Bună dimineața, Iași!
Ieri am publicat poveștile a patru familii de refugiați ucraineni care încearcă să-și construiască o nouă viață în Iași, iar pentru săptămâna viitoare am pregătit un reportaj despre copiii ucraineni găzduiți de centrul de plasament Bucium din Iași. 💌
🌧 Vremea rămână mohorâtă în weekend, dar se încălzește ușor la mijlocul săptămânii viitoare.
Știri locale pe scurt
Reabilitarea clădirilor Filarmonicii din Iași va costa cu 45% mai mult. În 2019, valoarea investițiilor fusese estimată la 46,77 milioane de lei, însă actualizarea studiilor tehnice arată că investiția ajunge la 67,9 milioane, sumă la care se adaugă TVA.
ApaVital va amenaja un parc fotovoltaic în Dancu. Operatorul de apă și canalizare ApaVital a lansat o licitație pentru amenajarea unui parc fotovoltaic, cu o putere instalată de 889 KW în incinta stației de epurare a apelor uzate din Dancu.
Sistemul de termoficare va fi din nou concesionat. Primăria Iași va selecta o companie de consultanță care să elaboreze toate documentațiile necesare organizării unei licitații pentru delegarea serviciului de termoficare către un operator privat.
În perioada 2011 – 2021, sistemul de termoficare a fost concesionat către Veolia Energie.
Compania franceză s-a retras definitiv de la Iași în vara anului trecut invocând pierderile financiare semnificative acumulate de-a lungul timpului.
Curajoșii care ne arată că nu suntem singuri
Pe 7 decembrie, DoR vine în Iași, împreună cu Leaders for Justice, o comunitate de profesioniști în justiție, pentru un show live cu povești despre dreptate.
„Spectacolul Oamenii Dreptății e construit ca o revistă vie. Timp de două ore, te invităm să urmărești 15 povești spuse de reporteri, scriitori, actori și muzicieni. Ca într-o revistă, avem materiale mai scurte, mai lungi, mai vesele, mai triste. Avem și publicitate.
Dreptatea este esențială într-o societate democratică care își dorește ce-i mai bun pentru fiecare dintre noi. Așa cum o înțelegem noi, dreptatea ține și de vulnerabilitate, empatie și puterea exemplului. Prin poveștile pe care le vom spune sperăm să dăm și altora curajul să se implice în comunitățile lor.”
Pentru a afla mai multe despre povestea din spatele spectacolului, am apelat la Carla Lunguți, Chief Care Officer la DoR.
Cum a apărut ideea unui spectacol live cu povești despre dreptate?
Ideea a venit de la Leaders for Justice (LFJ). Ei au mai organizat evenimentele Oamenii Dreptății și anul trecut, în București, iar anul acesta ne-am alăturat și noi ca și co-organizatori. LfJ este o comunitate prietenă a DoR, în a cărei misiune de a pregăti o viitoare generație de profesioniști în justiție credem foarte tare.
Iar ideea lor s-a potrivit tare bine cu momentul în care suntem noi, la DoR. Organizațional am decis că ne vom opri la finalul acestui an, așa că ne-am bucurat mult să putem să sărbătorim închiderea asta și cu publicul care ne-a văzut pe scenă la evenimente ca DoR Live sau The Power of Storytelling.
Să zicem că s-au aliniat mai multe planete în același timp.
Impresia generală este că nu traversăm un moment bun pentru justiție. Oamenii care au ieșit în stradă pentru dreptate în anii trecuți sunt oarecum blazați, resemnați.
Pot exemplele individuale să contrabalanseze blocajele cauzate de legile justiției sau pensionarea magistraților?
La DoR spunem mereu că prin poveștile pe care le spunem vrem să îi ajutăm pe oameni să ia decizii mai bune pentru ei sau pentru comunitățile în care trăiesc. Fie că vorbim de blocul în care locuiesc, de locul de muncă, de strada pe care stau. Însă asta se aplică și la nivel mai macro.
Cred că pentru a rezolva probleme mari cum sunt legile justiției sau pensionarea magistraților e nevoie de grupuri mici de oameni care vor să să se adune și să facă lucruri împreună.
Și cred că e important să vezi cine sunt curajoșii. Să îi cunoști, să îi înțelegi, să îi încurajezi de pe margine. Poate nu schimbă România mâine, dar e important să îi vezi ca să simți că nu ești singur.
Știm deja de câteva săptămâni că DoR #50 este ultimul număr, iar newsletterul Concentrat se va opri și el la finalul anului. Ca cititori și abonați cu vechime, cred că suntem în faza de negare, așa că sunt nevoit să întreb: așa se termină?
Ce șanse sunt să mai vedem astfel de spectacole sau proiecte DoR în 2023?
Capitolul DoR așa se închide. Cu un DoR #50 pe care tocmai l-am scos în lume și cu aceste trei evenimente la Iași, București și Timișoara. Organizațional nu vom mai crea ceva nou, dar oamenii din echipă vor porni fiecare în aventuri noi. Promitem să vă spunem dacă vom construi ceva. Ne place să povestim deci cu siguranță o să o facem.
Un bilet la spectacolul Oamenii Dreptății costă 70 de lei. Rezervă-ți un loc aici.
📣 Mesajul tău poate fi aici
Dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kit-ul Iașul nostru. 👇
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism curat în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către mii de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Fotografia săptămânii
Primele semne de iarnă, în una din zonele unde Codrii Iașilor sunt dominați de fag.
Ce facem în weekend
🧶 Târgul creatorilor | Ne e drag de oamenii care pun multă pasiune în ceea ce fac, iar în orașul nostru avem mulți creatori de obiecte făcute cu multă grijă, obiecte care ne pot colora ziua, făcute din materiale atent alese și finisate minuțios.
Pe 3 și 4 decembrie, între 12:00 și 17:00, aducem acești creatori la Acaju. Timp de două zile poți veni să îi cunoști, să le vezi creațiile și să cumperi responsabil.
🎭 Cap de bou | Un grup de hoţi de mâna a treia încearcă să fure o colecţie valoroasă de monezi. Ei rezolvă în 12 ore ce alţii fac într-una. Premiera piesei are loc duminică de la 19:00 la Teatrul din Stejar.
🎦 Pandemia.md | În Republica Moldova a fost declarată stare de urgență, cauzată de pandemia COVID-19. Regizorul de film, împreună cu familia sa, părăsesc orașul și se refugiază la țară pe toată perioada carantinei.
Acolo, confruntându-se cu noile realități ale vieții, regizorul concepe un nou film despre misiunea omului de creație în lumea modernă, unde, mai nou, domină imoralitatea și lipsa de spiritualitate. Proiecție de gală în prezența echipei, luni de 18:30 la Ateneu.
Până acum am reușit să adunăm peste 1.300 de lei prin campania de strângere de fonduri organizată de Salvați Copiii Iași.
Dacă vrei să fim împreună Moș Crăciun pentru 200 de copii din medii de sărăcie extremă, nu uita că poți face o donație aici. 💌
Pe curând,
Alex Enășescu
As fi vrut sa vin la evenimentul DoR in primul rand pentru ca 2 persoane la care tin vor participa activ. M-a oprit Leaders for Justice. Asociatia este alcatuita si din magistrati. Acei magistrati care ies la pensie la 50 ani, cu pensii mult mai mari decat contributia. Dar mai presus de atat, cu pensii sfidatoare pentru un om normal (o vecina, vanzatoare, a iesit luna trecuta cu mai putin de 1500 lei, dupa 40 ani de munca). Nu am auzit nicio opinie normala de la vreun magistrat tanar. Am cautat sa vad poate s-au exprimat pe undeva. Liniste. Ce fel de dreptate e asta? Nu am pretentii de la "batranii" de 50, dar cei de 30 de ce nu cer schimbarea? Asta imi da senzatia unor oameni care vor dreptate, dar nu pentru ei. Ei sa ramana un fel de aristocratie, deasupra tuturor. Scuze, imi vars frustrarile aici. Dar mi-ar placea sa faceti un material cu un astfel de magistrat tanar care vrea dreptate. Acum sau peste 20 ani cand iese si el la pensie de tanar.