Fain dining pentru refugiați
Unul dintre cei mai apreciați chefi din Iași gătește în fiecare zi pentru refugiații ucraineni
Bună dimineața!
Pentru că în sfârșit avem o prognoză mai optimistă, revin cu rubrica meteo. Cam trei sferturi dintre voi mi-ați spus că vă este de folos, deci o păstrăm. ⚡
Știri locale pe scurt
Primarul Mihai Chirica contestă edificarea unei clădiri pe care tot el a semnat-o în 2020
A fost aprobată finanțarea europeană pentru viitorul terminal de la Aeroportul Iași
Primăria va înființa o tabără temporară pentru refugiați în Centrul Tehnologic Regional din Nicolina
Universitatea Cuza își înființează propriul liceu
Prețul unui bilet de transport public va crește la 3 lei în următoarele luni
Muzeul Literaturii Iași organizează activități gratuite pentru refugiații din Ucraina
Doi profesori din Iași sunt finaliști ai Galei Profesorul Anului din mediul rural
Centru istoric al Iașului a fost refăcut în format 3D cu ajutorul scanerelor și dronelor profesionale ultra-moderne
Fain dining pentru refugiați
Am ezitat să scriu despre descălecarea lui bucătarului Adi Hădean la Iași pentru că au apărut deja câteva materiale în presa locală, dar demersul ăsta e atât de fain încât nu-mi pare rău dacă vă agasez un pic cu el. 😃
Context: La începutul pandemiei, Adi Hădean a pornit un proiect social de gătit pentru personalul medical din prima linie.
În ultimele săptămâni, resursele au fost redirecționate către refugiații ucraineni, care au beneficiat de aproape 20.000 de porții de mâncare caldă, gătite de bucătari profesioniști și voluntari care lucrează cot la cot.
Ce legătura are asta cu noi? Dora Morhan, managerul de destinație al Iașului și cea care coordonează proiectul la nivel local, a apelat la bucătarul chef și fondatorul restaurantului Zori, Marian Zancianu, care practic și-a asumat încă o jumătate de normă pentru a găti zilnic pentru refugiați.
Unde se întâmplă asta? După o primă săptămână în care au fost găzduiți de cantina căminului Gaudeamus, Marian și voluntarii care-l ajută au fost nevoiți să se mute, din cauza revenirii studenților în campus.
Bucătării profesionale care să mai fie și libere nu sunt ușor de găsit de pe o săptămână pe alta, însă Mitropolia Moldovei a pus la dispoziție bucătăria centrului Agora, folosită mai puțin în perioada postului Paștelui.
Joi dimineață l-am găsit pe Marian în bucătăria de la Agora, tranșând pulpe de pui, alături de doamnele Adriana și Dana, bucătăresele „casei”, și de câțiva voluntari.
Deși e poate cel mai apreciat chef din Iași, Marian Zancianu tratează mesele pe care pe pregătește pentru refugiați cu aceeași atenție ca preparatele rafinate de la Zori.
Paranteză: Dacă vrei să ai în Iași o experiență apropiată de cea dintr-un restaurant cu stele Michelin, încearcă meniul de degustare, care se schimbă lunar.
Cei mai mulți dintre noi ne-am obișnuit dăm câteva click-uri pe telefon și să primim o porție de mâncare într-o caserolă de plastic, dar e de ajuns să petreci câteva ore într-o bucătărie profesională ca să înțelegi câtă energie și câte resurse sunt puse în mișcare când numărul porțiilor este de ordinul sutelor.
Concret: Pentru ca 178 de mese calde care să ajungă joi la gară, la aeroport sau la centrul pentru refugiați de la Egros, a fost nevoie ca furnizori din zona Horeca să contribuie cu zeci de kilograme de carne, legume congelate și pâine, iar câțiva bucătari să-și pună timpul și energia în slujba aproapelui, mergând până la limita epuizării.
Sutele de telefoane care se dau pentru a coordona o astfel de operațiune trebuie puse și ele la socoteală.
„Cu o zi înainte am ajuns acasă după-amiază la 16:00, am închis telefonul și am adormit lemn, nu mai eram în stare să fac nimic”, povestește Marian, la începutul unei noi zile în care o ia de la capăt, dimineața la Agora, iar după prânz la Zori.
Cert e că bucătăria, materia primă și mâna de lucru, toate au venit de la entități private. Singura contribuție a statului în acest proces este livrarea, de care se ocupă Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași.
Cum pot ajuta? Dacă vrei să dai o mână de ajutor, e important de știut că în bucătăriile sociale e mai mare nevoie de bani decât de voluntari. Iată ce spune Adi Hădean, care a fost marți la Iași, și a povestit cu Dora Morhan:
Făcând asta în ultimii doi ani, am învățat că e foarte important să lăsăm profesioniștii să pună osul la treabă în anumite situații. Ne ajută și voluntariatul, dacă avem de împachetat multe pachete într-o zi.
E complicat să lucrăm în bucătărie cu persoane care nu sunt bucătari pentru că avem de făcut destul de multă mâncare în valuri destul de mari și atunci fiecare trebuie să știe ce are de făcut, ca să nu punem în pericol mâncarea și nici oamenii care o fac.
Voluntariat în zona asta de muncă necalificată primim cu mare drag atunci când e nevoie. Nu este nevoie întotdeauna, și decât să ne călcăm unii pe alții pe picioare e mai bine să ne ordonăm un pic.
Pe de altă parte, toate lucrurile astea costă. Noi primim cu multă bucurie dacă cineva ne spune: Uite, avem trei paleți de ulei. Da, dacă avem unde să-i dăm, într-o operațiune ca asta care se întinde de la Isaccea la Sighet, îi primim. Dacă suntem la cantinele noastre sociale din București, trei paleți înseamnă foarte mult și nici măcar n-avem unde să ținem atâta marfă.
Așa că preferăm să-i rugăm pe oameni să ne ajute cu bani, pentru că noi știm ce avem de cumpărat specific pentru fiecare situație.
💶 Dacă vrei să donezi mese calde pentru refugiații ucraineni, o poți face pe #SolidarSocial, programul derulat de Adi Hădean în colaborare cu bucătari din provincie.
🎙Iar dacă vrei să-l cunoști mai bine pe Marian Zancianu, ascultă cel mai recent episod din podcast-ul local După Program.
Ce facem în weekend
🖼 Vernisajul expoziției Mihai Tarași | „Cele 4 lucrări seriale din expoziția Danae o poveste pictată sunt asumate ca o formă de bandă desenată care vorbește despre dragostea dintre Danae și Zeus.” Vineri de la 18:00 la ArtEast Gallery.
🎸 Concert live Adam's Nest | Un brunch muzical găzduit de Bistro La Noi, sâmbătă de la 14:00.
🎤 Concerte Fără Zahăr | Două seri de muzică live, sâmbătă și duminică de la 19:00, la Arcu House of Beer. Prețul unui bilet este 50 de lei.
📝 Târgul de Cariere | După trei ediții online și una hibrid, se deschid porțile offline și posibilele întâlniri față în față între reprezentanți ai companiilor și candidați. Vineri și sâmbătă, de la 10:00 la 18:00 la Palas Mall.
💻 Innovation Labs 2022 | Astăzi este ultima zi de înscriere pentru etapa de selecție a programului universitar de pre-accelerare pentru start-up-uri. Selecția presupune prezentarea ideilor de business în cadrul unor hackathoane organizate regional.
Nou în oraș
Primăria Iaşi a anunţat finalizarea proiectului de consolidare a Palatului Braunstein din centrul municipiului, unde vor funcţiona centre culturale ale Franţei, Germaniei şi Italiei, investiţia ridicându-se la aproape 23 de milioane de lei.
Palatul Braunstein va putea fi vizitat gratuit la fiecare sfârşit de săptămână în intervalul orar 10.00 – 15.00.
Restaurantul CUIB s-a redeschis zilele trecute după o lună de renovare, cu un design ușor scandinav și un nou meniu vegetarian/vegan.
Primul eveniment găzduit de noul CUIB este Micul Prânz pregătit de Dana Burlacu Visternicu în colaborare cu Prisaca Bârnova. Se întâmplă sâmbăta viitoare, iar costul participării este o donație de 50 de RON.
Încă ceva
Miercuri am avut șansa să particip la un masterclass despre importanța presei locale, o conversație cu jurnalistul Alex Nedea, moderată de Irina Păcurariu.
Așa am aflat că „30% din redacția Recorder este din Iași, iar 20% e din Nicolina". 😃 Ieșeni prin adopție, căci unii dintre membrii de bază ai echipei - Anca Simina, Victor Ilie, Andrei Udișteanu și Alex Nedea însuși - sunt absolvenți ai Universității din Iași.
Dar un alt lucru pe care Alex ni l-a spus seara la bere și care mi-a rămas în minte este că parte din succesul Recorder stă în faptul că acolo sunt „genul de oameni cu care vrei să-ți faci concediile”.
Ca jurnalist care încearcă să reproducă la nivel local ceva din spiritul presei independente din București, îmi devine tot mai limpede că-i aproape imposibil să faci asta fără oameni buni alături.
Așa că reiau invitația către oricine e tentat să scrie, dar are nevoie de o încurajare: căutăm în continuare reporteri talentați, indiferent de vârstă și de nivelul de experiență, care să pună umărul la un alt fel de jurnalism local.
Dacă vrei să publici pe Iașul nostru, citește ghidul editorial și dă-mi un semn.
Pe curând,
Alex Enășescu
O mică erată, căci blestemul newsletter-elor e că nu mai pot fi editate după trimitere: Marian mi-a spus că merge la Bocuse d'Or ca spectator, alături de colegii bucătari din „naționala" României de gătit. Am editat mențiunea inițială, care a fost confuzia mea.
Keep it going 👨🚀