Bună dimineața, Iași! ☀️
În ediția de azi:
astăzi se redeschide Muzeul Nicolae Gane
IKEA rade pădurea pe care o deține în județul Iași
de ce „al doilea oraș al județului” este Miroslava, nu Pașcani
Știri locale pe scurt
Se redeschide Muzeul Nicolae Gane. Începând de astăzi, publicul este invitat să descopere pe strada Nicolae Gane 22A un spațiu dedicat artelor vizuale, Galeria Artei Ieșene.
Deschiderea oficială are loc astăzi de la 11:00, iar intrarea este gratuită de-a lungul zilei de vineri.
Podului de Piatră ar putea fi reabilitat. Primăria este pe cale de a încheia un contract privind proiectarea lucrărilor.
Odată ce documentația va fi gata, municipalitatea va avea detaliile și soluțiile tehnice pentru restaurarea monumentului istoric.
Încă o cursă Iași-București din toamnă. Animawings, companie deținută de Christian Tour, are în plan efectuarea de zboruri regulate începând din toamna acestui an, atât între orașe din țară, cât și cu destinații externe.
Iașul apare în planurile operatorului cu o cursă regulată spre București.
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat ieri candidații pentru alegerile locale din 9 iunie.
Marius Bodea (USR) este candidatul alianţei Dreapta Unită pentru funcţia de primar al municipiului Iaşi;
Petru Movilă (PMP) este candidatul alianţei pentru preşedinţia Consiliului Judeţean.
„La vremuri noi, tot noi.” Potrivit comunicatului de presă, „cele două candidaturi vin ca un răspuns la nevoia imediată de schimbare în administraţia locală de la Iaşi”, însă Petru Movilă a fost până luna trecută aliatul primarului Mihai Chirica, având funcția de city-manager al orașului.
IKEA rade sistematic pădurea pe care o deține în județul Iași
Deși pozează într-o companie prietenoasă cu planeta și cu mediul, IKEA contribuie la degradarea rapidă a pădurilor din România.
Aceasta este concluzia unui raport investigativ publicat săptămâna asta de Agent Green și ONG-ul elvețian Bruno Manser Fonds.
CONTEXT. IKEA este cel mai mare proprietar privat de păduri din România, cu aproximativ 51.000 ha de pădure, pe care le controlează prin intermediul firmei Ingka Investments.
Dintre acestea, 3.000 ha de pădure sunt în județul Iași, la Popești, de unde IKEA extrage peste 3.000 metri cubi anual.
Cum a ajuns pădurea de la Popești în proprietatea IKEA?
Pădurea de la Popești a fost retrocedată în 2007 de către statul român către moștenitori ai familiei princiare Sturdza, a căror moșie a fost naționalizată de comuniști în anul 1948.
În 2011, pădurea a fost cumpărată de o societatea germană, care a vândut-o apoi în 2016 către o firmă-satelit a IKEA. La vremea respectivă, tranzacțiile au fost estimate la 15-18 milioane euro.
Dacă pădurea e proprietate privată, unde este problema?
Activiștii de mediu susțin că IKEA exploatează pădurea de la Popești atât de intensiv, încât pe unele parcele a creat o mare deschidere în pădure, asemănătoare pe alocuri cu o tăiere la ras.
Mai mult, ei semnalează o serie de suspiciuni de încălcări ale legislației naționale și UE, dar și practici de management forestier necorespunzătoare.
„În ciuda statutului său de protecție Natura 2000, nici măcar un hectar din această pădure nu este strict protejat. Mai îngrijorător este faptul că 99,5% din această suprafață se află sub un regim de producție intensivă de lemn.”
Ce se pierde odată cu tăierile agresive?
Până în 2018, când au început tăierile agresive, specia dominantă în pădurea de la Popești era stejarul. În timp ce pădurea originală avea stejari în procent de 30-50%, noua pădure slab regenerată are mai puțin de 5% de stejar în compoziția sa, potrivit raportului Agent Green.
„Legislația națională și cea a UE prevăd, de asemenea, ca între 3 și 5 arbori bătrâni, de biotop să fie lăsați în picioare pe hectar, pentru a promova biodiversitatea. În această zonă de pădure existau sute de arbori monumentali, dar toți au fost tăiați.
Am măsurat mai multe cioate de copac cu diametrul de peste 1 m. Toate insectele, ciupercile, păsările, mamiferele și alte specii care depindeau de acești arbori mari de biotop au dispărut și ele din zona exploatată.”
Ce facem săptămâna asta
🎧 Seri aparte | În seara asta, Oliv Bistro o are ca invitată pe MISS I, dj arhicunoscută pe scena muzicii electronice si owner al magazinul de viniluri Misbits din Bucureşti. Bilete aici.
🕺Kitsch Party | Astăzi, cei de la Gist vor avea o seară cu tematică kitsch. Ei dau primul shot, cu un bufet cu salată boeuf și muzică veche de la petrecerile copilăriei. Dresscode: kitsch, ripped skinny jeans, leopard print, colorful, weird & tacky accessories.
🎛️ Argatu | Tot în seara asta, la Underground Pub Iași, Argatu lansează cel mai recent album, „Tezaur”, care combină sunetul folcloric românesc cu genurile electronice. Bilete aici.
🛍️ Shopping&Wine | Mâine, de la ora 10:00, la CUIB va fi un târg de haine, unde poți expune și tu sau să vii ca participant. Pe lângă haine, va fi și un pahar de vin, gustări și voie bună. Înscrie-te ca expozant sau vino ca participant curios.
🍓 Iașul în bucate | O nouă ediție a târgului de produse locale, care se mută în acest weekend la Grădina Palas.
🚙 Degustare de camper | În acest weekend, poți veni la Oaza Taina Vie să testezi posibile rulote pentru următoarea ta vacanță. În plus, vei găsi produse naturale de la ulei Zorian, vinurile Strunga și miere Taina Vie.
💡 Târgul Creatorilor | Pe 20 și 21 aprilie, între 12:00 și 17:00, la Acaju, se adună creatorii locali cu lucrările lor unice și oamenii care iubesc creativitatea.
🚶Drumul Sării | Un tur al străzii Sărărie, o parte de Iași prea puțin cunoscută și bătută cu piciorul, pe care vă invităm s-o descoperim împreună. Duminică de la 10:30. Înscrieri aici.
🚶♀️Povestea planetei | Anca, unul dintre fondatorii Asociației Mai bine, ne invită la o plimbare în timp, de la nașterea planetei până în prezent, în care fiecare metru va reprezenta un milion de ani. Luni, 22 aprilie, de la 17:11.
🎻 The Mono Jacks x AltOrchestra | Pe 23 aprilie, The Mono Jacks x ALTOrchestra fac o oprire la Iași, la Sala Unirii, și vă dau întâlnire la un concert cu totul altfel, parte dintr-un turneu simfonic. Bilete aici.
Coming soon
🎙️ Concert în 3 cu Ada, Alex și Bobo | La final de aprilie, pe 26, la Underground Pub va fi un concert cu trioul ironiei și al muzicii bune, Ada Milea, Alex Neagu și Bobo Burlăcianu. Ultimele bilete aici.
☕ Campionatul Regional de Aeropress | Dacă vrei să-ți arăți skill-urile de barista, înscrie-te aici la evenimentul programat în weekendul 26-27 aprilie.
🎷Jazzings: International Jazz Day | Pe 30 aprilie, la Acaju, se celebrează Ziua Jazz-ului. Seara va fi dedicată genului cu muzică live la saxofon, pian, chitară bas și percuție. Ritmul instrumentelor va fi acompaniat de solista Andra Botez. Bilete aici.
📽️ Romanian Mental Health Film Festival 2024 | Între 9 și 12 mai, va avea loc a treia ediție a festivalului Romanian Mental Health Film Festival. Sunt programate proiecții de film, discuții pe tema sănătății mentale, dar și seri de distracție pentru publicul larg.
🍷 Vin la Cultură 2024 | În perioada 17-19 mai, la Foom by Nemțeana, va fi un festival de gastronomie și vinuri. În cele două zile de festival, sunt anunțate lansări de carte, degustări de vin și mâncăruri alese.
🤘 Rocanotherworld | Ediția a noua a festivalului va avea loc în perioada 20-23 iunie, la Iași, iar line-up-ului de pe Main Stage se alătură Deliric x Silent Strike, Coma, Jurjak, Fără Zahăr și Denorm, primii primii artiști anunțați la scena de muzică electronică fiind Rosario Internullo și Gala. Bilete aici.
#decitit
„UMF a privatizat admiterea la medicină”. Prof. Mircea Nedea dă meditații gratuite pentru elevii cu posibilități materiale reduse - Ziarul de Iași
Vipera nikolskii, văzută în pădurea Bârnova din Iași. Explicațiile unui specialist în herpetologie - Ziarul de Iași
Adevăratul „al doilea oraș al județului” este Miroslava. 15 ani de dezvoltare: comuna bate Pașcaniul la toți indicatorii - Reporter de Iași
Pe urmele mafiei gunoaielor. Așa arată mafia gunoaielor într-un stat cu instituții eșuate. - Recorder
Fotografia săptămânii
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email.
Iar dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kitul Iașul nostru.
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism independent în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către 6.000 de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu