Bună dimineața, Iași!
🌤 Avem un pic de soare și un weekend neașteptat de cald la Iași, dar vremea mohorâtă revine de luni încolo.
Știri locale pe scurt
În locul fostei berării Zimbru din Păcurari se construiește o clinică medicală. Unitatea medicală MedEuropa va avea trei etaje și vor fi făcute amenajări specifice pentru radioterapie, ambulatoriu și imagistică.
Ryanair introduce zboruri către Dublin și Bergamo, începând din martie 2023. Biletele vor fi disponibile pentru rezervare pe site-ul companiei low-cost în curând.
Chiria medie pentru un apartament de trei camere în Iași ajunge la 500 de euro, unul cu două camere poate fi închiriat cu 400 de euro, iar o garsonieră cu 280 de euro, potrivit Profit.ro.
Un nou supermarket Auchan s-a deschis ieri în centrul comercial Family Market, situat pe Șoseaua Bucium 37E. Supermarketul are o suprafață de 2.000 mp, 11.000 de produse la raft, printre care și o selecție de produse românești, provenite de la producători și furnizori locali.
TOMBOLĂ: Descarcă-ți aplicația Auchan sau intră pe auchan.ro și creează-ți rapid un cont de client. Generează-ți un card digital în secțiunea “MyCLUB Auchan” din contul tău.
Folosește cardul generat la cumpărături în Auchan Bucium în perioada 8-31 decembrie și poți câștiga unul dintre cele 5 premii în valoare de 1000 euro, sub formă de bonus pe cardul de fidelitate! (P)
Business local - Eco Băcănia Happy
De cele mai multe ori când trec pe la ai mei, mă opresc întâi la Eco Băcănia Happy de la Rond Agronomie, pentru pâinea cu maia de la Pan Artisan, roșiile și salata kale cultivate de oamenii buni de la Homița, dar și lucruri pe care nu le găsesc prin alte magazine, precum ceai yerba mate, sosul Yuzu Ponzu și ochelarii de soare Barner.
Așa că m-am bucurat să aflu că Happy se mută mai aproape de mine, pe strada Lăpușneanu, în locul fostei farmacii Adriana, și am profitat de ocazie ca să-i pun câteva întrebări Amelinei Gheorghiu, managerul magazinului. (P)
Povestește-ne un pic despre Eco Băcănia Happy. Cum a apărut magazinul și care este misiunea voastră?
Suntem un mic business, incredibil de optimist, care crede că orice e posibil dacă are în spate o intenție bună. Emoția e mai presus de business la noi.
Atunci când am decis ca locul nostru happy să devină unul centrat pe ideea grijii față de binele și frumosul de pe acest Pământ, am plecat de la un simplu gând care pur și simplu nu îmi mai dădea pace - să iau măsuri durabile și ecologice prin produsele pe care le aduc în magazinul meu.
Eu cred foarte mult în ideea că cine pornește un business și adună în jurul acestuia o comunitate, are deja o misiune, de a contribui la o lume mai bună, mai durabilă.
În Romania observ că tot mai multe branduri includ tot mai mult componenta de responsabilitate socială în business și mi se pare minunat. Noi, cei de la Happy, credem în misiunea noastră de a fi mai prietenoși cu natura.
Spune-ne câte ceva despre produsele pe care le putem găsi la voi.
Pe scurt, e o misiune deloc ușoară, și anume aceea de a curatoria produse. Pornim de la ideea că vrem să susținem produsele locale și micii întreprinzători, fermierii mici, brandurile cu misiune, însă punctul final este acela de a pune pe rafturi produse prietenoase cu sănătatea oamenilor și a planetei.
Noi nu recomandăm altceva decât acele produse pe care noi și familiile noastre le folosim sau le dăruim cu încredere.
Ne bucurăm că avem în portofoliu peste 60 de producători români. Consider că noi toți, împreună, contribuim în fiecare zi, la un viitor mai bun!
Produsele alimentare de pe rafturile noastre se concentrează în special pe a aduce aproape de adulți și copii alimente potrivite anumitor intoleranțe și alergii alimentare.
Totodată ne dorim ca săptămână de săptămână să demonstrăm împreună că este posibil un alt fel de a consuma: sănătos, local, de sezon, solidar cu oamenii, responsabil cu natura.
Vor fi pe rafturi mai ales produse din categoriile: fără lactoză, fără gluten, fără zahăr. Vom avea chiar și o zonă de alimente vegetariene pentru prietenii patrupezi.
O să avem și o ceainărie-cafenea sustenabilă, minimalistă, fairtrade. La Eco Băcănia Happy ne dorim, precum în ritualul ceaiului să oferim o experiență naturală, onestă, care să cultive armonia, respectul și seninătatea.
În cultura japoneză, ritualul ceaiului este o „cale” spirituală, alături de calea florilor (ikebana), calea poeziei (haiku), calea caligrafiei (shodo).
O să avem ceai japonez parfumat, sencha de origine unică, preparat cu picurare manuală. Precum cafeaua de specialitate, sencha are un gust complet diferit, în funcție de zona de producție, soiul și nivelul de aburire/prăjire.
Vom folosi doar cafea și ceai provenite de la ferme cu practici ecologice și fairtrade, apă filtrată, alternative vegetale ale laptelui, ambalaje sustenabile.
Zațul de cafea nu va constitui un deșeu, ci va fi utilizat ca adaos acid pentru zona noastră de plante sustenabile, iar surplusul va fi îndreptat către ferma proprie de fructe ecologice. Vom oferi discount pentru persoanele care vor alege să reducă deșeurile, folosind propriul pahar reutilizabil.
Apa filtrată folosită la cafea (reprezintă 98%, așadar e important pentru noi să fie o apă de calitate) va fi oferită gratuit persoanelor care vin cu recipientul propriu.
Vom alătura meniului și produse de la producători ieșeni responsabili: croissante, quiche, sandwich-uri și salate, eclere, macarons, choux, tarte, deserturi cu și fără zahăr, gluten și lactoză.
De ce vă mutați din Copou pe strada Lăpușneanu și ce se schimbă odată cu mutarea?
Oooo, aș putea înșirui o mulțime de motive, însă cel mai important e pentru a fi mai aproape de comunitatea noastră.
Nu de mult timp am descoperit și că există ceva frumos și compatibil între noi și această stradă pe care mă aducea mama când eram foarte mică, după serile la Teatrul Național, mai exact renumele pe care îl avea aceasta stradă… strada veseliei:
„Inițial cunoscută drept „Ulița Sârbească”, din 1873, strada a preluat numele voievodului care a mutat capitala Moldovei la Iași, în 1564. A devenit aleea grădinilor de vară, a plimbărilor și a negustorilor, fiind cunoscută printre ieșeni drept „strada veseliei.”
Odată cu mutarea am gândit și schimbarea noastră în mai bine și mai frumos, mai sustenabil. Chiar și în renovare am avut în centru ideea de grijă de natură și viitor. Materialele cu care am văruit, vopsit, tencuit… au fost naturale, fără compuși toxici, tocmai pentru a construi și a trăi respectând mediul înconjurător și confortul angajaților și al celor care aleg să ne viziteze. Natura ne oferă componentele necesare, atât în alimentație, cât și în materiale pentru viața de zi cu zi.
Ce ne propunem aici? Să aducem aproape mai multe produse ne-ambalate; să limităm produsele care sunt livrate în ambalaje ce nu sunt obținute din materiale prietenoase cu natura.
Să aducem aproape idei de cadou cu sens, cum ar fi plante care, spre deosebire de florile tăiate, rămân amintiri vii ani de zile și nu necesită o cantitate de apă semnificativă.
Să ne continuăm misiunea începută în 2016 „cafea și ceai organic”, la pachet fără plastic, servită doar în pahare biodegradabile; să oferim doar ceai și cafea din comerț echitabil, fairtrade, și din materii prime organice, din pământ curat, fără pesticide.
Să organizăm workshop-uri de sustenabilitate, de reducere a deșeurilor, de încurajare a schimbărilor prin integrarea în viața de zi cu zi a produselor eco, organice, verzi, sustenabile, fără plastic.
Să organizăm seri de lectură, în care să discutăm despre compasiune, iubire, oameni, natură, emoții, frică, încredere...
Care e cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o construind brandul Happy?
Am învățat că viața pe Pământ nu se termină cu noi, nu e despre mine, sau despre tine, e despre noi toți, împreună!
Țelul nostru este ca împreună să schimbăm modul în care cumpărăm, căci acesta este de fapt votul nostru pentru lumea în care ne dorim să trăim.
Happy nu cred că este un brand, însă cu siguranță este un loc cu intenții bune. Happy este un loc în care cultivăm bucuria de a trăi armonios împreună: branduri, oameni și natură.
Prețuim și promovăm armonia, bunătatea și bunul simt, responsabilitatea, iubirea și respectul față de tot ce este în jurul nostru, spirit civic, sinceritate, echitate, iubire, respect, renaștere, conectare la adevăratele nevoi umane, timp de calitate, hrană curată, prietenie.
📣 Mesajul tău poate fi aici
Dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kit-ul Iașul nostru. 👇
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism curat în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către mii de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Ce facem în weekend
🥒 9 ani de CUIB | O petrecere cu muzică dansantă și cu bunătăți care pot fi savurate inclusiv în pauzele de pe ringul de dans. Și ce ar fi mai local și mai de sezon decât o porție zdravănă de murături?
Muzica este asigurată de Nipple Tropicana și un invitat surpriză, care vor încălzi atmosfera prin melodiile lor eclectice. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Vineri de la 21:00 la Acaju.
🎄 Târg de Crăciun la Bârnova | Cu produse locale, ateliere pentru copii și adulți, brazi, Moși, foc de tabără, vin fiert, plimbări cu sania sau căruța cu cai. Sâmbătă și duminică, între 10:00 și 16:00, la Colț de Rai, vizavi de Oaza Taină Vie.
🎁 Dăruim si Ajungem Mari | Duminică, între 11:00 și 20:00, FAR - cowork & coffee găzduiește un târg caritabil unde veți găsi decorațiuni și accesorii pentru brad handmade, globulețe, beteală, ornamente colorate, figurine și multe altele.
Fondurile strânse vor fi donate către Ajungem MARI pentru copiii din sistemul de protecție.
🎅 Secret Santa pe bune | Ai ocazia să fii Moș Crăciun pe bune pentru un copil și să îl înnoiești cu o pereche de ghetuțe.
Cei de la Jassyro au o listă cu 100 de copii, cu numele și mărimea ghetuțelor. Tot ce trebuie să faceți voi este să îi sunați / scrieți cu cererea "Vreau să fiu Secret Santa pe bune" și ei vă trimit numele copilului și mărimea ghetuțelor.
Încă ceva
Ieri mi-am petrecut cea mai bună parte a zilei la Palatul Braunstein, la Community & Demo Day, organizată de Rubik Hub, unde am avut șansa să particip la trei workshop-uri no bullshit care au făcut lucrurile ceva mai limpezi pentru un outsider ca mine, venit din lumea jurnalismului:
Marius Ursache a explicat cum poți să-ți dai o șansă cât mai bună de a ridica prima rundă de finanțare și a vorbit despre efectele incertitudinii constante asupra sănătății mintale a unui antreprenor. Ceea ce face ca somnul, dieta, mișcarea și sprijinul emoțional să fie esențiale
Andrei Dănilă a demitizat o parte din mitologia culturii de start-up și a arătat că realitatea este mai pragmatică și mai mercantilă decât își închipuie majoritatea fondatorilor călăuziți de misiunea de a schimba lumea în bine
Emanuel Martonca a ținut un masterclass despre greșelile legate de pricing pe care le fac companiile care vând produse software
Dacă te gândești să pornești ceva pe cont propriu, e bine să știi că Rubik Hub are câteva programe care te pot ghida de la nivelul de idee până la scalare în afara granițelor României. 🚀
Mulțumesc că ai citit până aici! Până acum am reușit să adunăm peste 2.000 de lei prin campania de strângere de fonduri organizată de Salvați Copiii Iași.
Mai e nevoie doar de 820 de lei. Dacă vrei să fim împreună Moș Crăciun pentru 200 de copii din medii de săracie extremă, nu uita că poți face o donație aici. 💌
Pe curând,
Alex Enășescu