Bună dimineața, Iași! ☀️
În ediția de azi:
încă un an fără proiecte noi de investiții la Iași
o nouă conferință despre provocările perioadei de (pre)adolescență
cel mai bun bistro din Piatra Neamț
Știri locale pe scurt
Bugetul Iașului și investițiile din 2024. Primăria Iași a publicat bugetul orașului pe anul 2024 într-o formă simplificată, fără a detalia lista de investiții și prioritățile pe anul acesta.
Deși nu există o listă completă a investițiilor și nici proiecte noi - investițiile sunt, de regulă, rostogolite an de an și doar unele ajung în pragul finanțării - iată principalele proiecte care ar putea începe în 2024, potrivit Apix.ro:
achiziția a 18 tramvaie și 25 de autobuze electrice
modernizarea de școli și construirea de blocuri sociale
reabilitarea cinematografului Dacia
investițiile din Bucium – reabilitare șosea, modernizare pasaj Socola și sistem de iluminat public
finalizarea lucrărilor la parcul din fața Teatrului Național
Nou sistem de plată în mijloacele de transport în comun. De săptămâna asta, unele tramvaie și autobuze din Iași au validatoare de plată e-ticketing.
Cum funcționează: Călătorii nu vor mai primi chitanță fizică, controlorii vor verifica pe dispozitivele mobile din dotare ultimele patru cifre ale cardului cu care s-a efectuat plata.
100 lei / zi parcarea la Aeroportul Iași. Noile tarife de parcare vor intra în vigoare la sfârșitul lunii ianuarie, odată cu deschiderea completă a parcării de la Aeroport.
Detalii: staționarea pentru maximum 5 minute va fi gratuită, pentru 30 de minute va exista un tarif de 5 lei, iar tariful de parcare pentru o oră va rămâne 10 lei. Tariful pentru 24 de ore crește de la 60 la 100 de lei.
Un nou eveniment pentru părinții din Iași
Sâmbătă, pe 3 februarie, are loc la Iași Conferința Future Steps, un eveniment care creează contextul unor discuții valoroase despre familie și educație.
Prima ediție aduce împreună psihologi, psihoterapeuți și specialiști în educație, care vor vorbi despre gestionarea relațiilor cu preadolescenți și adolescenți.
Pentru a afla mai multe despre nevoile părinților de adolescenți, am apelat la Diana Mihalcea și Felicia Stoica, organizatoarele conferinței.
Ca proaspăt tătic care se simte mereu în urmă cu documentarea, impresia mea e că suntem totuși norocoși să trăim într-o vreme în care există atâtea resurse pentru părinți.
Sunt curios cum a apărut ideea de a organiza o conferință pentru părinți și ce aduce în plus acest format față de informațiile din cărți sau podcasturi?
Diana Mihalcea: Este pentru a doua oară când organizez un eveniment de parenting și totul a plecat de la nevoia de a mă informa și de a mă educa. Prefer evenimentele tradiționale pentru că le consider complementare altor resurse, precum cărțile sau podcasturile.
Diferența este, în principal, legată de energia care se creează în sală. Te întâlnești cu alți părinți, te conectezi cu ei, meditezi la aceleași provocări legate de creșterea și educarea copiilor. Evenimentele îți oferă un context autentic de conectare, de conversații cu sens și de socializare.
Apoi este interacțiunea directă cu speakerii, cărora le poți adresa întrebări direct, în timp real.
Felicia Stoica: Cărțile si podcasturile sunt căi excelente de informare, desigur. Mie îmi place mult ideea de „gândire radiantă”, în orice aspect al vieții. Cred că nu există un singur fel corect de a face lucruri și că atunci când ne antrenăm mintea să fie curioasă să descopere căi cât mai diverse de a face față cerințelor de zi cu zi, ne educăm și creștem mai repede și cu mai puțin efort.
Conferința noastră exact asta oferă, educație printr-o diversitate de oportunități de învățare în dialogul cu speakerii, cu ceilalți părinți din sală și, de ce nu, dialogul cu sine.
Uitându-mă peste agenda primei ediții, am remarcat că discuțiile sunt ancorate în valori precum bucurie, blândețe, seninătate.
Ați simțit că părinții din Iași au nevoie de un mic antidot la stresul și haosul vieții de zi cu zi? 🙂
Diana Mihalcea: Cred că jumătate este adevăr, jumătate este element de marketing. Am vrut să semnalăm că nu va fi un eveniment la care să ne plângem de milă. Vom trata relațiile cu copiii - și mai ales cu adolescenții și preadolescenții - relaxat, poate chiar și cu umor.
Pe de altă parte, evenimentul nostru se adresează nu doar intelectului, ci și inimii părinților, oferindu-le un moment de respiro și reflecție. Viața cotidiană este deja plină de solicitări și presiuni, iar maternitatea și paternitatea vin la pachet cu alte provocări. Sperăm noi că vom crea un spațiu relaxat de discuții, care va fi transpus apoi în familie.
Felicia Stoica: Adolescența este cea mai grea perioadă a vieții, este ca o mare învolburată în care înotăm cu toții alături de ei. Când nu faci decât să înoți devine obositor, copleșitor, stresant, uneori chiar fără de speranță că mai ajungem la liman.
Ca părinți, ca să putem înota alături de ei cât mai mult și cât mai bine, avem nevoie de insule pe care să ne oprim din când în când ca să ne tragem sufletul.
Și insulele astea, în viața reală, sunt momentele în care ne punem ordine în gânduri, depresurizăm trăirile, facem loc pentru emoții hrănitoare, care să ne dea putere să înotăm mai departe. Și asta facem la conferința noastră, facem o pauză, luăm o gură de aer și ne încărcăm cu energie pozitivă.
Dacă ne puteți împărtăși câte ceva din experiența dumneavoastră personală, care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o ca părinte?
Diana Mihalcea: Lecția flexibilității și a renunțării la cutume sociale. Îți dau doar un exemplu. Pentru mine tantrumurile (crizele de furie) au fost mereu greu de suportat, în special din cauza puternicelor tabuurilor culturale.
În timp, citind, utilizând diverse resurse, am înțeles că sunt doar o descărcare, o exprimare a emoțiilor și că trebuie să le tratez cu mai multă relaxare.
Frustrarea mă însoțește în continuare în foarte multe situații. Am învățat să fiu mai flexibilă, să iau lucrurile așa cum vin, cu o doză destul de mare de imprevizibil, și să tratez maternitatea cu mai multă relaxare.
Cred însă că avem o mare responsabilitate ca părinți să ne educăm. În ciuda bunelor intenții și în numele iubirii, încă putem face mult rău.
Nu mai avem scuza că nu am știut, că așa am fost noi crescuți, pentru a mai produce alte noi generații de adulți împovărați de anxietăți, sentimente de rușine sau vinovăție. Pentru asta sunt astfel de evenimente. Să învățăm unii de la alții și să ne educăm.
Felicia Stoica: Mai întâi David, care are acum 16 ani, și din urmă Victor, care are 9 ani, m-au învățat că viața lor nu este despre ce îmi place mie, că dacă mă împotrivesc vor căuta cu mult mai multă ardoare modalități să facă ce își doresc și o vor face în diferite forme, poate pe ascuns, cu mai multe riscuri și pericole.
Și crede-mă, sunt mult mai creativi decât credem noi, adulții, în a găsi soluții pentru ce își doresc.
În alte cuvinte, cel mai greu am învățat lecția „lasă-l, ai răbdare, rămâi acolo că îi va trece și când se întoarce are nevoie să te găsească bine, zâmbind cu brațele deschise”. Oricât de simplu, clișeic sau poate firesc ar suna, e al naibii de greu. Și încă mai învăț.
Ce facem săptămâna asta
📷 Expoziție de fotografie | O selecție de fotografii iconice de dimensiuni foarte mari, imprimate de Leonard Alecu, cu aparatură și procedee dezvoltate de el, pe hârtie specială Hahnemühle. Fotografiile provin din expedițiile sale în Islanda și Groenlanda. Astăzi de la 19:00 la Borderline Art Space.
🎸 Concert Partizan | Trupa Partizan vine în Underground Pub pentru un concert live, astăzi de la 19:00. Un bilet costă 90 de lei.
🎥 Proiecție la FAR | Astăzi, de la 18:30, cei de la FAR dau startul seriei „Frumos și artă" cu prima ediție de anul acesta. Ei au pregătit un film cu haz despre artă și viață, „The square”, în regia lui Ruben Östlund.
🚊 Orașul tramvaielor pictate | Programul cultural „Iași - orașul tramvaielor pictate” împlinește 10 ani și sărbătorește prin lansarea unui volum despre implicare prin artă și design în estetica urbană ieșeană. Lansarea va fi astăzi, la Cărturești Palas, de la ora 17:00.
🎴 We're Not Really Strangers | La Arte Cafe, pe 23 ianuarie, de la 20:00, va fi un eveniment de dating/socializare. Jocul We're Not Really Strangers vă permite să interacționați cu 3 persoane noi, fiecare interacțiune fiind de maximum 45 de minute. Participarea e de 40 de lei. Completează formularul și fă-ți prieteni noi!
Coming soon
🎼 Festivalul Classix | În perioada 18-25 februarie, Classix adună compozitori din toată lumea și face să răsune muzica clasică în Iași.
Tematica din acest an este descoperirea dorinței, iar evenimentele vor explora opere compuse de George Enescu, Gustav Mahler, Serghei Rahmaninov, printre alții. Bilete aici.
#decitit
Sporuri de 200.000 de euro luate în Primărie pentru un proiect eșuat. Foloase necuvenite, încasate 12 luni - Reporter de Iași
O instituție a statului critică dur felul în care Primăria Iași a gestionat evaluarea ofertelor pentru licitația de 66.5 milioane lei de reabilitare a Colegiului Pedagogic - Reporter de Iași
„Moldova se dezvoltă” în vreme ce Ardealul chiar se dezvoltă - Ziarul de Iași
Ce mașini hibride poți să cumperi în România în 2024 - Autocritica
The tyranny of the algorithm: why every coffee shop looks the same - The Guardian
Încă ceva
Zilele trecute am ajuns la Piatra Neamț și am descoperit un bistro excelent, deschis luna trecută - Pepitedor - cu o estetică franțuzească și un meniu pe măsură.
omletă clasică și ouă benedict
tarte, eclere și cele mai bune ișlere încercate de mine
pâine cu maia, pe bune
Dacă aveți drum în Piatra sau către Bicaz/Ceahlău, merită o oprire. E genul de spațiu casual - cu un standard ridicat în bucătărie, dar fără pretenții și prețuri nejustificate -pe care-l caut oricând am șansa să lucrez în oraș pentru câteva ore.
La fel este și Altceva Caffe din Bacău, o cafenea de specialitate cu mâncare rapidă și sănătoasă - salate, boluri, sandvișuri - plus multe variante de sucuri proaspete.
Două comori oarecum ascunse la parterul unor blocuri tipic comuniste. Mi-ar plăcea să avem și în Iași mai multe astfel de spații care ridică nivelul în cartiere obișnuite, nu doar în Centru/Palas/Copou.
P.S. Dacă mai știi astfel de locuri în orașe din Moldova, dă-mi un reply și adunăm toate recomandările în ediția de săptămâna viitoare. 💌
Pe curând,
Alex Enășescu