„În dans nu poți să te ascunzi de ceea ce ești"
Primul festival de dansuri latino din Iași se va desfășura în octombrie la Centrul Agora
Bună dimineața, Iași! ☀️
După o zi de cod portocaliu, vremea rămâne caniculară în weekend, cu ceva șanse de averse abia marți.
Vineri ☀ 29 🌡 17
Sâmbătă ☀ 30 🌡 18
Duminică ☀ 34 🌡 18
Luni ☀ 36 🌡 20
Marți 🌦 31 🌡 18
Miercuri 🌤 31 🌡 19
Joi 🌦 31 🌡 19
Știri locale pe scurt
Primăria a pus ochii pe drumul spre Ciurea, pentru a descongestiona traficul din Nicolina. Legătura Iaşi-Ciurea a fost inclusă într-un pachet de drumuri pe care Primăria Iaşi intenţionează să le modernizeze.
Se redeschide parcarea publică de la Casa Județeană de Pensii. Parcarea va funcționa non-stop și are 72 de locuri, care pot fi închiriate la un tarif de 5 lei/oră.
vor fi eliberate și abonamente, la un preț de 157 lei / lună, în limita a 25% din capacitate, pe principiul „primul venit, primul servit”.
Teste pentru semafoarele de la Podu Iloaiei. În cadrul testelor vor fi montate 22 de semafoare provizorii, destinate autovehiculelor și pietonilor, la principalele intersecții din localitate. Simulările vor fi efectuate timp de 4 zile, în intervalul orar 07:30 – 20:00.
Interviu sponsorizat de Ven Ven Festival
Patru școli de dans din Iași și-au unit forțele pentru a organiza în toamnă un festival de dansuri latino
Ven Ven Festival se va desfășura între 19 și 22 octombrie 2023 în cadrul Centrului de Evenimente Agora și în diverse locații din Iași.
Pentru prima ediție, organizatorii își propun să atragă la Iași peste 2.500 de participanți iubitori și dansatori amatori de Salsa, Bachata și Kizomba, cărora să le ofere o selecție de experiențe memorabile din lumea dansului latino, la cele mai înalte standarde de organizare.
Pentru a afla mai multe despre festivalul Ven Ven și scena de dans locală, am stat de vorbă cu Ștefan Cosmin Ioneasa, fondatorul școlii de dans Magnitude.
Cum a apărut ideea unui festival de dansuri afro-latino-caraibice la Iași?
Cum prin venele noastre curge „sangre caliente”, vibrăm foarte ușor cu ceea ce înseamnă energia muzicii latino. Țările din cultura latină au un anume dinamism, pe care îl avem și noi, ca români.
Și atunci căutăm să socializăm și să ducem comunicarea la un alt nivel. Dansul, prin natura sa, este un limbaj non-verbal, iar mișcările transmit uneori mai multe lucruri decât o pot face cuvintele.
Fiind un trend ascendent la noi în țară, noi, cei din comunitatea latino ieșeană, intenționăm să punem în valoare potențialul dansatorilor din Iași și să punem Iașul pe harta lumii dansului.
Cred că este un moment istoric pentru dansul din țara noastră, ca toate școlile dintr-un oraș să se unească și să creeze un festival de dans. În general, fiecare are viziunea lui, însă noi nu acționăm ca forțe individuale, ci suntem mânați de aceeași motivație, de a aduce la Iași bucuria pentru dans.
Pentru cineva care nu știe prea multe despre dansurile latino, spune-ne câte ceva despre fiecare stil de dans în parte.
La fiecare festival latino, meniul este format din salsa, bachata și kizomba, pentru că sunt unele dintre cele mai pretabile stiluri pentru dans social.
Fiind dansuri care vin din America Latină, salsa și bachata sunt două stiluri îndrăznețe, debordante, pline de energie și dinamism. Muzica de salsa te face să simți că ești viu, prin acea „alegria” specifică, dată de orchestrația și dinamismul muzicii.
Bachata este mai senzuală, îți activează o latură mai sensibilă și te ajută să accesezi aspectele care țin de feminitate/masculinitate, genul de lucruri care se află în tine, dar poate nu ai avut ocazia să le manifești într-un alt cadru.
În dans, orice manifestare umană este permisă, libertatea și deschiderea nu sunt îngrădite pe ringul de dans.
Kizomba, deși vine din Angola și este un stil de dans african, are multe asemănări cu stilurile latine, pentru că muzica împrumută ritmurile de samba. Kizomba înseamnă conexiune, prietenească, sinceră, în care cuplurile dansează îmbrățișate.
Ce fel de oameni participă la un festival de dans?
La un astfel de festival vin oameni care sunt deja în acest univers al dansului, cunosc principiile, dar vor să le ducă la alt nivel.
Ca să poți înțelege ce se întâmplă la festival, trebuie să treci măcar o lună printr-un curs de dans. Mai este suficient timp până în octombrie, deci sfatul meu ar fi să calce pragul uneia dintre cele patru școli dans latino din Iași.
Cei care calcă pragul unei școli de dans o fac dintr-o curiozitate de a încerca ceva nou, pentru a afla de unde vine impulsul de a dansa pe o astfel muzică, pe care o ascultă în viața de zi cu zi.
Altfel, cred că principala motivație este socializarea. Dansul unește și are multe efecte terapeutice. Se spune că în dans nu poți să te ascunzi de ceea ce ești. Indiferent cum ești tu pe interior, prin intermediul dansului putem să atenuăm sentimentul de anxietate sau de singurătate, pentru că dansul, în esență, este conexiune.
Și-atunci este legitim să te apropii de o persoană, să comunici cu ea verbal sau non-verbal, să petreci un timp pe ringul de dans.
În dans nu contează de unde vii, ce meserie ai, ce vârstă ai. Toate lucrurile astea e bine să le lăsăm la intrare. Când ai călcat pragul sălii de dans, tu îți asumi un alt rol, cel de dansator și te lași remodelat de dans. Dansul te ajută să-ți rafinezi comportamentul, reacțiile, aptitudinile sociale. Într-un fel, te clădește social și te ajută să ai o postură sănătoasă, să ai gesturi adecvate.
Bărbații tind să fie mecanici, însă femeile au o dezinvoltură nativă, sunt făcute să sensibilizeze. De asta este mai greu pentru bărbat să danseze și să se manifeste, așa este clădit el. Femeile au un nivel de dexteritate superior, iar dansul te face să te apropii mult mai ușor. De asta mulți tineri încearcă dansul.
Noi, „mecanicii”, nu ne-am duce orișicum la o fată să îi facem o invitație, dar în dans este legitim. Prima dată ești stângaci, a doua oară e un pic mai bine, a treia oară devine normal, iar a patra oară descoperi că ai veleități către așa ceva. Totul este un antrenament în comunicare, în comportament. Iar apoi, când ieși la o întâlnire, lucrurile vin mult mai natural datorită dansului.
Ce înseamnă un astfel de festival pentru scena de dans locală?
La fel cum există competiții care îi ajută pe participanți să exploreze și mai mult tainele unui sport, tot așa un festival îi ajută pe dansatori să acceseze informație de calitate.
Faptul că se întâmplă aici în Iași este un mare beneficiu pentru comunitatea noastră, pentru că noi aducem calitatea la ei și nu mai sunt nevoiți să investească în deplasări pentru a ajunge la un alt nivel al dansului.
Noi aducem la Iași unii dintre cei mai buni profesori care au contribuit la dezvoltarea acestor stiluri de dans și care au devenit un fel de etalon. Pe lângă cursuri, vom avea și show-uri de dans în care acești maeștri vor performa pe scenă.
La prima ediție nu vom avea o parte de competiție, meniul nostru e format din cursuri de dans și party-uri. Vom avea zone amenajate pentru fiecare stil în parte, astfel încât fiecare dansator să se poată bucura alături de dansatori internaționali.
Mai avem un tur cultural și unul gourmet, pentru ca cei care vin din afara orașului să se poată bucura de o experiență all-inclusive. Va fi și un concert live al unuia dintre cei mai râvniți artiști de muzică latino, Dani J.
Noi, fiind destul de purtați pe la festivaluri, știm de ce este nevoie pentru ca participantul să se simtă în largul lui și să se bucure de tot traseul în momentul în care a urcat în carusel.
Care e partea cea mai faină din munca ta ca antrenor de dans?
Deși am mulți ani de când predau, de fiecare dată când am o grupă de începători, am emoții. Pentru că acel entuziasm și schimb de energie inițial nu-l poți avea mai târziu. Începător ești o singură dată, iar curiozitatea te stârnește și dorința te motivează.
Dansul este arta care te face să trăiești în prezent, pentru că se întâmplă acum și îl simți acum, e o realitate palpabilă pe care o trăiești. Noi avem nevoie de emoții ca să ne manifestăm, iar dansul este emoție pură.
Asta presupune să accesezi latura ta umană, iar procesul ăsta este fascinant. Când vezi zâmbetul celui care învață să danseze, mulțumirea din ochi, simți că îi faci un bine unei persoane, este un sentiment pur.
În dans nu se poate întâmpla nimic negativ. Noi nu avem conceptul de greșeală în dans. Cel mult, poți să eziți.
Cu fiecare așa-zisă greșeală, ai ceva de învățat. Dacă ești perfecționist, ai să te simți uneori incapabil când nu-ți iese ceva, dar dansul nu face asta spre tine, ci te încurajează să evoluezi și să-ți dai seama că din acea ezitare a ta ai ceva de învățat.
Intră pe venvenfestival.com si cumpără-ți biletul sau abonamentul potrivit pentru tine
Ce facem în weekend
⚔ Festivalul Istoric Getodava | Astăzi, de la 18:00, în Piața Unirii vor avea loc dansuri ale frumoaselor nimfe dacice, lupte de gladiatori si o paradă militară.
Sâmbătă, începând cu ora 12:00 la Pârtia de Schi din Iași, sunt programate ateliere meșteșugărești interactive, bucătărie/gastronomie antică, meșteri populari, prezentări de echipamente, dansurile nimfelor, lupte de gladiatori, bătălii, rugul lui Zalmoxes.
🍤 Festivalul Mediteraneean | Un eveniment culinar dedicat fructelor de mare și dulciurilor turcești. De vineri până duminică, între 12:00 și 22:00 în Grădina Palas.
🎹 Muzică braziliană | Terasa Foom te așteaptă să guști din diversitatea și frumusețea muzicii braziliene, alături de trupa Breeze. Astăzi de la 19:00, intrarea este liberă.
Pe lângă Iași
🎥 Filmul de Piatra | Unul dintre cele mai longevive festivaluri de film din România ajunge la a 15-a ediție. 4 zile (și nopți) pline de proiecții, workshop-uri, masterclass-uri, petreceri, concerte și câte și mai câte. Programul complet, abonamente și bilete aici.
🎯 Open Camp Vaslui | Anul acesta venim cu noi inițiative care să îmbogățească experiența Open Camp și care să marcheze cum se cuvine cei 14 ani de festival pe care îi împlinim. Și bineînțeles, ne strângem din nou împreună, pentru trei zile de muzică și voie bună în natură. Bilete aici.
Coming soon
🍞 Hai la noi in curtea morii | Pe 22 și 23 Iulie, de la 14 la prânz până seara la 9, te invităm să trăiești, relaxat și bine-dispus, o experiență culinară de neuitat. Pregătim, pentru mari și mici, un Weekend cu gust de acasă, autentic românesc, cu muzică bună și bucate alese, gătite pe măsura. Bilete aici.
⬆ Zilele Nordului | În 3-6 august Zilele Nordului revin cu ediția a zecea. Ne revedem la Darabani, cel mai nordic oraș al României, pe granița cu Moldova și Ucraina. Bilete și abonamente aici.
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email.
Iar dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kitul Iașul nostru.
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism independent în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către 5.500 de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu
Felicitări că promovați și evenimentele de lângă Iași.
La Chișinău este un festival tradițional: https://visit.chisinau.md/en/festivalul-te-salut-chisinau/