Bună dimineața, Iași! ☀️
În ediția de azi:
7 zboruri de vară pe Aeroportul Iași
festivismul electoral nu ține loc de infrastructură
o nouă pizzerie lângă Teatrul Național
ȘTIRI LOCALE PE SCURT
Costurile pentru amenajarea drumului provizoriu spre Bucium, care va fi utilizat în perioada de reabilitare a pasajului Socola, au crescut cu 1.7 milioane lei, până la 11.2 milioane lei (fără TVA).
Licitația ar putea fi lansată în această vară. Odată ce va fi contractat un constructor, lucrările vor dura 4 luni.
7 zboruri charter în programul de vară al Aeroportului Iași. Lista destinațiilor include Palma de Mallorca (Spania), Heraklion și Zakynthos (Grecia), Antalya (Turcia), Hurghada și Sharm El-Sheikh (Egipt), Monastir (Tunisia).
Primul magazin certificat LEGO din Iaşi se deschide în Mall Moldova duminică, pe 27 aprilie.
BLOCAJELE DE LA IEȘIREA DIN IAȘI, EXPLICATE
Mâine începe oficial construcția primului pod rutier peste Prut după 1990, care ar urma să lege Autostrada A8 de Republica Moldova.
În teorie, e o veste bună, însă ceremonia cu accente folclorice este mai degrabă un eveniment simbolic, electoral, pentru că Autostrada A8, în special centura Iașului, este departe de a deveni realitate.
„E clar că se va schimba mobilitatea în zonă, dar e nevoie de construirea autostrăzii la nord de Iași, adică centura Iașului trebuie să fie finalizată sau să fie începută măcar, dar nu avem niciun semnal că acest lucru se va întâmpla și aici, da, cu toții suntem îngrijorați ce se va întâmpla după ce va fi construit podul, cum se va circula în zonă și dacă drumurile locale existente, care sunt drumuri județene, respectiv drumuri comunale, vor putea prelua toate valorile din trafic corespunzătoare unei infrastructuri mari de tip autostradă. - Adrian Covăsnianu, Moldova Vrea Autostradă
Autostrada A7 va fi gata în 2026. Ce mai contează că întârzie centura Iașului?
Autostrada A7 se termină la Pașcani. Asta înseamnă că, pentru a intra și ieși pe A7 din Iași, va trebui să trecem în continuare prin Păcurari - Rond Era - Lețcani - Podul Iloaiei, unde se formează cozi uriașe de mașini.
„2 kilometri, 2 ore, Jud. IAȘI, România lui 2025
Nu e un capriciu, nu e un moft, ci este un dezastru cotidian. Este rușinea unei regiuni în care zeci de mii de oameni își pierd, zi de zi, timpul, răbdarea, sănătatea și, uneori, și speranța că se va schimba ceva.
Nu e prima dată când se întâmplă și asta e problema: a devenit o obișnuință, o batjocură tăcută, o traumă administrativă.” - Manifestul viral al ieșencei Ana-Maria Ambrosă
În plan economic, A7 „deservește direct interesele teritoriale ale Bucureştiului în periferie”, ceea ce dezavantajează Iașul, așa cum arată profesorul George Țurcănașu.
În 2026, durata unui drum Iași - Bacău fără autostradă va fi aproximativ egală cu Bacău - București pe A7.
Atunci care este soluția pentru deblocarea congestiei la ieșirea din Iași?
Există două curente de gândire. Unii experți cred că prioritate are realizarea centurii Podu Iloaiei, pentru că este mai ieftină și poate fi terminată mai repede.
Alții spun că centura Podu Iloaiei nu ar face decât să mute ambuteiajele la Lețcani și că singura soluție pe termen lung este Autostrada A8.
Ce se întâmplă cu Autostrada A8?
După ce a fost blocată de lipsă de fonduri și birocație, ultimele trei sectoare din Autostrada A8 au fost scoase la licitație.
Însă licitațiile în sine nu garantează începerea lucrărilor. Practic, autostrada A8 este în mare parte doar un proiect despre care nimeni nu știe cu adevărat când va fi gata.
Recent, mai multe voci de la București susțin că Autostrada A8 ar fi o ambiție a ieșenilor și că oricum nu va fi gata prea curând, pentru că nu există bani.
„Prioritatea rutieră numărul 1 pentru Moldova este A7. Nu e prioritară nici A8, nici Drumul Expres Bacău - Piatra Neamț (DEx5A). Acum se cere și Centura Iașului, dar este extrem de scumpă și nu este o prioritate națională.” - Ionuț Ciurea, director executiv Pro Infrastructura
„Iaşiul ţine cu dinţii de această treabă, că spune că trebuie să se lege direct, să nu ocolească. Eu aş vrea, dar nu cred că vom trece munţii pe la Târgu Neamţ - Târgu-Mureş, în următorii 15 ani.” - Sorin Pâslaru, redactor-șef Ziarul Financiar
Iașul nu va avea acces direct la autostradă în viitorul apropiat. Cine este responsabil?
Liderii politici ieșeni, de la PSD și PNL deopotrivă, care nu au suficientă influență la București pentru a promova promova proiectele de infrastructură esențiale pentru Iași.
La Iași, liberalul Costel Alexe joacă ping-pong cu proiectul și Ministerul Transporturilor, abia anul acesta luându-l iar de la zero, în timp ce pesedistul etern în acea funcție Mugurel Laicu, șeful Regionalei de Drumuri Naționale Iași, postează poze din jacuzzi sau din tribuna oficială de la Poli, în loc să ne spună pe rețelele sociale ce a mai făcut pentru acest proiect. - Claudiu Raus, Ziarul de Iași

Există și foști activiști pro-autostradă precum Cătălin Urtoi, care în ultimii au făcut lobby din interior pentru A8.
Urtoi a fost, pe rând, consilier al ministrului Transporturilor, director general interimar și apoi președintele Consiliului de Administrație al CNIR. După ce a fost revocat luna trecută din funcție, Urtoi a anunțat că votează schimbarea. 🤦♂️
De mai bine de doi ani de zile lucrez împreună cu echipa ministrului Sorin Grindeanu. De fiecare dată când acest ministru a promis ceva, s-a ținut de cuvânt! - iunie 2024
Voi merge la vot împreună cu cele două fete (23 și 19 ani) și voi vota așa cum vor dori ele! România are nevoie de o schimbare, iar noi trebuie să fim alături de generația tânără! - aprilie 2025
CE FACEM SĂPTĂMÂNA ASTA
🚲 Masa Critică | O plimbare-protest cu bicicleta. Tura pornește de la stația de reparat biciclete din Podu Roș (parcul Regina Maria), pe 25 aprilie, la 18.00.
🪩 Funk You | O seară de muzică disco, funk, house și alte sunete care nu te lasă să stai locului. Invitații serii sunt Gala & Donisan. Astăzi, de la 22.00, la Acaju.
🐧 Apolodor | Povestea pinguinului Apolodor, inspirată de cartea lui Gellu Naum, prinde viață într-un spectacol-concert unic, cu muzică și text adaptat de Ada Milea. Sâmbătă, 26 aprilie, de la 11.00, la Casa de Cultură a Studenților.
🎺 Jazzul în secolul XX | Cântece alese pe sprânceană, presărate cu momente de povestiri, referințe, experiențe personale, momente de solo, adunate într-un spectacol care reprezintă o viziune asupra schimbării muzicii de jazz de-a lungul secolului XX. Miercuri, 30 aprilie, de la 20.00, la Acaju.
COMING SOON
🥁 Solaar | om la lună lansează Solaar, noul album, pe 2 și 3 mai, la Amfiteatrul Palas în Iași.
🎥 Romanian Mental Health Film Festival | Programul celei de-a patra ediții a RMHFF a fost anunțat și include două tipuri noi de evenimente. 8-11 mai 2025.
🎤 Ladies Wine & Design | O nouă întâlnire LWD Iași cu Mirona Gâdei, o invitată care trăiește și respiră branding. Joi, 15 mai, de la 18.00, la Krud Palas Campus.
🎻 Baroque Tour Opus 4 | Răzvan și Andreea Stoica revin la Iași, cu un program concertant dedicat lui Johann Sebastian Bach, la aniversarea celor 340 de ani de la nașterea celui mai mare compozitor al istoriei muzicii. Luni, 12 mai, de la 19.00, la Teatrul Național.
🎛️ Senzoria | Artiști de top vor urca pe cele 3 scene ale festivalului, oferind o varietate de genuri muzicale pentru toate gusturile. 30-31 mai, la Grădina Palas.
Cobzarul Bogdan-Mihai Simion revine la FOOM (P)
De 1 mai muncitoresc, se petrece ca-n Balcani! FoomFest Muncitoresc este o românească autentică cu mici care nu se numără și bere care curge-n valuri. Ceva ce toată lumea vrea, dar nimeni nu recunoaște!
Bogdan-Mihai Simion & Lăutarii de Mătase vin cu poveștile lor tragi-comice, spuse pe ritmuri lăutărești vechi - savuroase și neapărat de ascultat cu urechile și inima!
Formația Noi și Vechi încălzesc scena în deschidere, cu cântece culese din folclor și armonizate la instrumente precum caval, fluier, vioară, cobză, contrabas și dobă.
Biletul FOOMFest include mici fără număr, bere așijderea, concurs cu premii. Rezervări la 0773 776 225.
NOU ÎN ORAȘ
Ieri am ajuns la Pepperoni Dog, o pizzerie deschisă vizavi de Teatrul Național de oamenii de la Leche.
Meniul este simplu — 6 tipuri de pizza, disponibile zilnici după prânz. Plus cafea de specialitate (începând cu ora 8.00) și eclere de la Leche (după 11.00).
Eu am încercat o Margherita, care a fost excelentă - aluat subțire, crocant, cu semințe de susan și un sos de roșii ușor dulceag.
Locația nu e foarte mare, câteva mese înăuntru și câteva pe trotuar. E posibil să așteptați un pic la ore de vârf, iar în primele două zile pizza a fost sold out până seara, așa că mai sigur ar fi să le faceți o vizită săptămâna viitoare.
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu
Eu nu inteleg de ce nu se investeste (si) in trenuri. Ma uit in Spania, au autostrazi multe, dar putini se duc de la Valencia la Madrid cu masina, 350 km, aprox 3 ore (limita pe autostrada e 120 km si radarele sunt dese), cand trenul face 2 ore si e de 8-10 ori pe zi, de la 3 companii, pentru toate buzunarele (de la 9 euro). La fel, de la mine din orasel pana in Valencia am 60 km. Stiu oameni care nu se duc cu masina pe autostrada, ci iau trenul metropolitan. Pe autostrada ar face 45 min pana la intrarea in Valencia, de acolo inca 20 minute pana in centru si cautare loc de parcare. In total, acelasi timp cu trenul metropolitan care te lasa in centru si e aproape gratis (1.6 euro calatoria). Noi avem deja multe linii, trebuie modernizate, iar UE sprijina acest gen de investitii. Sigur ca A8 e necesara, dar in primul rand pentru economie, pentru tiruri. Eu care stau in Pacurari, nu vreau sa ma gandesc cum va fi cand vor intra in municipiu toate masinile personale de pe A8. Si sa nu ne amagim ca ce au facut spaniolii in 50 ani (inele, autostrazi urbane) o sa facem noi in 5-10 ani. Si oricum, cu toata infrastructura lor, tot la restrictii pentru masini au ajuns (taxe, parcari scumpe, low emission zones), dar cu o alternativa decenta.
Ionuț Ciurea vorbește multe baliverne, ca de altfel mulți cei din USR a căror voce neoficială este. La fel este și părerea PSD și PNL despre regiunea noastră: nu suntem prioritari. El nu vede mai departe de Brasov-Comarnic, ruta lor de schi, nu vede sărăcia in care sta o regiune din cauza lipsei infrastructurii rutiere și feroviare.
A7, exact cum ați menționat, va duce la dezvoltarea parțială a tot ce înseamnă localitățile pe lângă care trece: Buzău, Focșani, Bacău, Suceava și aceasta doar prin facilitarea transportului de materii prime și produse finite dinspre acestea spre Constanța.
Din păcate Iași va fi lăsat deoparte mult timp, până va fi gata A8, care este primordial pentru dezvoltarea sa dar și pentru mobilitatea, în general, a acestui județ. Ca să nu mai menționăm despre faptul că se pierd bani buni prin faptul că nu este fructificata ruta de transport Odesa-Chisinau-Iasi.