Bună dimineața, Iași! ☀️
În ediția de azi:
noul ministru al Transporturilor spune că autostrada A8 merge înainte
ce trebuie să știi înainte să apelezi la un psihoterapeut
Institutului Francez se mută la Palatul Braunstein
ȘTIRI LOCALE PE SCURT
Investiții de 90 milioane euro în sistemul de termoficare. Ministerul Dezvoltării a semnat două contracte de finanțare pentru investiții în sistemul de termoficare a Iașului.
Primul proiect presupune instalarea unor noi echipamente de cogenerare de înaltă eficiență la CET I Iași, în zona Tudor Vladimirescu.
Al doilea proiect vizează modernizarea CET II Holboca prin trecerea de la utilizarea de huilă la gaze naturale.
Noul ministru al Transporturilor dă asigurări că vor fi bani pentru construirea A8. Cum A8 este inclus în „categoria proiectelor prioritare pentru finalizarea coridoarelor rețelei de transport transeuropene, Ministerul Transporturilor consideră că insuficiența bugetară nu poate afecta progresul acestor proiecte”.
SCURT GHID DE ORIENTARE ÎN LUMEA PSIHOTERAPIEI IEȘENE
de Luiza Drian, psihoterapeut ieșean
Orașul nostru abundă în resurse când vine vorba de sănătate mintală, iar opțiunile disponibile atunci când alegem să cerem ajutor sunt numeroase și variate. Cumva paradoxal, tocmai această abundență, însă, poate face lucrurile mai dificile, aducând cu sine și confuzie.
Ghidul de față e o încercare de a aduce ceva mai multă claritate, din perspectiva cuiva care practică zi de zi psihoterapia.
Care e diferența dintre psiholog și psihoterapeut?
Deși cele două titulaturi se suprapun parțial, se diferențiază fundamental prin (in)abilitatea specialistului de a practica psihoterapia.
Psihologul este un specialist care a absolvit facultatea de psihologie (3 ani) și a obținut licența în domeniu. Psihologii pot oferi evaluări psihologice, pot aplica și interpreta teste de personalitate și diagnostic, dar nu pot practica psihoterapia.
Psihoterapeutul este un psiholog (deci absolvent de psihologie) care alege să își continue studiile cu ciclul de master și o formare complementară în psihoterapie (minim 2 ani).
Dintre toate etapele de pregătire necesare pentru a deveni psihoterapeut, formarea complementară are un rol esențial. Însumând peste 500 de ore de teorie și 150 de ore de dezvoltare personală, este principalul context de învățare în ce privește psihoterapia și locul în care viitorii terapeuți învață și exersează concret cum să lucreze în terapie, cum să abordeze dificultățile clienților și cum să susțină corect un proces psihoterapeutic.
Psihoterapeut mai poate deveni și un absolvent al facultăţilor de medicină generală (medicii psihiatri), asistenţă socială, filosofie sau pedagogie, teologie, dar numai cu condiţia completării studiilor lor universitare cu un pachet de discipline de specialitate (psihologie), precum şi a urmării formării complementare (minim 2 ani).
La ce folosește psihoterapia?
Psihoterapia e un proces colaborativ între tine și un specialist format în psihoterapie, în cadrul căruia, acesta, folosindu-se de cunoștințele și abilitățile lui, te însoțește într-un demers de autocunoaștere și înțelegere mai profundă a propriei vieți.
Procesul de psihoterapie poate avea obiective punctuale, stabilite de comun acord, dar și o serie de scopuri generale, precum cel de a aduce mai multă claritate în ceea ce trăiești, de a înțelege mai bine dificultățile cu care te confrunți și de a îmbunătăți calitatea vieții tale.
Plecând de la diverse teorii sau școli de gândire în psihologie, în timp s-au dezvoltat o serie de metode de lucru, terapeuții studiind una sau mai multe dintre acestea în cadrul formărilor complementare pe care sunt obligați să le urmeze pentru a putea practica.
E important să știi că, în funcție de metoda în care s-a format psihoterapeutul pe care îl alegi, tehnicile și metodele folosite de el pot varia, însă toate sunt ghidate de aceleași principii profesionale și etice.
Ce trebuie să știu când caut un psihoterapeut?
Dacă primești o recomandare de psihoterapeut, pe pagina lui de prezentare cel mai probabil vei găsi informații despre metoda lui de lucru și despre forma de exercitare a profesiei pentru care este autorizat. Aceste informații sunt esențiale pentru a înțelege cine e din punct de vedere profesional și ce tip de sprijin îți pot oferi.
În lipsa unor astfel de surse, poți folosi prima discuție telefonică pentru a cere mai multe informații.
E important ca abordarea terapeutului să corespundă nevoilor tale.
Informează-te despre ce presupune, citește 1-2 articole pe subiect și folosește prima ședință ca pe un spațiu de clarificare — întreabă tot ce ai nevoie să știi și, poate chiar mai important decât orice detaliu tehnic, acordă atenție felului în care te simți în relație cu terapeutul.
Psihoterapia, ca orice relație semnificativă, are nevoie de o bază de încredere și compatibilitate – iar pe acestea doar tu le poți evalua.
Cum pot ști dacă pot avea încredere într-un anume psihoterapeut?
Este, de asemenea, important să știi că activitatea oricărui psihoterapeut autorizat să profeseze de către Colegiul Psihologilor din România trebuie să urmeze un cod etic strict, care include:
Confidențialitatea – orice discuție în cadrul terapiei rămâne între tine și terapeut, cu excepția unor cazuri excepționale prevăzute de lege (de pildă, risc de suicid sau pericol social).
Competența – psihoterapeutul trebuie să folosească tehnici și metode la care este format și competent.
Respectul față de client – terapeutul nu te va judeca și va respecta limitele și particularitățile tale ca ființă umană.
O serie întreagă de alte reglementări pe care le poți consulta direct, accesând Codul aici.
Pentru nerespectarea oricărei obligații de natură etică, terapeutul poate fi tras la răspundere. E dreptul tău să cunoști aceste reglementări, precum și să te adresezi Colegiului, arunci când consideri că ele sunt sau au fost încălcate.
Pentru a verifica dacă un specialist este autorizat, poți consulta Registrul Psihologilor cu Drept de Liberă Practică, disponibil aici. Registrul poate fi descărcat și consultat folosind apoi funcția de căutare. Informațiile din acest document sunt corecte, actualizate și de încredere.
Psihoterapia este, așadar, o profesie reglementată, dar și o formă de întâlnire umană profundă. E firesc ca drumul până la alegerea unui specialist să implice întrebări și criterii. Sper ca informațiile de mai sus să îți fie de ajutor și să aducă un strop de claritate în ceea ce, uneori, poate părea un labirint de opțiuni.
SĂPTĂMÂNA ASTA ÎN IAȘI
🖼️ Before & After | O expoziție de ilustrație digitală și grafică, semnată de Irina Sava și curatoriată de George Roșu.
Vernisajul are loc vineri, 11 iulie, de la ora 18:00, la Galeria de Artă Studio 7/9, pe strada Lăpușneanu. Expoziția va putea fi vizitată până pe 20 iulie.
🇫🇷 O istorie a Institutului Francez din Iași | Un proiect expozițional care pornește de la arhivele Institutului Francez și aduce într-un plan de coexistență memoria instituției și prezentul.
Astăzi, începând cu ora 11.30, la noul sediu al Institutului Francez Iași de la Palatul Braunstein, etajul 1.
🍖 Grill Fest la Caucaz | Un eveniment culinar unde nu doar mănânci, ci te conectezi cu o cultură întreagă. Pe 11 și 12 iulie, la Restaurant Caucaz.
All You Can Eat – timp de 3 ore, ai acces la toate preparatele, la doar 125 lei/persoană.
Muzică georgiană live, exact cum cere o seară de vară cu gusturi din Caucaz.
🍔 Urbea Food Fest | O selecție amplă de preparate din cele mai apreciate bucătării ale lumii. Ingrediente locale și lanțuri scurte de aprovizionare. Sesiuni de live cooking show susținute de chefi talentați. 11-13 iulie, la Grădina Palas.
COMING SOON
🎙️ Stand-up comedy | Pe 14 iulie, de la ora 21.00, FOOM by Nemțeana găzduiește un spectacol Lejereanu cu tot ce trebuie: umor fin, acompaniament live și vin turnat cât să țină ritmul serii. Vio, Frîncu și Radu Guran aduc pe scenă o combinație savuroasă, perfectă pentru o seară de vară în oraș. (P)
🎷 Șubi Tuba | Pe 24 iulie, de la ora 20.00, FOOM prinde din nou viață alături de Șubi Tuba. (P)
Creat de Liviu Mărculescu, spectacolul adună muzici nostime din prima jumătate a secolului trecut, teme din filme și animații, reinterpretate într-o formulă efervescentă de fanfară New Orleans, cu suflători, clarinet, banjo și percuție.
🪕 Sukar Nation | Pe 31 iulie, de la ora 19:00, Sukar Nation revine pe scena de la FOOM by Nemțeana, Lăpușneanu nr. 3. Un show intens, cu fuziuni balcanice, punk românesc și rock dus la extrem, construit să te țină prezent de la primul acord până la ultimul bis. (P)
ÎNCĂ CEVA
Am scris ediția asta din celălalt capăt al țării, la propriu, în zona Cheilor Nerei, după ce am traversat țara pe o lungime de 800 km.
Un drum care mi-a arătat, încă o dată, cât de dezvoltată este infrastructura din Transilvania în comparație cu cea din Moldova.
Treceri de cale ferată. Odată intrat în Transilvania, nu am stat nicio singură dată la o oprire de cale ferată. Probabil au fost câteva, dar majoritatea căilor ferate care se intersectează cu drumuri naționale / europene sunt depășite prin pasaje supraterane. La ieșirea din Iași spre Podu Iloaiei, ai două treceri cu barieră în primii 30 km.
Centuri ocolitoare. Majoritatea orașelor prin care am trecut, inclusiv cele mai puțin dezvoltate, precum Caransebeș, au centuri ocolitoare. De Sibiu, care are o centură dată în folosință acum 15 ani, nu mai vorbesc.
Autostrăzi. Apropo de Sibiu, după ce am făcut o oprire la poalele munților Făgăraș, am băgat următorul popas în Waze și, pentru câteva secunde, am crezut că este o greșeală. 135 de km în 75 de minute.
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu
Nu suntem singura tara in care exista cate o regiune afectata de complexul "rudei sarace de la tara". Citeam recent de Great North partnership https://thegreatnorth.org.uk/ intre primari si politicieni din zona cuprinsa intre Scotia si Wales. Oameni politici de la toate partidele uniti pentru a capata mai multa putere in negocierile politice din birourile de la Londra. Politicienii nostri par sa nu stie ce e colaborarea, lucru in echipe fluide. La Iasi, toti politicienii din opozitie il ataca pe primar, presedinte CJ pe motivul lipsei investitiilor de la centru (spital, centura, autostrada). Sigur ca cei ce conduc au o mare vina, dar din alt unghi, toti parlamentarii de Iasi, indiferent de partid, ar trebui sa traga la aceeasi caruta. La centru, in birourile de la Bucuresti, toti politicienii din judetul Iasi (chiar mai departe, toate orasele Moldovei) ar trebui sa fie o singura voce. Sa se intalneasca inainte, sa clarifice daca ceea ce-i uneste e mai important decat ceea ce-i desparte. Acum pare ca fiecare e interesant doar de propria imagine.