Curțile orașului, redescoperite prin instalații arhitecturale
Șase curți ale Iașului au fost readuse în atenția cetățenilor printr-un concurs de proiecte
Bună dimineața, Iași! ☀️
Zilele viitoare avem parte de vreme caldă, dar instabilă, deci nu uita SPF-ul, nici umbrela sau geaca de ploaie.
Vineri 🌦️ 26 🌡 14
Sâmbătă ⛈️ 24 🌡 15
Duminică ⛈️ 24 🌡 14
Luni ⛅ 25 🌡 12
Marți 🌦️ 25 🌡 13
Miercuri ⛅ | 24 🌡 13
Joi 🌦️ 19 🌡 12
Știri locale pe scurt
Mii de profesori au ieșit în stradă la Iași. Protestul a avut loc miercuri, în fața Prefecturii, între orele 11 și 13. Peste 76% din profesorii din județ au intrat în grevă generală.
la nivel național, peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de persoane din compartimentele auxiliar-administrative au intrat în grevă.
Parcul Copou va fi clasat ca monument istoric. Ideea a fost anunțată de Primărie acum doi ani, după ce a reușit să claseze Cimitirul Eternitatea și Cimitirul Evreiesc ca monumente istorice.
Amenajarea parcului a început în anii 1833-1834, fiind cel mai vechi parc din Iași și din Moldova, cu o suprafață de aproximativ zece hectare.
Consiliul Local va aproba săptămâna viitoare construcția unui nou supermarket în Bucium. Conform proiecțiilor optimiste, lucrările la noul magazin Penny ar putea începe la sfârșitul verii.
Iașul își deschide curțile
Am vizitat săptămâna asta instalațiile din cadrul proiectului Iașul își deschide curțile, organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Iași (OAR Iași) în cadrul Romanian Creative Week. Îmi place mult ideea de a reda spațiul public cetățenilor și de a valorifica zone frumoase, pe lângă care trecem zilnic fără să le observăm.
Pentru a înțelege mai bine ideea din spatele proiectului, am stat de vorbă cu arh. Andrei Bodnar, vicepreședintele OAR Iași.
„Iașul își deschide curțile a plecat de la ideea de a ne deschide noi ca breaslă, arhitecții, mai mult către public și către oamenii care consumă arhitectura în fiecare zi. Că ne place sau nu, toți trăim într-un spațiu construit de cineva și este o misiune a Ordinului Arhitecților de a promova arhitectura de calitate.
Astfel, am identificat aceste șase curți ca fiind niște spații «reziduale», să le spunem așa, niște curți interioare ale unor monumente din Iași, spații pe lângă care poate trecem, poate în unele din ele nu avem acces, dar sunt spații de o valoare arhitecturală foarte mare, de care mulți dintre noi nici măcar nu știam că există.
Am hotărât să facem un concurs de arhitectură pentru tineri arhitecți și studenți, să poată crea în ele o serie de pavilioane și instalații arhitecturale.”
Citadel — Facultatea de Arhitectură
O instalație care pornește de la conceptul de comunitate, cu un epicentru reprezentând vatra: un spațiu de socializare dezvoltat în jurul arborelui din curte.
„Este un spațiu interactiv, pentru că te poți așeza pe instalație, o poți experimenta în mai multe moduri. Lumina, reflexia creează aceste imagini suprapuse și te fac să experimentezi curtea mult mai în întregul ei. De obicei, într-un spațiu larg, oamenii tind să meargă pe margine și nu intră în inima sa”, spune Andrei Bodnar.
Solitudinea copacului răzbătător: Manifest anti-defrișare — Casa Pătrată
Acest proiect fusese gândit pentru curtea Facultății de Psihologie, unde arhitecții au descoperit că au existau în trecut mult mai mulți copaci, dintre care a rămas doar unul. Așadar, proiectul e un manifest pentru a aduce conștientizare față de relația noastră cu natura și este un mesaj despre valori pierdute și despre lumi pe care încă le mai putem recupera.
„Juriul a hotărât că este o instalație foarte bună și a fost relocată la Casa Pătrată, tocmai pentru că Consiliul Județean și Prefectura pot face ceva în privința asta. Nu e un statement politic, dar faptul că ei o au în curte poate îi inspiră să lupte mai mult pentru a ajuta mediul și a face acțiuni reale în direcția asta”.
Behind the masks — Palatul Braunstein
O reflexie spre noi, spre emoțiile noastre, spre ceea ce nu lăsăm să iasă la iveală.
„Este o temă foarte actuală, cea a sănătății mintale și a conștiinței de sine și cred că este un lucru pe care cu toții îl avem în comun, emoțiile. Uneori sunt pozitive, alteori nu, și este foarte bine și sănătos pentru noi să le exprimăm.”
Legato — Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași
Și muzica poate fi un mod bun de a umple un spațiu, așa că în curtea Palatului Calimachi o pianină îi așteaptă pe virtuoși, dar și pe cei care vor pur și simplu să exerseze câteva note. În curte este amenajată și o mică zonă de relaxare, cu bean bags, pentru a asculta muzica mai comod.
Suprafața pe care stă pianina este gravată cu diagrame și texte scrise în alfabetul Braille, în cadrul acestei instalații care își propune să transforme curtea într-un cadru ocrotitor.
Mille Mulini — Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației
O mie de mici moriști înfipte în întreaga curte simulează imaginea unui câmp de flori în bătaia vântului și trimite la sensuri multiple, de la nostalgia copilăriei la nevoia de a privi către surse de energie regenerabilă.
Fântâna din centrul curții, un bazin gol în restul timpului, a fost acoperită cu o folie reflectorizantă de aluminiu, pentru a recrea senzația de fântână-oglindă.
La finalul evenimentului, moriștile vor fi împărțite publicului.
As above, so below - Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației
O pânză mare, albastră, străbate cele două curți ale ETTI din Palatul Universitar din Copou, legate între ele printr-o alee care trece pe lângă Aula Universității Tehnice. Pe această alee este și o galerie, pentru a oferi încă o dimensiune de utilizare a acestui spațiu.
„Instalația îi aduce un omagiu lui Sabin Bălașa, ideea principală venind de la opera sa și tot conceptul lui de plutire”.
„Fiecare curte este foarte diferită. Ne-am afiliat cu Romanian Creative Week tocmai pentru că este o festivitate în cadrul căreia mulți oameni creativi sunt în oraș, în vizită pe la evenimente; vrem să aducem cât mai mulți oameni să viziteze aceste curți absolut minunate din Iași.
Odată ce se termină festivalul, instalațiile nu vor fi aruncate. Ne-am alăturat inițiativei NEO ART CONNECT din București și vom face schimb, instalațiile de aici vor fi duse la București și la Timișoara, în cadrul programului Capitală Europeană a Culturii, și vom aduce aici alte instalații de la ei, așa că pe viitor vom mai avea astfel de evenimente.
Considerăm că în ce privește spațiile publice, spațiile care vor să fie deschise publicului general, cea mai bună soluție o reprezintă concursurile de arhitectură, concursuri la care poate participa toată lumea.”
Instalațiile mai pot fi văzute până duminică, în următoarele intervale orare:
Facultatea de Arhitectură, Facultatea de Psihologie, UMF, ETTI: 10.00 – 20.00
Casa Pătrată: 09.00 – 16.00
Palatul Braunstein: 11.00 – 20.00
Ce facem în weekend
🍷 Vin La Cultură | Sâmbătă și duminică, la Hotel Unirea, amatorii de vin pot descoperi peste 40 crame, să le afle povestea și să deguste rodul unui an de muncă. Bilete aici.
👟 Sole Out Yardsale | Primul eveniment care adună mai mulți reselleri în același loc. Ce veți găsi aici? Articole de streetwear - noi, vintage și SH, sneakers și accesorii. Sâmbătă și duminică la Oliv.
🐦 Plimbare Ornitologică | Rezervația Repedea si zona de pădure de lângă este o zonă propice cu habitate diverse, numai bună pentru a începe să învățăm despre lumea păsărilor. Duminică dimineață, cu înscriere prealabilă.
🎸 Muzică live | Pe 31 mai, trupa Wanted se întoarce la FOOM pentru un nou spectacol de energie bună și ritmuri atemporale interpretate în stilul Guns N’ Roses, Queen, The Police, Michael Jackson sau Bryan Adams.
#decitit
Mesaj pentru părinți și elevi de la o profesoară din Suceava, care a intrat în grevă deși anul viitor se pensionează: „Până când salariul nu va fi motivant, la catedră nu vor veni decât cei care nu își găsesc loc în altă parte, deci cei mai slabi” - edupedu.ro
Non-știrile săptămânii: norul radioactiv din Ucraina, armata obligatorie și sacrificarea profesorilor pe altarul PNRR - PressOne
Toxins hidden in plastics are the industry’s dirty secret – recycling is not the answer - The Guardian
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-ne un reply la acest email.
Iar dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kitul Iașul nostru.
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism independent în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către 4.500 de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Pe curând,
Ioan Stoleru
În lista de Weekend ați uitat evenimentul principal, Romanian Creative Week + Romanian Fashion Week.