Bună dimineața, Iași! ☀️
În ediția de azi:
42 km de pistă de biciclete în județul Iași
două seri consecutive de inspirație și învățare
ce facem de 8 martie în Iași
Știri locale pe scurt
Continuă migrarea de la PNL la PSD, înainte de alegerile locale. Alți 3 primari și 22 de consilieri locali PNL din județul Iași vor candida la alegerile locale pe listele PSD Iași.
cei trei edili, alături de echipele lor de consilieri locali, reprezintă comunitățile de la Balș, Valea Seacă și Brăești.
Locuințele din blocuri cu „bulină roșie” nu mai pot fi închiriate. Noi reglementări legislative, intrate în vigoare în ianuarie 2024, modifică cadrul legal aferent regimului clădirilor încadrate în prima clasă de risc seismic (Rs I).
în Iași sunt 63 de blocuri Rs I în zone precum Cantemir, Tătăraşi, Podu Roş, Centru şi Ţuţora.
Școala gimnazială din Valea Lupului va fi extinsă, o licitație în acest sens fiind lansată zilele trecute de autoritatea locală, iar contractul are o valoare de 7,2 milioane lei, fără TVA.
42 km de pistă de biciclete în județul Iași. Administrația Fondului de Mediu (AFM) va finanța șase proiecte cu o valoare totală de 35,9 milioane lei pentru 42,7 km de pistă.
cea mai mare sumă a fost atrasă pentru o pistă de 17 km, pe ruta Bârnova – Dobrovăț.
Andreea Roșca, despre ce contează cu adevărat
Pentru mine, două dintre resursele esențiale în limba română sunt newsletterul și podcastul semnate de Andreea Roșca.
Folosindu-și experiența de peste 20 de ani în jurnalismul de business, Andreea se pricepe mai bine ca oricine să dea la o parte zgomotul și să filtreze semnalul.
Așa că m-am bucurat să aflu că vine la Iași săptămâna viitoare pentru două conversații de neratat:
pe 12 martie, va discuta cu Florin Talpeș, pionier în tehnologie și securitate cibernetică, într-un eveniment care este deja sold-out.
pe 13 martie, alături de Adrian Stanciu și Adrian Mironescu, Andreea te așteaptă pentru a explora secretele leadershipului și managementului eficient.
Am profitat de șansa asta pentru a-i pune câteva întrebări despre ce a învățat în mai bine de 10 ani de când lucrează cu antreprenori români.
Andreea, în ultimii ani ai avut șansa să porți conversații profunde cu unii dintre cei mai de succes antreprenori români. Care sunt câteva dintre valorile-cheie pe care ei le au în comun?
Cei pe care îi admir au aceste trei trăsături comune care nu sunt neapărat comune mentalității noastre, în general.
Prima este o încredere neclintită în viitor și în capacitatea de a-l modela.
A doua este tendința de a se concentra pe soluții și capacitatea de a tolera greșeala și incertitudinea.
Iar a treia este dorința de a învăța și puterea de a se răzgândi și de a-și schimba părerea când se ivesc noi informații.
Știu că anul trecut ai luat decizia de a simplifica newsletterul Vast & Curious, de a-l reașeza „pe principii, mai mult decât pe informație de moment”.
Unele dintre cele mai perisabile informații de moment sunt știrile zilnice și vedem în toată lumea o tendință în creștere de evitare a știrilor.
Sunt curios cum vezi tu, ca fostă jurnalistă, tensiunea asta între efectul negativ al știrilor în plan mental la nivel individual și importanța lor pentru o democrație sănătoasă și funcțională.
Am luat decizia de a simplifica pentru că suntem asaltați de prea multă informație, cea mai mare parte din ea fiind zgomot. Caut să aleg doar acele informații care îmi par valoroase pentru că sunt bazate pe știință sau vin dintr-o sursă primară competentă și care nu sunt perisabile.
Nu cred că e nevoie să urmărim știrile minut de minut ca să înțelegem ce se întâmplă în jur, dimpotrivă: cred că avem nevoie să facem un pas în spate pentru a distinge ce e important cu adevărat.
În rutina mea zilnică știrile nu mai ocupă niciun loc. Citesc mai mult materiale de context sau cărți, care îmi dau o perspectivă, și constat că, în perspectivă istorică, lumea tinde spre progres. Nu înseamnă că totul e roz cu picățele, dar contextul dificil despre care vorbești nu e primul prin care am trecut.
Dacă ne lăsăm seduși de vocile cinice și de tendința către negativ și dezastru, cum contribuie asta la o democrație mai puternică? Sau la a rezolva orice problemă?
O democrație sănătoasă nu e bazată, cred eu, pe o inundație de știri irelevante, ci pe informație importantă și dezbatere și adevăr. Din care avem, din păcate, prea puțin în dieta zilnică de știri.
În 2021 ai trecut printr-un burnout și ai luat o mică pauză. Ce ai învățat din experiența asta și ce ai schimbat în felul în care îți drămuiești timpul și energia?
Cred că principalul lucru pe care l-am învățat este că nu e înțelept să fug de probleme atunci când ele devin prea mari ca să le mai pot gestiona. Adică să nu mai ajung acolo, în situația în care nu mai pot face nimic altceva decât să abandonez. Asta nu rezolvă nimic.
Încă învăț să îmi drămuiesc bine energia, să spun „nu”, să înțeleg ce e de ajuns și de cât am, de fapt, nevoie. Încă învăț să prioritizez ce îmi aduce energie și să mă feresc de ceea ce mă epuizează.
Pe parcurs, am învățat un alt lucru important: avem tendința de a fi eroi ai unor cauze fără sens. Facem un titlu de glorie din cât de ocupați suntem și cât de mult muncim, când toată știința ne spune că cea mai bună performanță vine din cu totul și cu totul altceva.
În final, împrumutând celebra întrebare a lui Peter Thiel - spune-mi un adevăr important pentru tine cu care puțini oameni sunt de acord.
Nu știu dacă mulți sau puțini oameni sunt de acord, dar eu cred că, în acest moment, trebuie să fim deciși și radicali în a elimina lucruri din viața noastră și în a simplifica. Doar 20% din orice (ce cumpărăm, ce mâncăm, în ce investim timpul, ce relații avem în viață) contează cu adevărat.
Ce facem săptămâna asta
🍰 8 martie la ZORI | Astăzi, de Ziua Femeii, cei de la Zori o aduc ca invitată specială pe Pastry Chef-ul Anca Turtureanu, alături de Chef Marian Zăncianu. Ea se va ocupa de două deserturi speciale de 8 martie. 220 lei / persoană.
📼 Old but Gold | În seara asta, de la ora 22:00, Legend Pub sărbătorește Ziua Femeii pe ritmurile din anii '90-2000.
🖌️ 8 martie colorat | În weekend, la Caferamica, îi poți face unei femei dragi un cadou personalizat, de la o cană până la o farfurie pictată de tine.
🎙️ Concert Sukar Nation | Pe 14 martie, băieții de la Sukar Nation vin să facă show pe ritmurile tradiționale balcanice combinate cu energia explozivă a punk-rock-ului. Bilete aici.
🐉 International Tattoo Fest Iași 2024 | Între 15 și 17 martie, la Centrul Agora va avea loc a 14-a ediție a Festivalului internațional de tatuaje. Vor fi prezenți artiști din toată lumea, cu noile designuri, tehnici și trenduri. Va fi și un concurs jurizat în cadrul festivalului.
💻 Târgul de Cariere | Pe 15 și 16 martie, între 10:00 și 18:00, mai multe companii prezente în Iași recrutează candidați la Palas.
Coming soon
🎸 Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut | Pe 21 martie, de la 20:00, la Underground Pub, baieții de la Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut ajung din nou în Iași cu instrumentalul lor post-rock cu inflexiuni de stoner. Bilete aici.
🎙️Paul Tihan + Andra Andriucă | Joi, 28 martie, Paul Tihan și Andra Andriucă își lansează amândoi albumele la Legend Pub. Muzica va fi la ea acasă și la puterea a doua. Ultimele bilete aici.
🕺Friday Fusion | Vineri, pe 22 martie, la Acaju se dansează pe ritmuri fusion genuri de la Rnb, Funk, Garage, Drum And Bass și până la Jungle, House și Soul. În spatele butoanelor va fi Ivan the Rave Van. Bilete aici.
🇯🇵 IZANAGI | Între 30 și 31 martie, la Ateneu va fi organizată ediția de la Iași a festivalului de film japonez, având ca temă distopia.
Programul acestuia cuprinde o serie de filme animate japoneze apreciate la nivel mondial. Printre filmele alese pentru pasionații de cultură japoneză se numără Akira, Nausicaä of the Valley of the Wind sau Ghost in the Shell 2: Innocence. Bilete aici.
🎛️ Argatu | Pe 19 aprilie, la Underground Pub Iași, Argatu lansează cel mai recent album, „Tezaur”, combinând sunetul folcloric românesc cu genurile electronice. Bilete aici.
Fotografia săptămânii
Încă ceva
Proiectul CIVICA, Oaze urbane - spații de joacă pentru comunități sustenabile, a ajuns în etapa finală a unui accelerator de ONG-uri în sustenabilitate și are nevoie de un like/share/comment pentru a arăta susținerea din partea comunității locale.
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email.
Iar dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kitul Iașul nostru.
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism independent în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către 6.000 de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu