Fără investiții în infrastructură, înghițim în sec
Soluțiile pentru descongestionarea traficului în Iași așteaptă un alt primar care să le pună în aplicare
Bună dimineața, Iași! ☀
În ediția de azi:
cauzele și soluțiile blocajelor din traficul ieșean
Bojdeuca lui Ion Creangă se redeschide în decembrie
un nou magazin Cărturești se deschide astăzi la Iași
Știri locale pe scurt
Parcare subterană în spate la UAIC. Universitatea Al. I. Cuza va construi o parcare supraterană, cu 5 niveluri, în zona turnului de apă. Planul urbanistic zonal va fi aprobat de către consilierii locali până la finalul acestui an.
Construcția va fi formată din subsol, demisol, parter și 2 etaje.
Accesul rutier și pietonal se va realiza în principal din strada Toma Cozma, dar și din bulevardul Carol I și str. Titu Maiorescu.
Tranzacția de 7 milioane euro la Iași. Omul de afaceri Tiberiu Stoian, acționar majoritar al companiei Exonia, a cumpărat fostul sediu VelPitar.
Combinatul de panificație ieșean era administrat de Vel Pitar și deținut de VP Terenuri, parte a fondului american de investiții Broadhurst NCH Capital.
Un nou magazin Cărturești în Iași. Lanțul de librării va deschide astăzi o nouă locație în complexul comercial Carrefour Felicia, din Baza 3.
Cum arată Bojdeuca lui Ion Creangă după restaurare. Lucrările începute în 2021 și executate de Iasicon în cadrul unui proiect cu o valoare de 2,7 milioane lei, fără TVA, au fost finalizate.
Ce urmează: Bojdeuca lui Ion Creangă se va redeschide în luna decembrie.
Scurt istoric: Bojdeuca este prima casă memorială din țară, fiind deschisă în 1918. Ion Creangă a locuit aici în perioada 1872–1889.
Ziua în care traficul s-a oprit
La începutul săptămânii, traficul a fost blocat timp de câteva ore în jumătate de oraș, ceea ce a relevat încă o dată lipsa investițiilor în infrastructura stradală și a unei viziuni mai ample a administrației locale.
Ce s-a întâmplat: Un şantier deschis de ApaVital şi care a ocupat două benzi, adică jumătate din lăţimea şoselei Bucium, a blocat traficul nu doar pe arterele care se intersectează acolo – Bucium, Socola, Poitiers –, ci până mult mai departe, în Tudor Vladimirescu şi Podul de Piatră. Astfel, mii de ieșeni au rămas blocați în trafic timp de 2-3 ore luni după-amiază. (Ziarul de Iași)
Cum s-a ajuns aici: Propaganda ultimilor 9 ani de mandat ai lui Mihai Chirica nu a fost însoțită de nicio investiție de infrastructură. Ultimele lucrări de amploare realizate la Iași, Pasajul subteran de la Fundație și Pasajul suprateran Băncilă, au fost derulate de administrațiile anterioare. (Reporter de Iași)
De ce este o problemă: În acest moment, în Iași circulă 180.000 de mașini, iar noxele de la coloanele blocate în trafic fac din acest oraș cel mai poluat din România și printre cele mai poluate din Uniunea Europeană, conform datelor oficiale ale Agenției de Mediu a CE de la Bruxelles.
Ce spune primarul Mihai Chirica: În loc să vină cu soluții, primarul caută scuze, precum lipsa vatmanilor și a șoferilor de autobuze, și invocă proiecte de pasaje pe care nici măcar nu le-a început în două mandate. În aceste condiții, el le recomandă șoferilor să se înarmeze cu răbdare, căci lucrările vor continua.
„Şi Pasajul Socola, şi modernizarea şoselei Bucium şi a bulevardului Poitiers, şi introducerea în subteran a reţelelor electrice şi de apă-canalizare trebuie făcute odată pentru totdeauna. Înghiţim în sec, dar terminăm.”
Ce se poate face: Opinia generală este că problemele legate de traficul din Iași sunt atât de adânci, încât nu pot fi rezolvate decât acționând pe mai multe planuri:
investiții în proiecte majore de infrastructură, precum centura Iași-Est, care ar scoate din oraș traficul greu
eficientizarea transportului public, care acum este subdimensionat, și benzi unice pe bulevardele principale pentru mijloacele de transport în comun
un sistem integrat de parcare, astfel încât benzile de circulație să nu mai fie ocupate de mașini
o rețea de piste de biciclete, care deocamdată rămâne în stadiul de proiect la Primăria Iași
După ce a renunțat de un an la autoturismul personal și se deplasează în Iasi cu bicicleta, Mihai Bulai pledează pentru investiții în infrastructura pentru biciclete:
„Cu ceva infrastructuri dedicate mobilității durabile am putea reveni la Orașul pentru Oameni, așa cum a fost el conceput inițial. Degeaba mai punem o bandă de mașini la o stradă existentă sau un pod peste un alt pod, căci traficul se va bloca la prima intersecție.
Da, trebuie inele de autostrăzi în jurul metropolei și bulevarde periferice. Nu ne vom opri însă niciodată din achiziționat autoturisme personale, căci veniturile permit asta către categorii din ce în ce mai largi și considerăm că ni se cuvine.”
Adrian Covăsnianu, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor, crede că soluția cea mai fezabilă sunt pasajele:
„Cu o infrastructură stradală neadaptată, va trebui să avem un management de trafic performant. În varianta optimistă, punctele nevralgice de trafic ar fi degrevate prin construirea de pasaje.
Dacă traficul nu mai încape pe orizontală, trebuie aplicate soluţii pe verticală”, a spus Adrian Covăsnianu, arătând spre investiţiile de acest fel făcute la Oradea. „Altfel, nu facem decât să mutăm o congestie de trafic dintr-o intersecţie în următoarea.”
Ce facem în weekend
🍛 Oaspeți la ZORI | Sâmbătă, la ora 15:00, restaurantul ZORI va servi un meniu pregătit de Chef Andrei Chelaru, alături de Chef Marian Zăncianu.
În meniu, printre altele, vor fi preparate ca ișler cu păstrăv afumat, cartof în rolă, jumări de mangaliță, gnocchi cu hribi, coltunași și cremă de zahăr ars. Prețul meniului va fi de 195 de lei.
🚶♀️ Pe ulițele Iașului | Duminică, de la ora 11:00, Travel BlitzZ vă invită la un nou tur pe urmele istoriei ieșene.
Traseul ghidat va porni de la Colegiul Național și va însuma poveștile unor instituții precum Academia Mihăileană, Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică, printre altele. 50 lei de persoană, gratuit pentru copiii până în 14 ani.
🎺 Concert jAzzpect | Membrii trupei jAzzpect își propun să te poarte într-o călătorie prin lumea fermecătoare a jazzului.
Plecând de la natura originară a genului, membrii trupei aduc compoziții și aranjamente proprii, potrivite pentru a descrie rafinamentul și flexibilitatea jazzului. Duminică de la 20:00, la Acaju.
Coming soon
🍽 Inițiere în degustarea uleiului de măsline | Pe 23 noiembrie, de la ora 18:00, la Hotel Arnia Iași, va avea loc un curs despre cultura uleiului de măsline și cum se diferențiază uleiurile între ele după origine, textură și folosință.
Taxa de participare e de 180 de lei, iar aici este formularul de înscriere.
🎌 IZANAGI | Între 25 și 26 noiembrie, la Ateneul Iași va fi organizată ediția de la Iași a festivalului de film japonez.
Programul acestuia cuprinde o serie de filme animate japoneze apreciate la nivel mondial. Printre filmele alese pentru pasionații de cultură japoneză se numără „Grave of the Fireflies”, „Ghost in the Shell” sau „Spirited Away”. Bilete aici.
🍖 Festival cu trăiri românești | Localul Foom by Nemțeana organizează, între 30 noiembrie și 1 decembrie, o sărbătoare a mâncărurilor tradiționale și muzicii lăutărești. Și copiii vor avea ocazia să picteze pe linguri de lemn și să realizeze crafturi cu lână.
Biletul de participare e de 290 de lei pentru o zi de eveniment cu acces nelimitat la ofertă. Acesta poate fi achiziționat de la locație.
🎅 Secret Santa pe bune #8 | Cafeneaua Jassyro, alături de Colegiul Sfântul Nicolae, te invită să fii Secret Santa cu o nouă pereche de ghete pentru unul dintre 100 de copii.
Vino la cafenea până pe 15 decembrie sau sună-i cu cererea „Vreau să fiu Secret Santa pe bune!". Vei primi numele copilului, vârsta și mărimea ghetuțelor pe care le vei înnoi. Cadourile se aduc tot la cafenea până pe 15 decembrie.
Citatul săptămânii
Într-un editorial publicat în Ziarul de Iași, profesorul Gabriel Mursa, candidat la funcţia de rector al UAIC Iaşi, scrie despre felul în care peisajul politic din România oglindește raportul între civilizație și barbarie în rândul electoratului:
„În România, problema structurală nu este un partid anume sau liderul ei, ci tribalismul remanent; or, tribalismul este o mentalitate, o stare de spirit, care, din păcate, sălăşluieşte în multe dintre ungherele societăţii noastre. Probabil, doze mai mici sau mai mari se află în fiecare dintre noi. Cu siguranţă, este majoritară în toate partidele politice mari din ţară. (…)
Adversarul real al lumii civilizate nu este un aventurier politic, ce va fi uitat pentru totdeauna după ce va fi petrecut câţiva ani prin temniţe, un fost șef de galerie, un anume partid politic, ci reflexele unei societăţi primitive pe care aceştia le întruchipează.
Această lume fetidă va dispărea atunci când virtuţile societăţii civilizate vor intra în zestrea genetică a fiecărui cetăţean, când acesta se va fi debarasat de tentaţia revenirii la barbarism, când majoritatea va fi guvernată de principiile civilizaţiei.”
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email.
Iar dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kitul Iașul nostru.
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism independent în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către 6.000 de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu
link-ul Reporter de Iași duce la Ziarul de Iasi