De la sat la oraș și înapoi
„Îmi lipsește Londra, însă Iașul e mai liniștit". O conversație cu Ionuț Teoderașcu
Servus, Iași! :)
Scriu aceste rânduri de la Cluj, unde am avut privilegiul să fiu invitat la o conversație despre newslettere și fake news, alături de Oana Dimofte și editorul DOR, Cristi Lupșa, în cadrul festivalului Electric Castle.
A fost prima mea experiență la EC și, în afară de faptul că m-am simțit brusc foarte bătrân printre atâția copii îmbrăcați funky, am fost dat pe spate de cât de bine organizat poate fi un festival de asemenea amploare.
De la diversitatea chioșcurilor cu mâncare până la curățenia toaletelor și cursele regulate cu autobuzul, toate sunt făcute să te ajute să te bucuri de muzică, fără să ai niciun stres logistic.
Azi zbor înapoi acasă, dar m-am bucurat să-i văd din nou pe Zdob și Zdub și să-l ascult live pe maestrul Simion Bogdan-Mihai.
🌤 Avem o zi de caniculă la Iași, dar de mâine încolo maximele sunt suportabile, iar nopțile chiar răcoroase.
Știri locale pe scurt
Pasajul subteran din fața Palatului Culturii a fost scos la licitație de proiectare. Investiția, finanțată de la bugetul local, este estimată la aproape 30 milioane lei.
piațeta din fața Palatului Culturii ar urma să fie complet reamenajată: calea dublă pentru tramvaie va fi eliminată, traficul auto de pe această stradă nu va mai fi permis, iar parcarea din fața Palatului va fi desființată
Parcurile eoliene anunţate în Iaşi au ajuns în etape avansate de avizare. Principalele localităţi unde investitorii şi-au îndreptat privirile sunt Dumeşti, Româneşti, Erbiceni, Ruginoasa şi Deleni.
în total, parcurile vor avea peste 50 turbine eoliene
în proiecte sunt implicaţi actuali sau foşti parlamentari, de la PNL şi, respectiv, PSD
Un nou parc industrial în Miroslava. Potrivit Apix.ro, proiectul propus de oameni de afaceri basarabeni este la faza obținerii autorizației de construire, planul urbanistic zonal fiind aprobat deja de Primăria Miroslava.
Școala începe la Iași pe 5 septembrie 2022 și se termină pe 16 iunie 2023. Organizarea următorului an școlar este pe module, fiind eliminată denumirea de „semestre” și împărțirea anului școlar introdusă din anul 1998. Sunt 5 module, despărțite de 5 vacanțe.
pentru prima dată, fiecare județ va avea o structură ușor diferită a anului școlar, modulele 3 și 4 fiind diferite ca durată
Noul supermarket Auchan din Iași a fost inaugurat ieri în cadrul centrului comercial Family Market Miroslava. (P)
magazinul dispune de o suprafață de peste 2.000 mp, o ofertă de peste 11.000 de produse și va fi deschis zilnic între orele 7:00 - 22:00, iar clienții beneficiază de peste 130 de locuri de parcare dedicate
în perioada 14 – 31 iulie, membrii programului MyCLUB Auchan se pot înscrie într-o tombolă cu 5 premii în valoare de 1.000 de euro sub formă de bonus pe cardul de fidelitate. Mai multe detalii pe auchan.ro
Mesajul tău poate fi aici
Ediția de azi aduce primul parteneriat sponsorizat cu un brand național, dar avem discuții și cu business-uri locale care vor să sprijine jurnalismul local independent. 💌
Context: Finanțarea de la Substack pentru primul an a ajuns la final, iar cele aproape 100 de abonamente anuale de 30 de euro asigură bugetul nostru doar pe câteva săptămâni, așa că astfel de parteneriate sunt esențiale pentru ca acest newsletter să existe în continuare.
Angajamentul pe care mi-l iau față de voi este că nu voi promova brand-uri, produse sau servicii pe care nu le-aș folosi eu însumi, și mă voi strădui ca secțiunile sponsorizate să respecte formatul concis și relevant al newsletter-ului.
Dacă ești antreprenor sau te ocupi de marketingul unei companii care schimbă Iașul în bine, dă-mi un semn.
M-aș bucura să găsim o cale de a aduce la lumină mai multe din lucrurile bune care se întâmplă în Iași. - Alex Enășescu
Localnici care ne inspiră: Ionuț Teoderașcu
Ionuț, cine ești și cu ce te ocupi?
Îmi place mult să călătoresc, mai ales în zonele rurale din țară, iar din călătorii mă întorc cu tot felul de materiale foto sau video pe care le public pe Instagram.
Dintr-o lună întreagă cred că doar un sfert ajung s-o petrec în Iași, restul fie pe drumuri, fie în satul natal din Galați, unde, împreună cu iubita mea Nicoleta, avem grijă de o grădină de legume.
Pe plan profesional: în 2018 am terminat Jurnalismul la „Cuza” și imediat după facultate am plecat în Londra să studiez Fotografie Documentară și Fotojurnalism. Acolo am început să pun întrebări mai profunde, să expun lucrări și să mă implic în proiecte de lungă durată.
De un an și ceva încoace, lucrez la două proiecte pe care le-am inițiat: De la sat și Muzee de la sat — asta în afara programului, când nu sunt Social Media Editor pentru Europa Liberă România.
Tu ești atașat de satul românesc, dar ai trăit și în Londra și ai rude care au emigrat. Ce te-a făcut să rămâi în Iași?
Primul răspuns este destul de simplu: oamenii. Am prieteni buni în acest oraș și, de fapt, mă simt mai aproape de Iași decât de Galați. Dacă ar fi să intru în detalii, sunt câteva imagini care mă țin aproape de Iași și nu mă lasă să mă mut la București.
Pornind de la Grădina Botanică la piața CUG și de la Pădurea Uricani până la Hadâmbu, toate sunt locuri de care simt că aparțin și m-aș simți mai trist dacă n-aș avea acces la ele.
Îmi lipsește Londra (metrou, arhitectură, cultură, prieteni), însă Iașul e mai liniștit. Pot ajunge în zona centrală chiar și pe jos, iar costurile chiriei, de exemplu, sunt mult mai mici.
În ultimul an ai călătorit destul de mult prin țară cu proiectul Muzee de la sat. Cum se simte Iașul când te întorci acasă?
Iașul este un oraș curat, dar chinuit de un aer poluat. Iașul e plin de viață în centru, dar „uitat” pe margini. Poate de aia ne înghesuim cu toții duminica în Copou și pe Ștefan, fiindcă administrația a uitat să amenajeze parcuri și zone de agrement și în cartierele din extremități.
Iașul are istorie, muzee contemporane, inițiative faine, festivaluri, studenți, dar nu prea știe să-și gestioneze resursele și să pună accent (mai mult) pe ideea de comunitate.
Acesta este orașul pe care-l regăsesc când revin. Un mix — nu e doar bine, nu e doar rău. Noroc că mai putem și evada din oraș, să mergem la Cucuteni sau la Ruginoasa, să respirăm un aer mai curat la Hadâmbu sau să ne oprim la Poiana cu Schit.
Dacă ar fi să dai un singur sfat ieșenilor, ce le-ai spune?
Că putem fi mai puternici împreună. De ce să facem 100 de festivaluri, când putem să facem 10 foarte bune la care să vină cu interes și străinii?
Și aș mai adăuga ceva. Comunicarea este cheia. M-am întrebat cum de am aflat printr-un story pe Instagram, cu câteva ore înainte, că se lansează noul brand al orașului. Asta ar trebui să se știe cu mult înainte. În rest, e bine că se întâmplă.
Zi-mi trei locuri care nu pot lipsi dintr-o zi perfectă petrecută în Iași.
O zi faină în Iași include o călătorie pe bicicletă pe cele 7 coline. E de fapt unul dintre cele 7 trasee tematice propuse de echipa Iași Travel.
Traseul activ, așa se numește, pornește de la Palatul Culturii, trece, printre altele, pe la Rezervația Repedea, Dealu Șorogari și se oprește la Muzeul „Mihail Sadoveanu”.
E o experiență în urma căreia rămâi nu doar cu febră musculară pentru câteva zile, ci și cu amintiri și fotografii geniale. Am scris despre asta pe blogul Zig Zag prin România (care, apropo, e un proiect care a pornit din Iași).
În rest, merg la Trufanda datorită lui Bogdan Zamfir și la CUIB pentru că au grijă de mediu. N-am găsit încă un loc care să aibă grijă la cum servește ceaiul (sunt fan). Iar din listă nu lipsesc muzeele.
Care este contul tău preferat de social media la nivel local?
Nu am un cont preferat, însă sunt câteva care merită urmărite. Încep cu Lucian Roșu care de curând a început să povestească despre satul ieșean. (E important să știm ce se întâmplă și în județ.) Musai de urmărit și susținut Iași.Travel.
Zi-mi câțiva oameni sau organizații din Iași despre care mai multă lume ar trebuie să știe.
Mi-ar fi plăcut să știe mai multă lume de Stelian Traian Dumistrăcel, poate cel mai bun (și cool) lingvist din istoria recentă a României. Dumnealui ne-a explicat de ce spunem Iașul și nu Iașiul și de ce încă se mai scrie cu î, obicei pe care, din păcate, eu nu l-am putut prelua.
Cred că suntem tare norocoși să avem oameni dedicați precum Mihai Bulai și Oltița Cîntec, care au oferit și oferă orașului nostru atât de multe.
Dar o să ies din tipar și-o să dau mai câteva nume pe care ar trebui să le urmăriți (măcar) pe social media: Alexandru Călinescu, Otilia Bălinișteanu, Lucian Teodorovici, Florin Irimia, Andrei Cucu, George Pleșu, Oana Filip, Amelia Mistreanu, Andreea Marc, Anca Medeleanu, Florin Lăzărescu, Amelia Gheorghiță. Și mă opresc aici, deși mai sunt, clar!
Fotografia săptămânii
Ieșind zilele trecute de pe strada mea în Păcurari, am dat peste acest spațiu central din Destinația anului 2022, unde arborii sunt ciuntiți ca să facă loc pentru reclame și cabluri.
În plan depărtat, pe trotuarul opus se văd cioatele altor 4-5 tei care au fost tăiați anul trecut.
Ce facem în weekend
Concord Iași Open | Ajuns la cea de-a treia ediție, turneul de tenis masculin de la Baza Ciric își desemnează câștigătorii în weekend. Încă mai sunt bilete disponibile.
🏃♀️ Festivalul Sporturilor | Un eveniment sportiv care cuprinde mai multe probe dedicate tuturor pasionaților de sport, profesioniști și amatori: alergare trail sau pe șosea, MTB, curse pentru copii și persoane cu dizabilități. Vezi programul complet.
🍖 Festivalul Turcesc | Anatolian Food Fest se întoarce în weekend în Parcul Expoziției cu bunătăți tradiționale turcești: baclava, lahmacun, cataif, cafea la nisip, înghețată turcească și diverse feluri de kebab, din mai multe regiuni ale Turciei.
🎸 Here comes the summer | Trupa Tolouse Lautrec vine la The Trumpets pentru un concert live, vineri de la 20:00. Un bilet costă 35 de lei.
🧀 Degustare parmigiano reggiano | Jassyro și Gourmetteria Sapori au pregătit o degustare de parmezan de origine protejată adus direct de la Caseificio Gennari din zona Parma, asociat cu vinuri și platouri cu salumerie. 120 lei/persoană. Vineri de la 19:00.
🌲 Pădure, Miere și Mișcare | Oaza Taină Vie, împreună cu Dana Burlacu Visternicu, vă invită într-o incursiune ce începe întotdeauna cu mișcare și se termină cu mâncare şi relaxare.
Gustarea include sirop de brad cu apă rece, pâine de casă cu hribi și pate de fructe de pădure. brânză locală și dulceață de conuri de brad. 60 lei/persoană. Duminică de la 10:30.
Prin vecini
Open Camp | Din 2010 există ceva care aduce împreună, vară de vară, într-o poiană de lângă Vaslui, oamenii uniți de același spirit liber. I se spune Open Camp și a ajuns la a 13-a ediție consecutivă.
Din lineup-ul de anul ăsta fac parte Byron, Om la lună, OCS, Partizan, Basska. 29-31 iulie, la poligonul de tir Paiu. Bilete aici.
KULT Fest | Pe 30-31 iulie la baza hipică din Piatra Neamț vin Argatu și Moș Martin, Spike, Robin & The Backstabbers, Zdob și Zdub. Un bilet pentru adulți costă 50 lei/zi.
Zilele Nordului | Ediția a noua a festivalului care se va desfășura la Darabani, județul Botoșani, în perioada 12-14 august, îi va aduce pe scenă pe Vița de Vie și pe ucrainenii de la Haydamaky.
Pînă duminică, 17 iulie, abonamentele la Zilele Nordului sunt disponibile în versiunea Best Price, de 195 de lei plus taxe, oferind acces la cele trei seri de concerte și la toate celelalte evenimente din programul festivalului.
Mno, cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ți-a plăcut ediția de azi, nu uita că poți câștiga două eclere de la Leche dacă o dai mai departe prietenilor!
Da, sunt binevenite sponsorizarile de genul acesta daca ajuta cu finantarea newsletterului, atata timp cat sunt marcate clar.
Cat despre Auchan, nu pot sa nu mentionez ca opereaza in continuare la 100% in Rusia si nu au facut nici macar un gest simbolic de protest sau de limitare a investitiilor. La fel ca Leroy Merlin, o companie sora.
Mulțumesc pentru faptul că sunt la curent cu evenimentele care se petrec în Iași. Frumos, atractiv și interesant prezentate. Succes mai departe !