De ce ar trebui să fim mai empatici cu oamenii care fac curat în urma noastră
Începem o nouă serie despre afaceri locale și poveștile antreprenorilor are le-au construit
Bună dimineața!
Dacă, la fel ca mine, ai impresia că abia ce am ieșit din hibernarea pandemică și dintr-o dată se întâmplă prea multe lucruri faine în oraș ca să ții pasul cu toate, atunci ediția asta e pentru tine. 👇
🌦 La Iași vin zile călduroase, dar ușor instabile și cu variații mari de temperatură, exact cum te-ai aștepta să fie la sfârșit de mai.
Știri locale pe scurt
Primarul Iașului, Mihai Chirica, și fostul viceprimar, Gabriel Harabagiu, sunt acuzați de noi fapte de corupție în dosarul blocului din Tătărași care a fost ridicat deși nu ar fi respectat indicatorii urbanistici din autorizația de construire.
dosarul a plecat de la o anchetă a publicației Reporter de Iași, care a arătat că omul de afaceri Gheorghe Cheșcu a primit aprobare de la Primărie să facă în Tătărași o clădire de birouri de 400 mp utili, doar cu parter, și a edificat, în final, un bloc de 5.705 mp suprafață utilă cu 60 de apartamente, trei spații comerciale, trei spații de depozitare și două garaje
de altfel, la gala Premiilor Superscrieri, Reporter de Iași a fost desemnată Redacția anului în presa locală, iar investigația ReporterIS despre o angajare sfidătoare la Apele Române s-a clasat pe locul 2 la secțiunea „presă locală” 👏
Ce se mai construiește în oraș. Primăria pregătește începerea lucrărilor de reabilitare și modernizare a esplanadei Teatrului Național și a emis autorizația de construire pentru refacerea cinematografului Victoria.
FEG a obținut autorizația de construire pentru lucrări de consolidare și reamenajare a clădirii monument istoric din str. Păcurari, casa Iacob Negruzzi, imobil în care a funcționat pentru o perioadă Secția II de Poliție.
de asemenea, conducerea Universității Cuza a avizat studiul de fezabilitate pentru complexul sportiv, proiect care va fi implementat în zona Sărărie. Iată cum va arăta noul complex sportiv al UAIC
Primăria Iași a lansat licitația pentru proiectarea unei benzi suplimentare pe Aleea Mihail Sadoveanu, într-o încercare a municipalității de a îmbunătăți traficul în Copou, în zona spre Breazu fiind în plină dezvoltare mai multe proiecte imobiliare.
firme italiene și românești vor să analizeze traficul din Iași și să propună soluții de descongestionare
care este traseul primilor 30 km de autostradă din județul Iași
#decitit
Sfidarea: în România cheltuielilor publice scăpate de sub control și a salariaților din administrație cu venituri de manageri, politicienii vor să crească impozitele și taxele - Republica
România se împrumută mai scump ca oricând. Devine datoria publică nesustenabilă? - Panorama
De ce sunt elevii români analfabeți funcțional. Educația formelor fără fond și a veșnicei lipse de timp - Europa Liberă
O mică istorie a micilor și mititeilor - Mindcraft Stories
5 localuri din București cu brunch-uri pentru zile leneșe de weekend (și nu numai) - Curatorialist
Business-uri locale - MC CLEAN
Astăzi începem o nouă serie despre afaceri locale și poveștile antreprenorilor care le-au construit.
Primul „episod” este despre MC CLEAN, o companie locală care de peste 14 ani oferă servicii profesionale de curățenie, iar în fiecare zi se ocupă de întreținerea a peste 60.000 mp din companii și instituții din Iași, printre care Continental, Mambu, Vitesco, Osram și Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iași.
Pentru a afla mai multe despre valorile pe care a fost clădită compania și despre cât de greu este să schimbi prejudecățile despre personalul de curățenie, i-am pus câteva întrebări lui Cornel Sava, managerul general al companiei.
Cornel, spune-mi cum ai ajuns să pornești un business în domeniul curățeniei.
În familia mea curățenia a fost întotdeauna prețuită, mama fiind cel mai bun exemplu în acest sens. Bineînțeles că ea m-a influențat și am devenit în viața de zi cu zi pasionat de curățenie și organizare.
Iar în 2008 am observat că erau foarte puține firme de curățenie în Iași și mi-am dat seama că este o nișă bună. Chiar dacă atunci aveam mai mulți clienți cu spații rezidențiale, știam că stabilitatea va veni din contractele de mentenanță cu spațiile de birouri și simțeam că Iașul se va dezvolta din punctul acesta de vedere.
Cum a rezistat MC CLEAN în perioada pandemiei?
Odată cu începutul stării de urgență am observat o atenție mai mare pe care majoritatea oamenilor au acordat-o curățeniei și persoanelor care lucrează în domeniu.
Perioada pandemiei a fost pentru noi un moment oportun să schimbăm percepția oamenilor despre industrie și să atragem atenția asupra rolului „forței de muncă invizibile”, al agenților de curățenie.
Mai ales că și datorită lor unele industrii au rămas funcționale chiar și pe timpul stării de urgență. În perioada pandemiei MC CLEAN și-a mărit echipa și a crescut cu 10%, iar despre asta am vorbit mai multe în Ghidului 24/7 editat de DoR. Acolo am povestit atât despre începuturile firmei de curățenie și evoluția sa în cei 14 ani de activitate, cât și despre cum am făcut față provocărilor din pandemie.
În ultimele săptămâni, ați prezentat o serie de portrete ale oamenilor cu care faceți echipă la MC CLEAN. De ce crezi că e important ca lumea să le afle poveștile?
Seria cu portretele oamenilor din echipa MC CLEAN face parte dintr-o campanie de conștientizare pe care am pornit-o acum câțiva ani și pe care am dezvoltat-o pe parcurs în trei etape:
Prima etapă a fost despre de ce să nu mai numim persoanele care lucrează în domeniu „femeie de serviciu”, ci „agent/ă de curățenie”. În 2016, în urma unui pitch, am apărut în DoR #23 cu o pagină de reclamă în acest sens.
Iar în 2020, cu ajutorul lui George Roșu, am lansat o serie de ilustrații reprezentative prin care l-am lăsat să se joace cu denumirile pe care le primesc agenții de curățenie, iar el a atras atenția, așa cum numai el o face, că unele nu sunt neapărat respectuoase:
În a doua etapă am descris ce presupune meseria de agent de curățenie prin campania EDU Clean. Procesul de curățenie profesională este mai complex decât pare la prima vedere, iar meseria de agent de curățenie necesită un set de competențe și abilități specifice despre care nu mulți știu.
Iar acum suntem în etapa trei, în care arătam oamenii din spatele agenților de curățenie. Considerăm că este important să facem asta pentru că meseria de agent de curățenie este în continuare desconsiderată, iar prin poveștile lor, pe care le puteți citi pe pagina noastră de Facebook, cred că putem schimba acest lucru.
Ei sunt secretul din spatele unei curățenii ca la carte, iar vocea lor e importantă pentru că pot exprima cel mai bine provocările din domeniu. Vrem să-i vedeți și să descoperiți ce înseamnă meseria de agent de curățenie pentru ei, ce pasiuni și dorințe au o parte din cei peste 50 de specialiști care formează compania noastră.
Cât de răspândite sunt prejudecățile despre meseria de agent de curățenie și ce putem face pentru a nu le duce mai departe?
Din păcate acestea încă sunt foarte răspândite: de la felul cum ne adresăm oamenilor, la faptul că încă este considerat un domeniu în care lucrează doar femei, că nu necesită prea multe competențe și că e o meserie pe care o poate face oricine, că nu e o opțiune de carieră, ci un job la care ajungi obligat de context sau circumstanțe.
Pentru a nu le duce mai departe ar trebui să fim mai empatici și mai atenți cu oamenii care lucrează în domeniu și să fim mai conștienți de rolul important pe care îl au în societate.
Ce ai fi vrut să știi înainte să devii antreprenor?
Antreprenoriatul nu a fost o surpriză foarte mare pentru mine pentru că am avut exemplul tatălui meu, care are o afacere în domeniul alimentar din 1993 și pe care l-am văzut muncind de dimineața până seara chiar și în weekend-uri.
Mi-am dorit să devin antreprenor de când eram în gimnaziu, așa că am ales să fac asta asumat și în cunoștință de cauză. Deși eram familiarizat cu ce presupune să ai propria afacere, în decursul celor 14 ani am învățat în permanență lucruri noi și voi continua să o fac. Consider că profesional sunt într-un continuu proces de învățare.
Unde ai vrea să vezi MC CLEAN în 5-10 ani?
Mai important pentru mine ar fi să vorbim despre unde aș vrea să văd industria curățeniei în 5-10 ani. Încă de la începuturile firmei am descoperit, Tomorrow’s Cleaning, una dintre cele mai relevante reviste din domeniu, iar ce am citit acolo mi-a schimbat percepția despre nivelul la care poate ajunge industria curățeniei.
De exemplu, în UK, firmele care oferă servicii profesionale de curățenie sau servicii conexe (dezinfecție, managementul deșeurilor) sunt asociate în bresle și patronate care lucrează împreună la creșterea standardelor de calitate și transparență în domeniu, la îmbunătățirea imaginii agenților de curățenie în raport cu autoritățile și opinia publică sau la programe de pregătire profesională.
În România, suntem departe de o asemenea dezvoltare, unde încă ne confruntăm cu probleme de bază: lipsa personalului, în general, dar în special a angajaților bine instruiți, dificultatea de a menține prețurile competitive fără compromisuri în ceea ce privește calitatea și mentalitatea față de munca în domeniu, considerată ușoară sau chiar desconsiderată.
Însă, sunt optimist că încep să se schimbe lucrurile ușor în domeniu, iar dacă luăm exemplul Marii Britanii putem să sperăm la schimbări pozitive în următorii 5-10 ani.
💌 Iașul nostru este alături de inițiativele și business-urile locale. Dacă ești antreprenor sau conduci o companie care vrea să vină în sprijinul jurnalismului local independent, dă-mi un semn.
M-aș bucura să găsim o cale de a aduce la lumină mai multe din lucrurile bune care se întâmplă în Iași.
Ce facem săptămâna asta
👗 Romania Creative Week | Cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești începe astăzi la Iași cu CATEDRAL, primul mare festival de muzică și arte vizuale din țară.
🎸The Amsterdams - Live at Gist | Cu peste 15 ani în spate și influențe din scena alternativă britanică, The Amsterdams și-a stabilit un renume printre ascultătorii de gen, sound-ul lor lejer și inovator fiind primit cu entuziasm. Vineri de la 20:00, la cafeneaua Gist. Biletele sunt disponibile aici.
🐇 Animal Fest 2022 | Universitatea de Ştiinţele Vieţii din Iaşi organizează primul PetEvent pentru întreaga comunitate iubitoare de animale.
Pregăteşte-ţi prietenul necuvântător de festival şi vino sâmbătă și duminică în Rond Agronomie pe Stadionul de Rugby!
📱 IQ Digital Summit | Co-fondatorul Skype, Jonas Kjellberg, noul ministru al digitalizării, Sebastian Burduja, și antreprenorul român Radu Georgescu vin la Iași pentru primul eveniment cu public din seria IQ Digital, care are loc vinerea viitoare, pe 27 mai, la Teatrul Național.
Accesul este gratuit, dar se face pe baza unei aplicații.
Fotografia săptămânii
Cinci egrete încolonate pe Bahlui, fotografiate de Eduard Merschi:
Încă ceva
dacă n-ai apucat să completezi Declarația 230, ia-ți un minut în weekend ca să sprijini unul din cele 5 ONG-uri care schimbă Iașul în bine
mai sunt doar câteva zile în care românii îşi pot vota oraşul preferat în competiţia naţională pentru desemnarea Destinaţiei Anului 2022. Iaşul este între finalistele categoriei city-break, alături de Braşov şi Târgovişte
Weekend fain,
Alex Enășescu