Master Plan pentru circulația bicicletelor în Iași
Proiectul pentru infrastructura de biciclete din Iași începe cu un chestionar
Bună dimineața! Începem ediția de azi cu vestea care „ne-a făcut” săptămâna.👇
Reportajul lui Ioan Stoleru despre comunitatea care se luptă să salveze Codrii Iașilor a fost nominalizat la ediția a 11-a a Premiilor Superscrieri.
Pentru un newsletter local la început de drum, ne face cinste să avem un material selectat în categoria presă locală, alături de publicații de tradiție precum Reporter de Iași, Bihoreanul sau Gazeta de Sud. 💌
Dacă vreți să ne dați o mână de ajutor mai departe, puteți vota reportajul lui Ioan pentru #SuperscriereaCititorilor - un premiu de 3.000 euro oferit materialului cu cele mai multe voturi. 💰
Știri locale pe scurt
Hanul Trei Sarmale a fost demolat, deși autorizația emisă de Primăria Iași în decembrie 2021 prevedea doar reparații și nu demolarea clădirii.
Proprietarul clădirii spune că va reconstrui imobilul și că dezafectarea hanului a fost făcută tocmai pentru a putea fi reconstruită în condiții optime.
Punct de vedere al Ordinului Arhitecților din România, Filiala Iași
Gabriel Gachi: Isterie publică și ipocrizie politică la Trei Sarmale
De altfel, acesta nu este singurul caz din oraș în care un dezvoltator începe lucrările fără autorizație.
În zona Viticultori-Sadoveanu, un investitor spune că a ajuns în pragul disperării așteptând 9 luni certificatul de urbanism de la Primăriei, așa că a început să construiască un bloc fără autorizație.
Patru parlamentari din Iaşi au semnat legea scandaloasă privind ridicarea pragului la achiziţii publice la un milion de euro.
137 de parlamentari de la PSD, PNL şi UDMR au depus săptămâna trecută un proiect de lege prin care propun ca achiziţiile de lucrări publice să poată fi făcute fără licitaţie dacă se încadrează în pragul de 1 milion de euro
printre aceştia se află şi patru parlamentari din Iaşi: Alexandru Muraru, Sorin Năcuţă (PNL) si Silviu Macovei, Vasile Citea (PSD)
Master Plan-ul pentru infrastructura de biciclete din Iași, inițiat de APTA și derulat de Primăria Iași, a intrat în faza de realizare.
dacă vrei să pui umărul la dezvoltarea infrastructurii pentru biciclete și transport alternativ, o poți face completând acest chestionar
iar dacă vrei să oferi prima bicicletă unui copil dintr-un mediu defavorizat, poți contribui la campania „Două roți pentru toți"
#decitit
Noul primar din Reșița care și-a făcut echipă cu oameni „din privat” și a demarat proiecte din fonduri europene, care sună aproape science-fiction. Poate Reșița să fie un exemplu pentru alte orașe postindustriale? - DOR
Cum a explodat producţia de bere artizanală la Iaşi. Medicii şi IT-iştii, printre cei mai inventivi - Ziarul de Iași
Parcul Liniei: cum arată cel mai mare proiect verde urban care ar putea lua naștere în București - PressOne
Istoria unei familii de români care lucrează în sistemul medical britanic. „Știi expresia aia: «De ce-ai plecat?» «De foame!». E adevărată, am plecat de foame” - Teleleu
Mirel Bănică, cercetător: Asistăm la o schimbare fundamentală de raportare a Paștelui în publicitate. E un Paște „blecfreidizat”. Despre secularizare, miturile omului modern și schimbarea insesizabilă la care asistăm - Hotnews
Update după 9 luni de Iașul nostru
Pentru că avem un pic de tihnă înainte să povestim despre festivalurile care vin la Iași în mai, profit de răgaz ca să vin cu un update similar celui de Crăciun, despre ce s-a mai întâmplat behind-the-scenes la Iașul nostru în ultimele luni:
boieria de a scrie fără să mă gândesc la bani s-a cam dus. Pe măsură ce se apropie finalul primului an, cel pentru care am primit finanțare de la Substack, platforma care găzduiește acest newsletter, grijile legate de finanțarea newsletter-ului în anul 2 apasă ceva mai greu. Niciunul din cele 12 newslettere locale sprijinite de Substack nu este sustenabil, dar încă nu știm dacă vom beneficia de acest sprijin dincolo de primul an.
pentru că cele 70 de abonamente care s-au adunat până acum acoperă bugetul mai puțin de 10% din costurile anuale ale publicării newsletter-ului, devine tot mai clar că o să avem nevoie de surse alternative de venit, precum grant-uri sau forme de conținut sponsorizat.
deja am început să port conversații cu antreprenori locali și oameni din departamente de marketing. Efortul ăsta de a alinia interesul cititorului, al publicației și al brandului este esențial pentru a păstra luminile aprinse la Iașul nostru. Într-o analiză recentă a mai multor publicații locale, autorul observa că „by far the biggest barrier for these start-ups is getting enough investment in the first few years to survive.”
cealaltă provocare majoră, despre care am scris și în iarnă, este găsirea de oameni care să vrea și să poată documenta un subiect. Am un Google Doc cu zeci de idei de subiecte, dar adevărul e că suntem doar o mână de oameni care ne putem ocupa de ele.
My peers in the industry all point to hiring — finding talented journalists and business people — as their biggest challenge. More than a decade of decline of the journalism industry has hollowed out much of the talent base. Many of us have found that hiring younger people — the next generation of news — and training them is the most sensible strategy, both in the newsroom and on the business side. - Ken Doctor
ăsta a fost planul meu inițial, să colaborez cât mai mult cu studenți sau tineri absolvenți, dar cei mai mulți dintre ei nu ajung să lucreze în presă pentru că nu pot trăi din asta. Majoritatea colegilor mei de la Iașul nostru scriu în weekend-uri, când nu sunt la job-urile din care-și plătesc chiriile și facturile.
Journalism is becoming a luxury career. In many places journalism is becoming a profession that only a privileged few can pursue. Kids who want to be journalists but come from economic insecurity just don't want to enter the profession because it's unstable for them. It's becoming a luxury career and that's a real problem. - Emily Bell
unul dintre lucrurile la care am renunțat, după câteva luni de experimente, a fost să investesc în reclame pe Facebook și Instagram. Învățând de la operatori cu mai multă experiență în industria media, am ajuns la concluzia că e mai bine ca Iașul nostru să crească lent, dar organic, decât agresiv și artificial.
deși am scris despre AUR și despre războiul din Ucraina în ultimele luni, textul în urma căruia am pierdut cei mai mulți abonați și am primit feedback intens (atât pozitiv, cât și negativ) a fost cel despre brandul turistic al Iașului. Asta mi-a întărit convingerea cu care am pornit la drum, de a construi o publicație despre lucrurile care ne apropie, nu despre cele care ne dezbină.
fiecare publicație are un unghi din care scrie, o lentilă prin care vede și reflectă ce se întâmplă în lume. Pentru Iașul nostru, așa cum am scris încă de la început în ghidul editorial, „una dintre valorile fundamentale ale acestui newsletter este angajamentul de a nu adânci faliile între oameni cu valori, sau mai bine spus intuiții morale, diferite”
profilul de abonat pentru care scriem este, împrumutând expresia doamnei Francisca Băltăceanu, „cititorul mediu binevoitor” din Iași, care s-ar putea să fie progresist sau conservator, userist sau apolitic, dar care vrea o administrație eficientă, un oraș mai puțin poluat, cu mai multe spații verzi și piste pentru biciclete, care e curios să afle poveștile din spatele business-urilor locale, să știe unde se mănâncă bine și unde poate face o drumeție sau o tură cu bicla în apropierea Iașului.
așa că ne străduim să facem jurnalism constructiv fără să vă plictisim și fără să devenim atât de negativi încât să-i facem pe oameni să simtă că Iașul e loc putred, în care nu se schimbă nimic.
cred că e o energie bună în Iași în ultimii ani, dar orașul e urâțit și spoliat de o administrație coruptă, și mai cred că e treaba noastră să lucrăm împreună pentru a schimba lucrurile care nu ne plac.
pentru mine, cea mai bună cale de a pune ce am învățat în slujba orașului și a comunității de aici este de a scrie despre oamenii și locurile care fac Iașul mai bun. În esență, despre asta e Iașul nostru.
Ce facem săptămâna asta
🎸 Nouă Ani Lumină | Cafeneaua Gist dă drumul concertelor live cu o trupă experimentală, care caută ciudatul și fantasmagoricul prin unde sonore. Vineri de la 20:00.
🎭 Visul american | Mai sunt câteva bilete la one-man show-ul lui Tudor Chirilă, care ajunge pe 27 aprilie la Teatru Național din Iași.
Cele nouă monologuri ce compun textul se transformă în tot atâtea personaje a căror interpretare remarcabilă oferă publicului, timp de o oră și jumătate, o radiografie brutal de sinceră, comică și cinică a Americii și a lumii în care trăim.
🐦 Călătorie în jurul pădurii | Cu ocazia aniversării de 10 ani, Oaza Taină Vie organizează alături de Alexandru Stermin, explorator și biolog, un tur pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani în care vor descoperi păsările și flora din zona Pădurii Bârnova. Joi 28 aprilie, de la 11:00 la 13:00.
🎙om la lună live la Legend | Trupa om la lună revine la Iași pentru un nou concert în Legend, joi 28 aprilie, începând cu ora 19:30. Stocul biletelor este limitat, iar până pe 22 aprilie acestea vor avea prețul de 60 de lei, iar după această dată vor fi 70 de ron.
Fotografia săptămânii
Okay, s-au făcut multe poze mai faine zilele astea în Iași, dar las aici un cadru pe care l-am luat aseară într-una dintre cele mai atipice și primitoare biserici din oraș.
Un Paște liniștit celor care sărbătoresc în acest weekend. ☀
Pe săptămâna viitoare,
Alex Enășescu