Zilele Nordului, festivalul care face bine
Sau de ce merită să-ți faci drum în Darabani, cel mai nordic oraș al României
Bună dimineața, Iași! ☀
Nu toată lumea se bucură de perioada asta în care orașul pare pustiu, dar ce privilegiu să găsești un loc de parcare aproape de casă și să traversezi orașul în mai puțin de 30 de minute!
Săptămânile astea sunt ca un teaser despre cât de funcțional ar putea fi Iașul dacă ar avea o administrație locală eficientă.
⛈ Urmează o săptămână respirabilă, cu maxime în jur de 30 de grade și ceva averse de duminică încolo.
Știri locale pe scurt
Primii 30 km de autostradă care vor fi construiți în județul Iași vor costa 525 milioane de euro și vor face legătura între Mircești și Pașcani, fiind vorba despre ultimul tronson al autostrăzii A7 Ploiești – Pașcani.
Cum arată cele trei noduri rutiere care vor fi construite în județul Iași
Piața imobiliară din județul Iași din primul semestru al anului 2022 este similară cu cea din anul 2018, după ce vârful a fost atins în 2021, potrivit unei analize Apix.ro.
cele mai scumpe zone din Iași sunt zona centrală, Copou și Podu de Fier, iar la polul opus se află Tătărași, Frumoasa, Mircea cel Bătrân, Podul de Piatră și Bularga
Primăria a renunţat la planul de desfiinţare a Ecopiaţa, societate care administrează pieţele agroalimentare din Iaşi. Anul trecut, s-a pus problema desfiinţării societăţii având în vedere starea deplorabilă a pieţelor din oraş şi lipsa investiţiilor.
şeful Ecopiaţa, Cristian Stărică, este unul dintre cel mai bine plătiţi directori din administraţia locală - 4.000 euro/lună
Hai la Zilele Nordului
Dacă nu v-ați făcut planuri pentru weekend-ul prelungit de săptămâna viitoare, festivalul Zilele Nordului, care are loc între 12 și 14 august, merită un ocol de două-ore-și-ceva până în cel mai nordic oraș al României, Darabani.
Pentru a afla mai multe despre a noua ediție a festivalului, am stat de vorbă cu Ștefan Teișanu, manager al Centrului Cultural Clujean și fondator al Asociației Nord.
Ștefan, pentru ieșenii care nu știu nimic despre Zilele Nordului, ce este special la festivalul ăsta pe care îl organizați deja de opt ani la Darabani?
Două lucruri cred că sunt speciale la ZN: primul e aventura ți-o aduce, al doilea e binele pe care îl lasă în urmă.
Pentru ieșeni, Zilele Nordului pot fi o excursie faină, la îndemână: drumul prin Ștefănești - Manoleasa - Coțușca durează mai puțin de două ore jumătate și e spectaculos, te duce de-a lungul Prutului, trecând pe la Marea Nordului Moldovei și prin sate de poveste, iar la capătul lui te așteaptă trei zile cu cele mai bune trupe românești, moldovenești și ucrainene, spectacole de teatru, film, expoziții, dezbateri interesante, competiții sportive, stat la camping și tururi ghidate în regiune.
Și ZN mai poate însemna pentru ieșeni și pentru toată lumea o ocazie de a contribui la binele comun: anul ăsta reconstruim cu mâinile goale cea mai veche școală sătească din Moldova, sprijinim deschiderea primei școli ucrainene din regiune.
Mai avem campanii pentru protecția animalelor fără stăpân și pentru promovarea mișcării, iar cine dorește ne poate propune să organizăm împreună ateliere pentru copii sau orice proiect cu impact în regiune.
Am citit despre misiunea voastră de a face 25 de ediții pentru a modela o întreagă generație de tineri din regiune prin voluntariat.
De ce este important pentru tineri să învețe să lucreze împreună și să aibă încredere unii în alții?
Credem că lipsa încrederii e principalul blocaj al națiunii noastre. O arată și studiile recente: unul făcut în România spune că 7 din 10 români nu au încredere în nimeni altcineva în afara familiei și a prietenilor apropiați, altul derulat la nivel mondial ne situează, alături de bulgari, pe ultimul loc în Europa într-un top al încrederii în conaționali, cu numai 7% încredere unii în alții, în comparație cu procentele de peste 70% înregistrate în toate țările scandinave care conduc clasamentul.
Or, fără încredere în cel de lângă tine e imposibil să lucrăm împreună, iar fără a lucra împreună e imposibil în lumea de azi să mai găsești soluții la provocările societății: ele au o natură tot mai complexă și, în general, nu mai pot fi rezolvate prin acțiuni individuale. Credem că într-o generație putem schimba semnificativ în bine situația.
Unul dintre proiectele în desfășurare este reconstrucția primei școli sătești de stat din Moldova. Care e povestea Școlii Vechi din Darabani și cum funcționează claca?
Școala veche din Darabani e prima școală școală publică sătească din Moldova. A fost înființată în 1841 de către boierul Theodor Balș, hatman și mare logofăt al Moldovei, înmormântat în cimitirul Bisericii D. Balș din Iași, pe la mijlocul Bulevardului Ștefan.
Balș deținea la vremea aceea trei moșii: Darabaniul, Tîrgu Neamțul și Păcurarii, cartierul ieșean de azi. La Darabani a înființat, pe lângă școală, chiar târgul în sine.
La începutul anilor 2000 clădirea vechii școli, lăsată în paragină după Revoluție, a început să se deterioreze și în cele din urmă s-a autodemolat. Cu sprijinul Primăriei Darabani și a Ordinului Arhitecților din România, Asociația Nord a demarat anul trecut reconstrucția ei.
Planul nostru este ca pentru asta să folosim numai tehnici și metode originale, pe parcursul unor clăci supervizate și coordonate de către Ordinul Arhitecților și de alți specialiști în patrimoniu. Prima va avea loc chiar în timpul festivalului de anul ăsta. Orice doritor să participe la clacă se va putea înscrie pe site-ul festivalului, vom anunța în câteva zile toate detaliile.
Pe lângă concerte, am văzut că aveți și tururi ghidate ale Nordului. Ce merită văzut/făcut dacă ajungem în zonă?
Nu ne ajung nici pe departe trei zile pentru a vedea tot ce e de văzut în zonă, așa că în fiecare an alegem trasee noi pentru Tururile Nordului.
De data asta vom merge pe un traseu cultural care îmbină vechiul cu modernul, ducându-ne pe urmele lui Eminescu, dar și pe ale lui Sașa Pană, apoi pe un traseu de-a lungul Prutului care ne duce prin cea mai nouă Deltă a țării și apoi la Marea Nordului Moldovei, apoi pe un traseu gastronomic care trece pe la producătorii locali din regiune, inclusiv prin restaurantul ciorbei rădăuțene originale.
Tururile sunt gratuite pentru cei care dețin abonamente #ZN9 sau bilete de zi în ziua turului.
În final, zi-mi câte ceva despre Darabani. Cum era orașul în care ai crescut și cum s-a schimbat între timp?
Darabani e cel mai nordic oraș al țării și al doilea cel mai mic ca suprafață. Are o alură de loc la capătul lumii, fiind situat pe Prut, pe cotul celor trei frontiere: România, Moldova și Ucraina.
Sentimentul ăsta de orășel îndepărtat de toți și toate i-a dat mereu un aer aparte, de loc în care nu se întâmplă nimic în afară de viețile oamenilor, una câte una.
Acolo, în Darabani, am învățat de la ai mei că e bine să fac bine, să am răbdare în toate și să nu mă cred buricul pământului, că lumea nu se învârte în jurul nimănui, deși fiecăruia exact așa îi pare.
Peste ani s-a mai schimbat și locul, s-au mai schimbat și oamenii, iar noi încercăm, cu Asociația Nord, să ne facem partea și în una, și în cealaltă.
În ultimii 10 ani, cu care și istoria noastră se confundă, oamenii au mai multă inițiativă și mai multă încredere unii în alții, au început să se întâmple multe lucruri bune, vizibile și invizibile în oraș. Lumea se schimbă și noi odată cu ea, dar și invers se poate: să ne schimbăm noi și lumea odată cu noi.
Dacă nu ai încă bilet la Zilele Nordului, folosește codul ZN9IASULNOSTRU și ai reducere 20% din orice tip de bilet. În Iași, biletele sunt disponibile și în format fizic la Acaju.
📣 Mesajul tău poate fi aici
Dacă ești antreprenor local sau lucrezi pentru o companie care schimbă orașul în bine, aruncă un ochi peste media kit-ul Iașul nostru. 👇
Sprijinul tău ne ajută să facem în continuare jurnalism curat în Iași, fără clickbait și titluri senzaționale, iar noi putem duce mesajul tău către mii de ieșeni cărora le pasă de orașul în care trăiesc. 🤝
#decitit
Tot ce trebuie să știi despre clădirea care va remodela centrul istoric al Iașului - PressOne
Riscul democrației iliberale în România. Umbra serviciilor, plagiat, presă plătită de partide și proiecte secrete - Europa Liberă
Iaşi: din 5 lei cheltuiţi de administraţie, doar 1 leu se duce pe investiţii. Suntem la coadă, la nivel naţional - Ziarul de Iași
Pasărea Phoenix a olăritului de la Tansa - Ziarul Lumina
O școală din Botoșani pregătește viitori mecanici agricoli. Povestea lor e mai mișto decât crezi, dar și amenințările cu care se confruntă, mai mari decât ar trebui - DOR
“Școala de la Iași” – curs intensiv de apreciere a gastronomiei și vinului după o programă restrânsă a cursurilor europene de somelieri - Vinul.ro
Fotografia săptămânii
Ce facem în weekend
🎦 Serile Filmului Românesc | Singurul festival dedicat exclusiv filmului autohton este în plină desfășurare în aceste zile la Iași. Programul poate fi consultat pe site-ul festivalului, iar biletele pot fi achiziționate online și din toate locațiile în care se desfășoară evenimentul.
🎛 Kaze Sound System | Berăria artizanală THC din Tomești (fosta Vinia), găzduiește un show de roots, raggee and dub music, sâmbătă de la 19:00.
🍞 Hai la noi în Curtea Morii | Pe 7 august, de la 12 la prânz până seara la 21:00, te invităm să trăiești, relaxat și bine-dispus, o experiență culinară de neuitat, la moara din Probota.
Pregătim, pentru mari și mici, o duminică cu gust de acasă, autentic românesc, cu muzică bună și bucate alese, gătite pe măsura. Biletele sunt disponibile aici.
🌱 Plante Aromatice, Miere și Mișcare | Oaza Taină Vie, împreună cu Dana Burlacu Visternicu, organizează o drumeție urmată de o degustare care include focaccia cu salvie, brânză locală marinată cu oregano, busuioc și ulei presat la rece, mălai dulce cu prune și cimbrișor. Duminică de la 10:30, 60 lei/persoană.
Coming soon
🧱 Imperiul Roman - Tehnologia Învingătorilor | Timp de trei luni, Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Palatului Culturii devine gazda unei expoziții dedicate nu doar iubitorilor de istorie, ci și celor fascinați de o perioadă de referință din trecut.
⚔ Festivalul Istoric Getodava | “Cei mai drepți și mai viteji dintre toți Tracii” vă așteaptă la a treia ediție a festivalului Istoric Getodava în data de 26-28 August la Partia de Schi din Iași.
Peste 150 de re-enactori din 12 asociatii din Romania, Italia si Bulgaria, vă invită alături de ei, ca împreună să scriem o pagină de istorie pe viu!
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email.
Weekend fain,
Alex Enășescu