Șase locuri dulci din Iași
Câteva cofetării unde găsești unele dintre celei mai bune dulciuri artizanale
Bună dimineața, Iași! ☀️
Se anunță încă un weekend furtunos, așa că ia cu tine pelerina de ploaie dacă mergi la Rocanotherworld.
Vineri 🌤 33 🌡 19
Sâmbătă ⛈️ 32 🌡 18
Duminică 🌧 24 🌡 16
Luni 🌧 26 🌡 15
Marți 🌤 28 🌡 16
Miercuri 🌧 26 🌡 16
Joi 🌤 26 🌡 17
Știri locale pe scurt
Cum a devenit Iașul „capitala mondială de esports”. Primăria Iași a virat 750.000 de dolari într-un cont din Macedonia de Nord pentru licența unui campionat mondial de esports.
banii au ajuns la o structură înregistrată în Macedonia de Nord, controlată de omul de afaceri Vlad Marinescu.
tranzacția controversată de 750.000 de dolari plătiți de administrația ieșeană este doar o parte a unei finanțări record pentru Iași, de peste șapte milioane de dolari, acordată pentru festivalul Digital Throne.
Conest va construi blocuri cu 16 etaje lângă Pădurea Cetățuia. Primăria a emis avizul de oportunitate pentru construirea unui ansamblu rezidențial cu blocuri înalte, lângă Pădurea Cetățuia, pe șos. Iași – Hlincea.
Și Mitropolia Moldovei și Bucovinei vrea să construiască un așezământ monahal în Pădurea Cetățuia, ansamblu care va afecta aproape un hectar de teren forestier care va fi trecut în intravilan.
6 locuri cu cele mai bune deserturi din Iași
recomandate de Laura Cozmîncă
Deserturile artizanale sunt tot mai căutate de cei interesați să descopere ceva special, gusturi originale și ingrediente proaspete. Multe din aceste produse trec prin procese care necesită mult timp - principalul ingredient de lux din compoziție.
Deserturile artizanale sau de casă sunt excelente nu numai în ceea ce privește calitatea ingredientelor, ci și din punct de vedere al modalității de prezentare. Reinventarea și reinterpretarea sunt cuvintele de bază.
Dacă vrei să încerci câteva astfel de deserturi bogate în gust, am identificat în Iași câțiva producători mai mari sau mai mici care lucrează după rețete proprii reinventând produse clasice, sau care mențin cât mai autentic un gust pe care îl știi din bucătăria bunicii.
Cuptorul Moldovencei - Atelierul cu bunătăți, ca la mama acasă
În toate cele 8 spații împrăștiate strategic prin Iași găsești produse tradiționale moldovenești create ca de casă, dar și prăjituri ochioase, ceva mai moderne.
Gustul se simte la fel de plin în toate de 10 ani, de când afacerea a crescut treptat. Se lucrează gospodărește în laboratoarele de producție, adică cu simțul măsurii și al dragostei puse în bucate, se coace după voie și se folosesc ingrediente ca pentru cei dragi de acasă.
Tot ce găsești aici este absolut delicios, de la tradiționalele sărățele și prăjitura „cuşma lui Guguţă“, până la celebra Pavlova cu cremă de vanilie și fructe din abundență.
Nicoleta, omul care a creat Cuptorul Moldovencei, le face cu drag pe toate, cu dorul de Basarabia și satul natal. De aceea și mizează pe ideea de comunitate și echitate, îndreaptându-se cu precădere către furnizori și producători locali. Pe lângă asta, produsele extra sunt donate în permanență către diferite centre sociale, astfel încât să se bucure de bunătăți și persoanele defavorizate.
Frateria - cofeturi și nu numai
Ai auzit de croisante cu aluat danez? Refuzat de austrieci, croisantul a devenit un fel de emblemă al patiseriei franceze, dar puțină lume știe de varianta daneză, care folosește un aluat dospit timp de 3 zile.
La asta se pricepe de minune Ștefan Buraga, omul din spatele patiserii Frateria și la asta lucrează uneori aproape zi lumină. Procesul de fabricație începe la 5:30 dimineața pentru ca produsele să ajungă în vitrină proaspete și fragede în fiecare zi.
Pentru a face o bază de aluat delicios, Ștefan folosește unt și atât, fără alte grăsimi. Apoi croisantele sunt umplute cu dibăcie cu tot felul de compoziții delicioase făcute chiar de el.
Cum sună un cheescake croisant? Găsești aceste minunății în patiseria micuță pe strada Sf Lazăr, vis-a-vis de sediul SRI, pe care o vezi dacă te uiți în sus din mers. Ștefan spune că mulți dintre cei care au venit o dată s-au și întors.
Vara se poate sta și pe terasă la o cafea sau un fresh. Totodată, croissantele lui mai pot fi găsite în câteva cafenele din Iași precum Gist sau Jassyro.
TRYP - cele mai iubite choux-uri
Tryp este un locușor micuț de pe Anastasie Panu 30 de tip artisanal french pastry ce a creat o piață special pentru un desert valorificat în general doar ca profiterol, adică choux-ul. În vitrină vei găsi atât arome permanente, cât și colecții de choux-uri tematice, totul împletit cu propria poveste.
Printre cele mai îndrăgite arome se numără blackberry cheescake, straciatella, lămâie și afine, ciocolată neagră și jeleu de fructul pasiunii, trandafir de Damasc, ciocolată neagră și fistic, caramel sărat și vanilie infuzată în whiskey sau ciocolată extra dark și căpșune.
Gândit special pentru răsfățul de weekend, Tryp are un program scurt, doar sâmbătă și duminică de la 10:00 la 17:00.
Cu toate astea, este un loc al cărui prag poți să-l treci cu încredere dacă ai poftă de un pic de ceva bun făcut cu pasiune și doar din ingrediente naturale premium precum fistic de California, păstaie de vanilie de Madagascar, ciocolată belgiană Callebaut, creme și gemuri făcute pe loc, de la zero.
Produsele sunt crocante și totuși pufoase, iar crema o ia la vale de capul ei dacă nu te miști repede. La fel de repede se și epuizează de pe rafturi, căci se produc în număr potrivit pentru ziua în curs.
Leche - Eclere cu stil
Bine ai venit în împărăția eclerelor de lux! Cui nu-i plac aceste prăjituri pe care stă gravat cuvântul copilărie? Ei bine, lui Ștefan Hitruc i-au plăcut atât de mult încât a dus produsul la un alt nivel și i-a dat o personalitate proprie, diferit de gustul pe care l-ai cunoscut până acum.
Eclerele din meniu sunt create după rețete proprii, fiind umplute cu creme proaspete și ușoare ca un vis: cu ciocolată și alune de pădure, fistic, clasica vanilie, cu tiramisu, mango sau caramel sărat.
Evident, totul este făcut de el de la zero și proaspăt în fiecare zi, cu dedicare totală și fără loc de compromisuri, după cum spune Ștefan, „nu agreăm gustul mediocru in nimic”. Asta se aplică și celorlalte produse din meniu precum milkshake-urile făcute din aceleași piure-uri din pulpa fructelor folosite pentru creme.
„Facem tot posibilul ca orice produs pe care îl vindem să aibă un gust deosebit pentru că cei care vin la noi au așteptări și își doresc să încerce toate variantele.”
Select - gustul clasic
Select este o patiserie cu tradiție și vechime în Iași, chiar în buricul târgului și nu cred că există ieșean care să nu-i fi trecut pragul măcar o dată.
Așadar, ce caută în această listă? Pentru că mie îmi plac și lucrurile simple care nu se schimbă de-a lungul timpului, chiar dacă locul în sine se modernizează.
Regăsesc mereu cu plăcere cornulețele cu nucă sau gem pe care le făcea și bunica, piersicile și paleurile pe care mi le amintesc din platourile cu prăjituri de sărbători, salamul de biscuiți sau brânzoaicele cu marginile petrecute sau macedoniile care aproape se topesc de cât de fragede sunt.
Cel mai mult îmi place că aici există o bucătărie deschisă și pot trage cu ochiul la munca doamnelor cofetărese și la cuptoarele pline cu bunătăți în pregătire.
Atelierul Keks - Torturi pe comandă
Keks este un atelier independent de torturi și prăjituri artizanale create cu gust și suflet de Monica, tânără mamă și pasionată de patiserie încă de mică. Totul se face pe comandă și niciun tort nu seamănă cu celalalt, deoarece fiecare în parte este personalizat și creat după gustul și indicațiile clienților.
Pe lista de comenzi se află în permanență fie prăjiturile tradiționale care aduc gustul copilăriei în prezent, fie are frâu liber la gusturi și texturi noi.
Cele mai căutate sunt torturile fresh cu baza de fructe, torturile cu vanilie sau de ciocolată pentru zilele de naștere a adolescenților, dar și cannoli cu cremă de fistic, eclere și fagurii pufoși cu cremă de Nutella.
Un lucru cu care se mândrește Monica este că folosește pentru dulciurile ei fructe pe cât posibil de la producători locali și că valorifică tot ce este de sezon „când au gustul autentic”, iar cremele sunt făcute în totalitate de casă pentru că a evitat încă de la început toate premixurile clasice din comerț.
„Pentru mine cofetăria nu este doar o meserie, ci o pasiune. Încerc în fiecare zi să creez opere de artă comestibile.”
Ce facem săptămâna asta
🎸 Rocanotherworld | Cea de-a opta ediție a festivalului are loc în acest weekend la Brizo, zona de agrement din Aroneanu. Biletele și abonamentele sunt disponibile aici.
De asemenea, Rocanotherworld ne deschide conversația și apetitul de dezbateri pe o serie de subiecte actuale și de interes.
⚱ Târgul Cucuteni | De la Târg nu va lipsa ceramica de Cucuteni, dar şi de Horezu, iar cei mai talentaţi olari prezenţi la Iaşi, dar şi tinerii care promovează tradiţia olăritului, vor fi premiaţi. De vineri până duminică în Parcul Copou.
🎛 Cu Alte Cuvinte | O seară specială de ascultare și degustare alături de Cel Visător, Scuffle, respectiv. Sâmbătă de la 18:00 la Oddity Copou. Bilete aici.
⛰ Via Transilvanica | O întâlnire în jurul cărții „Via Transilvanica. Drumul care unește”, semnată de Voicu Bojan. Alături de autorul cărții, la lansare vor fi prezenți și Alin Uhlmann Ușeriu, Tibi Ușeriu, precum și actrița ieșeană Cezara Fantu, în calitate de moderator. Joi, 29 iunie, de la 19:00 la Ateneul Iași.
#decitit
Alţii dau jumătate, noi sub 20%. Iaşul, corigent la dezvoltare. Şi Primăria şi CJ dau tot mai puţin bani pe investiţii. Iată cifrele! - Ziarul de Iași
De ce nu vine la Iaşi cel mai mare jucător din zona parcurilor logistice din Europa: ”Vom fi la Iaşi când va fi infrastructură” - Jurnal Virtual
‘My favourite place in Europe’: 17 travel writers on the country that feels like home - The Guardian
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email.
Iar dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kitul Iașul nostru.
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism independent în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către 5.300 de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu
Pe mine m-ar interesa și prețurile, de ce nu sunteți transparenți?
Va recomand cu caldura Cofetaria de acasa!