Romanian Mental Health Film Festival
Primul festival de film din România dedicat sănătății mentale se întâmplă la Iași în perioada 5-8 mai
Bună dimineața!
🌤 Astăzi avem o zi mohorâtă la Iași, dar vremea își revine în sincron cu toate evenimentele care se se derulează în oraș începând de sâmbătă.
Știri locale pe scurt
Noul regulament privind parcările în Iaşi prevede amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă normele locale.
ieşenii care nu respectă regulamentul de parcare pot ajunge şi la sancţiuni de 10.000 de lei dacă ocupă locul destinat unei persoane cu handicap
cei care parchează fără drept pe un loc rezervat pot fi sancţionaţi cu sume între 600 şi 1.500 de lei
Întârzieri majore în derularea proiectelor de autostrăzi în Moldova. Activistul civic Adrian Covăsnianu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a făcut o analiză a proiectelor de infrastructură mare din zona Moldovei, iar concluzia acestuia este că stadiul de implementare este unul dezastruos.
deși finanțarea pentru autostrăzi este asigurată prin PNRR, iar proiectele sunt incluse în strategia națională, calendarul asumat în 2021 de guvern este „extrem de depășit”
Primăria vrea să construiască blocuri din banii oferiţi Iaşului prin intermediul PNRR. Alte oraşe mari din ţară au optat pentru achiziţia de mijloace de transport: Timişoara cumpără troleibuze, Oradea tramvaie, iar Clujul autobuze electrice.
planul Primăriei este de a amenaja 180 de apartamente în zona Metalurgie – Grădinari. În prezent, în zonă sunt în construcţie patru tronsoane de bloc (72 de apartamente) cu fonduri de la bugetul local
Iașul a pierdut 12 milioane de euro cu încălzirea de iarnă. Fără ajutorul de la Guvern, în valoare de 9.5 milioane de euro, sistemul centralizat de termoficare ar fi fost în colaps.
„Serviciul de termoficare și serviciul de transport public sunt pietrele legate de gâtul orașului.
«Înghit» peste 50% din bugetul Primăriei în fiecare an. Fără subvenția de aproximativ 10 milioane de euro din 2021, Primăria Iași ar fi intrat în incapacitate de plată. Nu este o abordare sustenabilă. Avem nevoie de un sistem local de termoficare viabil economic și ecologic.” - Răzvan Timofciuc, consilier local, liderul grupului USR
#decitit
Iașul a câștigat etapa regională Destinația Anului 2022 la categoria “City Break”
Copoul se extinde cu zeci de blocuri cu mii de apartamente - APIX
Cine este ieșeanca Iulia Scântei, care ar putea fi cel mai tânăr judecător al Curții Constituționale - Ziarul de Iași
După un deceniu de creştere foarte bună, piaţa imobiliară rezidenţială este atacată acum din toate părţile - Ziarul Financiar
Paște printre românii din Provincia Lecce, Italia, unde majoritatea cetățenilor români sunt „badante” care îngrijesc bătrâni - Teleleu
Romanian Mental Health Film Festival
Romanian Mental Health Film Festival este primul festival de film din România dedicat sănătății mentale. Prima ediție va avea loc la Iași, în zilele 5-6-7-8 mai 2022.
În program sunt incluse 8 proiecții de film, 3 dialoguri și 5 petreceri. Intrarea este liberă și accesul se face pe bază de înscriere.
Proiectul este inițiat de Raluca Bejenariu și Teodora Popescu, psihoterapeute și co-fondatoare ale asociației În Dialog și artistul vizual Dan Basu.
Am discutat pe email cu Teodora despre felul în care filmele pot facilita conversații oneste despre sănătatea mentală.
Spune-mi cum a apărut ideea de organiza la Iași un festival de film despre sănătatea mentală.
Ideea unui festival de film a apărut la un festival de film. În 2019, am fost la Pelicam, un festival de film de mediu la Tulcea, unde am rămas plăcut surprinsă de cât de mulți oameni interesați și interesanți a adunat evenimentul. I-am spus Ralucăi de posibilitatea unui festival de film dedicat sănătății mentale, dar totul a rămas la nivel de idee.
În 2020 a venit pandemia și conversația a rămas suspendată. În vara lui 2021, ne-am întâlnit toți trei într-un context informal în care am început să vorbim despre cum-ar-fi-să-facem-festivalul și, destul organic, a apărut numele Romanian Mental Health Film Festival.
De ce e important să vorbim deschis despre sănătatea mentală?
Sănătatea mentală e o componentă esențială a stării de bine generale.
Poate suna pretențios, dar în esență, sănătatea mentală se referă la capacitatea oamenilor de a fi în acord cu propriul potențial de dezvoltare și, în același timp, capacitatea de a reuși să găsească soluții adecvate pentru situațiile problematice din viețile lor și să contribuie în comunitățile din care fac parte.
Considerăm că implicațiile sănătății mentale sunt dincolo de nivelul individual și pot afecta felul în care relaționăm, socializăm, lucrăm sau participăm în comunitate.
De aceea, am ales să folosim în comunicarea noastră sintagma „sănătate mentală”, pentru că oferă o definiție mai largă a trăirilor umane, în contrast cu „sănătate mintală”, care acoperă doar fenomene ce țin de minte și procese psihice.
Una dintre mizele cele mai importante ale festivalului este facilitarea unor conversații accesibile despre sănătatea mentală. Credem că filmele artistice sunt forma cea mai potrivită pentru a face asta.
Din experiența ta ca terapeut, ce impact a avut pandemie asupra sănătății mentale a oamenilor cu care lucrați?
Pandemia, și mai recent, războiul din Ucraina, au scos la suprafață frici și nevoi firești ale oamenilor, care au fost puse în pericol în aceste contexte specifice.
Din observațiile noastre directe, fără ca ele să reprezinte concluzii generale, dificultățile oamenilor au fost să se adapteze rapid la schimbările apărute, să facă față riscului de îmbolnăvire pentru ei înșiși, dar mai ales pentru cei dragi, să relaționeze cu familia și prietenii în condiții de distanțare.
Ulterior, am remarcat dificultatea unora de a gestiona implicațiile faptului că în grupurile din care fac parte (familie, prieteni, colegi, cupluri) oamenii pot lua poziții diferite față de chestiuni importante precum restricții sau vaccin.
În același timp, am remarcat că unii dintre oamenii cu care lucrăm în terapie au raportat progrese și contextul pandemiei i-a ajutat să (re)prioritizeze anumite aspecte din viață.
Cum se pot implica cititorii care vor să participe la Romanian Mental Health Film Festival?
În primul rând, să vină la oricare dintre evenimentele din programul festivalului. Intrarea e liberă și înscrierile se fac aici.
Apoi, pentru că suntem la prima ediție, ne-ar ajuta orice sugestie sau observație legată de festival. Ne puteți scrie în privat pe Instagram, Facebook sau la adresa de email contact@rmhffest.ro.
Ce facem săptămâna asta
🚴♀️ Bârnova Bike Spring E-Motion | Prima ediție a unei competiții de mountain biking destinată publicului larg. Evenimentul va avea ca punct de Start/Finish locația Oaza Taină Vie, comuna Bârnova, sâmbătă la ora 10:00.
🎷 Ziua internațională a Jazzului | După ce au urcat pe aceeași scenă la Jazz City 2021 și au împărțit microfonul la mai multe Jam Sessions din oraș, Cali Quartet și Cristina Dima se lasă purtați de spiritul muzicii jazz și ne cântă cu pasiune sâmbătă de la 18:30, la Acaju.
🍻 Weekend la fabrică | Fabrica de bere THC își deschide porțile pentru prima dată, sâmbătă de la 14:00. „Vă invităm să vedeți locul unde s-a născut Crazy Pilot, să povestim cum facem berea și, bineînțeles, să o și beți direct de la sursă.
🏖 Brizo Summer Fest | Inna, Antonia și Alex Velea sunt headlinerii unui mini-festival de weekend găzduit de lounge-ul Brizo din Aroneanu. Un abonament pentru toate cele 3 zile costă 200 de lei.
☕ Prima zi la FAR | Luni, 2 mai, deschidem ușile spațiului de coworking FAR. „Te așteptăm de la ora 17:00, la etajul casei din Golia 14, să cunoști locul și oamenii, să stăm la o vorbă și la un ceai.”
📚 Bătălia pentru Ucraina | Profesorul Armand Goșu va susține o conferință despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, joi, 5 mai, la ora 14, în Aula UMF Iași. Intrarea este liberă pentru toate persoanele interesate.
🖼 We Are Not Passive Visitors | Expoziția se concentrează asupra perioadei de căutare a identității personale, care se traduce prin diverse forme de exprimare. Vernisajul are loc joi, 5 mai, la ora 18:00 la Borderline ArtSpace.
Fotografia săptămânii
Dacă vrei ca fotografia ta să apară aici, folosește #iasulnostru pe Instagram
Încă ceva
Miercurea trecută am prins unul dintre ultimele bilete la Visul american, one-man show-ul lui Tudor Chirilă, dar s-a nimerit să fiu și singurul ieșean care a cumpărat suplimentul de meet&greet la spectacolul de la Teatrul Național.
Am primit și un mic tur backstage care mi-a făcut ziua, dar adevărul e că l-am luat pentru că am vrut să-i mulțumesc lui Tudor Chirilă pentru ceva ce parcă s-a întâmplat într-o altă viață.
În 2008, când el și doamna Iarina Demian (regizoarea spectacolului și mama lui Tudor) organizau un concurs de jurnalism sportiv ca un omagiu pentru Ioan Chirilă (cel mai bun gazetar român și tatăl lui Tudor), am avut șansa să fiu desemnat „Talentul anului", un premiu echivalent cu o ucenicie la Evenimentului Zilei, care la vremea aia avea un departament de sport unde semnau nume precum Andrei Crăciun, Mihai Voinea, sau Cristian Delcea, trei dintre cei patru fondatori ai Recorder.
Pentru că eram plecat cu un master la Londra, iar în România criza financiară avea să decimeze presa scrisă, n-am apucat să public decât o singură corespondență de la Masters-ul de snooker, dar validarea pe care mi-a dat-o acel premiu mi-a dat combustibil în anii dificili care au urmat crizei din 2009.
„Au trecut ani și viața s-a schimbat", vorba cântecului. Lucrurile au felul lor de a se așeza în viață, după o rânduială pe care rareori o intuim, darămite să o înțelegem. Tot ce putem face este să tragem cât putem de tare, dar să rămânem umili și empatici și să ne ridicăm unii pe alții când ne împiedicăm.
💌 Iașul nostru este alături de inițiativele și business-urile locale. Dacă ești antreprenor sau conduci o companie care vrea să vină în sprijinul jurnalismului local independent, dă-mi un semn.
M-aș bucura să găsim o cale de a aduce la lumină mai multe din lucrurile bune care se întâmplă în Iași.
Weekend fain,
Alex Enășescu