Diferența între Iași și Oradea
Un interviu cu city-managerul din Oradea arată cât de în urmă a rămas administrația locală din Iași
Bună dimineața, Iași! ✨
Dacă ediția de azi te prinde în căutarea unui aspirator robot la reducere, atunci salveaz-o pentru mai târziu, îți promit că merită. 💌
🌤 Vremea se răcește treptat în săptămâna care vine, cu temperaturi minime aproape de 0 grade în timpul nopții.
Știri locale pe scurt
Transportul public nu va mai fi gratuit în zilele de vineri, începând de anul viitor.
primarul Mihai Chirica spune că, lunar, costurile acestei inițiative depășesc 13 milioane și, în contextul venirii iernii, Primăria nu va mai putea susține proiectul
În Iași vor fi instalate 16 stații de reîncărcare pentru vehiculele electrice. Ele vor fi plasat în parcările publice din oraș, printr-un program derulat de Ministerul Mediului.
Parc eolian de 90 de milioane de euro în comuna Ruginoasa. Rinat Ahmetov, unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina, împreună cu o companie din Cluj vor investi într-un parc eolian cu 12 turbine în satul Ruginoasa din județul Iași.
📣 Mesajul tău poate fi aici
Dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kit-ul Iașul nostru. 👇
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism curat în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către mii de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Oradea a rezolvat problemele care blochează Iașul
Vinerea trecută, în drum spre munte, am ascultat un interviu cu Mihai Jurcă, city-managerul orașului Oradea, care a fost invitat la unul din cele mai bune podcast-uri în limba română, găzduit de Andreea Roșca.
Nu auzisem de omul ăsta în viața mea, dar mi-a lăsat impresia unui funcționar public care-și face meseria cu pricepere și bună-credință, o combinație rară în administrația locală din România.
În zilele care au urmat, m-am tot gândit la acest interviu, la faptul că există totuși oameni care tac și fac, care performează în administrația publică locală. N-am fost singurul; Alexandrina Dinga de la CIVICA și jurnalistul Florin Ghețău au scris și ei despre asta.
Pentru că fundația pe care am construit acest newsletter local este jurnalismul constructiv - care vorbește despre soluții mai mult decât despre probleme - folosesc ediția de azi ca să dau mai departe câteva dintre principiile care au făcut Oradea „cel mai bun oraș din România”, așa cum spune titlul episodului.
Pe scurt, în 2008, când Ilie Bolojan a fost ales primar pentru prima dată, Oradea era un oraș disfuncțional, cu aceleași metehne ca majoritatea orașelor din România, iar administrația locală era parte din problemă.
„Instituția nu trata corect cetățenii”, după cum spune city-managerul Mihai Jurcă. Ceea ce a urmat a fost un fel de revoluție a administrației locale, care a pornit de sus în jos, de la primar către angajații din Primărie și apoi către cetățeni.
Echipa lui Bolojan și-a fixat câteva obiective prioritare - rețeaua de termoficare, calitatea drumurilor, atragerea de investiții - și a înțeles că fondurile europene sunt cea mai eficientă cale de a rezolva aceste probleme.
Paranteză: În cea mai recentă ediție a newsletter-ului
,a explicat cum sistemul centralizat de încălzire din Oradea a utilizat păcură și cărbune, iar în prezent folosește gaze naturale și face tranziția spre energie obținută cu panouri fotovoltaice și hidrogen.
Rezultatele vorbesc de la sine.
Oradea a atras peste 600 de milioane de euro din fonduri europene din 2008 încoace și tot atât din investiții private, după ce a construit 4 parcuri industriale.
În iunie, producătorul german de echipamente electrice STIHL a anunțat o investiție de 125 milioane de euro.
„Cel mai greu e începutul. În momentul în care acest bulgăre s-a rostogolit, trebuie doar să ții regulile clare, să ai respectul și să fii sincer ca autoritate, și bulgărele ăsta se rostogolește, se face din ce în ce mai mare.” - Mihai Jurcă
Iată ce înseamnă asta, concret. 👇
Orădenii își pot rezolva toate treburile pe care le au cu Primăria în curtea interioară a instituției, care găzduiește toate serviciile de relații cu publicul.
Parcarea de la Primărie este gratuită timp de 30 de minute, iar intrarea se face pe ușa principală, nu doar pentru funcționari, ci și pentru oamenii obișnuiții care vin să-și plătească dările.
De altfel, Oradea are un sistem eficient de parcare, care include mai multe parcări compacte construite de Primărie. La Iași parchează fiecare unde vrea pentru că nu există niciun sistem integrat de parcare.
Oradea are un Plan Urbanistic General încă din 2016, Iașul nu-l va avea nici în 2023.
Oradea are o centură cu două benzi pe sens încă din 2018, la Iași proiectul centurii ușoare este blocat de ani de zile.
La Oradea o autorizație de construcție se emite în 15 zile, iar un certificat de urbanism în 5 zile, în regim de urgență. Ieșenii așteaptă luni întregi pentru un certificat de urbanism. Cu excepția primarului, care l-a primit în 7 zile.
În 2022, Oradea a avut un buget pentru investiții de două ori mai mare ca Iașul, deși populația orașului este de două ori mai mică.
De unde vine decalajul ăsta? Se spune că într-o democrație, oamenii au parte de liderii pe care-i merită.
La Oradea, asta înseamnă, printre altele, un city-manager care a mers să învețe cum să facă evenimente de la echipa care a organizat Untold, iar acum face un master de administrație publică la Berlin.
La Iași, city-manager este Petru Movilă, absolvent de Mecanică Agricolă, intrat în politică în FSN, imediat după 1990, și trecut prin 4 partide. În mandatul actual, Movilă s-a remarcat prin faptul că s-a ascuns de controlul inspectorilor în construcții.
Între valorile administrației locale de la Iași și de la Oradea este o prăpastie care se reflectă în calitatea vieții pentru localnici. O prăpastie pe care aparatul de partid de la Iași se străduie să o acopere cu randări și machete, gazon și panseluțe, resfințiri de morminte și tot felul de festivități care cultivă paseismul.
Dar cum se spune în fotbal: clasamentul nu minte. În barometrul calității vieții în orașele din România, Oradea este pe locul doi, după Cluj. Iașul este pe locul 9.
🎧 Dacă aveți o oră liberă în weekend, luați-vă timp să ascultați conversația Andreei Roșca cu Mihai Jurcă.
Dar până atunci, iată 6 principii ale unei administrații locale oneste, de la cineva care a pus umărul la construirea ei.
1. Un oraș nu se dezvoltă datorită primăriei
„Poți să-ți faci foarte bine treaba de la 8 la 4, dar dacă nu faci mai mult decât atât, nu vei câștiga respectul și încrederea oamenilor. Și dacă nu câștigi asta, orașul nu poate să se dezvolte. Pentru că el nu se dezvoltă datorită primăriei, se dezvoltă datorită oamenilor. Că sunt companii sau că sunt cetățeni, nu contează. Dar asta dezvoltă cu adevărat un oraș. (...)
Instituția, primăria, trebuie să se asigure că există niște condiții, și restul e făcut de comunitate – de companii, de oameni. Devii din ce în ce mai mult un facilitator, și nu un pion activ.
Dar până să ajungi acolo – și noi încă mai avem până să ajungem acolo –, trebuie să fii foarte activ și trebuie să fii proactiv, adică să faci mai mult decât poate ar aștepta oamenii de la tine.
Să faci acel extra-efort pentru a-i convinge că ți-ai înțeles menirea, îți înțelegi misiunea și pentru a le transmite că ai un plan, și că înțelegi niște priorități, și că vei livra, construi, pe acele nevoi, priorități.”
2. E nevoie de foarte multă muncă
„În foarte multe situații, chiar de la nivelul cel mai jos – și asta vorbesc de mine în 2008- 2012, după 2012 încolo –, ziua de muncă nu era de 8 ore, și asta a fost alegerea mea, eu așa mi-am înțeles misiunea.
Dar ce m-a bucurat cel mai mult și ce m-a motivat cel mai mult este faptul că managementul, leadership-ul, primăriei era cel care investea cel mai mult, din punctul ăsta de vedere.
În momentul în care treci pe lângă primărie seara la ora 9 și există câteva birouri în care vezi lumina aprinsă, și e foarte clar că nu stă lumina aprinsă doar așa că am uitat lumina aprinsă, ci se muncește, pentru mine a fost un semnal foarte important și un mesaj foarte clar, subliminal. Nu se poate fără foarte multă, multă muncă.
Un leadership care conduce prin puterea exemplului generază suficientă emoție sau energie, astfel încât toată lumea să înceapă să urmeze același tipar.
Și asta am testat-o eu când am făcut evenimente: când eu sunt cel care mută gardurile, niciunul din colegii mei nu pot spune că nu pot să facă asta. Extrapolând, când lidership-ul este cel care duce greul cel mai mult, creează o obligație în organizație de a urma acel exemplu.”
3. Lucrezi cu ce ai în parohie
„Aproape toate lucrurile bune care s-au făcut la Oradea nu s-au făcut cu niște importuri masive de oameni, s-au făcut cu aceiași oameni care erau și înainte în primărie.
Doar că modul în care ei au fost tratați, faptul că li se respectă munca, că există un plan și că există niște reguli la care fiecare raliază sau nu – și dacă nu, există consecințe – a schimbat total dinamica instituției.”
4. Despre strategia privind locurile de parcare
„Am văzut că în Graz, eficiența parcărilor și serviciul de parcări este extrem de bun. Am mers acolo, am studiat și am venit și l-am implementat acasă.
Tu trebuie să găsești un loc de parcare atunci când ai nevoie. Și asta înseamnă că în zona centrală noi avem trei reguli sau trei culori:
zona roșie, unde nu poți să stai mai mult de o oră și unde este cel mai scump;
zona galbenă, unde poți să stai maximum două ore și, de obicei, asta este construită în inima orașului, în centrul orașului – dacă depășești acele două ore poți să plătești abonamentul de parcare sau taxa de parcare, oricum vei primi amendă;
și construcția de parcări compacte, supraterane sau subterane.
E foarte scump în zona roșie sau în zona galbenă, dar avem câteva alternative, avem parcările compacte. E adevărat, poate va trebui să mergi pe jos 10 minute de la parcare până la locul în care ai treabă în centru.
Am văzut lucrurile astea în Graz, și le-am adaptat orașului, și am creat acest set de reguli.
Un lucru foarte important la parcări este faptul că trebuie să ai oameni care verifică asta. Poți să ai regulile foarte bine scrise și foarte bine afișate, dacă nu există oamenii și colegii…
Mult din succesul parcărilor nu este dat de strategia asta, ci de colegii care sunt cei care verifică. Avem o armată de oameni care, în fiecare dimineață de la ora 7 până la ora 7 seara, circulă pe străzi și verifică dacă oamenii își plătesc.
5. Despre deciziile nepopulare
Dacă ele sunt parte dintr-un plan care nu este doar făcut de noi, este verificat și are o bază în mai multe zone din Europa sau din alte țări ale ale lumii, deci sunt reguli pe care noi le aplicăm pentru că e documentat științific ca fiind reguli care funcționează, deci momentul în care iei decizii grele, dar ele fac parte dintr-un mecanism de acest fel, nu neapărat te ajută la nivel personal, dar știi că e o decizie corectă.
Și atunci, multe decizii nepopulare, dacă le pot spune așa, sunt decizii bune, care trebuie luate. Și în momentul în care ai acest mecanism de verificare, nu le iei mai ușor sau nu le iei impasibil, nu le iei pentru că nu te interesează sau pentru că pe tine nu te afectează, dar le iei educat, în cunoștință de cauză.
Și mai e un lucru important. Dacă faci ceva, vei supăra poate mulți oameni. Dacă nu faci nimic, îi superi pe toți.
6. Filosofia e bazată pe respect și onestitate
„Când cetățeanul vede că Primăria îi spune unde se duc banii pe care el îi depune acolo, vede că impozitul lui se transformă într-un pod, într-un drum, într-o clădire reabilitată, în apă caldă care nu se mai întrerupe, deja creezi premisele unei relații bazate pe respect.
Noi ne tratăm cetățenii – noi ca instituție sau cultură organizațională – ca pe niște clienți. La fel cum băncile au grijă de proprii clienți, și noi încercăm să avem grijă de proprii cetățeni.
Ce facem săptămâna asta
🍾 Bubbly Fall | Află diferența dintre spumant și șampanie, dintre un spumant obținut prin metoda tradițională sau în autoclave, dintre Champenoise și Charmat, dintre brut sau dry, extra brut sau brut nature.
Un mini-festival de bule, sâmbătă de la 15:00 la 20:00 la Trai Restaurant. 75 lei/persoană.
🎻 Stradivarius Opera | Un turneu care aduce pe scenă două lumi care nu se întâlnesc în mod normal – opera și muzica de cameră.
Pe scenă vor fi violonistul Răzvan Stoica, unul dintre cei mai importanți tineri interpreți români ai momentului, și pianista Andreea Stoica. Luni de la 19:00 la Teatrul Național. Bilete aici.
Coming soon
👨⚖️ Oamenii Dreptății | Leaders for Justice și DoR își unesc forțele într-un show live, pentru a spune povești despre dreptate.
Oamenii Dreptății e construit ca o revistă vie. Timp de două ore, conceptul şi dinamica unei reviste sunt transpuse pe scenă în 15 povești spuse atât de profesioniști în justiție, cât și de jurnaliști și artiști.
Miercuri, 7 decembrie, ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților. Un bilet costă 70 de lei.
#decitit
2022 şi 2023, încă doi ani pierduţi pentru urbanismul local. Iaşul merge în continuare pe o strategie din secolul trecut - Ziarul de Iași
Grupul civic Horpaz – exemplu de determinare, energie și perseverență - Civica
„Accesibilizarea infrastructurii publice e primul pas pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități” - AMAIS
'There really is more to life than posting on Instagram' - BBC
The Age of Social Media Is Ending - The Atlantic
Fotografia săptămânii
Dacă vrei ca fotografia ta să apară aici, folosește #iasulnostru pe Instagram
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau un pont de Black Friday, dă-mi un reply la acest email. 😀
Weekend fain,
Alex Enășescu