Bună dimineața, Iași! ☀️
În ediția de azi:
#OmulTăuDinPrimărie devine aliatul lui Chirica
un interviu cu doi ieșeni care s-au mutat recent în Spania
Classix 2024 începe duminică
Știri locale pe scurt
Răzvan Timofciuc a fost ales viceprimar al Iașului, fiind propus de către primarul Mihai Chirica. Bugetul Iaşului a fost aprobat în aceeaşi şedinţă, votul lui Timofciuc fiind decisiv în acest sens.
„Riscuri reputaționale semnificative.” Noul viceprimar se află în postura pe care a criticat-o des anii trecuţi: în numeroase rânduri, el i-a adus critici fostului viceprimar Cezar Baciu tocmai pentru faptul că a asigurat „votul de aur” în schimbul funcţiei de viceprimar.
Iată ce spunea Răzvan Timofciuc în 2021:
„Colaborarea cu PNL depinde doar de condiția noastră obligatorie: retragerea sprijinului politic pentru primarul Mihai Chirica. Un primar trimis în judecată într-un dosar de corupție instrumentat de Parchet și inculpat în altul instrumentat de DIICOT pentru constituirea unui grup infracțional organizat nu poate fi un partener cu care să ne aliem.”
Plecări de la PSD la AUR. Deputatul Marius Ostaficiuc și europarlamentarul Tudor Ciuhodaru se pregătesc să candideze la alegeri pe listele AUR.
AUR, care se prezintă drept partid anti-sistem, a racolat peste 150 de primari, viceprimari, consilieri locali și județeni din PNL și PSD, printre care și cei doi politicieni ieșeni.
deși a lucrat aproape toată viața la stat, Marius Ostaficiuc acordă împrumuturi de sute de mii de lei și vinde, într-un singur an, mașini de zeci de mii de euro
în 2022, Ciuhodaru a câștigat 165.000 de euro ca europarlamentar și 47.000 de euro ca medic la Spitalul de Urgență din Iași
Zoom out: în Dilema Veche, Teodor Tiță scrie despre frustrările care fac AUR posibil
Universitatea Cuza a inaugurat Corpul E din zona Fundație. Clădirea renovată cu fonduri europene va fi folosită de trei facultăți: Filosofie, Litere și Psihologie.
Pe vremuri: cunoscut și sub numele de Casa Canano, în perioada 1830–1914, în acest imobil a funcționat o închisoare
Încă o companie IT își face simțită prezența în Iași (P)
SoftServe, business cu peste 11.000 de angajați la nivel global și peste 100 în România, a hotărât să ofere echipei de aici și opțiunea de a lucra de la birou.
Din februarie, angajatorul remote oferă spații de lucru într-un co-working din zona centrală. Iași este al treilea oraș în care SoftServe are prezență fizică, după București și Cluj. Acestea sunt și orașele cu cei mai mulți angajați pe plan local.
Mai multe informații despre companie și joburile disponibile aici.
Vrem o țară ca afară - modelul spaniol
Anul trecut, doi dintre cei mai experimentați activiști civici locali, Anca Gherasim și Iulian Boia, s-au mutat în Spania împreună cu familiile lor.
Știind că au „ochiul format" în ce privește urbanismul, am fost curios să aflu de la dânșii câteva dintre diferențele și asemănările între Iași și orașele în care locuiesc acum.
Anca Gherasim este developer și în toamna lui 2023 a decis să se mute temporar cu familia în Spania, în Comunitatea Valenciană, într-un oraș la 60 km de Valencia.
Iulian Boia este unul dintre oamenii care au fondat Fundația Comunitară Iași si CIVICA, iar in prezent lucrează remote pentru o companie fintech. În august 2023 s-a mutat cu familia din Bruxelles în Mallorca.
Amândoi aveați cariere stabile și, de-a lungul timpului, v-ați implicat în proiecte civice în Iași. Care a fost momentul decisiv care v-a făcut să emigrați?
Anca: Pandemia a fost un declic, de atunci nu am mai putut suporta urâțirea Iașului, am vrut o pauză. Zilele acelea în care nu aveam voie să mergem mai departe de câteva sute de metri de casă m-au făcut să văd mai clar că deși eram în oraș, vizavi de Kaufland Păcurari, locuiam într-un cartier-dormitor urât.
Mă uitam pe geam și în spatele blocului vedeam mașini parcate haotic pe foste spații verzi. Nu mai puteam evada în oazele de civilizație din Copou, de pe pietonal sau Palas. Dar în același timp, în acele zile, după mult timp, s-a respirat aer curat în Păcurari, iar noaptea blocul nu s-a mai zguduit din cauza tirurilor și betonierelor de pe Canta.
Iulian: Eu am optat pentru experiențe profesionale în afara țării chiar în primii ani după terminarea facultății - am făcut două stagii prin intermediul AIESEC, unul în Slovacia de două luni, la un startup, și unul în Belgia de un an, la o corporație din industria telecom.
Mi-am dorit să experimentez un mediu internațional de lucru de la bun început, să văd cum se trăiește în alte țări si cum gândesc oamenii, dar recunosc că întotdeauna mi-am imaginat că voi reveni și voi locui permanent la Iași.
Un prim moment de desprindere mai serios a survenit undeva prin 2014, dar motivația a fost una strict personală și am ales să mă stabilesc la Bruxelles pentru a continua relația cu prietena mea de atunci (soția mea in prezent).
Am mai avut apoi perioade de 6-12 luni de locuit în România, dar în București, unde calitatea vieții, privită holistic, este si mai scăzută decât în Iasi și atunci, pentru familia noastră, am ales să ne mutăm în Spania, în Mallorca, într-un oraș mic, care stă însă bine la toate capitolele esențiale.
Din experiența voastră de până acum în orașele în care locuiți, ce v-a surprins la felul în care funcționează?
Care ar fi câteva lucruri care cresc atât de mult calitatea vieții de zi cu zi, încât ați vrea ca ele să devină realitate și în Iași?
Anca: Locuiesc într-un oraș cam de dimensiunea Piatra Neamț și față de capitala Valencia sunt mai puțini expați, se simte mai bine cultura locală. Am observat imediat ritmul de viață relaxat al localnicilor.
În primul rând, traficul este liniștit. Ca în multe alte orașe civilizate, tirurile nu trec pe sub geamurile oamenilor. Impresionant este că centura ușoară are trotuare accesibilizate, treceri de pietoni supraînălțate și piste de biciclete.


Legătura cu capitala regiunii este realizată prin autostradă și tren metropolitan cam la fiecare 45 minute. Mulți localnici lucrează sau sunt studenți în Valencia și fac naveta - o oră dus, una întors - cu acest tren, în condiții decente.
În toată țara, pe străzile cu o singură bandă pe sens este limitare la 30 km/h. În cartierele vechi, multe străzi au o doar o bandă cu sens unic, încap și mașinile rezidenților, iar trecerile de pietoni sunt scurtate sau supraînălțate pentru siguranță.




Sunt foarte dese trecerile de pietoni, aproape de ronduri, chiar prin ronduri.


Prezența bicicliștilor este semnalată prin sharrows sau sunt piste separate de traficul auto și pietonal. Orașul este gândit pentru oameni, pentru a te bucura de el, nu pentru a-l parcurge rapid.


M-a surprins cât de multă lume merge pe jos la cumpărături, înlocuind portbagajele mașinilor cu trolere. Apropo de cumpărături, parcarea supermarketurilor este cu barieră, gratuit doar pentru clienți și cu limită.


Trafic liniștit și aer curat este și în jurul școlilor. În fiecare dimineață și la finalul zilei, 2 polițiști locali pe motociclete închid pentru aproximativ câte 30 de minute străduța din fata școlii copiilor mei și dirijează circulația pe străzile din jur.
Părinții știu că nu le este permisă încălecarea trotuarului sau a trecerii de pietoni, puținele locuri de parcare din zonă sunt ocupate rapid, așa că majoritatea copiilor sunt duși/aduși pe jos cel puțin câțiva zeci de metri.

Acum este în lucru lățirea trotuarului de pe altă latură a școlii, prin desființarea unor locuri de parcare. Este un proiect cu care școala a participat la bugetarea participativă de anul trecut.
Iulian: După ani buni de locuit în Bruxelles și București și după ce am trecut de 35 de ani, am început să prețuiesc mai mult factori care înainte nu mă deranjau - în principal traficul (timpul irosit în mașină sau pe drumul către diferite locuri din oraș), poluarea aerului și condițiile climatice (lipsa soarelui, temperaturile scăzute).
Calitatea infrastructurii a fost o surpriză foarte plăcută in Spania - programul de curățenie al străzilor este respectat, spațiile publice sunt bine îngrijite, există autostradă chiar pe o insulă cum e Mallorca, un aeroport care oferă zboruri directe inclusiv către New York, spitale publice și private care sunt bine puse la punct.
Pur și simplu lucrurile funcționează într-un mod așezat, iar oamenii duc o viață liniștită, mai puțin stresantă decât în orașele mari în care am locuit.
Referitor la comunitatea locală, ce diferențe ați observat în privința mentalității și a nivelului de implicare civică?
Anca: Primăria organizează anual o bugetare participativă, suma de anul acesta fiind de 100.000 euro pentru cele mai votate 4 proiecte. Citind cele 26 de proiecte alese de executiv în finală, am avut un déjà-vu. Parcă citeam proiectele înscrise la Iași, în cadrul piic - Programul pentru Implicare și Inovare Civică al CIVICA.
Se cereau refacerea unor parcuri, extinderea pistelor pentru biciclete, locuri de joacă incluzive, reamenajarea unor străzi pentru a fi mai walkable. Deci societatea civilă are aceleași preocupări și nivel de implicare. Mentalitatea și implicarea administrației sunt diferite, însă.
Iulian: Sunt doar de 6 luni in Mallorca, dar pentru că locuim într-un orășel cu 15-20.000 de locuitori, este evidentă o alta dinamică a comunității - oamenii se cunosc personal în număr mare, există foarte multe evenimente în stradă (carnavaluri, sărbători) organizate de către asociații de cetățeni, cu sprijin logistic de la primărie, dar cu fonduri majoritar private (sponsorizări și contribuții individuale).
În ceea ce privește birocrația însă, aș îndrăzni să spun că Spania stă la fel de prost ca România și este mult în urma Belgiei la capitolul servicii administrative digitalizate. A durat aproape 5 luni să fac niște demersuri care în Belgia se rezolvă în 3 săptămâni.
Dacă ar fi să alegeți un singur lucru, este ceva la care credeți că Iașul stă mai bine decât orașul în care locuiți acum?
Anca: Dezvoltarea unei afaceri este mai avantajoasă în Iași, Spania are impozitare progresivă.
Iulian: Categoric Iașul stă mai bine la capitolul viteză la internet și dinamism sau diversitate economică. Mallorca e, în primul rând, o destinație turistică, care se bazează pe servicii și producție alimentară. În Iași avem o economie mult mai diversă și deci mai multe oportunități de dezvoltare a unor afaceri în domenii diferite (producție, retail, software etc.).
Luați în calcul să vă întoarceți în Iași în următorii 5-10 ani?
Anca: Desigur, există o familiaritate pe care n-o voi avea nicăieri în altă parte și de care-mi este dor. În același timp, mă simt un cetățean al Europei.
În relația cu instituțiile de aici, de multe ori am auzit chestia asta, românii sunt cetățeni europeni (în sensul de acceptare, o delimitare față de alt tip de emigrație).
Și la școală, profesorii de aici știu că în România se face carte. Impresia mea, până acum, este că se face mai multă carte în România, cel puțin pe partea de profil real (matematică, informatică). Așa că mi-e ciudă când văd că lucruri simple, ce țin de bazele civilizației, întârzie atât de mult în Iași.
Administrațiile ultimilor ani au făcut rău Iașului și nu pot decât să sper că, cât mai curând, va avea loc o schimbare în bine în ceea ce privește conducerea orașului.
Iulian: Mi-e greu să cred că în 5-10 ani calitatea vieții din Iași se va îmbunătăți - nu văd semnale încurajatoare din partea administrației publice pentru a rezolva problemele de dezvoltare urbanistică haotică.
Aceste decizii de construire a unor blocuri și cartiere rezidențiale fără acces la drumuri, canalizare, școli etc. au provocat probleme sistemice aproape imposibil de rezolvat fără sume enorme de bani și decizii extrem de nepopulare, deci greu de luat de către oamenii politici.
Problemele de mobilitate, poluarea masivă a aerului și atmosfera apăsătoare din cartierele de blocuri nu pot fi rezolvate în 5 sau 10 ani. Din păcate, viața nu e un joc de tipul Super Mario în care „mai poți avea o încercare", deci mă tem că voi fi mai degrabă în vizită la Iași, nu mă văd locuind permanent. Dar, am învățat ca niciodată să nu spun niciodată. 🙂
Ce facem săptămâna asta
🎼 Festivalul Classix 2024 | În perioada 18-25 februarie 2024, Classix adună compozitori din toată lumea și face să răsune muzica clasică în Iași.
Tematica din acest an este descoperirea dorinței, iar evenimentele vor explora opere compuse de George Enescu, Gustav Mahler, Serghei Rahmaninov, printre alții. Bilete aici.
🐶 Târg caritabil | Un eveniment dedicat iubitorilor de animale și tuturor celor dornici să aducă o schimbare în viețile celor fără voce, patrupede nevinovate care au nevoie de ajutorul nostru. În weekend la CUIB.
🍷 Wine Tasting | Astăzi, de la ora 16:00, cei de la Travagant au pregătit un meniu cu vinuri speciale de la o cramă locală, Crama Strunga. 149 lei / persoană.
🪩 Funk You | Sâmbătă, pe 17 februarie, ne unduim șoldurile pe muzica aleasă de DJ Andrew, Gala și My Future Self. De la ora 22:00 la Acaju.
🎲 Seară de jocuri | Pe 22 februarie, de la 18:00, la Retro Cafe va fi o seară de jocuri Alias și Activity. Evenimentul este unul caritabil, banii strânși vor merge la copii internați la Secția de Oncologie a Spitalului Sfânta Maria din Iași. Donația de participare este de 45 de lei, dintre care 25 vă aduc un jeton pentru o băutură la bar. Formular de participare.
Coming soon
🎷Jazzings: Jazú | Pe 3 martie, la Acaju, va fi o nouă seară de jazz și dans cu trupa Jazú. Noaptea anunță o combinație de soul, pop, funk și bossa nova. Ia bilet aici.
🎙️Concert Bosquito | Săptămâna viitoare, pe 23 februarie, Bosquito revine la Iași cu un concert vibrant în Underground Pub. Ia bilet aici.
💡The Vast &The Curious: Florin Talpeș | Pe 12 martie, de la 18:30, Florin Talpeș, fondator Bitdefender, o companie de securitate cibernetică, vine la Iași pentru a ține un dialog despre tehnologie, tot ce înseamnă relația cu aceasta, leadership și temele de interes ale anului 2024. Bilete aici.
#decitit
Palatul Braunstein, în care statul a băgat 23 milioane de lei, a ajuns salon de nunți pentru membrii PNL - Reporter de Iași
🎧 La Iași, ședințele Consiliului Local și Județean au devenit o concurență serioasă pentru platformele de streaming specializate pe comedii - Radio Hit
Funcționează Poarta Focșanilor, în cazul unui atac? Cum e sacrificată Moldova, vestă antiglonț pentru București, și cum și-a modificat Polonia strategia - Spotmedia
“Modelele elevilor mei sunt persoane care câștigă bani ușor”, Mădălina Henea, profesoară în Mironeasa, Iași - Cultura la Dubă
Un fost pilot de Formula 2 și-a extins afacerile în Iași. Pistă de karting acoperită, pe Calea Chișinăului - Ziarul de Iași
📹 Vânătorul de bătrâni. Un tânăr din Oradea se specializează, vreme de mai mulți ani, în urmărirea bătrânilor singuri, care dețin bani și proprietăți valoroase - Recorder
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email.
Iar dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kitul Iașul nostru.
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism independent în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către 6.000 de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu