Bună dimineața, Iași! 🌞
În ediția de azi:
trei proiecte imobiliare cu destinație turistică în jurul Iașului
aliniamentul stradal de pe bd. Păcurari dispare treptat
un jurnalist de investigație a fost filat și ascultat de DNA Iași
ȘTIRI LOCALE PE SCURT
Primăria Iași a atribuit un contract de peste 12 milioane euro celui mai mare furnizor privat de energie electrică.
Tinmar Energy va alimenta sediul instituției, sistemul de iluminat public, instalațiile de semaforizare, parcuri, spații de joacă, grădinițe.
Trei proiecte imobiliare cu destinație turistică sunt în curs de avizare județul Iași:
pe malul Lacului Aroneanu, în zona complexului Brizo, va fi construit un hotel de trei etaje;
în satul Poiana cu Cetate va fi construit un complex turistic cu teren de sport, terasă și spații de cazare;
în extravilanul comunei Hălăucești vor fi amenajate două iazuri de agrement.
Șoferul care a ucis un bărbat pe trecerea de pietoni de pe bd. Independenței în 2021 a primit doar 3 ani de închisoare cu suspendare. Tânărul, care avea 19 ani la momentul accidentului și circula cu aproape 150 km/h, a beneficiat de clemența unei judecătoare de la Tribunalul Iași.
DIN CARTIER
În fiecare iarnă, lucrătorii de la Servicii Publice Iași descind la noi în cartier, ne ușurează de 15-20 de arbori maturi și pun ceva gazon/arbuști în locul lor.
Blocul în care locuiesc nu este la stradă, însă pentru cei care au apartamente cu vedere către Păcurari, problema este și mai acută. Eliminarea arborilor a început cu tăierile masive din Copou - Păcurari din 2021.
În ultimele luni, angajații Primăriei au tăiat mai mulți arbori maturi de pe aliniamentul din partea de sus a bd. Păcurari, după care au pavat spațiul verde unde înainte erau arbori.

Maria Comănescu, care locuiește într-un apartament cu vedere către Păcurari, a depus în ultimii ani mai multe sesizări la Primărie pentru a cere refacerea aliniamentului stradal, însă angajații Primăriei i-au explicat că acest lucru nu este posibil și au pasat responsabilitatea către primarul Mihai Chirica.
„Am primit tot felul de explicații aberante. Că oricum e stație de autobuz, că trec oameni pe stradă și e nevoie ca suprafața de trotuar să fie extinsă, că oricum arborii nu ar crește din cauza poluării. În iarnă, m-au întrebat dacă arborii tăiați sigur erau verzi.
Eu nu sunt în domeniu, dar uneori mă simt mai specialistă decât unii dintre oamenii cu care am vorbit. Le-am și spus că parcă am sunat la McDonald’s.”
În urma unei sesizări, Garda de Mediu Iași a răspuns că tăierile de pe Păcurari aveau avizele necesare și - nota bene - „lucrările de pavelare au un caracter provizoriu".
O altă vecină care a făcut o sesizare către Garda de Mediu, Andreea Mironescu, a primit un răspuns identic, care menționează recomandarea de a planta un număr echivalent de arbori în locul celor tăiați.
De altfel, arborii tăiați în 2021 în dreptul Universității Apollonia nu au fost înlocuiți timp de patru ani, până săptâmâna asta, când situația a ajuns în atenția celor de la Garda de Mediu în urma celor două sesizări.
În ultimele zile, unele spații acoperite de pavele au fost decopertate, iar în pământul amestecat cu moloz au fost plantate acele „bețe” pe care în fiecare primăvară le vedem cum se usucă în tot orașul.
„Copacii oricum sunt tăiați, răul e făcut. Dar măcar să planteze arbori mai maturi, ca la Palas. Probabil costă mai mult, e drept, dar Iașul are o pepinieră. Oare numai panseluțe cresc în pepinieră?”
Maria Comănescu spune că i-a prezentat problema și consilierului personal al primarului Mihai Chirica, Petru Tomorug, care a întrebat-o ironic: „Ce vreți, să vă punem copaci de 70 de ani în loc?”.
Cam ăsta e nivelul administrației locale din Iași, în timp ce la Oradea se plantează 2.500 de arbori cu cod unic de identificare, iar la Cluj primarul Boc dă amenzi firmelor care fac toaletări agresive.
În același timp, citeam zilele astea un interviu cu Andrés Jaque, un arhitect spaniol care caută soluții pentru adaptarea orașelor la schimbarea climei.
„Strada viitorului este o stradă plină de viață și de umbră, este deschisă și activă din punct de vedere social. Orice deviază de la asta este dezinformare sau rea-credință.”
CE FACEM SĂPTĂMÂNA ASTA
🎥 Festivalul Filmului Francez | Cea de-a 29-a ediție sosește la Iași, adăugând un plus de strălucire seriei de evenimente culturale organizate de Institutul Francez din România în anul Centenar. 20-23 martie, la Cinema Ateneu, Palatul Braunstein și cafeneaua Negru Zi.
🏡 Interior Design Week | Un eveniment dedicat pasionaților de amenajări interioare. Descoperă cele mai inovatoare produse și soluții de design pentru locuința ta, direct de la producători și furnizori locali. 20-23 martie, la Atrium, în Palas.
🎺 Regal de Jazz | Nr. 1 în topurile germane de jazz, premiați cu aur de critica de specialitate pentru fiecare dintre albumele de studio, TINGVALL TRIO a reușit să scrie o poveste de succes greu de egalat în jazzul european contemporan. Sâmbătă, 22 martie, de la 19.00, la BCU.
🍲 Cină bască și georgiană | Dacă vrei să descoperi ce au în comun bucătarii din San Sebastián și Tbilisi, fă o rezervare la Restaurant Caucaz sâmbătă de la 16.00. 220 lei/ persoană.
🧩 Oameni și Povești | Harmony Cafe găzduiește o seară specială, cu muzică live, jocuri interactive și fără telefoane, unde necunoscuții devin parteneri de dialog, iar discuțiile spontane pot duce la conexiuni neașteptate. 150 lei/persoană. Înscrie-te aici.
COMING SOON
📰 Fake News. Pe urmele minciunilor | O expoziție care își propune să expună și să explice mecanismele dezinformării în era digitală pentru toate categoriile de vârstă. 26 – 30 martie, în Sala „Petru Caraman” de la Muzeul Etnografic al Moldovei.
🎹 TAINE | Un concert caritabil va aduce împreună două lumi muzicale diferite, dar interconectate: tradițiile bizantine și clasicismul monumental al operei lui Mozart. Pe 5 și 6 aprilie la Palatul Culturii.
🏃 Semimaraton Iași | Pe 27 aprilie, transformăm fiecare kilometru în sprijin pentru educația copiilor din medii vulnerabile. Înscrie-te acum și fii parte din energia care schimbă vieți
DE CITIT
Doi jurnaliști au fost supravegheați și au avut telefoanele ascultate de DNA Iași - Drepturi și Strâmbe
Cum vede acum România un profesor american care a predat la Iași în cei mai crunți ani ai comunismului - Hotnews
Dacă nu vezi femei pe bicicletă în orașul tău, atunci nu locuiești într-un oraș sănătos. Iată de ce - Panorama
Bucureștiul, invadat de publicitate stradală. „Ecranele digitale creează un stres continuu asupra creierului” - PressOne
📹 Interviu cu Ilie Bolojan despre cum a reușit să transforme Oradea - Apropo TV
FOTOGRAFIA SĂPTĂMÂNII
Săptămâna asta am petrecut două zile în Londra pentru o conferință. Un lucru pe care l-am observat este că toți arborii nou-plantați au la rădăcină un sac de irigare Treegator, la fel ca la Viena. Iar aliniamentele stradale sunt bogate în arbori maturi și bine îngrijiți.
Cam atât pentru săptămâna asta. Dacă ai orice fel de feedback, o idee de subiect sau o propunere de colaborare, dă-mi un reply la acest email. 🤝
Pe curând,
Alex Enășescu
Ce oameni!
Nu s-a gandit nimeni sa vopseasca pavelele alea in verde - si impacau si capra, si varza :)))
.
Asta-mi aduce aminte de 2003, cand am venit in Iasi sa ma inscriu la facultate. Ai mei au lasat masina undeva intre betoanele din Podu Ros si mi-au spus ca o sa-mi placa mult orasul, ca e plin de verdeata. Si eu eram inconjurat de praf si ciment :)))