De ce merită protejată pădurea Ciric
Un grup de ONG-uri pledează pentru includerea pădurii de la Ciric într-o rețea de arii naturale urbane
Bună dimineața, Iași! ☀️
Urmează cel mai călduros weekend din acest an la Iași, dar duminică sunt anunțat ploi semnificative.
Vineri 🌤 28 🌡 15
Sâmbătă 🌤 30 🌡 16
Duminică 🌧 28 🌡 14
Luni ☁ 22 🌡 13
Marți 🌦 24 🌡 15
Miercuri 🌦 25 🌡 14
Joi 🌤 28 🌡 16
Vino să cunoști biodiversitatea din Aria Naturală Urbană Ciric
În septembrie 2021, Societatea Ornitologică Romănă – filiala Iași și Asociația CIVICA au început demersurile de înființare a Ariei Naturale Urbane CIRIC.
Sâmbătă, pe 10 iunie, specialiștii SOR îți vor arăta de ce zona Ciric merită să facă parte dintr-o Rețea de arii naturale urbane. Vei avea ocazia să vezi specii de plante și de animale care „locuiesc” acolo.
Vei auzi povești interesante despre ele. Vei vedea cum și cu ce instrumente lucrează biologii și ecologii pe teren. Suntem siguri că va fi o experiență de neuitat!
Punctul de întâlnire este sensul giratoriu spre aeroport. Acolo vă vor întâmpina voluntarii SOR și de acolo vor porni turele ghidate, la intervale regulate, cu începere de la ora 10:00.
Pentru a afla mai multe despre ecosistemul de la Ciric, am apelat la biologul Lucian Fasolă Mătăsaru de la SOR Iași.
Lucian, de ce este nevoie de protejarea pădurii de la Ciric?
Este o întrebare foarte bună, Alex, care are un răspuns amplu și pe care nu știu dacă îl pot reda în câteva cuvinte.
Ceea ce încercăm noi să facem cu Aria Naturală Urbană Ciric este în primul rând să tragem un semnal de alarmă, să spunem atât publicului larg dar mai ales autorităților că noi toți avem nevoie de spații verzi, avem nevoie de zone naturale în proximitatea noastră, pentru că ele contribuie la starea noastră de bine fizică și psihică.
Acuma, specific, de ce este importantă pădurea Ciric? Pentru că acolo poți respira aer curat, poți face sport într-un areal sănătos, te poți relaxa într-o plimbare mai lungă sau mai scurtă în care poți întâlni diverse specii de plante și de animale sau te poți bucura pur și simplu de liniște.
Mă întrebi ce este special la această pădure. În primul rând ea este aproape noi, ne putem bucura de ea foarte ușor, apelând la mijloacele de transport în comun dar mai ales poate fi străbătută ușor la pas sau cu bicicleta. Apoi, anumite porțiuni din pădure cuprind zone cu arbori care au o vârstă considerabilă, estimată de noi la 70-80 de ani.
Mai mult, nu cunoaștem să fi fost făcute intervenții silvice acolo iar asta îi conferă zonei un statut de pădure sălbatică, sălbăticită, naturală, evident acolo unde nu sunt amenajări recreative, iar acesta este un mare plus pentru locuitorii orașului care văd mai mereu parcuri sau aliniamente de arbori sfâșiate de lucrări de amenajare sau toaletare care reduc spațiile verzi disponibile.
Ce este pus în pericol? Tocmai caracterul ei natural, păstrat în anumite zone. Zona a fost gândită din start ca un loc de recreere, însă impulsul pecuniar care propune mai multe spații antropizate de petrecere a timpului liber în detrimentul celor naturale pun în pericol valoarea intrinsecă a acestui spațiu.
Cât de mult este afectată în prezent pădurea Ciric de activitățile din zonă, de la traficul către Aeroport până la cluburile de pe malul lacului și proiectul eșuat al telescanului?
Trebuie să înțelegem, pădurea Ciric nu este o pădure virgină ce datează de pe timpul dacilor. Traficul rutier de acolo este prezent de foarte mult timp, impactul antropic de asemenea, însă presiunea crescândă asupra zonei ce se manifestă în ultima perioadă necesită o regândire a managementului zonei, atât în folosul naturii dar și al nostru, pentru beneficiul amândurora căci ele nu pot separate.
Ce șanse sunt ca pădurea de la Ciric să fie desemnată Arie Naturală Urbană?
Inițiativa de desemnare a zonei Ciric ca Arie Naturală Urbană este o propunere a noastră, a comunității ieșene, în cadrul unui proiect al partenerilor noștri de la Parcul Natural Văcărești care au gândit extinderea reușitei lor și în alte zone din țară.
Proiectul de lege, propus de comunitatea civică, în baza căruia vor putea fi desemnate anumite zone drept Arii Naturale Urbane este în dezbatere în Parlament iar adoptarea sa cât mai grabnică este așteptată cu mare inters.
Dacă vorbim de beneficii, primul și cel mai important este păstrarea zonei așa cum este ea, naturală și disponibilă tuturor.
De multe ori observăm un fenomen pe care eu îl numesc „paradoxul pădurii” și el se manifestă așa: ne dorim atât de mult să fim lângă pădure, să locuim în preajma ei, apoi începem să construim în și pe lângă pădure până când pădurea dispare. Tocmai asta ne dorim să evităm, dispariția ei.
Ce putem face noi? Ei bine un prim pas este să mergem acolo, să o cunoaștem, să o simțim, să ne bucurăm de ea, să o apreciem în fond și apoi să spunem decidenților că vrem să o păstrăm așa cum este sau chiar să o îmbunătățim, pentru că are nevoie acută de igienizare.
Nu în ultimul rând, trebuie să le amintim celor care conduc faptul că avem dreptul la un mediu de viață sănătos iar Pădurea și Lacurile Ciric chiar pot contribui la asta.
Știri locale pe scurt
Profesorii ieşeni continuă greva generală pentru majorarea salariilor din sistemul de educaţie.
cea de a 11-a zi de grevă a adus împreună aproximativ 3.000 de angajați din învățământul preuniversitar din județul Iași la cel de-al șaselea protest din fața Prefecturii.
Al doilea proces în care este inculpat Costel Alexe este gata să înceapă. Magistrații Tribunalului au respins marți ultimele excepții invocate de cei trei inculpați, constatând legalitatea rechizitoriului întocmit de procurori.
Centrul logistic din Miroslava, întins pe 27 ha, a ajuns în pragul de obținere a autorizației de construire: dezbaterea asupra raportului de mediu va fi în luna iunie și nu este exclus ca, în iulie, să fie emis actul.
Ce facem în weekend
🚋 Tramvaiul ieșean la 125 de ani | O expoziție cu 35 de panouri, care ilustrează toate tipurile de tramvai care au circulat în Iași, precum și o colecție valoroasă de obiecte istorice din patrimoniul Muzeului Transportului Public Iași. Vernisajul are loc vineri de la 12:00 la Palatul Culturii.
🍔 Street Food Festival | Food trucks cu specific mexican, thailandez sau indian și trei seri de muzică live în parcul Palas, cu Taxi, Robin & The Backstabbers și Paul Tihan. Mai multe detalii aici.
🎦 Très Court International Film Festival | Cele mai bune scurtmetraje, de maxim 4 minute, se pot vedea vineri și sâmbătă de la 21:00, în Grădina Institutului Francez de pe bd. Carol I, nr.26. Intrarea este liberă.
👶 Șotron. Festivalul copilăriei | Cea de a X-a ediție a celui mai îndrăgit eveniment pentru copii și familii are loc în acest weekend, în Dumbrava Minunată de la Muzeul Mihail Sadoveanu, iar atmosfera relaxată și plină de surprize va fi învăluită în Fantezii.
👨🌾 Iașul în bucate | O nouă ediție a târgului producătorilor de bucate tradiționale, ecologice, montane și artizanale din Regiunea Nord Est. Sâmbătă și duminică în Parcul Expoziției.
📷 World Press Photo | Cele mai bune fotografii de presă din ultimul an sunt expuse în perioada 6 iunie – 3 iulie în Piața Unirii. Cele 120 de fotografii vor fi însoțite și de un audio-tur gratuit, prin care vizitatorii vor putea asculta povestea fiecărei fotografii câștigătoare.
#decitit
Orașul uitat de Primărie: rond Canta și rond Dacia - APIX
Bilanț fotovoltaice după un an. Caz concret din Iași: facturi reduse la zero, gazul oprit definitiv, amortizare în 7 ani - Reporter de Iași
Ani de promisiuni deșarte. Nici un pas pentru supralărgirea drumului din capăt CUG spre Centura Iași - TeleM
How Parking Ruined Everything - The Atlantic
Some things I like about Germany: Beer, Bakeries and Gardens -
Fotografia săptămânii
Încă ceva
Cel mai important eveniment filantropic din regiunea Moldovei și unul dintre cele mai vizibile evenimente de profil din România – Balul de La Castel – revine vara aceasta cu cea de-a X-a ediție.
Organizat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany, evenimentul va avea loc anul acesta pe data de 14 iunie 2023, la Hotel Restaurant La Castel, din Iași, iar fondurile mobilizate vor fi direcționate către programele educaționale și către centrele de zi și de recuperare din cadrul Fundației.
Cum poți fi alături de Fundația Bethany?
Una dintre variante este de a oferi BINUTE: minute cu bine în ele.
Poți dona 2 euro lunar prin SMS pentru binele copiilor cu abilități diferite. Trimite OFER la 8845. Cu fiecare minut de terapie, viața copiilor cu dizabilități devine mai bună.
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email.
Iar dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kitul Iașul nostru.
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism independent în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către 4.800 de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu