Bună dimineața, Iași! ☀️
În ediția de azi:
candidatura lui Andrei Ciuhodaru la Primărie a fost respinsă
un gând de Paște despre ce înseamnă să fii creștin
evenimentele lunii mai
Știri locale pe scurt
Nouă candidaturi pentru funcția de primar al Iașului au fost admise de biroul electoral.
dosarele altor trei candidați - printre care Andrei Ciuhodaru (REPER) și Dragomir Tomașeschi (Partidul SOS) - au fost respinse din cauza problemelor legate de listele de semnături de susținere
listele candidaților principalelor partide la Consiliul Local
Traficul lunar de pasageri la Aeroportul Iași nu mai depășește volumul de trafic înregistrat în aceeași lună din anul precedent.
directorul general al Aeroportului Iași, Romeo Vatră, a pus această încetinire în principal pe seama reviziilor în care intră aproximativ un sfert din flota companiei Wizzair, principalul operator al zborurilor de la Iași
din această lună au devenit operaționale și cursele companiei EuroWings către Stuttgart și Dusseldorf
Ce se mai construiește în Iași. Primăria a dat undă verde construirii unui complex de blocuri în bd. C.A. Rosetti, ansamblu care va cuprinde 430 de apartamente de închiriat în regim turistic. Inițiatorul proiectului este o firmă deținută de omul de afaceri Cristin Zămosteanu.
și Prime Kapital a obținut o nouă autorizație de construire în Silk District pentru o nouă clădire rezidențială cu 11 etaje și peste 300 de apartamente
un alt ansamblu de blocuri în zona lacului Veneția, cu un regim de până la 10 etaje și peste 800 de apartamente, așteaptă acordul de mediu
Un gând de Paște
Nu obișnuiesc să scriu despre religie în newsletter, dar viața noastră civică se intersectează tot mai mult cu religia.
Iar când vine vorba despre politică și religie, tindem să vorbim unii peste alții, fără să ne ascultăm, darămite să ne înțelegem, pentru că filtrăm realitatea prin intuiții morale și experiențe trăite, care diferă de la persoană la persoană.
Asta creează confuzie și dezbinare, chiar printre oameni bine intenționați.
Așa că o să folosesc ediția asta dinainte de Paște ca să încerc să explic ce înseamnă să fii creștin, mai ales pentru cei care nu sunt și tind să asimileze creștinismul lui Teodosie, Calistrat, Mihail Neamțu și al doamnei care încerca să distrugă de una singură statuia cu hidra.
Simplu spus, creștinismul are o reputație proastă mai ales din cauza noastră, a creștinilor.
„Cauza numărul unu a ateismului sunt creștinii. Cei care-l proclamă cu gurile lor, dar îl neagă prin acțiunile lor sunt ceea ce este de necrezut pentru o lume care nu crede”, spunea teologul catolic Karl Rahner.
Adesea, pietrele de poticnire sunt oameni ai bisericii, preoți, călugări sau episcopi, după cum stau mărturie atâtea investigații Recorder. „Cea mai cumplită persecuție împotriva Bisericii este nevrednicia propriilor ei slujitori”, spunea teologul român Benedict Ghiuș.
Oamenii care privesc de pe margine sunt indignați de ipocrizia clericilor, a liderilor religioși. Pe bună dreptate. La fel a fost și Iisus.
În Evanghelii, Iisus le reproșează cărturarilor și fariseilor „că ei spun, dar nu fac”, iar „toate faptele lor le fac ca să fie văzuţi de oameni”. Apoi îi numește ipocriți, pui de vipere, călăuze oarbe.
Ei spun, dar nu fac. Asta e o temă care apare de mai multe ori în Noul Testament. Ipocrizia nu este un detaliu, ci criteriul care face diferența fundamentală între religia nominală și credința autentică.
„Nu tot cel ce-Mi zice: Doamne, Doamne! va intra în împărăția cerurilor, ci acela care face voia Tatălui Meu Celui din ceruri.”
Pavel îi mustră și el pe învățătorii care una spun și alta fac, citând un verset din Isaia, care spune că „din pricina voastră este numele lui Dumnezeu blasfemiat între neamuri”. Și-atunci, ca și acum.
Două mii de ani mai târziu, continuăm să vorbim despre ipocrizia liderilor religioși. S-ar zice că nimic nou sub soare. Duplicitatea și impostura „nu sunt ale timpurilor, sunt ale oamenilor”, ca să îl parafrazez pe Seneca.
În scrisorile sale către Lucilius, Seneca scrie că „filozofia nu este o meserie pe placul mulțimii și nici făcută pentru ostentație. Ea nu stă în cuvinte, ci în fapte”.
Când faptele și vorbele unui așa-zis filozof nu erau aliniate, Seneca știa că unii amici i-ar fi putut „arunca apoi în obraz pe toți șarlatanii ăştia, care mai bine nu s-ar fi ocupat niciodată cu filozofia decât s-o vândă ca pe o marfă”.
Asta îl făcea pe Seneca să-i deteste și mai mult pe oportuniștii care stricau reputația întregii bresle. „Nu există ființe care să fi făcut un mai mare rău tuturor oamenilor ca aceia care au învățat filozofia ca pe un fel de meserie de exploatat și care trăiesc altfel decât învață pe alţii a trăi.”
Bun, și-atunci cum recunoști un om integru, înțelept?
„Filozofia ne învață să acționăm, nu să vorbim, și ea cere ca omul să trăiască după regulile ei, ca felul lui de viață să nu fie în contradicție cu vorbele lui, ca întreaga lui existență să aibă un stil în concordanţă cu acțiunile lui.
Rostul cel mai de seamă al înțelepciunii - și o dovadă totodată - este să pună de acord faptele cu vorbele omului, să-l facă în orice moment egal cu sine și același.
Dar cine este în stare? Unii sunt totuşi. Puțini, ce-i drept, căci lucrul nu-i ușor. Prin asta nu spun că înţeleptul trebuie să meargă tot timpul în același pas, ci pe același drum.”
În înțelegerea creștină, tocmai cei care merg pe același drum, care trăiesc cu integritate sunt creștinii adevărați. Unul dintre ei e Alexei Navalnîi, pe care credința l-a determinat să se întoarcă în Rusia, unde era victimă sigură:
„Faptul că sunt creștin mă face să fiu luat la mișto în Fundația Anticorupție, pentru că majoritatea colegilor mei sunt atei și am fost eu însumi un ateu militant. Dar acum sunt credincios, iar asta mă ajută mult în activitățile mele, pentru că totul devine mult, mult mai ușor.
Mă gândesc mai puțin la lucruri. Am mai puține dileme în viața mea, pentru că există o carte în care, în general, este scris destul de clar ce să faci în fiecare situație. Nu este mereu ușor să urmezi cartea asta, desigur, dar eu chiar încerc. Așa că, pentru mine este probabil mai ușor decât pentru alții să mă implic în politică. (...)
Așa că, deși nu mă bucur că sunt aici [în închisoare], nu regret că m-am întors. E ok, pentru că am făcut ce trebuia.
Dimpotrivă, simt o satisfacție reală. Pentru că într-un moment dificil am făcut ceea ce îmi cereau instrucțiunile și nu am trădat porunca.”
E adevărat că religia nominală, infuzată cu un naționalism care face paradă cu simboluri creștine pentru bani sau voturi, este larg răspândită, poate chiar majoritară, în România. Dar este totodată o formă falsificată de creștinism.
Dincolo de suprafața ei, există oameni care prin exemplul lor de viață sunt sarea pământului și lumina lumii. Mă gândesc la:
Nicolae Steinhardt și Alexandru Mironescu - care, la fel ca Navalnîi, au ales să facă pușcărie decât să-și calce conștiința
preotul misionar Ioan Florin Florescu - fost redactor-șef la Monitorul, care a preferat să livreze mâncare și să lucreze la Poștă în Scoția decât să accepte compromisurile vieții în România
Nick Cave - care scrie poetic despre propria sa călătorie spirituală, după ce și-a pierdut doi fii în șapte ani
Bogdan Tănasă de la Casa Share, care după ce mai pune o cărămidă la centrul educațional din Popricani, are grijă să ne amintească faptul că „dragostea pentru țara ta și compasiunea pentru semenii tăi se măsoară prin fapte, NU vorbe!”
De când lumea, ăsta e filtrul care-i separă pe farisei, demagogi și impostori de oamenii drepți a căror credință se reflectă în faptele lor.
Ce facem în luna mai
📽️ Romanian Mental Health Film Festival | Între 9 și 12 mai, va avea loc a treia ediție a festivalului RMHFF. Sunt programate proiecții de film, discuții pe tema sănătății mintale, dar și seri de distracție pentru publicul larg.
🎭 The Last Gathering | Înainte de transformarea fostei fabrici Moldomobila într-un magazin Kaufland, va fi organizat un eveniment de rămas-bun, care să ne adune într-o atmosferă caldă și prietenească, în spiritul The Gathering. Vor fi tururi ghidate, dezbateri, performance-uri, proiecții, concerte. 11-12 mai.
✨ Romanian Creative Week | În acest an, RCW va avea cu două zile în plus față de ediția anterioară și se va desfășura în perioada 15-26 mai. Peste 170 de evenimente vor avea loc pe parcursul celor 12 zile. Programul complet aici.
🎸 Vița de Vie | Concert de lansare al noului album VdV, Lacrimă și fier. Vineri, 17 mai, în Underground Pub. Bilete aici.
🍷 Vin la Cultură 2024 | În perioada 17-19 mai, la Foom by Nemțeana va avea loc un festival de gastronomie și vinuri. În două zile de festival, sunt anunțate lansări de carte, degustări de vin și mâncăruri alese.
🎤 TEDx Copou | Printre speakerii acestei ediții sunt Irina Păcurariu, Toni Grecu, Michael Bernescu și Cristian China-Birta. Pe 25 mai, de la ora 10:00, la Grand Hotel Traian. Bilete aici.
Fotografia săptămânii
Am făcut poza asta duminica trecută, când traficul la Rond Agronomie era blocat complet, la fel ca în fiecare duminică cu vreme bună.
E imaginea răsturnată a tot ce am scris mai sus. Un primar „evlavios”, care livrează doar vorbe, în loc de fapte.
#decitit
„Stați fără griji!” Cum am pierdut o finanțare de milioane de euro să ne renovăm blocul din cauza funcționarilor din primărie - Ziarul de Iași
Chirica la Iași: zero parcări în zece ani. Boc la Cluj: 10 parcări subterane cu parcuri și terenuri de sport la suprafață - 7Iași
Teatrul Necunoscut. Discreția performanței autentice, fără Chirica pe afiș - Reporter de Iași
Europe’s Biggest Smart City Rises in Greece - Bloomberg
Cel ce a fluierat în biserică - PressOne
Cam atât pentru azi. Pe Copou miroase a salcâm, traficul e undeva la 20% din normal, iar de azi până marți se anunță vreme caldă, fără ploi.
Să ne bucurăm de zilele astea, căci săptămâna viitoare se strică vremea și începe campania electorală. Dar despre asta avem timp să vorbim în edițiile următoare.
Paște fericit, prieteni!
Ce simplu și frumos! Mulțumim! 😊