Bună dimineața, Iași! ☀️
În ediția de azi:
alunecări de teren pe drumul către Breazu
o conversație cu unul dintre fondatorii Oddity Bar
FILIT 2025 continuă în weekend la Iași
ȘTIRI LOCALE PE SCURT
Nicușor Dan este astăzi și mâine la Iași, pentru o serie de evenimente oficiale și ceremonii aniversare.
Președintele va participa la ceremonia festivă organizată la Teatrul Național, începând cu ora 14.00, pentru a marca 165 de ani de la înființarea UAIC și a Universității de Arte.
Mâine, șeful statului va lua parte la ceremoniile dedicate Zilei Armatei Române și la Conferința Națională a Rectorilor.
Drumul provizoriu spre Bucium a fost scos din nou la licitație, după ce singurul participant la procedura inițială (Conest) a depus o ofertă cu 30% mai mare față de costul stabilit inițial de Primărie.
Alunecări de teren pe drumul județean către Breazu. Drumul de la intrarea din Iași, finalizat în 2023 și aflat încă în garanție, a început să se surpe și ar urma să fie reabilitat de constructor începând de săptămâna viitoare.
Arcaland Sculeni este administrată de o firmă care n-a depus bilanțuri contabile de 3 ani și trebuia să fie inactivă, potrivit Reporter de Iași.
Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, nu a explicat niciodată din ce bani a construit familia sa Arcaland, parcul tematic de la Sculeni. Se știe doar că o parte a investiției – tabla necesară – apare în dosarul DNA prin care a fost acuzat de corupție.
CONȚINUT SPONSORIZAT (P)
ȘTIU EU UN LOC - ODDITY BAR
Avem destule baruri în Iași, dar puține au personalitate. Oddity — așa cum sugerează numele — e altfel.
Un bar distinctiv unde atenția la ingrediente, deschiderea barmanilor și atmosfera vibrantă se balansează ca într-un cocktail bine făcut. O seară la Oddity e o experiență care mai degrabă se trăiește decât se povestește. If you know, you know.
Dar mereu sunt curios să înțeleg viziunea oamenilor care creează astfel de locuri, așa că am vorbit cu Ionuț Ungureanu, managerul barului Oddity, despre ce-i face pe oameni să revină într-un bar bun de cocktailuri.
Oddity a început cu o rulotă de cai cu care mergeam la diferite evenimente. La început serveam șpițuri de vin și apoi și cocktailuri pe bază de vin. Doi ani ani mai târziu, pe 1 decembrie 2017, s-a deschis barul.
Noi am avut o chimie de la început. A fost o conjunctură prin care am reușit să tragem în aceeași direcție. Nu era nimeni acolo doar pentru că avea nevoie de un job și cred că asta a contat cel mai mult.
Adriano (n.r. Adrian Epure) a dus barul pe făgașul de craft cocktails. Eu cu el ne-am împăcat foarte bine, iar apoi a apărut și Vlad Gora, care, la fel ca noi, era super-dedicat și voia să câștige cel mai prestigios concurs din lume dedicat barmanilor. De altfel, Vlad a și câștigat etapa din România.
Oddity e un bar mai nișat. Cumva, cred că și spațiul ne-a limitat. Neavând loc pentru foarte multe chestii, am preferat să avem mai puține produse, dar făcute foarte bine.
De exemplu, avem doar 2-3 beri craft, la sucuri le avem doar pe cele pe care le folosim la mixuri. Apă nu am avut niciodată la vânzare, apa filtrată este de la început oferită gratuit oaspeților.
Noi am venit cu mai multe lucruri cu care oamenii nu erau obișnuiți. Un exemplu banal ar fi că nu aveam paie pe bar, decât dacă se cereau expres la băuturi. Sau meniul care se schimbă sezonier.
Un lucru contraintuitiv pe care-l făceam era că atunci când schimbam meniul, păstram băuturile cele mai puțin populare, cum ar fi un whisky sour cu sirop de muștar. Fiind familiare, ele deveneau în timp populare.
Cel mai greu de înțeles la început a fost faptul că închideam la 02.00, într-o perioadă în care oamenii ieșeau în oraș la miezul nopții și stăteau până la 05.00. Dar am făcut asta pentru că voiam și noi să fim fresh în seara următoare, să putem servi oaspeții.
Un bar bun nu trebuie neapărat să aibă ingrediente făcute de la zero, ci trebuie să aibă băuturi făcute corect, să folosească distilate de calitate, să le pună în valoare astfel încât să simți din ce e făcută băutura, nu doar o apă diluată sau ceva zahăr.
Ai putea spune că un bar craft e unul în care barmanii își prepară singuri tot felul de siropuri, infuzii și tincturi. Dar, în același timp, craft se referă și la atenția cu care e făcută băutura în sine.


Orice cocktail clasic, chiar și un gin tonic, poate fi făcut prost sau bine, în funcție de atenția care i se oferă. Sunt baruri celebre în lume care fac 99% mojito și fac cel mai bun mojito. Așa că nu știu dacă craft e cuvântul potrivit, ci doar un bar bun.
Oamenii merg în baruri pentru că au nevoie de un alt loc în afară de casă și muncă, merg pentru că au nevoie să se simtă văzuți. De aceea, cel mai mult contează cât de dedicat este barmanul, cât de deschis este să discute cu oamenii. Asta face un bar să fie bun. La orice bar sau restaurant bun din lume, dincolo de calitatea produselor, mergi pentru că te simți bine primit.
E nevoie ca ownerii să investească în oameni. În general, în tot sectorul horeca, cei care servesc sunt studenți care au nevoie de un ban în plus pentru vacanță sau pentru facultate. Sau au ajuns să facă asta pentru că nu-și mai găsesc drive-ul să facă altceva.
Unii barmani au un prag în care cred că știu prea multe, când au învățat câteva chestii și au o barieră emoțională. Odată ce o depășești, pe măsură ce înveți mai mult, ai impresia că știi mai puțin. Dar până depășești bariera aia, ai impresia că le știi pe toate. Și asta e o problemă pentru mulți oameni care lucrează în ospitalitate, că se opresc la bariera aia.
Oddity a fost plin din prima seară. Singura chestie care ne-a pus frână a fost pandemia. A fost o perioadă când mergeam, rămăsesem doar eu atunci, să deschid terasa doar ca s-o bag înapoi. Era demoralizant, nu venea mai nimeni, dar făceam asta doar ca să știe oamenii că suntem acolo.
La locația din Copou ne-am grăbit, am sărit niște pași pe care nu i-am putut recupera pe parcurs. Ce am învățat din acest eșec e că oamenii își doresc locuri autentice, în care să simtă că s-a depus efort, nu doar că s-a deschis o ușă. Noi am făcut un bar custom, am făcut multe lucruri cum trebuie, dar unele ar mai fi avut nevoie de timp. Iar oamenii simt când lipsesc niște detalii: cum pică lumina, cum se aude muzica, texturile pe care oamenii le simt. Sunt detalii care au nevoie de timp, e greu să le grăbești.
În ziua de azi nu te limitează aproape nimic. Față de acum 10-15 ani, avem ustensile, distilate, ingrediente din care să faci infuzii sunt peste tot, oamenii sunt mai deschiși. Trebuie doar să reușim noi să fim mai focusați decât am fost și să dăm mai mult. Un loc între primele 50 de baruri din lume ar fi în primul rând o împlinire și o recunoaștere a efortului pe care îl depunem.
Q&A RAPID CU BARMANII ODDITY
Care e cel mai bun cocktail de toamnă?
Ionuț Ungureanu: Rob Roy. As spune că are cele mai multe note pe care le asociez cu toamna.
Cosmin Corobană: Cel mai bun cocktail de toamnă este cel care ne transpune în casă, la căldură, în timp ce afară plouă, iar dacă nu avem idei, putem încerca un Boulevardier.
Șerban Secară: Dacă vara lumea tinde să aleagă cocktailuri mai lungi, cum ar fi ginul tonic sau Aperol spritz, cred că toamna cel mai bine se pretează un sour, care păstrează în continuare o aromă fresh, dar în același timp are și mai mult corp.
Ce cocktail ai vrea să fie comandat mai des?
Ionuț: Martini, Manhattan, Rob Roy. Sunt cocktailuri mai rar consumate, însă fiecare are un caracter foarte puternic al ingredientelor și al felului în care sunt preparate.
Cosmin: Daiquiri. Un clasic simplu din 3 elemente, dar plin de aromă și istorie.
Șerban: Aici nu aș putea alege doar un cocktail, mai degrabă ar fi o listă de niște cocktailuri clasice, care deși sunt foarte bune și apreciate în lumea barului, ele nu se regăsesc pe multe meniuri: Daiquiri, Aviation, Last Word.
Care este ce mai nepopulară opinie a ta legată de industria ospitalității?
Ionuț: Că turele de lucru trebuie să fie de 14-16 ore.
Cosmin: Ospitalitatea poate consta și într-un serviciu simplu și eficient, fără a avea o prelegere de 10 minute despre băutură în fața oaspetelui.
Șerban: În momentul de față, shoturile sunt foarte populare, mai ales în rândul tinerilor, dar, ca să fiu sincer, sunt de părere ca unele shoturi ar trebui servite într-o cantitate de 20, maxim 25 ml, și aici mă refer în special la cele cu un nivel ridicat de alcool. Nu ar fi ceva ușor de normalizat, dar asta și din cauză că încă sunt persoane care cred ca mai puțină gheață în pahar înseamnă mai mult alcool.
CE FACEM ÎN WEEKEND
📚 FILIT | Printre invitații ediției din acest an sunt Junot Díaz, Tracy Chevalier, Michel Bussi, dar și 3 scriitori ucraineni consacrați. 22-26 octombrie. Programul complet.
🍷 Hai cu pluta! | Două zile dedicate pasiunii pentru vin, conexiunilor cu sens și poveștilor autentice. 25-26 octombrie, la Centrul Agora.
🎸 Timpuri Noi | Un concert aniversar la 30 ani de la lansarea albumului „De regiune superior”. Sâmbătă, 25 octombrie, club Urbana (fost Underground).
🎹 Concert pian | Bernhard Schüler, excepțional pianist de jazz și compozitor german, va concerta duminică de la 19.00 în Aula Bibliotecii Centrale Universitare.
🎤 Concert byron | Cei de la byron vin la Iasi pentru un concert de excepție, duminică de la 19.00 la Cinema Victoria.
COMING SOON
🥩 Iberic Weekend | O experiență culinară cu live cooking și arome spaniole, sub soarele tomnatic de pe terasă. Pe 1-2 noiembrie, la FOOM.
Ștef (chef FOOM) și Emi Bursuc (chef cu experiență Michelin) pregătesc un meniu special: tapas, porc iberic, tomahawk, patatas bravas și arros de matanza, alături de sangria, bere locală și vinuri roșii din Spania. (P)
🎻 Poveste despre noi | Un concert vocal-simfonic și animație în nisip pe muzica din filmele Agatha All Along, Hawkeye, Frozen II. Miercuri, 5 noiembrie, de la 18.00, la Cinema Victoria.
🎥 Les Films de Cannes | Cele mai premiate filme de la Cannes vin la Cinema Ateneu între 7 și 9 noiembrie.
🤍 Love Talks | O experiență dedicată iubirii și conexiunilor autentice, creată pentru cei care își doresc relații mai împlinite și mai conștiente. Duminică, 9 noiembrie, de la 10.00, la Hotel Internațional.
☕️ Iași Coffee Festival | A doua ediție a celui mai amplu festival dedicat cafelei din regiunea de nord-est a României. 14-16 noiembrie, la Palatul Culturii.
🎙️ Zeek. The Advertising Conference | Pe parcursul unei zile, participanții vor putea învăța advertising de la 10 dintre cei mai buni oameni din industrie. Pe 19 noiembrie, la Teatrul Național. Bilete aici.
Învață despre publicitatea făcută corect — cum să-ți atingi obiectivul și cum să câștigi premii internaționale pentru munca ta.
Fiecare invitat va avea la dispoziție 25 de minute pentru a-ți prezenta o campanie de succes a brandului pe care îl reprezintă.
Zeek este un eveniment creat de September Media, din dragoste pentru publicitate și pentru oamenii din industrie. (P)
📚 Conferința C.S. Lewis | Un eveniment care reunește peste 60 de specialiști internaționali și include sesiuni academice interdisciplinare, o amplă expoziție de artă în Sala Pașilor Pierduți a UAIC, premiera mondială a piesei „Rodica’s Hunger” la Palatul Culturii, seri culturale și artistice în cafenelele ieșene. 19-22 noiembrie.
🎙️ TEDxIași | O zi dedicată ideilor care inspiră și oamenilor care provoacă schimbare. Pe scenă vor urca vizionari, inovatori și lideri de opinie care aduc perspective noi și relevante pentru comunitate. 22 noiembrie, la Teatrul Național.
ÎN REGIUNE
📝 Learning Grounds | O după-amiază plină de inspirație, reflecție și conversații care sădesc impact. Și chef de acțiune. Pe 6 noiembrie, la Piatra Neamț.
NOU ÎN ORAȘ
UP Padel — un nou club de padel, cu 4 terenuri de joc — s-a deschis în Iași, pe Calea Chișinăului 132A.
TARIFE: Înainte de 16.00 — 100 lei/oră. După 16.00 și în weekend — 150 lei/oră. Abonamentele lunare pornesc de la 800 lei pentru 4 meciuri de 90 de minute.
REZERVĂRI: Pentru a rezerva o sesiune de padel, sună la 0740194815 sau folosește aplicația Padel Rankup. (P)


RECOMANDĂRI
Aceasta e o rubrică pentru inițiative locale care merită sprijinite pro bono și alte recomandări. Dacă ai un mesaj pentru comunitatea locală, completează acest formular.
→ Povestea brandului local de fashion Anca și Silvia Negulescu, care a deschis recent un magazin pop-up la Palas.
→ George Pleșu a vizitat Sinagoga Mare din Iași, cea mai veche sinagogă din țară.
→ Alina Pasinciuc, profesoară de biologie, și soțul ei cu experiență în construcții au salvat case vechi de peste 100 de ani și le-au transformat în case de oaspeți pentru turiștii din Sadova.
→ „Sunt disponibile (gratuit) 3 locuri în cercul de bărbați pe care îl facilitez de două ori pe lună. Lucrăm cu părțile din noi pe care de obicei le ascundem, reprimăm sau negăm, după structura ManKind Project. Orice bărbat e binevenit.” — Andrei Gheorghiescu (andrei@gheorghiescu.ro)
Mulțumesc că ai citit până aici. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau vrei să sprijini jurnalismul local independent, dă-mi un reply la acest email. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu





Rezonez cu ce ati scris despre Oddity; cum se simte vibe-ul acolo, felicitari pentru tot.