Ghid de cadouri făcute în Iași
6 producători locali din Iași la care găsești cadouri handmade și dulciuri artizanale
de Ioana Doleanu
Am intrat în atelierele producătorilor locali din Iași care fac dulciuri, lumânări, bijuterii, căni personalizate, obiecte decorative și alte produse handmade, pentru a afla ingredientele și procesul de creație, dar și povestea din spatele fiecărei mici afaceri.
Flair Scent
Atelierul Andrei e într-o casă din secolul trecut, cu camere înalte și geamuri iridescente, care creează o atmosferă de basm. Aici lucrează de mai bine de un an la lumânările parfumate din ceară de soia, în diferite culori și arome, un meșteșug pe care l-a descoperit în urmă cu șase ani.
Lumânările Flair Scent pot fi găsite online, pe Facebook, pe Instagram sau pe site, sau în atelierul cochet și vintage al Andrei, pe strada Albineț nr. 9.
Aromele Flair Scent sunt diverse și se schimbă odată cu sezonul: dulci, florale, proaspete, fructate, lemnoase şi de iarnă. În sezonul rece, datorită uleiurilor alese, găsim arome de iasomie și tămâie, patchouli și cuișoare, dar și foc în sobă.
Andra spune că lumânările trebuie să reprezinte starea de spirit a fiecăruia, astfel că, dacă vrei, poți să te bucuri de o lumânare cu aromă de bujori în luna ianuarie.
Miresmele sunt turnate în vase de tip bombonieră, cutie de călătorie sau vase cu modele, ceșcute de cafea și, pentru cine vrea, Andra și echipa ei pot turna lumânări și în vase proprii. Prețul unei lumânări pornește de la 75 de lei și poate ajunge la 450 de lei în funcție de mărimea vasului.
Câteva arome de iarnă pe care le poți găsi în perioada asta în casa FlairScent sunt: bujori catifelaţi, bucurie de iarnă, turtă dulce, iris și mosc.
Dacă vrei să oferi cadou o experiență, cei de la Flair Scent organizează ateliere de lumânărit, în care te învață cum să torni propria lumânare. Îți alegi vasul, aroma, sclipici și alte accesorii după plac și te lași ghidat de creativitate.
Acum șase ani, pe vremea când lucra la o firmă de papetărie, văzând că nu găsește cadouri de 8 Martie pentru colegele de muncă, Andra și-a amintit de ceara uitată în colțul unui dulap, așa că a început să toarne lumânări chiar în bucătărie.
A accesat fonduri europene și un vision board de Pinterest s-a transformat în atelier și showroom. Andra a înființat și o întreprindere socială și a format o echipă de cinci oameni, dintre care trei din medii vulnerabile. Împreună au învățat atenția pentru detalii, calmul și minuțiozitatea necesare pregătirii lumânărilor parfumate handmade.
M•i•arte accessories
Ioana și Maria Olariu fac bijuterii din lut polimeric. Și-au deschis mica afacere de familie în pandemie și le găsești produsele M•i•arte accessories pe Facebook și pe Instagram.
Bijuteriile sunt împărțite în cinci categorii: feminitate, fructe, cosmos, animăluțe și floricele. Preferatele lor sunt modelele cu fructe, precum cele cu lămâie, crenguțe de cireși și căpșuni, iar la categoria floricele se găsesc cele mai multe bijuterii.
Cele două artiste vin în fiecare sezon cu variante noi și colecții tematice. În perioada Halloween-ului, de exemplu, găsești cercei cu dovleci, fantome, lilieci sau Jack Skellington. Pentru iarnă, Ioana și Maria au realizat cercei cu fulgi, ciocolată caldă, turtă dulce și om de zăpadă.
O pereche de cercei costă în jur de 18 - 35 de lei, iar toate prețurile sunt disponibile pe pagina lor de Facebook. De curând, Ioana și Maria au inclus în colecția M•i•arte accessories și brățări realizate tot din lut polimeric.
Cele două sunt pasionate de lumea plastică de când erau mici. Când am intrat în atelierul lor, cu picturi pe pereți, obiecte și cărți de artă, le-am găsit lucrând la o colecție de bijuterii pe sunet de muzică clasică.
E aproape molipsitoare pasiunea lor pentru bijuterii handmade când te plimbi prin atelierul care arată ca o galerie de artă, ornat cu cercei cu maci, floarea soarelui și margarete.
Povestea M•i•arte a început tot de 8 Martie, anul trecut, când Maria s-a gândit să realizeze pentru colegele ei de școală mărțișoare făcute dintr-un aluat propriu, bazat pe ingrediente pe care le găsești prin casă, precum făină și sare.
După mărțișoarele unice pe care le-a creat, s-a gândit apoi să facă și bijuterii. A urmat o documentare riguroasă, în urma căreia a ales lutul polimeric ca material de bază, apoi o perioadă de testare, în care a îmbinat materia primă cu diverse tortițe potrivite pentru bijuterii.
Lavanda Laurei
Lavanda Laurei, așa cum au denumit afacerea soții Ignătoaie, a pornit din dorința de a aduce pe piață produse naturale, din lavandă. Povestea Laurei a început în anul 2015, când încă lucra într-o multinațională.
Pasionată de produsele cu miros de lavandă, a cumpărat, alături de soțul ei, butași de lavandă, pe care i-au îngrijit zilnic. Un an mai târziu, cu ajutorul unui producător din Vaslui care deține o distilerie, au obținut prima șarjă de ulei.
Au început prin a realiza lumânări cu miros de lavandă, odorizante de mașină și de cameră, dar Laura își dorea să ducă această afacere în zona cosmeticii.
A urmat cursuri pentru a înțelege cum trebuie să lucreze cu materia primă și, odată calificată, a deschis un magazin în centrul orașului și a închiriat și un spațiu pe care l-a transformat în laborator.
Lavanda Laurei poate fi găsită online sau pe Bulevardul Ștefan cel Mare din Iași, în magazinul care poate fi ușor confundat cu un butic franțuzesc.
Mirosul de lavandă domnește în toată încăperea în care te poți bucura de produse prietenoase cu natura, dar și cu pielea.
Laura spune că îi sunt dragi toate produsele, că fiecare are în spate o poveste și că toate merită încercate. Produsele speciale pentru piele precum crema de zi cu lavandă și provitamina B5 sunt printre „vedetele” din buticul ei, iar bombele de baie sunt unul dintre elementele esențiale pentru o atmosferă de toamnă.
Laura le-a realizat în mai multe arome, precum mentă, trandafir, lămâie și, bineînțeles, lavandă.
Potrivit aceleiași atmosfere, Laura recomandă și un body scrub natural cu cafea, migdale și lavandă (35 de lei) și sarea de baie cu pin și arbore de ceai, recomandat pentru copii, sau eucalipt și pin, care ajută mai ales la respirație (20 de lei).
În buticul ei mov pastel mai găsim bombe de baie cu lavandă, cireşe, lămâie, mentă, trandafir sau litsea (10 lei), dar şi ulei aromatic de cameră (30 de lei).
Leomi
Benedicta Drobotă a adus pe piața din Iași conceptul Leomi, ciocolată artizanală. Fiind realizată cu unt de cacao, ciocolata artizanală are o calitate superioară celei din magazine.
Brandul Leomi combină pasiunea pentru calitate și rafinament cu preţurile accesibile, pornind de la un baton de casă cu alune crocante (6 lei), până la tabletele mari, cu ciocolată neagră şi alune de pădure (24 de lei).
Produsele Leomi Chocolate sunt online, unde se găsesc sortimente de tot felul, de la ciocolată albă cu mure şi pere, trufe cu ciocolată belgiană cu lapte, nucă şi caise sau bomboane cu vin.
Pentru a pătrunde în tehnica producerii de ciocolată, Benedicta organizează workshop-uri pentru copii, dar și pentru cei mari.
Înainte să-și deschidă propriul atelier, Benedicta a urmat un curs de specialitate alături de un ciocolatier, unde a descoperit plăcerea de a experimenta și a crea noi sortimente și de a le împărtăși apoi cu iubitorii de ciocolată.
A aflat de-a lungul timpului că piața în care a intrat este una riguroasă, și fiecare minut al procesului de creație contează astfel încât produsul final să fie impecabil.
Afacerea Benedictei a pornit și din dorința de a oferi educație financiară copiilor săi, pe care vrea să îi implice în dezvoltarea afacerii și să-i ajute să facă față provocărilor care pot apărea. Brandul este inspirat din numele lor, Leonard și Miruna.
Îşi aminteşte de începuturile afacerii, în care toți cei dragi erau implicați în experimente cu noile produse. Primele bomboane au fost cele cu făină de migdale, miere și marțipan tradițional învelite în ciocolată neagră și date prin nucă. Au urmat apoi pralinele cu caramel, fructul pasiunii, vin, vișinată și cafea.
Prima comandă a fost destinată unei petreceri pentru copii. A întrebat-o cu emoții pe mama sărbătoritului cum i s-au părut bomboanele. „Nu știu, n-am reușit să gust niciuna, s-au terminat prea repede!”, își amintește Benedicta râzând.
Odaia cu Podoabe
În Odaia cu Podoabe, unde lucrează Adelina și mama ei, găsești căni cu diferite personaje, cocarde și broșe cu suculente, tricouri și traiste personalizate, felinare și alte cadouri lucrate manual din pastă polimerică sau prin reciclare creativă. Odaia e pe Calea Chișinăului nr. 27 şi online.
Felinarul stup de albine sau cel în formă de căsuță, de exemplu, oferă sentimentul de căldură unei camere, iar cănile și cănile termice au personaje precum un doctor, o educatoare sau o croitoreasă, dar și cele destinate copiilor, cum sunt Elsa și Anna. La comandă, un astfel de produs poate fi realizat după orice tematică vrei.
Alături de mama sa, Adelina face la comandă și albume de diferite mărimi, culori, dar și tricouri și figurine. Este un exercițiu de imaginație atât pentru cele două „gospodine” care trudesc în odaia lor, dar și pentru clienții care pot alege în detaliu cum vor să arate cadoul perfect.
Preţul unei căni personalizate diferă de la model la model, însă o cană poate ajunge până la 140 de lei, un tricou personalizat poate costa în jur de 60 de lei, iar un set de tacâmuri costă 90 de lei.
Adelina povestește cum încă din copilărie mama sa realiza aproape din orice un joc pentru ea și fratele ei. Acum, pasiunea pentru lucrurile produse manual s-a transformat în Odaia cu podoabe.
Spune că i-a plăcut dintotdeauna cum sună „odaie” și sentimentul pe care i-l transmite cuvântul acesta, care îi aduce aminte de bunici, de siguranța și căldura pe care o simțea mereu când mergea în vizită. Aceeași căldură dorește să o transmită și prin obiectele pe care le face, produse unice care să aibă propria lor poveste.
În liceu a aflat despre pasta polimerică și au urmat multe experimente, de nu-și mai amintește de câte ori a ars vreo creație. Dar cu răbdare și determinare a ajuns să învețe etapele care trebuie parcurse.
În 2019, a accesat un proiect finanțat prin fonduri europene și așa a apărut Odaia cu podoabe, unde jocurile din copilărie împreună cu mama s-au transformat în munca de zi cu zi.
Frateria-L’Artisan
În ciocolateria lui Ștefan Buraga, Frateria-L’Artisan, găsești praline cu sortimente creative și neașteptate, la care nu te-ai gândi când cumperi o ciocolată: lavandă, tutun, vin roșu sau colivă.
Ștefan realizează și torturi la comandă, pe care reușește să le decoreze cu marțipan, cu fructe proaspete și ciocolată albă.
În fiecare dintre cutiile de praline pe care le găsești la Frateria-L’Artisan sunt 20 de tipuri diferite de ciocolată.
Momentan nu îl putem găsi pe Ștefan fizic deoarece încă lucrează la câteva surprize pentru iubitorii de ciocolată artizanală, însă pe pagina de Facebook a magazinului pot fi comandate pralinele cu gust și aspect inedit.
Aspectul dulcegăriilor de pe Frateria îți fură imediat privirea. O să dai nas în nas cu praline colorate, ecleruri în culori pastel, cu arome de matcha și căpșuni, și cu prăjituri care ascund povești, precum desertul Pavlova creat pentru celebrarea balerinei Anna Pavlova, în anii de aur ai jazzului.
O cutie de praline, în sortimente pe „ghicite” pentru că Ştefan le alege pentru a avea gusturi diferite, poate ajunge până în 100 de lei, în funcţie de numărul acestora.
Pasiunea lui Ștefan a început odată cu întâlnirea pe care a avut-o cu un cofetar care vizitase o fabrică din Belgia și, din acel moment, a știut că trebuie să învețe și el tehnica belgiană de a produce ciocolată artizanală. A început cu un mic laborator pe care l-a ținut în fostul garaj al tatălui său, unde a învățat cum să o producă de unul singur.
Curând a reușit să le picteze manual prin tehnica de pictură a icoanelor pe sticlă. De la început, Ștefan și-a dorit ca aromele lui să fie diferite, astfel că a experimentat gusturi precum piper roz, căpșuni și ciocolată neagră. Printre primele persoane care i-au încercat creațiile se numără și profesoara sa de istorie, căreia nu i-a spus ce arome va încerca.
Cum aceasta nu mânca deloc picant, Ștefan a găsit oportunitatea de a-i oferi o ciocolată cu piper. Deși șocată la început, reacția a fost una pozitivă, astfel că artistul a continuat cu arome și mai diferite.
Povestește că au existat momente când, datorită sau din cauza - nici el nu știe sigur - aspectului pralinelor sale, clienții au crezut că este producător de săpun. Râde și spune că o vede totuși ca pe o observație pozitivă, pentru că muncește cu dăruie și este migălos în ceea ce face.
Yuhuu! Ce mă bucur să fiu alături de acești creatori!
Super!