Voluntarii schimbă lumea
Un ONG are nevoie de ajutor pentru a construi 8 locuințe de la zero în comuna Țuțora, județul Iași
Bună dimineața, Iași! ☀
Și bun venit celor care ni s-au alăturat în ultima vreme!
Am revenit la programul obișnuit, după o lună de pauză, un mini-concediu de paternitate pe care l-am simțit ca pe o lungă mahmureală, în care deficitul de somn e compensat doar de bucuria pură de a fi părinte.
Abia apoi ți se dezvăluie realitatea cotidiană a vieții de părinte, mai ales într-un oraș ca Iașul - cu parcuri puține și multe borduri/gropi sau trotuare ocupate de mașini, genul de inconveniente care fac și mai grea viața mamelor, în special.
Dar dacă e ceva ce am înțeles în ultimele săptămâni e că apariția unui copil te forțează să dai la o parte toate lucrurile cu care-ți pierdeai timpul, cum ar fi polemicile de pe Facebook, și să faci tot ce ține de tine ca omulețul să fie bine îngrijit. Ceea ce nu e chiar așa rău, ca să fiu sincer. 😀
Știri locale pe scurt
Primarul Mihai Chirica va candida anul viitor pentru un nou mandat în fruntea Iaşului. Edilul a confirmat că îşi va depune candidatura şi a spus că va reprezenta PNL la scrutinul care va avea loc în toamna anului 2024.
„Intrăm în an electoral. Fiesta. O să aveți posibilitatea de a vedea că nebunii sunt afară, nu în Socola. Va fi un an greu, bătălia va fi pe viață și pe moarte, pentru că se vor utiliza metode neortodoxe, dar noi suntem pregătiți, antrenați și cred că avem aceasta alură a câștigătorilor și știm să abordăm lucrurile.
În proporție de 99,9% voi candida din partea aceleiași formațiuni electorale și cu același succes, asta pentru cunoscători.”
AMR 1 an: Alegerile locale de anul viitor se vor desfăşura la finalul lunii septembrie întrucât, în 2020, din cauza pandemiei Covid, scrutinul a fost amânat din iunie până în toamnă.
Primarul traseist: Mihai Chirica ocupă funcţia de primar din primăvara anului 2015: iniţial, ca interimar (după arestarea lui Gheorghe Nichita) şi, ulterior, şi-a adjudecat două mandate – în 2016 a câştigat din postura de candidat PSD, iar în 2020 a fost sprijinit de PNL.
Și trimis în judecată: În actualul mandat de primar, Mihai Chirica a fost inculpat în mai multe dosare penale, în relaţie cu activitatea de urbanism a Primăriei. Pentru scurt timp, în februarie 2023, a fost şi sub control judiciar şi nu şi-a putut exercita atribuţiile.
Campionatul Mondial de Esports a fost un fiasco. Audiențele online ale meciurilor au fost sub așteptări, iar concurenții s-au plâns de condițiile improprii, potrivit Reporter de Iași.
Zoom in: în primele zile, jucătorii s-au copt ca într-un cuptor în vechea Sală Polivalentă ieșeană în care, cu toate că au fost închiriate unități de aer condiționat, atmosfera a fost înăbușitoare
Ce spun participanții: „Campionatul este un haos. Sunt întârzieri mari, informațiile nu sunt clare, locul de desfășurare nu este pregătit și multe altele. Echipa noastră CSGO are chiar un meci la 00:30”
Nota de plată: cei 7.5 milioane de euro anunțați ca buget din fonduri publice ar însemna un cost de 125 de lei de fiecare ieșean, de la bebeluș la cel mai vârstnic
Noua parcare de la Aeroport se deschide în septembrie. Aceasta va avea o capacitate totală de aproximativ 600 de locuri, iar tarifele - 5 lei/oră, 60 lei/24 ore - rămân neschimbate, deocamdată.
Începerea lucrărilor pentru refacerea pasajului Alexandru cel Bun a fost amânată cu cel puţin un an. Decizia a fost luată, cel mai probabil, din lipsa fondurilor la bugetul local.
Printre rânduri: aceasta este una dintre cele mai mari probleme la nivelul Primăriei Iaşi în ultimele luni: resursele financiare locale pentru investiții sunt extrem de limitate, în contextul cheltuielilor semnificative cu asigurarea încălzirii în sezonul trecut de iarnă
Autostrada Moldovei este într-o mare întârziere, cu cel mai avansat tronson dintre cele 13 loturi abia ajuns la 20 %, atrage atenția Horațiu Cosma, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
Context: Autostrada Moldovei este cel mai mare proiect de infrastructură rutieră finanțat prin PNRR (4 miliarde lei), iar la doi ani de la lansarea licitației pentru execuție, CNAIR încă nu are contract semnat pe lotul 3 Pietroasele -Buzău (14 km)
ONG-ul care construiește case complete de luni până vineri
Habitat for Humanity România lansează un apel de voluntariat pentru a construi 8 locuințe de la zero în comuna Țuțora de lângă Iași, la proiectul Hope Build. Casele vor fi ridicate pentru 8 familii care locuiesc în condiții improprii.
Pentru a afla mai multe despre cum putem da o mână de ajutor, am apelat la Mădălina Neacșu, care se ocupă de comunicarea HFH România.
Pentru cei care nu știu mai nimic despre Habitat for Humanity, povestește-ne câte ceva despre misiunea voastră și modelul prin care veniți în sprijinul familiilor care au nevoie de o locuință decentă.
Suntem o organizație non-profit înființată în România în anul 1996, iar misiunea noastră este de a aduce oamenii împreună pentru a construi locuințe, comunități și speranță.
Sistemul Habitat for Humanity este unic prin faptul că locuințele sunt construite 100% din donații și cu ajutorul voluntarilor. Uneori în timp record, în doar 5 zile, iar în alte proiecte în mod tradițional, unde lucrările pot dura până la 1 an.
Cel mai mare proiect de construire accelerată a fost în anul 2017, când am construit 36 de locuințe în doar 5 zile, cu sprijinul a 1.000 de voluntari, la Bacău.
Voluntarii au un rol cheie în toate proiectele noastre, deoarece implicarea lor nu se oprește la ajutorul pe care îl oferă pe șantier, ei sunt cei care spun povestea Habitat mai departe, devin ambasadorii misiunii noastre și îi inspiră și pe cei din jurul lor. Recent, unul dintre voluntarii noștri dragi ne spunea: „Am lăsat în acești pereți o parte din inima mea”.
Următorul vostru proiect este în comuna Țuțora din județul Iași. Cum ați ajuns aici și cum au fost aleși beneficiarii caselor?
Este pentru prima dată când construim locuințe în comuna Țuțora, din județul Iași. Începem de la zero prin ridicarea a 8 locuințe și sperăm să dezvoltăm o comunitate în următorii ani, așa cum există acum în alte zone din țară (Cumpăna, jud. Constanța unde sunt construite 36 de case).
Am ajuns aici în 2 pași: prima dată am identificat nevoia de locuire accesibilă la nivelul locuitorilor, apoi am mers către autoritățile locale și le-am propus un parteneriat. Acesta presupune ca noi să venim cu expertiza, resursele financiare și voluntarii, iar autoritățile să ne pună la dispoziție în mod gratuit terenul și să racordeze locuințele la utilități.
Procesul de selecție a familiilor este foarte riguros, există o echipă responsabilă pentru vizitele din teren și evaluarea condițiilor de locuit. La baza acestui proces stau 3 criterii:
Nevoia urgentă de o locuință decentă - familii care locuiesc în gospodării care prezintă semne vizibile de degradare sau supraaglomerare. În multe cazuri familiile își amenajează o încăpere din casa părinților sau a altor rude, care are rol atât de dormitor unde se odihnesc toți membrii familiei, cât și de bucătărie.
Situația financiară a familiei – construim pentru familii cu venituri reduse, iar locuințele nu sunt oferite. Acestea trebuie să aibă un venit lunar pe gospodărie care să le permită să ramburseze, pe durata a 20 de ani, fără dobândă, un preț subvenționat al casei. Avem întotdeauna grijă ca această sumă lunară și în general costurile casei să nu împovăreze părinții, iar banii ajung într-un fond din care noi construim locuințe pentru alte familii aflate în nevoie.
Disponibilitatea de a voluntaria – familiile trebuie să îndeplinească un anumit număr de ore de voluntariat, iar acest lucru presupune ca ele să fie prezente pe șantier și să lucreze umăr la umăr cu voluntarii, echipa Habitat și partenerii din proiect, la viitorul lor cămin.
La Țuțora veți construi două case la final de septembrie și alte șase case la final octombrie. Cum reușiți să construiți o casă în mai puțin de o săptămână?
Știm că sună foarte puțin credibil că o casă ridicată în doar 5 zile, din mâinile voluntarilor va fi cu adevărat locuită de o familie, însă este 100% adevărat. Modelul de construire este unul accelerat și prietenos cu voluntarii.
Facem eforturi în fiecare an să eficientizăm atelierele de lucru, să inovăm și să construim locuințe simple, dar care oferă cele mai decente și accesibile condiții de trai. Facem acest lucru de foarte mulți ani, iar de la eveniment la eveniment, găsim modalități de eficientizare a atelierelor de lucru.
Este foarte important de menționat că la baza proiectului este echipa noastră tehnică, formată din ingineri și constructori. Căștile portocalii, așa cum îi numesc voluntarii, sunt cei care coordonează atelierele din șantier, se asigură că lucrările sunt executate corect și îi ghidează pe voluntari la fiecare pas.
Bănuiesc că unii dintre cei care citesc acest interviu ar vrea să dea o mână de ajutor, dar nu au experiență de șantier. Cât de mult contează asta și ce trebuie să știe voluntarii care vor să se implice?
80% dintre voluntarii care ni se alătură pe șantier au zero experiență în construcții, ei vin doar cu multă deschidere de învățare și cu determinare. Cu toate acestea, pentru că este vorba despre un șantier în toată regula, voluntarii trebuie să știe că există reguli.
Luăm foarte în serios siguranța oamenilor, astfel că alocăm mult timp și resurse ca oamenii să primească toate informațiile necesare pentru a se proteja atât pe ei, cât și pe cei din jur. Niciun voluntar nu pășește pe șantier fără să treacă prin instructajul de protecția muncii și fără să primească echipamentul adecvat.
Tot ce ține de zona de construit se învață pe șantier de către liderii de echipe, iar pentru pregătirea de eveniment am creat materiale suport, cum este Ghidul voluntarului, unde se găsesc toate informațiile, de la cum să fii îmbrăcat, cum se desfășoară o zi pe șantier și care sunt principalele reguli de protecție.
🏠 Dacă vrei să fii voluntar la unul dintre cele două evenimente această toamnă din comuna Țuțora, te poți înscrie aici.
Ce facem săptămâna asta
🎛 Digital Throne - Closing Ceremony | Armin van Buuren, Lost Frequencies, Tom Odell, JP Cooper, B.U.G. Mafia, Delia, Deliric și Connect-R sunt doar câteva din numele care vor urca în acest weekend pe scena de la Palatul Culturii. Bilete aici.
🎩 Călătorie la 1900 | Evenimentul vă propune o întoarcere în atmosfera anilor 1900 prin spectacole în aer liber de teatru, dans și muzică de epocă, activități interactive, teatru ambiental, târg de antichități, bucate de epocă și alte surprize. Sâmbătă și duminică la Castelul Sturdza de la Miclăușeni.
👪 Tabără de o zi pentru familii | Vino cu familia ta, sâmbătă de la 15:00, la o zi de teambuilding și relaxare în mijlocul naturii, lângă pădurea Bârnova.
Coming soon
🍣 Sushi Weekend | Chef Alexandru Gușă, singurul român care poartă cu mândrie centura verde la sushi, vine pe 8-10 septembrie la Oliv Bistro.
În timpul celor trei zile de eveniment, Chef Alexandru Gușă va pregăti cu măiestrie o varietate de preparate japoneze autentice, inclusiv sushi-uri cu ingrediente proaspete și de calitate superioară. Detalii aici.
🎺 Cucuteni Jazz Fest | Ediția adoua reia tematica sincretică și istorică propusă anul trecut, cu ateliere prietenoase cu cei mici și jazz pentru toate vârstele.
Anul acesta ne vedem la început de toamnă, între 8 și 10 septembrie, când mai purtăm puțin vacanța cu noi și vrem să ne lungim șederea în natură. La cort, la rulotă, liberi ca jazzul.
🎭 Gala Zâmbet în Dar | Pe 8 septembrie, alături de Medeea Marinescu și Marius Manole, înfăptuim un eveniment în care inimile, gândurile și zâmbetele se unesc pentru a țese o lume mai bună și mai sigură copiilor vulnerabili.
Vino la Gala Zâmbet în Dar, bucură-te de o seară magică și ajută un copil să rămână copil. Bilete aici.
🍷 Școala vinului | Un curs intensiv de introducere în enogastronomie pentru amatori și profesioniști, în perioada 18-21 Septembrie 2023, între orele 18.00 - 21.00, la Hotel Unirea Iași. Bilete early-bird aici.
Save the date
Inspiring Leaders | Prima ediție The Revup Conference reunește speakeri și lideri de renume precum Doru Șupeală, Magor Csibi, Andrew Bryant, Jenny Garrett și Tamara Markova, care vor urca pe scenă să discute despre provocările actuale ale mediului profesional și despre cum pot participanții să-și susțină și să-și dezvolte calitățile de lideri prin intermediul diferitelor instrumente, inclusiv din zona psihologiei.
Conferința din 30 septembrie va avea loc în sala Henri Coandă a Palatul Culturii. Biletele se pot achiziționa de pe site-ul Revup. (P)
#decitit
Viaţa în scaun cu rotile. Iaşul, oraşul obstacolelor de netrecut, unele puse chiar de Primărie. Până şi Casa de Pensii e de netrecut - Ziarul de Iași
Secretele uneia dintre cele mai iubite de elevi profesoare din Iaşi. „Cinci principii de la care să nu te abaţi la clasă” - Ziarul de Iași
Pădurea metropolitană - cum răcim orașele pe timp de vară - Patru Pereți
De la 1 septembrie, Parisul devine prima capitală europeană care interzice complet trotinetele electrice - Hotnews
Fotografia săptămânii
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email.
Iar dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă o privire peste media kitul Iașul nostru.
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism independent în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către 5.700 de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu
Hello little human 🤗 welcome to this world ❤️