Bună dimineața, Iași! 🌞
În ediția de azi:
charter către Palma de Mallorca începând din iunie
Campionatul Mondial de Esports a costat 8 milioane de euro
un dialog cu George Pleșu despre cum înțelegem arta contemporană
ȘTIRI LOCALE PE SCURT
Gaură la bugetul local după Campionatul Mondial de Esports. Aducerea lui Armin Van Buuren a costat 500.000 de euro din bugetul local, din banii ieșenilor, dar Primăria a avut o rețetă financiară dezastruoasă.
potrivit Reporter de Iași, toate manifestările au costat 40 milioane de lei și s-au încasat doar 2 milioane de lei
Au început lucrările la autostrada A8. Constructorul UMB a început lucrările la primii kilometri din autostrada A8 Târgu Mureș – Iași – Ungheni.
primul segment în care se intervine este capătul estic al sectorului montan, Leghin – Tg. Neamț – Moțca (circa 30 km)
ieri a fost scos la licitație și Tronsonul 2 Târgu Frumos-Lețcani, cu o valoare estimată la 1 miliard de euro
Primele detalii despre proiectul Aqua Park de la Iași. Proiectul pentru amenajarea unui Aqua Park în zona Moara de Vânt are o valoare estimată de 40 milioane de euro.
Charter Iași - Palma de Mallorca începând din iunie. Zborurile vor fi efectuate de către operatorul spaniol AlbaStar în fiecare sâmbătă, iar prima cursă este programată pe 14 iunie.
LANSARE DE CARTE
Astăzi, de la 19.00, se lansează la Cărturești Palas volumul colectiv Cum înțelegem arta contemporană. O carte care a apărut ca o încununare a unei serii de conferințe și cursuri intensive desfășurate la Iași anul trecut.
Pentru a afla mai multe, am apelat la George Pleșu, coordonatorul volumului și un promotor neobosit al artei contemporane în plan local.
George Pleşu este manager cultural, președintele Asociaţiei AltIaşi și directorul galeriei Borderline Art Space.
George, pentru cei care nu știu prea multe despre arta contemporană, spune-le în câteva cuvinte de ce ar merita să-și facă timp pentru a vizita mai des galerii și expoziții de artă contemporană.
Arta contemporană răspunde în timp real la schimbările din societate, comentează și problematizează diverse aspecte cu care ne confruntăm.
Mai mult, arta e mereu în avangarda adoptării și reacției la noile tehnologii, de la fotografie, internet, artă video până la smartphone, social media și inteligența artificială.
Deci niște oameni creativi propun diverse citiri asupra unor subiecte diverse, de la condiția omului în societatea actuală — narațiuni personale sau voci ale marginalilor —, comentarii sociale și culturale, sustenabilitate și schimbări climatice, impactul tehnologiei etc.
Arta cu adevărat bună e de natură nu doar să impresioneze estetic — esteticul nu mai e miza principală în artă de peste 100 de ani — ci să modifice conștiințe și să ne determine să ne punem întrebări, sugerând, câteodată, și posibile răspunsuri.
Din perspectiva ta, cum stă Iașul la nivel cultural, în comparație cu orașe precum Cluj sau Timișoara?
Din păcate, din ce în ce mai prost: provincial, conservator, cu tendințe naționaliste și ultraortodoxe, care alimentează mișcări antieuropene — vezi busturile de legionari amplasate de Ateneu, tematica sculpturilor din cadrul Luna Sculptorilor Români etc.
Dacă Clujul e într-o oarecare stagnare, după ce domina știrile acum câțiva ani, Timișoara a venit puternic din spate, impulsionată și de titlul de Capitală Europeană a Culturii, care a adus, pe lângă investiții din partea guvernului și autorităților locale, și o coagulare a actorilor publici și privați.
A apărut o instituție numită Centrul de Proiecte care finanțează prin concurs transparent proiecte anuale și multianuale.
În zona artelor vizuale, prin Bienala Art Encounters, Timișoara are cel mai important eveniment de gen din România.
Pe de altă parte, la Cluj s-au deschis spații noi de artă și se pregătește Centrul European de Artă Contemporană.
Prin comparație, deschiderea Centrului Internațional de Artă Contemporană de la Baia Turcească a căzut în derizoriu, majoritatea expozițiilor organizate fiind mediocre și lipsite de anvergură națională, că de mai mult nici nu are rost să vorbim.
Singurul eveniment cultural ieșean relevant la nivel național este FILIT și merită menționate longevitatea și seriozitatea Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr.
Dacă ai putea să convingi administrația locală a orașului să schimbe un singur lucru în strategia culturală a Iașului, care ar fi acela?
Întâmplător, acum 5 ani am lansat un manifest cu 10 pași importanți pentru ca Iașul să redevină capitala culturală a României.
Cred că asumarea reală a unei strategii de dezvoltare bazată pe proprietate intelectuală valorificată prin industriile creative ar putea permite Iașului să evite handicapul lipsei de infrastructură și investiții, ar oferi încredere tinerilor valoroși că orașul are o viziune care poate fi câștigătoare pe termen mediu și lung.
Impactul inteligenței artificiale va fi mult mai puternic decât bănuim cei mai mulți dintre noi, iar viziunea administrației locale nu e adecvată nici măcar epocii pre-IA.
Atuurile Iașului sunt universitățile și calitatea tinerilor, dar e nevoie de un context socio-cultural și de business în care aceștia să poate fi stimulați să inoveze și să aducă valoare adăugată.
Ce ai vrea să vezi în plan cultural în Iași în următorii 5-10 ani?
Nu cred în evenimente punctuale, ci în politici publice care să aibă impact. Mă uit pe manifestul ăla și-mi dau seama că e la fel de actual. Dau doar câteva exemple:
crearea unui muzeu de artă și tehnologie, în urma unui concurs internațional de arhitectură, care să dea Iașului o clădire proiectată de un arhitect de renume mondial, o alternativă simbolistică la Palatul Culturii;
alocarea a cel puțin 2% din bugetul orașului Iași pentru finanțarea și consolidarea sectorului cultural independent;
stimularea instituțiilor aflate în subordinea administrației locale să își actualizeze programarea culturală prin mutarea accentului către arta contemporană în toate formele ei de manifestare;
derularea de concursuri naționale și internaționale, în funcție de importanța spațiului vizat și dimensiunea finanțării, pentru orice nouă lucrare de artă în spațiul public;
garantarea neamestecului administrației locale în deciziile referitoare la calitatea producției culturale și externalizarea evaluării către un grup de experți independenți, neafiliați politic;
identificarea de spații neutilizate, aflate sau nu în stare de degradare, și introducerea lor în circuitul cultural prin sprijinirea unor artiști/ONG-uri/start-up-uri creative să-și desfășoare activitatea sau să pună bazele unor hub-uri creative;
acordarea de facilități fiscale (de competența autorităților locale) pentru start-up-urile creative formate din absolvenți ai universităților ieșene.
CE FACEM SĂPTĂMÂNA ASTA
🦐 Fancy Dinner | Soft & Grace găzduiește în seara asta de la 18.00 un atelier mai complex cu ceviche de creveti, Wellington Beef cu morcov caramelizat, millefeuille cu cremă mascarpone, caramel, căpșune marinate. 260 lei/persoană sau 400 lei/cuplu.
🎛️ Eclectiv Vibes | Ritmuri eclectice, de la indie la electro pop, de la alternative la drum and bass. DJ Floyd vine cu muzică de ascultat cu tot corpul, iar barul pregătește aceleași funky and tasty cocktails care să-ți dea energie toată seara. Astăzi, de la 22.00, la Acaju.
🔥 Eat. Meat. Repeat | Another Sunday, another roast! Arome afro-americane, franțuzești și britanice. Vii, mănânci cât vrei și ai și o băutură inclusă. Duminică, de la 13.00 la 18.00, la FOOM. (P)
Participarea costă 120 lei/persoană și include o bere Nemțeana gratis.
Copiii până în 16 ani plătesc doar 60 lei și primesc o limonadă/apă gratis.
🎸 Lansare album Plecări | Joi, 13 februarie, Adam's Nest revine la Acaju cu un album nou-nouț, proaspăt scos din cuptor.
COMING SOON
♥️ Say it with dinner | De Valentine’s Day, prietenii de la FOOM te așteaptă cu un meniu special: charcuterie, barbeque texan, degustare de vin, muzică live. 160 de lei/ persoană. Rezervări la 0773 776 225. (P)
🍣 Iubirea are gust de sushi | De Valentine's Day, între 14 și 16 februarie, cei de la Sushi Fusion au creat un platou unic. Surprinde-ți jumătatea cu o experiență culinară specială, un platou ce aduce un plus de savoare în sărbătoarea iubirii.
📖 Iași – primul meu oraș, sau România anilor ‘90 | Vasile Ernu în dialog cu Bogdan Crețu și Brândușa Silvia Chelariu, cu ocazia lansării volumului Generația canibală. Cartea maturității. Miercuri, de la 19.00, la Acaju.
🥁 Vremuri Terci | Un concert maraton Timpuri Noi și Zob, pe 22 februarie, de la 20.00, în Underground.
🔖 The Poetree of Life | Seară lirică-epică. Performance în rânduri. Versuri. Emoție. Mult drag de poezie. Pe 27 februarie, de la 18.00, la The Trumpets.
🎻 Classix 2025 | Classix revine cu o nouă ediție și un nou concept: Revelații. Cea de-a șasea ediție a aventurii clasice contemporane se va desfășura la Iași între 23 februarie și 2 martie 2025. Bilete și abonamente aici.
🎤 Concert FiRMA | Pe 13 Martie, FiRMA revine pe scena din LEGEND cu un single nou-nouț și un concert electric întru deșteptarea primăverii. Bilete aici.
ÎNCĂ CEVA
Alex Nedea se întreabă dacă mai au românii nevoie de fapte, iar răspunsul nu este unul optimist:
Sfârșitul anului trecut a fost pentru mine un duș rece. Nu din pricina faptului că un domn de pe TikTok a câștigat alegerile, nu din pricina unei bâlbâieli jenante ale instituțiilor statului în frunte cu garantul democrației și libertăților noastre: Curtea Constituțională.
A fost un duș rece după ce noi am publicat faptele care arătau că Georgescu era un om al sistemului, și nu unul din afara lui, așa cum pretindea.
Iar reacțiile oamenilor de după publicarea materialului nostru au arătat că, în primul rând din pricina rețelelor sociale, din ce în ce mai mulți oameni nu mai vor să audă fapte, probe, demonstrații.
Nemaiavând nevoie de fapte, nu mai au nevoie nici de jurnaliști. Ci doar de niște gorniști care să le sune notele pe care l-au auzit ei pe TikTok sau pe Facebook. Să le confirme credințele și emoțiile culese de pe rețele.
Zilele acestea s-a deschis o nouă sesiune de depunere a formularelor 230. Dacă sunteți salariați și vreți să susțineți activitatea colegilor de la Recorder fără să fiți nevoiți să scoateți vreun ban din buzunar, puteți completa formularul chiar pe site-ul Recorder.
Durează mai puțin de un minut, formularul se generează automat, iar Recorder se va ocupa să îl încarce în spațiul virtual al ANAF.
Și nu uita că Recorder are acum și aplicație. Dacă citești acest email pe mobil, o poți descărca de aici.
FOTOGRAFIA SĂPTĂMÂNII
P.S. Sunt măgulit că Iașul Nostru a fost recomandat pentru a doua săptămână la rând de oamenii buni de la Scena9, alături de newsletterul Oanei Filip,
și de alte newslettere românești independente.În newsletterul personal, am explicat de ce nu putem ieși din impasul în care suntem fără o asumare a greșelilor din trecut.
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu