Bună dimineața, Iași! 🌞
În ediția de azi:
se reiau zborurile Iași - Tel Aviv
de ce lansez un nou newsletter săptămâna viitoare
proiecție Nosferatu la Cinema Ateneu
Știri locale pe scurt
Wizz Air reia zborurile Iași - Tel Aviv de la 1 martie. Frecvența inițială va fi de patru zboruri pe săptămână pe tot parcursul lunii martie. Din aprilie, vor fi câte două zboruri pe săptămână (joi și duminică).
O nouă taxă la Iași pentru proprietarii de apartamente. Primăria Iași a instituit o nouă taxă specială, care va fi achitată începând cu 2025.
Proprietarii de apartamente care au plătit impozitul la început de an au putut constata că noua taxă a apărut deja în sistem și poartă titulatura de „taxă de protecție civilă”.
Biserica lui Cujbă, din Poiana cu Cetate, va fi restaurată. Monumentul este în ruine de la finalul secolul XIX și a fost grav afectat de cutremurul din 1940. Valoarea lucrărilor de restaurare este estimată la peste 6 milioane lei.
O mică insulă de coerență într-o mare haotică
Ca mulți dintre noi, după alegerile din 24 noiembrie m-am tot întrebat ce e de făcut. Nu în general, ci concret, cum pot aduce o contribuție pozitivă în haosul ăsta.
Așa m-am întors la interviul cu refugiatul ucrainean. Un IT-ist cu patru copii, care îmi spunea în a doua zi de război că noi, ca români, trebuie să facem 10% mai mult decât înainte, ca nu cumva să ne regăsim și noi în situația lui într-un viitor nu foarte îndepărtat.
10% mai mult. Cum ar arăta asta? Mi-am petrecut pauza dintre ani cu întrebarea asta în minte.
Când un sistem este departe de a fi în echilibru, mici insule de coerență într-o mare de haos au capacitatea de a ridica întregul sistem la un nivel mai înalt.” - Ilya Prigogine, laureat al premiului Nobel pentru chimie
Sunt aproape 10 ani de când fac newslettere, de când citesc sute de texte pe săptămână ca să înțeleg câte ceva din ce se întâmplă în jurul meu.
Încă de când am scris un explainer despre alegerile din SUA pentru PressOne, în 2016, am avut impresia că ceva este pe cale să se destrame.
Războiul cultural, facilitat de rețelele sociale și de propaganda rusă, a polarizat atât de mult societatea, încât pare că stabilitatea occidentală de după 1945 nu se mai susține. Things fall apart; the centre cannot hold.
Același tip de învrăjbire algoritmică a ajuns și în România în 2018, odată cu referendumul pentru redefinirea familiei. Au urmat pandemia și războiul din Ucraina, care au amplificat dezinformarea, animozitatea și nivelul neîncrederii sociale.
Întrebarea care se pune este: ce resurse avem pentru a face față acestei crize sistemice cu care ne confruntăm?
Într-o democrație post-adevăr, jurnalismul este necesar, dar nu suficient. Iar jurnaliștii care își asumă rolul de activiști mai degrabă adâncesc problema.
În astfel de momente de cumpănă, avem nevoie de mai puține știri și mai mult context, mai puține postări și mai multă reflecție.
Petrecem prea mult timp la suprafața lucrurilor, vorbind despre știri și politică, și prea puțin în adâncime, cu ideile și valorile care ne ghidează viețile.
Rădăcinile disensiunilor din lumea occidentală nu sunt politice, ci mai degrabă pre-politice, ancorate în istoria noastră, în religie, în cultură și lipsa ei, în felul în care ne raportăm la tehnologie.
Politica a devenit un surogat pentru religie, în căutarea unor răspunsuri la întrebări fundamentale:
Cum știm ce este adevărat?
Ce înseamnă o viață bine trăită?
În ce fel de comunități vrem să trăim?
Răspunsurile nu sunt întotdeauna simple și nici evidente. Dar ordinea lumii în care trăim și viețile noastre depind de aceste răspunsuri.
Fără idei comune despre politică, morală și etică, nicio societate nu poate exista.
Dacă bărbații și femeile ar încerca să creeze o societate în care nu există un acord fundamental legat de bine și rău, ar eșua.
Dacă o societate ar fi construită pe un acord, iar acel acord ar dispărea, societatea se va dezintegra. - Patrick Devlin
Nu-mi dau seama dacă suntem deja dincolo de un punct de unde nu mai există întoarcere, dacă demonii care au pătruns în lumea occidentală în ultimul deceniu mai pot fi stăviliți fără un reset catastrofal.
Între două grupuri de oameni care își doresc două tipuri de lumi incompatibile, nu văd alt remediu decât forța. - Oliver Wendell Holmes Jr.
Dar cât mai putem face ceva, cred că e esențial să înțelegem ce ni se întâmplă, dincolo de tribalismul politic și de zgomotul de pe platformele sociale.
La fel ca C.S. Lewis, simt că „ochii mei nu sunt de ajuns pentru mine”, așa că mă agăț de oameni și autori cu care-mi place să gândesc.
Însă nici acest newsletter local și nici cel publicat de Recorder nu sunt spațiul potrivit pentru genul ăsta de idei.
Așa că planul meu în 2025 este să aloc acel 10% mai mult din timpul și energia mea pentru un experiment personal - un jurnal săptămânal, într-un format cât mai clar și mai concis, care să poată fi citit în maxim 5 minute.
Parafrazându-l pe Tyler Cowen, asta e insula mea de coerență, cu ideile și lecturile mele, nu insula ta. Dar poate că unele dintre lucrurile care mă ajută pe mine să înțeleg lumea și locul meu în ea o să te ajute și pe tine. Prima ediție iese în lume săptămâna viitoare.
Ce facem săptămâna asta
🍤 Cava & Tapas | Prietenii de la Soft & Grace încep anul cu un atelier festiv de tapas-uri spaniole pe care le vom degusta împreună cu o cava rece. Sâmbătă de la 15.00, la atelierul de pe Sărărie 98. 120 lei / persoană sau 220 lei de cuplu.
🎥 Nosferatu | Un eveniment despre contribuția scriitorului și scenaristului Florin Lăzărescu la remake-ul filmului Nosferatu, regizat de Robert Eggers. Sâmbătă de la 19.00 la Cinema Ateneu.
🎙️ Europa, Est – Vest | O conferință susținută de scriitorul Matei Vișniec la Aula Magna a Universității Cuza. Joi, 16 ianuarie, de la 14.30.
Coming soon
🇪🇸 Around the word - Spania | Un pairing excepțional de food & wine ce va aduce o nouă dimensiune gustului. Vineri, 17 ianuarie, de la 18.00 la Breeze.
🍷 Inițiere în degustarea vinului | Un workshop care vine să te ghideze cu pași simpli și informații captivante, indiferent dacă ești doar curios sau vrei să-ți completezi cunoștințele despre vin. Joi, 23 ianuarie, de la 17.45 la Bytex Hub. Bilete aici.
Fotografia săptămânii
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu