Potecile stejarilor de la Mârzești
Un nou traseu tematic și o competiție de alergare în pădurea din satul Breazu
Bună dimineața, Iași! ☀
În ediția de azi:
bugetul pentru investiții al orașului se duce pe cărbune
un nou traseu tematic într-o pădure puțin cunoscută de la marginea Iașului
cum arată un oraș în care te simți binevenit
Știri locale pe scurt
Primăria Iaşi va împrumuta 200 milioane lei pentru a putea asigura încălzirea oraşului în sezonul rece. Toţi banii vor fi cheltuiţi pentru achiziţia de combustibil, iar creditul va trebui returnat în 5 ani.
Context: Contractarea împrumutului este posibilă după ce Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care a permis autorităţilor locale să obţină acest tip de credit. În ultimii circa 10 ani, astfel de împrumuturi nu au fost posibile.
De ce este important: Primăria Iaşi a avut, de la preluarea serviciului de termoficare (vara anului 2021), costuri foarte mari cu susţinerea activităţii de termoficare. Facturile aferente au creat o presiune constantă asupra bugetului local, iar una dintre consecinţe a fost inclusiv amânarea unor investiţii într-un oraş care nu a beneficiat în ultimii ani de proiecte majore.
Undă verde pentru restaurarea unei ruine din Păcurari. Planul urbanistic aferent amenajării Muzeului Copiilor va fi aprobat astăzi de Consiliul Local.
Proiectul a fost iniţiat acum câţiva ani de către Ateneul Naţional din Iaşi şi presupune modernizarea Casei Buicliu din Păcurari, declarată monument istoric.
Clădirea a fost construită în secolul al XIX-lea şi este în prezent o ruină: ultimii chiriaşi ai Primăriei au fost evacuaţi în vara anului 2017, iar, de atunci, imobilul nu a mai avut vreo folosinţă.
Prima impresie: nu putem decât să sperăm că Muzeul Copiilor va fi mai puțin deprimant decât spațiul vechii Galerii Grumăzescu
Jumbo va deschide magazinul din Iaşi în luna octombrie. Lucrările începute în primăvara acestui an la magazinul Jumbo din Iaşi de pe bulevardul Socola, în locul fostei hale Iasitex (Ţesătura), se apropie de final.
Potecile pădurii Mârzești
Marius Chelcu este președintele asociației Rediu lui Tătar, formată la începutul anului 2020. Această organizație civică locală are ca scop adunarea comunității în jurul unor valori comune, printre care protecția mediului și protejarea ariilor naturale.
Asociația păstorită de Marius este implicată activ în activități de conservare și protejare a zonelor naturale. În acest weekend urmează să inaugureze un traseu tematic pe potecile pădurii Mârzești, o pădure mai puțin cunoscută, chiar dacă se află la doar 5 kilometri de oraș.
Traseul circular, mai mult simbolic, are o lungime de 2.5 km, este de o dificultate ușoară și se parcurge în circa o oră în condiții de mers lejer. Dinspre oraș se poate ajunge folosind transportul public în comun, mai exact linia metropolitană 701 cu stația de plecare din Rond Agronomie.
Laura Cozmîncă a stat de vorbă cu Marius Chelcu despre importanța și istoria acestei păduri și despre traseul denumit Potecile stejarilor de la Mârzești.
Cam cât de mare este comunitatea pe care o acoperiți?
Oficial sunt 7.000 de locuitori, dar cred că neoficial ajung la 12.000 în toate satele comunei Rediu.
Scopul nostru este de a găsi punți de legătură în această comunitate aflată încă în etapa de formare având în vedere că locuirea în jurul orașului Iași s-a extins până în preajma pădurii prin zonele acestea rezidențiale noi, inclusiv la Rediu.
Cu alte cuvinte, este o comunitate formată din noii veniți și vatra veche a localităților comunei Rediu. Căutăm modalități de creere a unor punți de legătură și de creare a unei conștiințe locale și civice.
Ne puteți vorbi puțin despre importanța pădurii Mârzești și ce însemnătate are acest traseu tematic? Înțeleg că punctul principal de atracție este un stejar secular.
Povestea asta și munca noastră pentru promovarea valorii ariei naturale a pădurii Mârzești a pornit în primul rând de la un gest de salvare, un gest simbolic, adică salvarea unui stejar secular care se află chiar pe margine drumului județean 282, care se află în punctul fără final al reabilitării.
În 2020, când s-a pus problema tăierii acelui arbore secular, Asociația Rediu lui Tătar a pus o întrebare: este obligatoriu ca reabilitarea șoselei să impună și tăierea acelui arbore și a celorlalți arbori din perimetru, care și ei sunt seculari?
Am insistat și am întrebat lucrul ăsta deoarece comunitățile din Rediu au avut o istorie tragică în cel de-al doilea Război Mondial. Aici s-a stabilizat linia frontului timp de câteva luni în anul 1944. Din cauza asta, satele comunei au suferit o distrugere aproape totală și în prezent, în comună nu există vestigii arhitecturale și clădiri mai vechi de cel de-al Doilea Război Mondial. Tocmai pentru că au fost distruse atunci.
Dacă întrebai bătrânii satelor din Rediu ce e vechi în comuna lor, ce își amintesc ei de demult, ar fi spus inevitabil „stejarul de la Mârzești” pentru că acesta era singura legătură vie cu trecutul care se mai păstrase. De asta am insistat noi atunci în 2020 să nu fie tăiat.
În momentul acela ne-am dat seama că nu era suficient, puteam să facem mai mult. Așa că am început să facem mai mult astfel încât să punem în valoare întregul sit natural. Pădurea Mârzești constituie un sit natural care face parte din Natura 2000 pentru arii protejate. El este în pericol de avansarea aceasta rapidă a populației și a locuirii chiar până în vecinătatea pădurii.
Am ajuns la concluzia că cea mai bună cale pentru a proteja este o bună informare asupra rolului pe care îl are natura și biodiversitatea.
Este important ca oamenii să înțeleagă că trebuie să se comporte responsabil și că pădurea nu este doar un bun de consum, la îndemâna lor. Oamenii trebuie responsabilizați în relația lor cu pădurea, chiar și într-o simplă plimbare. De acolo a pornit tot.
De aici și inițiativa realizării unui traseu tematic? Ce anume presupune acesta?
Traseul însumează 12 panouri ce conțin informații generale despre aria naturală protejată, date istorice reprezentative despre această zonă situată în proximitatea orașului Iași, dar și despre un drum atestat încă din perioada medievală, care lega orașele Iași şi Botoșani (DJ 282). Apoi, traseul prezintă habitatele şi speciile de interes comunitar existente.
Unul din panouri conține fotografii făcute în Pădurea Mârzeşti de Clubul Fotografilor din Rediu, la care se adaugă panouri cu rol de informare şi educative. Două din acestea sunt interactive, destinate cunoașterii legăturilor trofice şi a atitudinii corecte pe trebuie să o adopte omul în tipul prezenței sale în natură.
O parte din panourile informative au și rol de comemorare. Vorbesc despre statutul locului și despre importanța acestui trecutul mai puțin fericit, sunt mărturii ale celor care au supraviețuit luptelor duse în 1944. Am putut recupera chiar și câteva fotografii ale oamenilor care au luptat și au pierit pe front aici.
Dincolo de asta, este vorba despre natură și despre felul cum trebuie să ne comportăm în natură. Este un bun istoric-cultural și un bun natural.
Pădurea creează oportunități de mișcare
În continuitatea acestui eveniment și pentru a promova traseul proaspăt inaugurat, sâmbătă, începând de la ora 9:00 se desfășoară MÂRZEŞTI TRAIL RUN, o competiție de alergare cu patru tipuri de curse:
Cursa familiei: 2 km (este adresat exclusiv copiilor însoţiţi de părinţi)
Cros popular: 4 km
Cros: 10 km
Semimaraton: 21 km
Concursul va avea startul și sosirea în poiana de lângă cantonul silvic de la Pădurea Mârzeşti, satul Breazu, comuna Rediu..
„Este o încurajare de a petrece timp în natură într-un mod cât mai prietenos și mai puțin invaziv, alergarea fiind unul dintre acestea” spune Marius Chelcu despre acest eveniment sportiv, civic şi ecologic.
Deviza acestei inițiative este Aleargă, fii parte din natură! și se adresează în egală măsură competitorilor cu experiență, cât şi amatorilor, cu vârste de la 6 la peste 60 de ani.
Ce facem săptămâna asta
💯 Inspiring Leaders | Sâmbătă ne vedem la prima ediție The Revup Conference: Inspiring Leaders, în sala Henri Coandă a Palatului Culturii.
Speakeri și lideri de renume precum Doru Șupeală, Magor Csibi, Andrew Bryant, Jenny Garrett și Tamara Markova vor urca pe scenă să discute despre provocările actuale ale mediului profesional și despre cum pot participanții să-și susțină și să-și dezvolte calitățile de lideri prin intermediul diferitelor instrumente, inclusiv din zona psihologiei.
Dacă nu ți-ai luat încă bilet, prietenii de la Revup au pus la bătaie un discount de 15% pentru abonații newsletterului Iașul Nostru. Tot ce trebuie să faci este să adaugi codul IASULNOSTRU la checkout. (P)
🍐 Zilele Recoltei | Peste 60 de producători importanți de legume, fructe, preparate alimentare tradiționale și crame celebre vor prezenta cele mai gustoase produse, la veritabila sărbătoare a toamnei. Sâmbătă și duminică, de la 10:00 la 18:00, la baza sportivă a USAMV de la Rond Agronomie.
📦 Schimb de ațe | Dacă obișnuiai să fii un mic hoarder și acum te dau hainele afară din casă, hai la un yard sale în grădina FAR și mai scapă de ele. Dacă ți-e dor de atmosfera de talcioc din copilărie, vrei să-ți reinventezi garderoba sau doar să-ți clătești ochii, tot la yard sale trebuie să vii.
Te așteptăm la FAR sâmbătă, de la ora 12, cu muzică bună, licori calde și chef de socializare.
🎨 Pictură în acuarelă (pentru începători) | Te pasionează desenul și ilustrația și nu știi de unde să începi? Acum ai ocazia să înveți și să pui în practică bazele desenului și ale ilustrației alături de alte persoane care își doresc același lucru ca tine, sub îndrumarea unui ilustrator. Sâmbătă de la 11:00 la 13:00, alături de Adrian Serghie.
🪕 Concert Alexandru Andrieș | O nouă întâlnire cu muzica prietenoasă, directă și sinceră a lui Alexandru Andrieș. De data aceasta arta sa este prezentată într-un turneu ce colindă șase orașe, gata să ne transpună într-o nostalgie veselă. Joi, 5 octombrie, de la 19:30, la Casa de Cultură a Studenților. Bilete aici.
Coming soon
🎭 FITPTI | A XVI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI) va începe pe 4 octombrie și se va desfășura până pe 10 octombrie, sub emblema feminin-masculin. Bilete aici.
👜 Târgul Creatorilor | Pe 7 și 8 octombrie, între 12:00 și 17:00, aducem creatorii locali de produse frumoase la Acaju. Timp de două zile poți veni să îi cunoști, să le vezi creațiile și să cumperi responsabil cadouri pentru tine sau cei din jurul tău.
🍾 Hai cu pluta! | A doua ediție a festivalului de vin Hai cu pluta are loc pe 28-29 octombrie la Agora. Bilete early-bird aici, mâine este ultima zi cu preț redus.
În cele două zile de festival veți putea degusta vinuri în primul rând din România, dar și din Republica Moldova și Europa. Va exista și o zonă de food, cu gustări delicioase.
#decitit
Ieșenii așteaptă 10 luni un certificat de urbanism. Patru orașe mari le dau în trei zile. Iași, orașul-închisoare - Reporter de Iași
Afterschool la Iaşi: o industrie paralelă cu sistemul de învăţământ. Ce preţuri şi condiţii oferă - Ziarul de Iași
Mihai Chirica in ziarul Flacăra Iaşului, octombrie 2005 - Reddit/r/iasi
Meet Matus Vallo, Bratislava’s hipster mayor-architect - The Economist
Secrets of the World’s Coolest Bike Tunnel - Bloomberg CityLab
Fotografia săptămânii
Există orașe create pentru om, în care frumosul nu e excepția de la mizerie și haos. Orașe în care nu-ți târăști zilele chinuite, ci locul unde trăiești cea mai bună variantă a ta. Există oameni care vor să trăiască, nu doar să mișune printre betoane.
La Valencia, frumosul te satură, îți împlinește înăuntrul. Absența blocurilor gri, est-europene, e o prezență în sine. O premisă a libertății omului neliber. Clădirile monumentale, bijuterii arhitectonice, îți zâmbesc. Te simți binevenit, într-un oraș unde calci pentru prima dată. - Paul Palencsar
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email.
Iar dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kitul Iașul nostru.
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism independent în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către 5.800 de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu