Bună dimineața, Iași! ☀️
În ediția de azi:
reabilitarea Filarmonicii ar putea începe în primăvară
începe judecarea pe fond a dosarelor în care sunt acuzați Chirica și Alexe
bugetul de investiții al Iașului este de 3 ori mai mic decât al Clujului
Știrile săptămânii pe scurt
42 milioane euro de la UE. Un nou apel de proiecte a fost lansat în cadrul Programului Regional Nord-Est 2021 – 2027, actuala versiune a fostului POR.
Unde se duc banii: Primul apel înseamnă pentru Primăria Iași o sumă „rezervată” de 22.6 milioane euro, bani care vor fi folosiți pentru refacerea unor clădiri în care funcționează unități de învățământ
Ce urmează: Alte două apeluri urmează să fie lansate în 2024, pentru amenajarea de spații verzi și reabilitarea de clădiri rezidențiale. În total, Primăria Iași va avea la dispoziție fonduri europene în valoare de peste 42 milioane euro
Reabilitarea Filarmonicii ar putea începe în primăvară. Valoarea proiectului de consolidare și modernizare se apropie de 20 milioane euro, din care 16 milioane euro ar urma să vină printr-un program european.
Context: Clădirea Filarmonicii din Iași este catalogată cu risc seismic ridicat și a fost închisă accesului public încă de acum aproape 20 de ani
Mai mult: Consiliul Judetean a cedat statului terenul din Copou pe care va fi construită Opera Iași
Da, dar: Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat recent că lucrările la noua clădire a Operei Iași nu vor începe în 2024
Interesul pentru locuințe vechi a crescut la Iași, față de sfârșitul lui 2022, și l-a depășit pe cel aferent locuințelor noi, potrivit unei analize a portalului Imobiliare.ro.
prețul mediu solicitat pentru apartamentele din Iași a ajuns, la finalul lui 2023, la 1.419 euro/mp util, plasând Iașul pe locul al șaselea în clasamentul celor mai scumpe orașe din țară
Dosarele în care Chirica și Alexe sunt acuzați de corupție intră în linie dreaptă
Săptămâna asta, dosarele în care sunt inculpați primarul Mihai Chirica și președintele Consiliului Județean Costel Alexe au ieșit din Camera Preliminară, unde era analizată legalitatea rechizitoriului întocmit de procurori.
Astfel, în ambele dosare poate începe judecarea pe fond. Dacă nu-ți mai aduci aminte detaliile, iată ce trebuie să știi despre dosarele în care cei doi edili sunt acuzați de fapte de corupție.
De ce este acuzat primarul Chirica?
După lungi tergiversări, ieri a început judecarea propriu-zisă a dosarului Flux, în care primarul Mihai Chirica este acuzat că a semnat documente care au dus la intabularea ilegală a unui imobil din Tătărași, care trebuia să aibă două nivele, dar, în final, a avut opt.
De ce a durat atât de mult începerea procesului?
Potrivit Ziarului de Iași, relaţiile stabilite de-a lungul timpului de primarul Mihai Chirica cu membrii elitei Iaşului au făcut dificilă găsirea unui magistrat care să-l judece.
Ultima judecătoare repartizată aleatoriu în dosarul Flux a depus două cereri de abținere în care susținea ea însăși că există „suspiciuni rezonabile că imparţialitatea judecătorului este afectată” din cauză că:
este căsătorită cu şeful Direcţiei Locale de Evidenţă a Persoanelor, instituţie subordonată Primăriei
a participat la petreceri private la care fusese prezent şi primarul, ba chiar făcuse sau primise cadouri de la acesta
Cine este noul judecător din dosarul Flux?
Locul judecătoarei care s-a recuzat a fost luat de judecătoarea Iulia Munteanu, care în 2017 a semnat un memoriu adresat premierului Mihai Tudose prin care se cerea retragerea modificărilor propuse de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Totodată, ea este soţia procurorului Bogdan Munteanu, cel care a instrumentat dosarul Skoda.
De ce este acuzat Costel Alexe?
Și dosarul președintelui CJ, Costel Alexe, își așteaptă primul termen, după ce judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins zilele trecute contestaţiile depuse de Costel Alexe şi membri ai familiei sale implicaţi în acest caz.
În dosar mai sunt judecați doi frați ai fostului ministru, dar şi soţia acestuia, de care actualul şef al Consiliului Județean Iaşi ar fi divorţat, imediat după ce a fost pus sub acuzare de DNA.
Costel Alexe a fost trimis în judecată în iunie 2022. Potrivit procurorilor, în calitate de ministru al Mediului, ar fi pretins, direct, de la directorul combinatului siderurgic Liberty Galaţi mai multe 22 de tone de tablă, în valoare de 100.000 lei. Tabla ar fi fost folosită în localitatea Sculeni, unde familia Alexe deţine mai multe clădiri.
Ce crede PNL despre candidații de la Iași acuzați de corupție?
Sosit la Iași săptămâna trecută, președintele PNL spunea că problemele penale ale celor doi nu afectează imaginea partidului.
Astfel, primarul Mihai Chirica și președintele CJ Costel Alexe au undă verde din partea conducerii PNL pentru a candida din nou în alegerile locale din acest an.
Când au loc alegerile locale?
Data alegerilor locale nu a fost încă stabilită, dar în aceste zile liderii PNL și PSD negociază comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, programate să aibă loc pe 9 iunie.
Și Mihai Chirica susține comasarea alegerilor, motivând că ar fi un prilej bun pentru primari să arate cât de multe investiţii s-au realizat din bani europeni.
„O spun ca primar că fără fonduri europene noi eram în lumea a treia şi nu greşesc când spun lucrul acesta.
Tot ce vedeţi că s-a întâmplat, inclusiv creşterea economică a Iaşiului, s-a datorat acestui proces de absorbţie a fondurilor europene.
Este mai bine ca alegerile locale să se comaseze cu alegerile europarlamentare, pentru că noi aleşii locali, beneficiarii acestor fonduri, putem să explicăm populaţiei eurosceptice care crede că dracul s-a născut la Bruxelles că nu s-a născut acolo, el există de la facerea lumii.”
Acest scenariu - despre care analiștii spun că este ilegal - ar avantaja partidele mari și cu mulți primari, în dauna partidelor extremiste și a USR.
Sunt șanse ca cei doi să fie condamnați înainte de alegeri?
Comasarea alegerilor ar însemna că este foarte puțin probabil ca cei doi să fie condamnați până la data alegerilor locale, chiar în primă instanță.
Însă pe termen mai lung, dacă Mihai Chirica și Costel Alexe vor fi realeși, Iașul riscă să ajungă în situația municipiului Baia Mare, unde primarul ales Cătălin Cherecheș a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.
Ce facem săptămâna asta
3️⃣ Birthday Party - 3 la Gist | Astăzi, de la 19:00, cafeneaua Gist aniversează trei ani și te cheamă să sărbătorești cu ei! Intrarea este liberă, iar la fiecare două shot-uri comandate, al treilea este din partea casei.
👨👩👧 Future Steps | Ești părinte de adolescent sau preadolescent? Conferința Future Steps este un eveniment care creează contextul pentru schimburi valoroase de idei, cu scopul de a ne dezvolta o mentalitate deschisă privind modul în care ne creștem și ne educăm copiii. Sâmbătă, de la 09:00, la sala Chopin din Palas. Bilete aici.
🎷 Jazz Session | Duminică seară, de la 19:00, Jazzings revine la Acaju cu Pamela.Avi. Ascultăm niște jazz, aplaudăm la solouri, aplecăm un păhăruț, poate dansăm. Un bilet costă 40 de lei.
🎙️ Bobi Dumitraș standup | Pe 8 februarie, de la 18:00, Bobi Dumitraș vine la FOOM cu un show în care aduce pe scenă și prieteni din proiectul de comedie Umorama. Bilete aici.
🎥 Zilele Filmului LUX | Între 6 și 8 februarie, la Cinema Ateneu vor fi vizionate filmele finaliste ale Premiului Publicului LUX 2024. Intrarea la filme este liberă, trebuie doar să rezervi un loc.
Coming soon
🎸 Concert FiRMA | Joi, 15 februarie, la Legend Pub, membrii trupei FiRMA vin la Iași cu energia lor puternică și muzica tare. Ia bilet și vino să cânți cu ei!
🎼 Festivalul Classix 2024 | În perioada 18-25 februarie 2024, Classix adună compozitori din toată lumea și face să răsune muzica clasică în Iași.
Tematica din acest an este descoperirea dorinței, iar evenimentele vor explora opere compuse de George Enescu, Gustav Mahler, Serghei Rahmaninov, printre alții. Bilete aici.
💡 The Vast & The Curious| Pe 12 martie, de la 18:30, Florin Talpeș, fondator Bitdefender, o companie de securitate cibernetică, vine la Iași pentru a ține un dialog despre tehnologie, tot ce înseamnă relația cu aceasta, leadership și temele de interes ale anului 2024. Bilete aici.
#decitit
Un eșec uriaș: Iașul a cheltuit în 10 ani doar 20% din fondurile europene pe care le-a primit - Reporter de Iași
Iașul are doar 15% reciclare a deșeurilor după 10 ani de SMID - Reporter de Iași
Bugetul de investiții al Iașului din acest an este de 3 ori mai mic decât cel al Clujului - TeleM
Iașul pe mâini hrăpărețe. Băieții lui Mihai Chirica și Costel Alexe au fost plantați peste tot - Republica.ro
Viaţa de student pakistanez venit la Iaşi cu 50 de euro în buzunar. „Tot ce e normal pentru voi, aici, pentru noi e doar vis acolo” - Ziarul de Iași
Încă ceva
După fiecare ediție ca aceasta, în care subiectul principal este din zona politică, tindem să avem un număr peste medie de dezabonări la newsletter.
Există studii care arată că tot mai mulți oamenii evită știrile, în parte din cauza degradării discursului politic și a polarizării/tribalismului.
Cu toate astea, într-un editorial remarcabil publicat zilele trecute, sociologul ieșean Ciprian Iftimoaie explică de ce ar trebui să ne pese de politică:
Platon, profesorul lui Aristotel despre care am pomenit anterior, spunea că „una din pedepsele pentru refuzul de a participa la viaţa politică este aceea că vei ajunge condus de inferiorii tăi”.
George Orwell, autorul romanelor „1984” şi „Ferma animalelor”, afirma că „un popor care alege politicieni corupţi, impostori, hoţi şi trădători nu este victimă, ci complice”.
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email.
Iar dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kitul Iașul nostru.
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism independent în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către 6.000 de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu