Bună dimineața, Iași! ☀️
În ediția de azi:
Iașul va avea cea mai scumpă apă din țară
povestea Afumătoria Noastră
Târgul Creatorilor în weekend la Acaju
ȘTIRI LOCALE PE SCURT
Noul șef al Comisiei de urbanism este un dezvoltator imobiliar. Consilierul local AUR Vasile Pușcașu a fost numit șef al Comisiei la sfârșitul săptămânii trecute.
atât Pușcașu, cât și consilierul local Ciprian Bostan, secretar al Comisiei de urbanism, au obținut recent avize favorabile pentru investiții imobiliare în care sunt implicați, potrivit Apix.ro
Iașul va avea cea mai scumpă apă din țară. Apavital a mărit tariful cu 15% începând din ianuarie 2026, astfel că un metru cub de apă va fi 23.5 lei.
în 2024, ApaVital a avut profit 48.5 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 450 milioane lei
directorul ApaVital Mihail Doruș a încasat în 2024 peste 506.000 lei net (8.500 euro/lună)
PERIURBAN
Acest fotoreportaj face parte din seria jurnalistică despre oamenii și afacerile care schimbă localitățile de la marginea Iașului. Ionuț Teoderașcu și Nicoleta Felea, care documentează povești rurale în newsletterul , au mers pe urmele cărnurilor de la Afumătoria Noastră.
***
Andrei și Andreea Podeanu s-au mutat în satul Dorobanț din comuna Aroneanu și, în urmă cu patru ani jumătate, au construit în curte „o mică făbricuță”, cum o numește Andrei, în care afumă tradițional carne de porc, vită, pasăre sau berbecuț.
Își vând produsele și în piața Păcurari, acolo unde deseori se formează cozi, căci lui Andrei îi place să discute cu oamenii și musai să le dea să guste din cât mai multe produse.
„Stai, că mai am o bucată în mână și n-o să mai știu ce-am luat și ce nu”, spune o femeie din fața tarabei, în timp ce eu adaug în glumă: „O să mâncăm și-o să ne săturăm aici și nu mai luăm acasă”.
Andrei îmi răspunde vesel: „Nu contează, o să-ți placă și-o să revii”. E un semn că nu-i pus numai pe vânzare, ci și pe construit relații de lungă durată. Vreau să mă conving, așa că stabilesc să mergem în vizită la fabrică. „Miercuri e cel mai bine, că atunci scot din afumătoare.”
După vreo 30 de minute de condus, ajungem pe o uliță neasfaltată, cu vedere spre lacul Dorobanț, în fața unei porți blocate de o grămadă de lemne groase. Mai întâi vedem cele două afumători din exterior, iar apoi mergem înăuntru pentru un tur.
La început, spațiul era și mai mic, pentru că și bugetul a fost limitat. Andrei, originar din Bacău, și Andreea, din Botoșani, au făcut planul pe un caiet și au mers la „un foarte bun prieten” ca să-i ceară cu împrumut 15.000 de euro. Prietenul lor a crezut în afacere și i-a ajutat. „Mai tot din ce este făcut aici am făcut eu, că nu aveam bani să plătesc pe cineva.”
Au început cu o singură afumătoare, un mic spațiu construit din BCA, cu interior din șamotă, ca să mențină căldura. Afumătoarea este conectată cu exteriorul printr-un tunel de un metru pe unde intră tava în care ard lemnele. Folosesc lemn de fag, dar la final adaugă lemn de cireș „pentru aroma aparte și pentru culoarea roșiatică”. După doi ani, au construit cea de-a doua afumătoare.
„Nu vrem să creștem capacitatea de producție, ci doar să facem treaba mai eficient. Spre exemplu, am vrut să avem o mașină de tocat profesională, să nu ne mai chinuim să tocăm 30 kg de carne în două ore. Mulți clienți ne mărturisesc că observă ceva la multe afaceri: au început așa, cu puțin, cu produse de calitate și apoi au produs din ce în ce mai mult și au pierdut calitatea. Noi ne ținem să nu facem asta.”
În făbricuță muncesc Andrei, soția lui, Andreea, și încă trei persoane: doi frați și cumnata lor, Raluca, toți din sat. Să găsească oameni implicați, serioși, care să mai stea la muncă și după ce au băut un pahar de alcool sau care să nu se plictisească după câteva zile a fost cea de-a doua mare provocare a familiei Podeanu.
„Cum de ai ales fix acest domeniu?” În urmă cu 12 ani, familia lui Andrei a avut în Bacău o afacere similară, deci știa cu ce se mănâncă. La Afumătoria Noastră au început cu produsele care se vindeau bine în orașul natal.
Rețetele le-a învățat de la mama lui. Au făcut și fac și astăzi slăninuță de porc — cel mai vândut produs, pentru care au și atestat tradițional dat de Ministerul Agriculturii —, cârnați de porc, ceafă, kaizer. Pe parcurs au testat și au adăugat și alte sortimente.


„Pe la începuturi, a venit cineva să ne întrebe dacă avem rețetar. Noi am ridicat din umeri, căci nu știam câte grame de sare puneam la un kg de carne. Soția avea măsura „buric” și zicea că pune «trei burice».”
Însă la un moment dat, Ionuț, unul dintre angajați, a preluat din munca celor doi. Atunci Andreea a luat „un buric” de sare, l-a cântărit și au aflat câte grame are.
„Noi am păstrat tradiția în adevăratul sens al cuvântului — de la condimente și până la metoda de afumare, care este pur tradițională, de când mă știu eu. Și mama mea a învățat de la părinții ei.”
DE UNDE CUMPERI
Lunea încep să pregătească carnea comandată de la ComTim, o condimentează cu sare gemă de la salina de la Târgu Ocna, piper și cimbru. Adaugă și usturoi în unele produse, cum ar fi cârnații. Lasă carnea la baiț o vreme și de miercuri o pun la afumat.
Zilele de vineri, sâmbătă și duminică sunt destinate vânzării, când merg la Piața Păcurari. Au luat și o rulotă cu care au fost la târguri timp de un an și pe care au parcat-o în Piața Chirilă din Tătărași, unde vând de marți până sâmbătă.
Pentru cei care nu ajung la piețele din Iași, familia Podeanu preia și comenzi online până joi, pe care le trimite lunea, în cutii termo, prin curier.
UN MESAJ DE LA EYESSENCE STUDIO (P)
Dacă ești în căutarea unui cadou de Crăciun cu adevărat personal, un studio de fotografie din Iași transformă arta de a captura frumusețea ochilor într-o experiență deosebită.
CUM FUNCȚIONEAZĂ: Sesiunile de fotografie de iris captează unicitatea și profunzimea pe care ochii tăi le ascund, iar tablourile le dezvăluie într-un mod care te va uimi.
DETALII: Fie că este vorba de o amintire personală, un cadou romantic pentru persoana iubită sau un dar special pentru întreaga familie, tablourile EYESSENCE devin simboluri de conexiune și emoție.
BONUS: Folosește codul de reducere IASULNOSTRU pentru 15% discount la orice sesiune de fotografie de iris și carduri cadou. Valabil până pe 31.01.2026.
CE FACEM SĂPTĂMÂNA ASTA
🧶 Târgul Creatorilor | Evenimentul care aduce laolaltă creatori de produse unicate sau lucrate în serie limitată. 6-7 decembrie, la Acaju.
✍️ Christmas Pop-up shop | Calendare ilustrate, printuri de artă, felicitări de Crăciun, ilustrații originale, pinuri și chiar lucrări unicat. Sâmbătă, 6 decembrie, de la 10.00 la 17.00, la cafeneaua Negru Zi.
📷 Serile de Fotografie | Prima ediție dintr-o serie de întâlniri dedicate explorării universului fotografic prin poveștile și viziunile unor artiști cu totul aparte. Marți, 9 decembrie, de la 20.00, la Negru Zi.
O incursiune în lumea uneia dintre cele mai fascinante fotografe redescoperite ale secolului trecut, Masha Ivashintsova.
COMING SOON
🍞 Atelier de degustare | O călătorie senzorială dedicată pâinii artizanale, dulciurilor tradiționale și cozonacului de sărbători. Joi, 11 decembrie, de la 18.00, la Negru Zi.
🎤 Concert Ana Coman | Pregătește-te pentru o seară plină de emoție, energie și muzică live, alături de una dintre cele mai promițătoare voci ale scenei actuale. Pe 12 decembrie, de la 21.00, la Club Urbana.
🥮 Panettone Christmas Delight | 5 sortimente de Panettone de la cei mai bine cotați producători din Italia, asociate cu vinuri spumante, ulei de măsline sau vin fiert. Vineri, 12 decembrie, de la 18.30, la Hanu Sărărie.
🐶 Ai cumva o păturică | Ca în fiecare an, înainte de Crăciun, ne revedem în parcarea Centrului Comercial Felicia, din Iași, pe 13 decembrie, între orele 13:00-15:00, pentru a da o mână de ajutor celor mai nevoiașe adăposturi pentru animalele fără stăpân din Iași și din jurul orașului.
🇬🇪 2 ani de Caucaz | Caucaz Band va umple seara cu muzică live georgiană, iar Tamada va fi vocea serii, cel care aduce poveștile vinului și energia tradițiilor. Sâmbătă, 13 decembrie, de la 18.00, la Restaurant Caucaz.
🎤 Fără Zahăr | Un concert de sezon al trupei Fără Zahăr. Sâmbătă, 13 decembrie, de la 19.00, la Cinema Victoria.
🎹 Classix Concert | Un recital susținut de pianistul Dragoș Andrei Cantea, în care contemporaneitatea muzicală va fi conectată cu noi descoperiri ale muzicii clasice est-europene. Duminică, 14 decembrie, ora 19.00, la Aula BCU.
🕯️ Colinde la lumina lumânării | Două concerte caritabile organizate de Salvați Copiii Iași la Palatul Culturii pe 13 și 14 decembrie.
Participarea reprezintă o donație de 100 de lei, prin care deveniți Moș Crăciun pentru copiii vulnerabili.
🎸 Beatles Tribute | Vlase (Z.O.B.) și Oigăn (Robin & The Backstabbers) cântă piese The Beatles în RocknRolla. Sâmbătă, 20 decembrie, la 21.00.
🪩 Revelion la FOOM | Oameni mișto, muzică live, un meniu divers, bere bună și open bar. Pe 31 decembrie, la FOOM. 700 lei/persoană. (P)
Mulțumesc că ai citit până aici. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau vrei să sprijini jurnalismul local independent, dă-mi un reply la acest email. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu








