

Discover more from Iașul nostru
Meniurile fără carne sau vegane în întregime pot fi percepute adesea ca o mâncare plictisitoare sau lipsită de gust și textură, însă mâncarea vegetariană înseamnă mai mult decât zacuștile sau tocanele de fasole pe care le mâncau bunicii noștri în post.
În industria horeca, veganismul are un moment de glorie în perioada postului, când tot mai multe restaurante includ în meniurile lor și produse integral vegetale.
În afara acestor perioade, însă, persoanele care nu consumă carne sau alte produse de origine animală se confruntă adesea cu dificultăți în găsirea unui restaurant unde pot găsi o selecție decentă de mâncăruri delicioase cu specific vegetarian.
Dacă locuiești în Iași sau ești doar în trecere și nu știi unde ai putea mânca un preparat vegan/vegetarian, iată o listă cu localuri unde vei găsi meniuri creative și sănătoase.
Bindu
📍 Strada Ion C. Brătianu 36
Program: luni-vineri 08:30 - 23:00, sâmbătă-duminică 09:00-00:00, ultima comandă la bucătărie 20:00
Bindu este un bistro potrivit atât pentru brunch-uri bussiness sau prânzuri rapide în timpul săptămânii, cât și pentru ieșirile în oraș cu prietenii, pe înserat.
Un lucru interesant este că această locație este construită în jurul conceptului Breakfast All Day, adică te poți bucura de preparatele de tip mic dejun pe parcusul întregii zile.
Se ajunge ușor la locație, fiind poziționată între pietonalul Ștefan cel mare și Teatrul Național, iar prețurile sunt accesibile, mai ales dacă ții cont de faptul că restaurantul este situat chiar în buricul târgului. Servirea este una informală, dar caldă și prietenoasă, Bindu fiind o combinație echilibrată de cozy, șic și boem.
Ce să comanzi
Ai auzit până acum de Meatless Meat? Nu e ca în bancul cu sendvișul cu ton dar fără ton, ci e modul creatorilor conceptului Bindu de a spune că multe preparate populare clasice pot fi recreate folosind ingrediente care nu sunt din…carne.
O alternativă fără carne și gustoasă pentru îndrăgitul burger, cu o chiftea preparată din proteină de mazăre
Specialitatea casei - ciuperci pleurotus pane ce imită textura unui pui crispy
Dacă ajungi aici, trebuie neapărat să încerci și micii vegani care imită aproape fidel gustul și aspectul celor clasici
Mai multe variante de cartofi copți sau prăjiți cu diferite tipuri de condimente
Platouri aperitiv cu: hummus, salată de vinete, fasole bătută și tortilla coaptă
Supe cremă
La capitolul băuturi, un produs foarte apreciat este Magic coffee, adică o licoare galbenă cremoasă din turmenic, miere si ulei de cocos ce înlocuiește cafeaua. Are proprietăți energizante și antioxidante și funcționează ca un balsam pentru suflet.
O altă băutură destul de populară mai ales în sezonul cald este limonada răcoritoare cu lavandă.
Oliv
📍 Strada Sfântul Petru Movilă 68
Program: luni-duminică 11:00-23:00
Oliv este genul acela de local care te duce cu gândul la o energie verde, curată. În ciuda locației aparent elegantă, localul are o abordare relaxată. Cu un meniu simplu cu câteva preparate cu specific mexican, Oliv aduce o schimbare de ritm binevenită pentru scena culinară din Iași.
Deși nu este un restaurant cu specific vegetarian, meniul de la Oliv inlcude cel puțin câte o variantă fără carne la orice preparat servit. Astfel, dacă ai un grup de prieteni mixt cu preferințe culinare împărțite iar tu nu mănânci produse pe bază de carne, nu mai este nevoie să faci un compromis.
În serile de weekend, Oliv găzduiește și evenimente cu muzică live sau alte tipuri de evenimente.
Ce să comanzi
Toate preparatele sunt gândite astfel încât să fie echilibrate nutrițional și gătite într-un mod sănătos.
Supă de linte
Tacos vegetarian cu fasole
Burger cu pâine de casă fără aditivi și cu chiftea din zuchini ras
Hummus vegan cu muguri de pin
Specialitatea casei - cartofi dacici
La capitolul băuturi, vei găsi câteva preparate băuturi aromate și revigorante precum limonada casei cu ghimbir și ananas, dar și produse comerciale clasice precum apă cu vitamine.
CUIB
📍 Strada Gavriil Musicescu 14
Program: Luni-duminică 12:00-22:00, ultima comandă la bucătărie 20:30
CUIB este un acronim de la Centrul Urban pentru Inițiative Bune, însă numele lui are sens chiar și luat ca atare pentru că locul în sine te primește ca o îmbrățișare în care îți găsești liniștea.
Restaurantul este creat în jurul conceptului de slow cooking. Se gătește aproape în întregime cu alimente de sezon și procurate pe cât posibil de la producătorii locali sau care provin dintr-un lanț alimentar sustenabil. Totodată, ca proiect independent al Asociației Mai Bine, Cuib are la bază o serie de concepte eco friendly și aproape zero waste.
Din punct de vedere al atmosferei, localul este intim, liniștit, cald și te duce cu gândul la un picnic. Chiar și servirea seamănă cu o cină în familie unde gazda te întreabă amabil dar lipsit de rigiditate dacă dorești și ardei la ciorbă.
Tot în interiorul restaurantului vei găsi amenajat un colț cu diferite produse de vânzare: textile, cosmetice, cărți sau produse de igienă care încurajează un consum responsabil, fără plastic și fără risipă.
Ce găsești în meniu
Meniul de la CUIB este destul de fluid tocmai pentru că se gătește cu ingrediente de sezon și din când în când pot apărea preparate noi ca urmare a creativității bucătarilor.
Totodată, mâncarea nu are un specific anume, ci s-a luat câte puțin din toate, de la curry-ul pakistanez până la borșul românesc. Poți găsi chiar și produse fără gluten, cere ospătarului mai multe detalii.
Omlete pentru brunch
Gustări simple sub formă de diferite tartine cu creme și pateuri din semințe sau tarte sărate
Trei sortimente de burgeri din proteine vegetale
Diferite feluri principale compuse din legume și produse de sezon gătite fie la cuptor, fie la tavă, fie sub formă de tocănițe
Paste cu sosuri homemade după rețete originale
Există și un meniu al zilei care costă 30 de lei și include o porție de borș de legume sau supă cremă, un preparat tartinabil și un desert de tip brioșă sau felie de tartă;
La capitolul băuturi, te poți delecta cu beri artizanale românești și vinuri din soiuri ecologice, ceaiuri din plante, cafea fairtrade de specialitate, sucuri din fructe procesate natural și chiar un delicios sifon cu diferite siropuri sau lapte îndulcit cu roșcove.
Preferatul meu este cel cu sirop de lavandă, dar ține de gustul fiecăruia. De asemenea, poți primi oricând apă filtrată din partea casei.
Acaju
📍 Strada Anastasie Fătu nr. 2A
Program bucătărie: luni-vineri 15:00 - 21:00, sâmbătă-duminică 12:00-21:00
Despre Acaju ți-am povestit și în ghidul spațiilor de coworking din Iași, însă de data asta vom vorbi despre ce se întâmplă în bucătărie. La propriu.
Deși este cunoscut cu denumirea de cafenea, Acaju este câte puțin din toate: bar, restaurant, sală de concerte sau loc pentru diverse evenimente culturale sau literare, club în unele weekenduri și spațiu de coworking în timpul săptămânii până la ora 17:00.
La capitolul mâncare, se poate spune că este un local ce servește meniuri atipice, în care legumele sunt personajele principale și vin în combinații surprinzătoare, la prețuri decente. Totul este prezentat foarte elegant vizual și instagramabil.
Ce poți găsi în meniu
În mare parte, la Acaju găsești preparatele culinare ovo-lacto-vegetariene dar și vegane, din ingrediente alese cu grijă și gătite prin tehnici sănătoase.
Supă creme de cartofi dulci
Combinații de hummus
Platou cu brânză haloumi la grătar
Bulgur cu tahini
Chiflă cu falafel cu ghimbir murat
Burger cu haloumi și ou sau cu ciuperci
Dacă nu îți este foame dar totuși ai ronțăi ceva pe lângă un pahar de vin, poți comanda tartine asortate sau ronțăieli din legume servite cu chips din parmezan.
La capitolul băuturi, Acaju folosește răcoritoare artizanale ce înlocuiesc gusturile clasice de coca-cola, apă tonică și altele. Totodată, barmanii se pricep să prepare limonade excepțional de simple, cu mentă sau cu ghimbir, fără siropuri sau arome adăugate, dar și cocktail-uri cu suflet și cu stil. Nu rata amestecul de miercuri sau faimoasele borcane de Mojito, Cuba Libre sau Long Island pe perfecte ieșirile mai lungi.
GreenGo
📍 Strada Gheorghe Ghibănescu 3
Program: luni-vineri 10:00-17:00
GreenGo este singurul restaurant în totalitate vegan din Iași. A pornit de la conceptul că hrana de post nu ar trebui să fie o opțiune inclusă în meniurile restaurantelor doar pentru o anumită perioadă din an, ci o opțiune la care cei care aleg o dietă pe bază de plante să aibă acces tot timpul.
Așadar, indiferent dacă ești vegan/ă sau pur și simplu dorești să îți diversifici dieta, GreenGo are suficiente opțiuni de mâncare fără ingrediente de origine animală, bogate în nutrienți și mai ales delicioase, inspirate din bucătăria globală.
Localul are o capacitate interioară mică și la o primă vedere nu are acel aspect cozy la care te-ai aștepta de la un restaurant cu specific vegetarian, însă operează mult pe principiul take away, find situat aproape de complexul de birouri din zona Palas Mall.
Ce să comanzi
Vei găsi în meniu o varietate de opțiuni vegane, pentru care se folosesc ingrediente locale și sustenabile ori de câte ori este posibil, ceea ce face ca hrana să fie sustenabilă pentru mediul înconjurător. Cu alte cuvinte, o bogăție de culori, vitamine și arome.
Diferite tipuri de tortilla cu legume și sosuri cu înlocuitori de produse lactate sau ouă
Burgeri suculenți cu chiftea din proteină din fasole neagră, mei, ciuperci sau linte
Specialitatea casei Budha Boll, adică o salată generoasă cu legume, orez, hrișcă și alte tipuri de semințe plus mai multe tipuri de fructe și legume
Supa zilei, care este de cele mai multe ori o supă cremă de linte, roșie, dovleac, ciuperci, cartofi dulci sau tomate
Dincolo de aspectul culinar, localul promovează printre consumatorii săi și un stil de viață responsabil în toate aspectele sale, mâncarea fiind doar un element dintr-un întreg ecosistem.
Lifespot
📍 Strada Ciurchi 126-128, Tudor Office Center
Program: luni-vineri 08:30-16:00, sâmbătă 09:00-13:00
Tehnica raw-vegan presupune prepararea hranei fără a folosi procedee termice precum fierbere, coacere sau prăjire. Astfel, alimentul nu-și pierde vitamine și nutrienți.
De la sine înțeles este și faptul că acest tip de alimentație nu folosește produse de origine animală precum carne, lapte și ouă, dar nici zahăr adăugat ori coloranți.
Totodată, acest tip de dulce poate fi o alternativă sănătoasă pentru copii, persoanele care țin dietă sau care pur și simplu doresc să aibă un stil de viață echilibrat alimentar, dar și pentru persoanele care au anumite afecțiuni medicale și alergie la lapte, soia si gluten.
Lifespot este un mic butic de produse 100% raw vegane naturale, unde vei găsi dulciuri cremoase, fără gluten, lactoză, zahăr, soia, coloranți artificiali, conservanți, uleiuri sau grăsimi adăugate. Toate produsele sunt preparate la rece, fără a fi procesate chimic sau termic. Astfel, se păstrează în întregime gustul original al alimentului.
Cu alte cuvinte, nu se folosesc ingrediente din cofetăria clasică, ci doar puterea fructelor, a nucilor și a semințelor. De aceea și produsele au prețuri mai ridicate față de cele ale prăjiturilor clasice.
Ce poți găsi în meniu
Torturi aniversare
Diferite specialități create după rețete originale precum o prăjitură cu lavandă și ciocolată, prăjitură cu avocado și ciocolată sau un tort fără gluten cu matcha și cocos
Gustări precum înlocuitor de brânză tartinabilă din caju în diferite combinații: cu turmeric, boia iute sau mărar
Sucuri naturale presate la rece, smoothie-uri, milkshake-uri sau rețete pentru detox
Pentru petreceri poți apela cu încredere la platourile asortate cu bomboane raw vegan de diferite sortimente și prăjiturici cu arome la care nu te-ai fi gândit. Culoarea lor delicioasă se datorează exclusiv fructelor și pudrelor naturale.
6 restaurante vegane sau vegetariene din Iași
Cuib <3 Super util articolul, Laura!