele patru săli de clasă dotate cu sisteme de ultimă generație, copiii vor învăța alături de profesorii voluntari de la școala din Popricani.
Casa Universitarilor va fi redeschisă, dar nu pentru publicul larg, ci doar pentru cadrele universitare.
ridicată de logofătul Canta înainte de 1800, clădirea de pe Copou a intrat în bunurile de inventar ale UAIC și a capătat destinația de cantină–restaurant a universității după 1945
Black Cab este diponibil în Iași începând de săptămâna asta. Furnizorul de servicii premium de transport alternativ permite programarea curselor cu până la șase luni în avans.
Ajungem MARI caută voluntari
Copiii din centrele de plasament au nevoie ca de aer de oameni care să le fie sprijin, care să-i înţeleagă şi să le dea încredere. Sunt peste 45.000 de copii şi tineri aflaţi în sistemul de protecţie în România.
Aproximativ 9.000 de copii intră în sistem în fiecare an, ca urmare a abandonului sau a diverselor tragedii care le lovesc familiile, iar cei mai mulţi dintre ei au suferit traume emoţionale ce au nevoie de multă muncă și ajutor pentru a putea fi depăşite.
Din cauza acestor traume, copiii instituționalizați nu mai au puterea să-şi observe şi să-şi atingă potenţialul.
De 8 ani, programul educaţional Ajungem MARI, desfășurat de Asociația Lindenfeld, aduce o schimbare semnificativă şi vizibilă în vieţile a mii de copii aflaţi în sistemul de protecţie.
Voluntarii Ajungem MARI îi învaţă pe copii să fie cea mai bună versiune a lor, îi pregătesc pentru o viață independentă în momentul în care părăsesc sistemul de protecție, fac cu ei teme, meditații, merg cu ei în excursii și tabere şi exersează bunătatea zi de zi.
Pentru a afla de la firul ierbii ce presupune efortul de voluntariat, am discutat cu Ștefana Bănică, voluntară și coordonatoare locală a programului.
Spune-ne câte ceva despre tine și cum ai devenit voluntar pentru Ajungem MARI.
Am 21 de ani, în prezent sunt studentă la master, iar în Programul educațional Ajungem MARI sunt de puțin peste 5 ani.
Am ajuns să fiu voluntară aici căutând în acea perioadă un proiect în care să simt că mă implic cu adevărat, dincolo de strângerile de fonduri și donații la care participasem până atunci, în perioada liceului. Voiam mai multă interacțiune cu cei care aveau nevoie de sprijin.
Am dat întâmplător peste Ajungem MARI, erau deschise înscrierile pentru noi voluntari la acel moment, așa că am aplicat pentru că m-a încântat ideea de a le fi prieten și îndrumător copiilor din centre. Și aici am rămas.
Cred că cei mai mulți dintre noi avem prejudecăți despre copiii instituționalizați, dar tu ai avut șansa să-i cunoști și să lucrezi cu ei în ultimii ani. Care sunt câteva dintre tiparele pe care le-ai văzut la copiii din sistem?
Cred că atunci când începi să lucrezi cu copiii instituționalizați, există o mare șansă ca ideile pe care le aveai înainte despre ei să ți se infirme.
Copiii sunt foarte diferiți unii de alții, nu prea pot fi incluși în tipare, dar un element comun adus de experiențele prin care trec și de acest proces de instituționalizare constă în nevoia de sprijin și îndrumare constantă pentru a se dezvolta frumos.
Cel mai mult le lipsesc persoanele-resursă: oameni care să fie alături de ei cu o vorbă bună și o îmbrățișare, să îi facă să se simtă văzuți și ascultați, oameni care să le insufle anumite valori, să le devină modele de urmat, să le ofere un imbold la momentul potrivit.
Din experiența ta, ce se întâmplă cu tinerii instituționalizați odată ce ies din sistemul de protecție, la 18 ani?
În ultimii ani, programul nostru s-a concentrat mult și pe tinerii care părăsesc sistemul și am observat că este un proces foarte anevoios și provocator, iar cei mai mulți se lovesc de viața independentă cu care sunt puși față în față la 18 ani, destul de nepregătiți.
Realitatea cu care sunt nevoiți să se obișnuiască nu e una roz, dar cu resursele și implicarea oamenilor potriviți, avem și exemple pozitive de tineri care au reușit. Aici cred că face diferența determinarea lor, dar și efortul pe care sunt dispuși să îl investească în planuri realiste de viitor și capacitatea de adaptare.
Ce le-ai spune celor care sunt tentați să devină voluntari, dar se gândesc că „nu se pricep" sau nu au prea multă experiență cu copiii?
În interacțiunea cu copiii noștri, cred că cele mai importante ingrediente sunt deschiderea spre cunoaștere, răbdarea și consecvența decât experiența.
Nu cerem experiență cu copiii sau formare profesională într-un anumit domeniu pentru că suntem încrezători (și ni s-a dovedit până acum) că fiecare poate ajuta cu bucățica lui de pricepere și autenticitate.
Iar pentru o muncă ceva mai ușoară, avem la dispoziție, de la colegii noștri specialiști, foarte multe materiale și oportunități de dezvoltare a acestor abilități de lucru cu copiii sau metode de abordare a diverselor categorii de vârstă. Dar și experiența coordonatorilor și voluntarilor vechi, care le vor fi alături noilor colegi.
Rostul programului Ajungem MARI este să îi ajute pe copii, dar bănuiesc că și voluntarii își găsesc o împlinire prin implicarea în viața copiilor. Cum crezi că îi schimbă programul pe voluntari?
Cred că voluntarii noștri au de câștigat atât din interacțiunea cu copiii, cât și cu ceilalți colegi. Copiii ne ajută pe noi să ne dezvoltăm răbdarea, responsabilitatea, abilitățile de comunicare, dar și creativitatea (mai ales atunci când trebuie să găsești un nou mod interactiv prin care să explici aceeași noțiune la matematică sau română).
Iar în echipa de voluntari din Iași, care e atât de diversă, ne aflăm într-un proces continuu de descoperire și învățare. Am devenit în timp o comunitate frumoasă și reușim să găsim lucruri care ne unesc și dincolo de activitatea noastră cu copiii, deci avem o împlinire în plus când ne regăsim cu oameni așa de faini.
Ce trebuie să ştii dacă vrei să devii voluntar Ajungem MARI
În perioada asta, Ajungem MARI caută oameni care să le ofere copiilor din centrele de plasament 2 ore pe săptămână din timpul lor şi şansa unui viitor mai bun.
📣 Aplică până pe 20 septembrie și vei avea șansa să schimbi lumea unui copil alături de Ajungem MARI!
Nu se dau teste de cultură generală, ci sunt etape menite să faciliteze selectarea oamenilor potriviţi, care înţeleg angajamentul pe care se pregătesc să şi-l asume şi sunt decişi să le fie alături copiilor pe termen lung.
Poți face teme cu ei, îi poți însoți în excursii de o zi, poți merge cu ei la cursuri vocaționale, la ședințe de logopedie, psihoterapie, consiliere vocațională.
Dar ce contează cel mai mult: ei se vor simți apreciați, ascultați, sprijiniți și vor deveni mult mai încrezători în propriile forțe.
📌 Modulul durează 8 luni, din 15 noiembrie 2022 până în 30 iunie 2023. Poți lucra cu copiii fizic, dar și online, dacă nu există posibilitatea de a merge direct la ei.
📃 Găsești formularul de înscriere și tot ce ai nevoie să știi dacă vrei să fii voluntar pe ajungemmari.ro
📣 Mesajul tău poate fi aici
Dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kit-ul Iașul nostru. 👇
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism curat în Iași - fără clickbait și titluri senzaționale - iar noi putem duce mesajul tău către 2.100 de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc.
Ce facem săptămâna asta
Piața Metropolitană | Cele mai bune produse ale fermierilor și meșteșugarilor din jurul Iașului se adună la a doua ediție a Pieței Metropolitane, în sat Vișan, comuna Bârnova, pe terenul din apropierea fabricii Gramma Wines. Sâmbătă și duminică, între orele 9:30 - 20:00.
Night Mode | O expoziție de desen și pictură a artistului Mircea But, găzduită de Borderline Art Space. Galeria s-a mutat în spatele clădirii Habitat Proiect (Carol I nr. 4), cu intrarea pe lângă gardul Spitalului Militar. Deschiderea are loc vineri de la ora 18:00.
Pasagerii nopții | O seară cu film, muzică și vin, într-o atmosferă de început de toamnă, la Cuib.
Les Passagers de la Nuit descrie delicat relația dintre protagonista interpretată de Charlotte Gainsbourg și oamenii tot mai mulți care locuiesc în sufletul ei. Joi, 15 septembrie, de la 20:30. Bilete aici.
Coming soon
Hai cu pluta | Ce poți face cu 50 de lei într-o zi? De exemplu ai putea degusta peste 100 de vinuri! Unde? Când? Cum?
Hai cu pluta la Trai Restaurant pe 1 și 2 octombrie, festivalul de vin la care vei întâlni peste 20 de producători din toată țara dar și din Republica Moldova și Italia. Biletele se găsesc aici. (P)
#decitit
Vara lui David. Medalii de aur, recorduri, faimă și alte povești din vara unui adolescent care a devenit cel mai rapid înotător din istorie - DOR
Cum te afectează noile reguli ale plafonării prețului la energie electrică - Patru Pereți
Europe Is Sacrificing Its Ancient Forests for Energy - NY Times
Queen Elizabeth II: a royal life in pictures - The Guardian
Încă ceva
Ieri am dat o fugă la Street Food Festival - care rămâne deschis până duminică în Grădina Palas - și am încercat sandwich-urile pulled pork/beef de la Primitiv BBQ, unul din van-urile pe care le-am văzut pentru prima dată la Iași, dacă nu greșesc.
N-au fost rele, dar la 45-50 de lei mă așteptam la ceva mai cald și mai puțin uscat. Am gustat și brisket (75 de lei) abia scos din cuptor, care era mai aproape de adevăr. 😋
De revenit, în special pentru butter chicken-ul de la Indivan, despre care am auzit că e excelent.
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 🤝
Weekend fain,
Alex Enășescu