Bună dimineața, Iași! ☀️
În ediția de azi:
BCR vinde sediul de lângă Palas
de ce Moldova e zona tampon în cazul unui atac rusesc
gaură de 8 milioane de euro după Campionatului Mondial de Esports
Știri locale pe scurt
Se amână licitația pentru construcția noului depou Dacia. Mihai Chirica susține că procesul este anevoios din cauza formalităților Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care a acordat un credit Iașului pentru derularea proiectului.
Primăria va amenaja stații de încărcare pentru vehicule electrice, prin intermediul unui program național desfășurat de Administrația Fondului pentru Mediu.
Stațiile electrice vor fi amenajate în special în parcări publice: TVR (bd. Independenței), „Piramida lui Dubeț” (șos. Națională), str. Bărboi și Mitocul Maicilor (bd. Independenței).
alte stații de încărcare vor fi în curtea Spitalului de Recuperare și a Spitalului Parhon și una la baza sportivă Ciric.
Banca Comercială Română a scos la vânzare clădirea de birouri din centrul Iașului, de la intersecția străzilor Palat și Sf. Lazăr. Prețul solicitat de instituția financiară se ridică la 4.5 milioane de euro.
Eurowings, operatorul low-cost al grupului Lufthansa, va opera curse de pe noul terminal, începând de luna viitoare, către două destinații importante din Germania.
Dusseldorf – începând cu data de 1 mai, în zilele de miercuri și duminică;
Stuttgart – începând cu data de 3 mai, în zilele de luni și vineri.
În același timp, Ryanair și-a revizuit planul său de creștere pentru Aeroportul Iași în vara anului 2024, după majorarea taxelor aeroportuare cu 25%.
Ce se întâmplă cu Moldova în cazul unui război cu Rusia
Istoricul ieșean Dorin Dobrincu a consemnat zilele trecute pe Facebook două declarații îngrijorătoare pentru oricine trăiește în Iași și în Moldova.
Comentând pe marginea unui raport din 2021, publicat înainte de invazia Rusiei în Ucraina, care avertiza că rușii ar putea ajunge la București în 24 de ore, Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, a spus că informațiile nu mai sunt de actualitate și că planurile NATO au fost revizuite între timp.
El a dat asigurări că NATO este pregătită să apere „fiecare centimetru pătrat” din teritoriul țărilor aliate, dar, totodată, a recunoscut că România are o zonă vulnerabilă și obligatoriu de apărat, Poarta Focșanilor, care este „un dat istoric”:
„Bunicii noștri, care au luptat în Al Doilea Război Mondial, țin minte că au luptat la Iași, au luptat pe linia asta, tot timpul am încercat să apărăm Bucureștiul și zona aceasta.”
Câteva zile mai târziu, comandorul în rezervă Sandu-Valentin Mateiu a confirmat ideea că, în cazul unei invazii rusești, apărarea Moldovei nu este o prioritate.
„Când această amenințare devine foarte mare, cum răspunzi? Strategia militară. Militarii vin și spun: ca să fac față în planul de apărare NATO, trebuie să apăr Poarta Focșanilor, Carpații, am nevoie de atâtea divizii.”
Pentru că aceste detalii desprinse din cărțile de istorie sunt mai actuale ca niciodată, am făcut un scurt explainer bazat pe munca istoricului Mihai Chiper, care a arătat de ce această strategie militară este catastrofală pentru Moldova și pentru locuitorii ei.
Ce este Poarta Focșanilor?
Poarta Focșanilor este un teritoriu care se întinde în patru județe – Vrancea, Galați, Brăila și Buzău.
La sfârșitul secolului XIX, aici „au fost construite fortificații pe linia Focşani-Nămoloasa-Galaţi, în apropierea fostei graniţe dintre Moldova şi Muntenia, în ideea de a bloca pătrunderea trupelor ruseşti spre Bucureşti, în cazul unei invazii.
Pe scurt, doar Muntenia era apărată, iar Moldova, destinată a fi teritoriu de confruntare, era sacrificată tacit, pentru a-i proteja pe fraţii munteni”, scrie Mihai Chiper.
De ce vorbim despre asta în 2024?
Pentru că, așa cum observa același autor, „geografia a rămas neschimbată; Rusia, nu-i de mirare, a rămas acelaşi imperiu agresiv, iar gândirea de securitate românească încă nu a ieşit din paradigma fortificaţiilor, cu tot cu NATO şi bazele americane existente.
Fortificaţiile nu mai există fizic, cu toate acestea, amenajarea militară a teritoriului păstrează viziunea secolului XIX. Linia de apărare dinspre Rusia rămâne în continuare aşa-numita Poartă a Focşanilor.”
Ce legătură are Iașul cu Poarta Focșanilor?
Potrivit acestei strategii militare, care pare să fie de actualitate la vârful NATO și al Armatei Române, Moldova este considerată o „zonă tampon” sau „o vestă antiglonț” pentru restul teritoriilor.
Moldova nu are nici baze NATO și nici infrastructura necesară pentru a transporta rapid echipamente grele, precum tancurile Abrams, în cazul unui atac rusesc.
Ok, și care ar fi alternativa?
Spre deosebire de România, care mizează pe umbrela NATO pentru a-și proteja doar o parte din teritoriul țării, Polonia și-a crescut cheltuielile militare la peste 4% din PIB și va avea cea mai mare armată terestră din Europa, pentru a-și putea apăra întregul teritoriu.
„Privesc cu mare atenție la Polonia. Polonezii aveau și ei o strategie de tip Poarta Focșanilor, pliată pe relieful lor, pe râul Vistula, care străbate cotit țara de la Sud la Nord. Ca și românii, ei vizau o retragere pe aliniamente mai avantajoase, unde să reziste unui atac dinspre Rusia și, apoi, cu ajutorul aliaților, să-și recupereze teritoriile. (…)
Trăgând învățăminte, Varșovia și-a schimbat planul operațional de apărare. Din 2023, armata TREBUIE să-și mențină pozițiile la granița cu Rusia și Belarus, să apere «fiecare bucățică de Polonie», cum spune ministrul lor de Apărare. A fost creată o nouă Divizie Mecanizată, pe lângă diviziile 16 și 18, care să apere zona de Est a țării.” - Mihai Chiper
Cât de îngrijorați ar trebui să fim?
În ultimele luni, tot mai mulți oficiali europeni au avertizat că perspectiva unui război în Europa nu mai este o fantezie, iar Europa este deja într-o „eră pre-război”, cu un termen de 5-8 ani până când Rusia ar putea ataca o țară NATO.
Așa cum spunea refugiatul ucrainean pe care l-am intervievat la începutul invaziei: dacă pică Ucraina, România va deveni scutul. Iar Iașul și Moldova par să fie mai degrabă lăsate în afara scutului, nu de către NATO, ci chiar de liderii de la București.
„Statul român este dator să explice de ce Iaşi, Botoşani, Suceava ori Bacău, ca să dăm câteva exemple, rămân deliberat în afara unor planuri serioase de apărare, de ce se mai operează cu concepte geografice din secolul XIX şi de ce elita militară românească nu poate produce un plan viabil şi pentru apărarea Moldovei.” - Mihai Chiper
Ce facem săptămâna asta
🥃 Degustare de rom | În seara asta, de la ora 18:30, cei de la Winederful te invită să descoperi o serie de romuri din țările calde din Caraibe, dar și din Anglia. Băuturile vor fi servite alături de preparate potrivite. 130 de lei per persoană.
🕺Bairam pe Copou | Mâine seară, de la 22:30, Sufrageria organizează o petrecere a hiturilor de altădată la Time Out. Dress code: blugi, bandane, adidași și geci, cum se ieșea în oraș. Bilete aici.
🎸 Concert om la lună | Pe 16 aprilie, băieții de la om la lună vor cânta la Casa de Cultura a Studenților. Seara va fi încărcată de energia lor și de emoțiile melodiilor. Bilete aici.
🍷Wine&Dine | Joi, pe 18 aprilie, de la ora 19:00, la Restaurant Panoramic va fi o seară cu vin și povestea Cramei Dealul Dorului. 180 de lei de persoană.
🎷 Concert jazz Laura | Pe 17 aprilie, la Acaju, artista germană Laura va aduce ritmurile jazz-ului, infuzat cu muzica pop și soul. Bilete aici.
🎛️ Argatu - lansare album „Tezaur” | Pe 19 aprilie, la Underground Pub Iași, Argatu lansează cel mai recent album, „Tezaur”, care combină sunetul folcloric românesc cu genurile electronice. Bilete aici.
Coming soon
💡Târgul Creatorilor | Pe 20 și 21 aprilie, între 12:00 și 17:00, la Acaju, se adună creatorii locali cu lucrările lor unice și oamenii care iubesc creativitatea.
🚶♀️Povestea planetei | Anca, unul dintre fondatorii Asociației Mai bine, ne invită la o plimbare în timp, de la nașterea planetei până în prezent, în care fiecare metru va reprezenta un milion de ani. Luni, 22 aprilie, de la 17:11.
🎻 The Mono Jacks x AltOrchestra | Pe 23 aprilie, The Mono Jacks x ALTOrchestra fac o oprire la Iași, la Sala Unirii, și vă dau întâlnire la un concert cu totul altfel, parte dintr-un turneu simfonic. Bilete aici.
🎙️ Concert în 3 cu Ada, Alex și Bobo | La final de aprilie, pe 26, la Underground Pub va fi un concert cu trioul ironiei și muzicii bune, Ada Milea, Alex Neagu și Bobo Burlăcianu. Bilete aici.
☕ Campionatul Regional de Aeropress | Dacă vrei să-ți arăți skill-urile de barista, înscrie-te aici la evenimentul programat în weekendul 26-27 aprilie.
🤘 Rocanotherworld | Ediția a noua a festivalului va avea loc în perioada 20-23 iunie, la Iași, iar line-up-ului de pe Main Stage se alătură Deliric x Silent Strike, Coma, Jurjak, Fără Zahăr și Denorm, primii primii artiști anunțați la scena de muzică electronică fiind Rosario Internullo și Gala. Bilete late-bird aici.
Pe lângă Iași
🍷 Hai cu pluta | Pe 18 mai, la Hotel Mandachi & Spa, publicul sucevean iubitor de vinuri va degusta sute de soiuri premium din întreaga țară, din Republica Moldova, Italia. Bilete early-bird aici.
#decitit
Ieșenii au plătit 40 milioane de lei pentru Campionatul Mondial de jocuri electronice și au încasat doar 2 milioane de lei, adică 5% din ce s-a cheltuit - Reporter de Iași
Se redeschide o rană veche: accesul mașinilor în Grădina Botanică. Nu se știe ce instituție ar trebui să închidă drumul - Ziarul de Iași
Doi tineri din Iași s-au mutat la țară, într-o casă din chirpici construită în 1953 - Lovedeco
Mărgica urbanistică din Vest. Cum a ajuns Oradea să concureze de la egal la egal cu frații mai mari: Timișoara și Cluj - Panorama
Blocuri fără destinatar. Comuniștii nu construiau pentru oameni, ci pentru un plan - PressOne
People Hate the Idea of Car-Free Cities—Until They Live in One - Wired
Fotografia săptămânii
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email.
Iar dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kitul Iașul nostru.
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism independent în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către 6.000 de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu