Help others help
Un grup de femei care trăiesc în străinătate strânge fonduri și donează aparatură medicală spitalelor din Moldova
Bună dimineața, Iași!
Acum șase ani pe vremea asta, ieșeam seară de seară în stradă, pentru ceva ce la vremea aia părea Revoluția generației noastre.
În 2023, când îi vezi pe cei care ani de zile s-au acuzat reciproc dând mână cu mână în hora festivismelor și a lozincilor, e firesc să ți se facă lehamite de politică.
„Noi, la 40-ish de ani, nu mai vrem să auzim de revolte în România. Nici de vot. Nici de politică. Vrem doar să ne mutăm la țară, să muncim și să ne creștem copiii cât de bine ne pricepem și fără să mai dăm drumul la televizorul cu politică vreodată. Niciodată."
Dacă e ceva care-mi dă speranță, este că în fiecare săptămână descopăr oameni care nu s-au resemnat și care se încăpățânează să facă bine în România. Uneori, chiar și din afara ei. 👇
Cum îi poți ajuta pe cei care ajută
Acolo unde statul nu face suficient pentru a avea grijă așa cum trebuie de cei mai vulnerabili dintre cetățeni, apar ONG-uri care compensează deficiențele sistemului.
Unul dintre acestea este Help others help, o organizație non-profit care organizează campanii de strângere de fonduri și achiziționează aparatură medicală de înaltă calitate pentru spitale din România unde sunt tratați femei și copii și unde există lipsuri concrete de aparate care pot salva vieți.
Din 2020 și până azi, Help others help a donat aparatură medicală de peste 53.000 euro, către spitalele CFR și Sf. Maria din Iași și către spitalul Sf. Dimitrie din Târgu Neamț.
Ce e diferit la HOH este modelul „zero costs”, ceea ce înseamnă 100% din banii donați merg direct către achiziționarea de aparatură medicală. Acest lucru este posibil pentru că femeile din spatele ONG-ului, majoritatea românce care lucrează în străinătate, se implică pe bază de voluntariat.
Pentru a afla mai multe despre misiunea Help others help și cum putem da o mână de ajutor, i-am trimis câteva întrebări Smarandei Becker, fondatoarea filialei din Germania a Help others help.
Cum a apărut ideea de a strânge fonduri și a dona aparatură medicală pentru spitale din Moldova?
Help others help a luat naștere în 2020 din dorința noastră colectivă de a da ceva înapoi comunității/țării din care provenim. Pandemia a fost doar un accelerator al deciziei de a porni acest proiect de suflet, însă necesitatea o recunoscusem de mai mult timp.
Deși sunt mult cauze care necesită ajutor în România, noi am decis să ne axăm pe domeniul sănătății, care alături de educație stă la baza unei dezvoltări propice a oricărei societăți.
Din păcate, România se află pe ultimul loc la investițiile în sănătate la nivel european, alocând doar 5% din PIB-ul tarii pentru acest domeniu comparativ cu media europeana de 9,6% (unele tari alocând chiar peste 11% cum este cazul Germaniei sau a Franței) – conform unui studiu al Uniunii Europene din 2018.
Pe lângă sub-finanțarea cronică a domeniului sănătății în România, există și un dezechilibru în distribuirea fondurilor între regiuni.
Conform Ministerului Sănătății, în 2021 regiunea Moldovei a primit 27 milioane de euro, comparativ cu 63 milioane de euro în regiunea Oltenia, ceea ce înseamnă că în zona Moldovei se investesc doar 7 euro/persoană în sănătate, comparativ cu 29 euro/persoană în zona Olteniei.
Dacă comparăm cu Bucureștiul, imaginea e și mai tristă, având în vedere că în capitală se investesc 64 euro pe cap de locuitor, de 9 ori mai mulți bani decât în Moldova.
Tot in zona de sud si de vest se concentrează și efortul multor ONG-uri, lăsând zona Moldovei expusă si vulnerabilă din punct de vedere al finanțării sistemului medical.
Care a fost cea mai mare provocare de care v-ați lovit până acum?
Cea mai mare provocare ține de lipsa de încredere în sistemul medical. Multe persoane nu au încredere că aparatele donate vor fi folosite și, din păcate, această teamă este uneori fondată.
Din acest motiv, fiecare aparat medical donat intră într-un program de monitorizare timp de 3 ani după momentul donației, prin care vrem să ne asiguram că aparatul este in continuare folosit în scopul pentru care a fost donat.
Acest program include participarea echipei medicale la un chestionar online anonim, discuții cu echipa medicală și poze cu aparatul de două ori pe an. Țelul nu este să controlăm, ci să ne asigurăm că aparatul funcționează și este în folosință.
Mare parte din echipa voastră trăiește în afara României. Cum se vede sistemul românesc de sănătate în comparație cu cele din Europa occidentală?
Și în țările din Europa occidentală sunt sisteme de sănătate diferite, însă factorul comun este dat de standardizarea serviciilor medicale si a infrastructurii disponibile.
Standardizarea actului medical are atât efecte pozitive, precum reducerea riscului de greșeli individuale, dar și negative, precum faptul ca ești tratat „după o schemă”, lipsind uneori o perspectiva holistică asupra pacientului și a problemei acestuia.
Standardizarea infrastructurii medicale, însă, are marele beneficiu că spitalele sunt dotate cu aparatura necesară și poți fi sigur că, oriunde ai avea o urgență medicală, aparatura de bază necesară există.
Observăm cu mare bucurie în Romania o generație de medici care vrea să schimbe sistemul în bine, care se implică și care e dispusă să lupte pentru a îmbunătăți actul medical oferit pacienților.
Pe de altă parte, suntem confruntați și cu trista realitate a faptului că în spitalele din România lipsește aparatura și infrastructura de bază.
În mod paradoxal, nu vorbim aici de investiții de milioane de euro, ci multe dintre lipsuri ar putea fi achiziționate cu un mic efort financiar, investiții de 5-10 mii până la câteva zeci de mii de euro.
Unde ați vrea să vedeți Help others help în următorii 5-10 ani?
În mod naiv și idealistic, ne-am dori să nu mai fie „nevoie” de noi. Să avem în România un sistem medical profesionist, cu fondurile necesare care sunt gestionate potrivit.
În mod realist însă, suntem departe de acest ideal, astfel încât ne dorim ca pe termen lung să devenim un ONG cunoscut și recunoscut ca partener de încredere atât de spitalele din zona Moldovei care necesită suport, cât și de companiile din zonă care vor să se implice în comunitate și au nevoie de un partener în executarea de proiecte în domeniul medical în mod profesionist, transparent si eficient.
Cea mai recentă campanie Help others help a adunat deja 5.700 din cei 14.000 euro necesari Secției de Neonatologie a Spitalului Municipal de Urgență din Bârlad pentru a achiziționa trei aparate medicale.
Dacă vrei să contribui la strângerea restului de 8.000 euro, o poți face pe Facebook sau direct pe site-ul HOH.
🌤 Avem un weekend cu șanse de ninsoare ziua și ger noaptea, însă săptămâna viitoare se arată ceva mai însorită.
Știri locale pe scurt
Anul acesta încep lucrări de 35 milioane de euro pe magistrala feroviară Tecuci-Iași. O firmă din Prahova, cu susținerea unor companii din Turcia, a fost singurul ofertant în cadrul unei licitații de aproape 170 milioane lei (fără TVA), banii fiind asigurați prin PNRR.
Alte știri regionale despre transportul feroviar:
Trenul Ungheni – Iași a fost repus în circulație: zilnic, vor fi două curse
Polonezii și italienii vor să livreze trenuri care să fie puse în circulație pe traseul Iași – Pașcani – Suceava
Din toamna anului 2025 se va circula pe autostrada Ploiesti – Pașcani, estimează un secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioșteanu.
Situația la zi: 9 din cele 13 loturi ale autostrăzii sunt deja contractate, iar 4 loturi sunt în contestații.
Autostrada „Moldovei” A7 prinde contur: Abia au semnat contractul și românii de la UMB au și intrat pe șantierul de la Focșani la Bacău
Ce facem săptămâna asta
🎷 Jazzings #7 | După aproape doi ani de pauză, #Jazzings revine cu avânt, cu super energie, și un cvartet jumătate din Tg. Mureș, jumătate din Iași. Hai duminică seara, de la 19:00 la Acaju, să asculți în concert Ana Maria Galea Quartet.
🍷 Degustare verticală Brunello di Montalcino | Vei avea ocazia unică de a degusta și descoperi evoluția și complexitatea unuia dintre cele mai renumite vinuri din Toscana. Sâmbătă de la 14:00 la Winderful. 250 de lei/persoană.
🖼 Spune-mi ce vezi | Cea mai recentă serie de lucrări semnată de artistul Lucian Brumă poate fi vizitată la Borderline Art Space până pe 24 februarie.
📣 Mesajul tău poate fi aici
Dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kit-ul Iașul nostru. 👇
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism curat în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către mii de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
#decitit
Ce propuneri ar fi avut ONG-urile la bugetul local, dacă Primăria ar fi organizat dezbateri publice - Apix.ro
164 de ani de Unire. 164 de promisiuni neonorate. Ce datorează Bucureștiul Moldovei - Libertatea
Bucureștiul are un PIB pe cap de locuitor de cinci ori mai mare decât Vaslui, cel mai sărac județ. Ionuț Dumitru: Marea problemă în România este discrepanța economică regională foarte mare - Republica
La o cabană, undeva în munții României - PressOne
Amsterdam’s Underwater Bike Garage Is Next-Level Cycling Infrastructure - Bloomberg City Lab
Don’t Just Add Trains, Sidewalks, and Bike Lanes to Your City - Strong Towns
Fotografia săptămânii
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 🤝
Weekend fain,
Alex Enășescu