Scandalul cu autostrăzile, explicat
De ce capetele autostrăzii A8 au pierdut finanțarea prin PNRR
Bună dimineața, Iași! ☀️
În ediția de azi:
ieșenii plătesc al treilea cel mai scump gunoi din țară și a doua cea mai scumpă apă
Amazon concediază peste 500 de oameni la Iași
A8 pierde finanțarea prin PNRR din cauza licitațiilor fraudate
ȘTIRI LOCALE PE SCURT
Curtea de Conturi Iași a depus o plângere penală după ce a constatat un prejudiciu de aproape 3 milioane de lei adus bugetului local în urma organizării Campionatului Mondial de Esports.
Plângerea vizează Clubul Sportiv Municipal Iași 2020, entitatea care a organizat evenimentul din fonduri publice.
Ieșenii plătesc al treilea cel mai scump gunoi din țară și a doua cea mai scumpă apă, potrivit unei analize ReporterIS. Atât Salubris, cât și Apavital au marje de profit ridicate de pe urma prețurilor practicate.
Directorul Salubris, Cătălin Neculau, a avut în 2024 salariu și bonus de performanță în valoare de 408.000 de lei net, adică 6.800 euro/lună.
Directorul ApaVital, Mihail Doruș, a încasat tot în 2024 peste 506.000 de lei net (8.500 euro/lună).
Amazon România concediază peste 500 de oameni la Iași. Un nou val de disponibilizări colective lovește Amazon Development Center România, cel mai mare hub al gigantului american din țară, localizat la Iași.
Proiectele de regenerare urbană reprezintă un factor esențial pentru creșterea economică și revitalizarea Iașului, se arată într-un studiu realizat în contextul procesului de elaborare a Masterplanului metropolitan.
SCANDALUL CU AUTOSTRĂZILE, EXPLICAT
Speranțele ieșenilor de a fi mai bine conectați la Europa de Vest au primit săptămâna asta o nouă lovitură.
Segmente din Autostrada A8 au fost scoase din Planul Național de Redresare și Reziliență din cauza nerespectării regulamentului european cu privire la achizițiile publice.
De ce a tăiat Comisia Europeană finanțarea unor segmente de autostradă prin PNRR?
Ministerul Transporturilor dă vina pe „necorelări tehnice între sistemul european de achiziții (JOUE) și cel național (SICAP)”.
Însă un fost secretar de stat din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marius Vasiliu, spune că licitațiile au încălcat legea, iar frauda a fost atât de gravă, încât Comisia Europeană a decis să nu mai dea niciun euro din miliardele prevăzute pentru contractele în cauză.
„Potrivit Regulamentului european al PNRR, Comisia taie banii doar în patru situații considerate foarte grave – este vorba despre fapte cu intenție (adică fraudă, corupție, conflict de interese sau dublă finanțare), și nu despre simple nereguli.”
Ce se întâmplă mai departe cu A7?
Pentru ca fondurile din PNRR să nu se piardă, ele au fost redistribuite către tronsoane aflate deja în fază avansată de execuție, cum sunt cele rămase din Autostrada A7, de la Focșani la Pașcani.
Cele șase tronsoane rămase din Autostrada A7 vor fi finanțate 100% din PNRR, cu condiția să fie gata până în august 2026.
Inițial, acestea aveau termen de finalizare la sfârșitul acestui an, dar realitatea din teren arată că deschiderea traficului în 2025 pe toate tronsoanele e aproape imposibilă.
Ce se întâmplă mai departe cu A8?
Capetele A8 — loturile Tg. Mureș-Miercurea Nirajului și Leghin-Moțca — au pierdut finanțarea prin PNRR și necesită variante alternative de finanțare.
În scenariul optimist prezentat de activiștii apropiați de PSD, precum Cătălin Urtoi, capetele A8 vor fi finanțate în continuare printr-un alt program european.
Însă acest program, PT 2021-2027, este deja supracontractat, iar segmentele montane din A8 ar avea la rândul lor nevoie de alte surse de finanțare.
Asta înseamnă că scenariul mai plauzibil este cel pesimist, în care Autostrada A8 nu va fi gata mai devreme de 2040.
„Avem sentimentul, în Moldova, că atunci când sunt bani investițiile se fac în alte regiuni ale României, iar când sunt probleme, cum sunt acum în România legate de finanțele statului, primile tăiate sunt investițiile din regiunea noastră.” - Dorin Dobrincu
ÎN WEEKEND LA IAȘI
🎾 Iași Open | Cel mai important turneu feminin disputat pe zgură din Europa Centrală și de Est continuă în weekend la Iași.
🧒 Inaugurare magazin LEGO | Un nou magazin LEGO se deschide sâmbătă la Palas, cu un weekend de activități pentru toată familia.
🍞 Horn Opening Brunch | O nouă băcănie se deschide sâmbătă la prânz în Podu Roș, cu o adunare lejeră de vară.
COMING SOON
🎷 Șubi Tuba | Pe 24 iulie, de la ora 20.00, FOOM prinde din nou viață alături de Șubi Tuba. (P)
Creat de Liviu Mărculescu, spectacolul adună muzici nostime din prima jumătate a secolului trecut, teme din filme și animații, reinterpretate într-o formulă efervescentă de fanfară New Orleans, cu suflători, clarinet, banjo și percuție.
🪕 Sukar Nation | Pe 31 iulie, de la ora 19:00, Sukar Nation revine pe scena de la FOOM by Nemțeana, Lăpușneanu nr. 3. Un show intens, cu fuziuni balcanice, punk românesc și rock dus la extrem, construit să te țină prezent de la primul acord până la ultimul bis. (P)
🎥 SFR 2025 | Cea de 16-a ediție a festivalului de film și teatru românesc are loc la Iași în perioada 6-10 august.
Pe 9 august, Marcel Iureș revine pe scena ieșeană cu un spectacol-manifest ce îmbină umorul, melancolia și forța emoției: Don Quijote, în regia lui Alexandru Dabija.
FOTOGRAFIA SĂPTĂMÂNII
ÎNCĂ CEVA
Weekendul trecut, la întoarcerea din Cheile Nerei, ne-am oprit la Grădina Zoo din Târgu Mureș.
La plecare, ne-am nimerit întâmplător în mijlocul unui festival ținut în curtea interioară din cetatea orașului. Un eveniment relaxat cu o scenă de jazz, van-uri de street food, bere craft și oameni de toate vârstele.
Recunosc că nu aveam așteptări prea mari de la Târgu Mureș, dar am simțit, pentru o seară, un aer de normalitate, fără fițe, fără kitsch și, mai ales, fără provincialismul acela care amintește de „zilele comunei x".
Nimic nu ne împiedică să avem așa ceva și la Iași. N-ar costa mult, cadrul este acolo, doar că în centrul Parcului Copou e o scenă pe care scrie „Eminescu să ne judece", iar cel mai important eveniment din Parcul Expo e Ziua Familiei, când Primăria îl aduce pe Fuego să le cânte celor care împlinesc 50 de ani de căsnicie.
Nu doar autostrăzile ne separă de Vest, ci și nivelul așteptărilor pe care le avem de la administrația locală.
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu
Mulțumesc!
Man, dar cand mai vii si cu niste vesti bune?
.
De fiecare data cand te citesc, ma reintorc la eterna mea mirare: cum de Iașul este considerat de unii (multi?) un oras-reper al Romaniei...